Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ACE İNHİBİTÖRLERİ – ANJİOTENSİN RESEPTÖR BLOKÖRLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ACE İNHİBİTÖRLERİ – ANJİOTENSİN RESEPTÖR BLOKÖRLERİ"— Sunum transkripti:

1 ACE İNHİBİTÖRLERİ – ANJİOTENSİN RESEPTÖR BLOKÖRLERİ
Stj Dr Mahir CEVİZOĞLU

2 RENİN- ANJİYOTENSİN AKSI

3 ACE İNHİBİTÖRLERİ ACE enziminin aktif merkezine reversibl olarak bağlanıp, A-I’e etki etmesini önlerler. En önemli temel etkileri plazma ve dokularda anjiotensin (A-II) düzeyini azaltmalarıdır. Anjitensin reseptörlerine dokunmazlar ve dışarıdan verilen anjiotensinin etkilerini azaltmazlar.

4 Bradikininin yıkılmasını azalttıkları için, bradikininin vazodilatör, hipotansif ve diğer etkilerini potansiyalize ederler. Bu ilaçların yaptığı yan tesirler olan anjioödem, öksürük, boğazda kuruma ve gıcıklanmadan dokularda bu kininlerin birikmesinin sorumlu olduğu düşünülmektedir.

5 Kardiyovasküler sisteme etkileri
Arteriyollerde vazodilatasyon yaparlar. Total periferik damar rezistansını azaltırlar. Kan basıncını düşürürler. Venüller üzerindeki gevşetici etkileri, arteriyollere göre daha azdır.

6 Renal etkileri ACE inhibitörleri diüretik ve natriüretik etki yaparlar. Potasyum itrahını azaltırlar. Kalemiyi yükseltebilirler. Bu etkiler, esas olarak aldosteron salgılanmasını inhibe etmelerine ve böbrekte vazodilatasyon yapmalarına bağlıdır. Renal arter stenozu olan böbrekte, eferent arteriyolleri açarak glomerüler filtrasyonu, basınç düşmesi nedeniyle durdurabilirler.

7 İLAÇLAR ACE inhibitörlerinden klinik uygulamaya ilk giren kaptoprildir. Molekülündeki sülfidril grubuna bağlı kemik iliği depresyonu ve nefropati yapması nedeniyle sulfidril grubu içermeyen prolin türevleri sentez edilerek geliştirilmiştir.

8 Sülfidrilsiz ACE inhibitörleri arasında enalapril, lizinopril, benazepril, rimapril, silazapril, trandolapril, fosinopril ve perindopril bulunur. Kaptopril ve lizinopril hariç, yukarıda sayılan diğer ACE inhibitörleri, mide- barsak kanalından absorpsiyonlarını ve biyoyararlanımlarını artırmak için ön- ilaç olarak yapılmışlardır. ; vücutta karaciğer ve diğer yerlerdeki esterazlarla aktif şekillerine dönüşürler.

9 KULLANIM ALANLARI 1.Hipertansiyon
2.Diyabetik nefropatinin önlenmesi ve tedavisi 3.Kadınlarda postüral su ve tuz retansiyonuna bağlı olarak gelişen idiyopatik ödem ve sklerodermaya bağlı hipertansif kriz tedavisi İntraglomerüler basıncı düşürürler. Böylece glomerül harabiyetini ve protein sızmasını önlerler.

10 ANJİYOTENSİN RESEPTÖR BLOKÖRLERİ
Anjiotensin reseptör blokörleri peptid yapılı blokörler ve non-peptid blokörler olarak ikiye ayrılırlar. Peptid blokörler:Anjiotensin molekülünden uçlardaki amino asidlerin türünü değiştirmek suretiyle, anjiotensin analoğu oktapeptid olan çeşitli reseptör blokörleri sentez edilmiştir.

11 Non-peptid (peptid olmayan):
Bunlar yeni ilaçlardır. En fazla denenmiş olanı AT1 reseptörlerin selektif blokörü olan losartan’dır. Klinik kullanıma girmiş olan diğer blokörler valsartan, kandesartan, sileksetil ve irbesartan’dır.

12 AT-1 reseptörlerini kompetitif antagonizma ile bloke ederler.
Non-peptid blokörlerin, peptid blokörlere göre önemli bir üstünlüğü ağız yolundan alınabilmeleridir. ACE inhibitörü ilaçlardan önemli bir farkı, anjiotensin etkinliğini inhibe etmesi, Fakat bunun yanında dokularda bradikinin ve benzeri kinin peptidlerinin düzeyini yükseltmemesidir.

13 ACE İNHİBİTÖRLERİ- ARB KARŞILAŞTIRMA
(Kaynak: ACE inhibitörleri ve angiotensin II reseptör blokerleri Prof. Dr. Y›lmaz Selçuk Atatürk Üniversitesi T›p Fakültesi, ‹ç Hastal›klar› Anabilim Dal›, Nefroloji Bilim Dal›, Erzurum)

14 YAN ETKİ ve KONTRAENDİKASYONLAR

15 KAYNAKLAR CECIL Esantials of Medicine TUSEM Farmakoloji
ACE inhibitörleri ve angiotensin II reseptör blokerleri Prof. Dr. Y›lmaz Selçuk

16 TEŞEKKÜR EDERİM… 


"ACE İNHİBİTÖRLERİ – ANJİOTENSİN RESEPTÖR BLOKÖRLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları