Mesleki Eğitim Merkezleri Genel Tanıtım

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI
Advertisements

ÇIRAKLIK EĞİTİMİYLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR
ANADOLU LİSELERİ TANITIM SUNUSU OKUL REHBERLİK SERVİSİ
ULUTEK A.Ş TEKNOLOJİ GELİŞTİRME
M. E.M. YAPILAN KUAFÖRLÜK MESLEK DALI USTALIK- KALFALIK SINAVLARININ DEĞERLENDİRİLMESİNDE YAŞANILAN GÜÇLÜKLER Kua.Öğr.FİLİZ YILDIZ.
ŞEREFLİKOÇHİSAR MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ
ORTAOKUL SONRASI EĞİTİM SEÇENEKLERİ
KAZAN EFES TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ
KONULAR* Çıraklık ve Meslek Eğitiminin İlkeleri * Eğitim Psikolojisi * Eğitimde İletişim ve Eğitim Araçları * Meslek Analizi ve Öğretim * Programlarının.
ÇIRAKLIK VE MESLEKİ EĞİTİM İLKELERİ
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ
SUNUM.
ORTAK 9. SINIF DURUMU Tüm Ortaöğretim kurumları 9. sınıflarında okutulan dersler ortaktır. 9. sınıf öğrencileri Eğitim Öğretim yılı sonunda başarı durumuna.
LİSE 1. SINIF (9. SINIF) ORTAK ALAN.
EKONOMİK İSTİSMAR.
ESNAF VE SANATKAR ODALARI TARAFINDAN YAPILABİLECEK EĞİTİM FAALİYETLERİ
İLKÖĞRETİM SONRASI EĞİTİM SEÇENEKLERİ YÜKSEK ÖĞRETİME HAZIRLAYAN LİSELER FEN LİSESİ FEN LİSESİ ANADOLU LİSESİ ANADOLU LİSESİ YABANCI DİL AĞIRLIKLI LİSE.
GAZİ ORTAOKULU REHBERLİK BİRİMİ
İLKÖĞRETİM SONRASI EĞİTİM SEÇENEKLERİ
BENİM LİSEM HANGİSİ?.
MARMARİS MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ
MESLEKÎ EĞİTİM TANITIM ETKİNLİKLERİ.
SUNUM.
İSTANBUL ESNAF VE SANATKARLAR ODALARI BİRLİĞİ
1- İmam Hatip Okulları nedir?
İSTANBUL ESNAF VE SANATKARLAR ODALARI BİRLİĞİ
İLKÖĞRETİM SONRASI EĞİTİM SEÇENEKLERİ
ÖZEL EĞİTİM HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMI
ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ
9. SINIFLARIN ALAN SEÇİMİNDE DİKKAT ETMESİ GEREKENLER
Bu Slayt Bodrum esnaf ve sanatkarlarını bilgilendirmek amacıyla Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Odası Mesleki Eğitim Merkezinde Hazırlanmıştır.
ANKARA MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM TANITMA VE YÖNLENDİRME KOMİSYONU
Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü. Merkezimiz, ilk defa 1987 yılında Şebinkarahisar Endüstri Meslek Lisesi Müdürlüğü bünyesinde iki yıl büro şeklinde kalfa.
YUNUS EMRE İLKÖĞRETİM OKULU
İLKÖĞRETİM SONRASI EĞİTİM SEÇENEKLERİ
1. D.G.S. nedir? Meslek Yüksekokullarından mezun olanların, lisans eğitimine devam edebilmeleri için, yılda bir defa ÖSYM tarafından tek oturumda yapılan.
OSMANGAZİ MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ
YİĞİTLER MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
TEOG SINAVI VE TERCİH İŞLEMLERİ
ALIN TERİ EN BEREKETLİ YAĞMURDUR. “Sanat Altın Bileziktir” SÜREÇİSTATİSTİK VERİLER (ÇIRAK) ŞUBAT SON TOPLANTIDAN SONRA ÇIRAK SAYISI 102.
BİREYSEL İŞ HUKUKU 2. Sunum
AĞIR VE TEHLİKELİ İŞLER YÖNETMELİĞİ
19/06/1986 tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Çıraklık ve Mesleki Eğitim Kanunu bugün 167 meslekte faaliyet göstermektedir.
1 BRİFİNG “” Mustafa Kemal Atatürk “En büyük sava ş, cahilli ğ e kar ş ı yapılan sava ş tır.” Mustafa Kemal Atatürk Dursunbey İlçe Milli Eğitim.
Destek Eğitim Odaları.
Çocuk ve Genç İşçilerle İlgili Özel Düzenlemelere Uy
Okula neden devam ediyorsunuz? “Eğitim görmek için.”… Okul bizi hayata hazırlamada laboratuvar görevi görür. Sorunlara uygun çözüm yolları geliştirmemize.
MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ USTA ÖĞRETİCİLİK SEMİNERİ
OKULUMUZU NE KADAR TANıYORSUNUZ ? Hangi öğrencilerimi yönlendirebilirim? Yönlendireceğim öğrencilerin özellikleri nasıl olmalı? Yönlendireceğim öğrencilerimin/velilerimin.
MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİ GENEL TANITIM BURSA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ BURSA TEMEL EĞİTİM SONRASI KARİYER DANIŞMANLIĞI PROJESİ MODÜL 2 ORTAÖĞRETİM KURUMLARI.
ANADOLU TEKNİK /ANADOLU MESLEK PROGRAMLARINDA ALANA GEÇİŞ, TERCİH VE YERLEŞTİRME Ayşegül ENÖN Rehber Öğretmen.
ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ MESLEKİ TEKNİK EĞİTİM MERKEZİ
19/06/1986 tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Çıraklık ve Mesleki Eğitim Kanunu bugün 167 meslekte faaliyet göstermektedir.
MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
MODÜL 2 ORTAÖĞRETİM KURUMLARI TANITIMI
MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ALANI
MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİ ÇIRAKLIK PROGRAMLARI VE UYGULAMALARI
ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI
ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK 15 Mayıs 2013  ÇARŞAMBA RG Sayı :
ARDAHAN MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ
SUNUM. ÇIRAKLIK EĞİTİMİNİN TARİHİ GELİŞİMİ VE GÜNÜMÜZDEKİ UYGULAMALARI.
SEKRETARYA MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM BİRİMİ &
NEVŞEHİR Mesleki Eğitim Merkezi
HOŞGELDİNİZ.
ORTAÖĞRETİM KURUMLARI TÜRLERİ
ŞEHİT SABRİ ERYELER MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ KUMRU-ORDU
Meslekİ ve teknİk ortaöğretİm sİstemİ
ÖĞRETİM İLKE ve YÖNTEMLERİ
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi ve TEŞVİK
Sunum transkripti:

Mesleki Eğitim Merkezleri Genel Tanıtım BÖLÜM Mesleki Eğitim Merkezleri Genel Tanıtım

A. Mesleki Eğitim Merkezi Tanıtımı Mesleki eğitim merkezleri çıraklık eğitimi esasına göre eğitim veren kurumlardır. Çıraklık Eğitiminin Amacı Çırak yaşında olup, ▲ Okul sistemi dışında bulunan gençlere temel meslek eğitimi vermek ve bu bireyleri işe yerleştirmek, ▲ Çıraklık sistemine girecek bireylerin uygun meslek seçimine rehberlik yapmak, ▲ 14-18 yaş grubunda olup geleceğini bir işyerinde çalışarak kurmaya çalışan bireylere çıraklık sistemi yoluyla meslek eğitimi vermek,

A. Mesleki Eğitim Merkezi Tanıtımı ▲ İş hayatı içinde bulunup 14-18 yaş grubunda olan gençleri eğitim süresince sosyal güvenlik şemsiyesi altına almak, ▲ Ülke genelinde, çeşitli mesleklerde kalfalık ve ustalık standartlarını belirlemek, ▲ İşyerlerinde öğrenilemeyen iş ve işlemleri ders araç ve gereçleriyle zenginleştirilmiş laboratuvar – atölyelerde öğretmek,

A. Mesleki Eğitim Merkezi Tanıtımı ▲ Kalfa ve ustaların meslek kurslarıyla, mesleklerinde gelişmelerini sağlamak, ▲ Ustaların, işyerlerinde çırak öğrencilere sanatlarını daha iyi öğretmelerini sağlamak amacıyla “Usta Öğreticilik” kurslarıyla gelişmelerini sağlamak, ▲ İş hayatında çalışma disiplinini sağlamak,

A. Mesleki Eğitim Merkezi Tanıtımı ▲ Eğitim kurumlarıyla iş hayatı arasında işbirliğini geliştirmek, ▲ İş hayatının belli bir düzene bağlanmasına katkı sağlamak, ▲ Yapılan işlerin teknolojisinin, kalitesinin ve veriminin yükselmesini sağlamaktır.

A. Mesleki Eğitim Merkezi Tanıtımı Aday Çırak Ve Çırak Kavramı ▲ 3308 sayılı kanunun 3. maddesinin b şıkkına göre aday çırak: “Çıraklığa başlama yaşını doldurmamış ve çıraklık döneminden önce kendisine işyeri ortamı tanıtılan, sanat ve mesleğinin ön bilgileri verilen kişi” olarak tanımlanır. Aday Çırak  3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunun 9. Maddesi  İlköğretimi bitirmiş olanlar, bir mesleğe hazırlık amacı ile çıraklık dönemine kadar işyerlerinde aday çırak olarak eğitilebilirler. ▲ Yine aynı kanunun c şıkkına göre çırak: “Çıraklık sözleşmesi esaslarına göre, bir meslek alanında, mesleğin gerektirdiği, bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını iş içerisinde geliştiren kişi” olarak tanımlanır.

A. Mesleki Eğitim Merkezi Tanıtımı Çırak Olma Koşulları Aşağıdaki şartları taşıyan her kişi çırak olabilir. ▲ 14 yaşını doldurmuş olmak, 19 yaşından gün almamış olmak. ▲ En az ilköğretim okulu mezunu olmak. ▲ Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak. Ancak, on dokuz yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitiminden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek meslekî eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir.

A. Mesleki Eğitim Merkezi Tanıtımı ▲ Ağır, tehlikeli veya özellik arz eden mesleklere alınacak çırakların öğrenim ve yaş durumu ilgili kuruluşların görüşü alınarak Bakanlıkça belirlenir. ▲ Bu süreç çırak, velisi ve işveren tarafından imzalanan çıraklık sözleşmenin Mesleki Eğitim Merkezine teslim edilmesi ile başlar. 

A. Mesleki Eğitim Merkezi Tanıtımı Mesleki Eğitim Merkezleri İle İlgili Bilinmesi Gereken Önemli Noktalar ▲ Bir mesleği öğrenmek isteyen en az ilköğretim okulunu bitirmiş olanlar ile lise, Mesleki ve Teknik Anadolu liseleri mezunları veya değişik sebeplerden ara sınıflarından ayrılanlar da mesleki eğitim merkezlerine kayıtlarını yaptırabilirler. ▲ İlköğretim okulunu bitirmiş, bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olduğunu doktor raporu ile belgeleyen 14 yaşından küçük bireyler,14 yaşına kadar  ve aday çıraklık sözleşmesi imzalayabilirler. Sözleşme imzalayan aday çıraklar 14 yaşına girince aday çırak sözleşmelerini çıraklık sözleşmeleri ile değiştirmekle yükümlüdürler.

A. Mesleki Eğitim Merkezi Tanıtımı ▲ Yasaların diğer öğrencilere tanımış olduğu tüm haklardan mesleki eğitim merkezlerine kaydolan öğrenciler de yararlanabilmektedir. Ayrıca okudukları süre içerisinde SGK primleri devlet tarafından ödenmektedir. ▲ Mesleki eğitim merkezinde eğitime devam eden öğrenciler aynı zamanda açık öğretim lisesine kaydını yaptırarak liseyi de bitirebilirler. ▲ Mesleki eğitim merkezlerini bitiren öğrenciler de diğer ortaöğretim kurumlarını bitiren öğrenciler gibi üniversiteye gidebilirler.

Akşehir Mesleki Eğitim Merkezi 2. BÖLÜM Akşehir Mesleki Eğitim Merkezi Bilgi için: http://aksehirmesem.meb.k12.tr/