Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİ ÇIRAKLIK PROGRAMLARI VE UYGULAMALARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİ ÇIRAKLIK PROGRAMLARI VE UYGULAMALARI"— Sunum transkripti:

1 2017 MESLEKİ EĞİTİMİ TANITIM PAYLAŞIM DEGERLENDİRME TOPLANTISINA HOŞ GELDİNİZ

2 MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİ ÇIRAKLIK PROGRAMLARI VE UYGULAMALARI
Tarih 6764 Sayılı kanunla yapılan değişiklikler ile Çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alınmıştır. Çıraklık eğitimi 4 yıl olarak belirlenmiştir.bu dört yıllık eğitimin 3 yılı çıraklık eğitimi son bir yılı ise ustalık eğitimi olarak düzenlenmiştir.

3 Çıraklık eğitim merkezlerine kayıtlı olan öğrencilerin açık liseyede kayıt yaptırma zorunluluğuda ortadan kalkmıştır. İsteyen öğrenciler mesleki eğitim merkezinde çıraklık eğitimi almakla birlikte aynı anda açık liseye de devam edebilecekler.mesleki eğitim merkezinden mezun olup ustalık belgesine sahip olduklarında açık liseden de mezun olursa meslek lisesi diplomasına sahip olabilecek.

4 Çıraklık eğitimi sırasında açık liseyi bitiremeyen yada açık liseye kayıtlı olmayan öğrenciler çıraklık eğitimden sonrada açık liseyi bitirirlerse meslek lisesi mezunu olabilecekler. Lise mezunlarıda isterlerse çıraklık eğitimi alabilirler ve ustalık programlarını bitirdikten sonra meslek lisesi mezunu olabilirler

5 PROĞRAM UYGULAMALARI Çıraklık eğitimi 3 yıl çıraklık ve bir yıl ustalık eğitimi olmak üzere toplam 4 yıl olarak düzenlenmiştir. Öğrenciler haftada bir gün merkezde genel bilgi ve meslek derslerini okutmak üzere merkezde eğitime alınır. Haftada 5 gün işletmelerde usta eğitici nezaretinde pratik eğitim alır Haftada bir gün ise izin kullanır.

6 Öğrenciler 3. yılın sonu olan çıraklık döneminin sonunda kalfalık sınavına girer ve başarılı olanlar kalfa olur ustalık dönemine devam etmeye hak kazanır. 4. yılı bitiren öğrenciler ustalık sınavına alınır ve başarılı olurlarsa ustalık belgesi almaya hak kazanırlar.

7 ÇIRAKLIK VE USTALIK ÖĞRENCİLERİNE SAĞLANAN EĞİTİM VE SOSYAL HAKLAR
Hastalık,meslek hastalığı ve iş kazaları sigortaları merkez tarafından yapılır ve primleri ödenir. Pratik eğitim aldığı işletme tarafından öğrenciye en az asgari ücretin üç de biri kadar aylık ücret ödenir. Zorunlu eğitimi tamamlamış olur.isterse meslek lisesi mezunu olabilir. İş yeri açmak için kanun gereği gerekli olan ustalık belgesine sahip olur.

8 Kendisi işletmecilik yapmayacak dahi olsa MYK tarafından tanınan mesleki yeterlilik belgesine sahip olduğu için rahatlıkla iş bulabilir. Çırak çalıştıran işletmeler sigorta maliyeti olmaz. Çırak öğrenciye ödeyeceği asgari ücretin üçte biri olan çırak öğrenci ücretinin üçte ikisini devlet katkısı olarak geri alır.

9 MESLEKİ EĞİTİME KAYIT OLMA USULLERİ VE ARANAN ŞARTLAR
En az ortaokul ve emsali okul mezunu olmak. 14 yaşını bitirmiş olmak İş sağlığı ve güvenliği kanununda belirtilen eğitim alacağı alanda ve dalda çalışabilir raporuna sahip olmak Kendileride velisi ile birlikte baş vuru yapabilir. Orta öğretim yerleştirmesine tercihte bulunabilir .mesleki eğitim merkezlerinde öğrencinin puanı dikkate alınmaz

10 28.MESLEKİ EĞİTİM KURULU KARARI İLE KAPSAMDAN ÇIKARILAN VE ALAN/DAL ADI DEĞİŞEN MESLEKLER

11

12

13

14


"MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİ ÇIRAKLIK PROGRAMLARI VE UYGULAMALARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları