Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇIRAKLIK EĞİTİMİYLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇIRAKLIK EĞİTİMİYLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR"— Sunum transkripti:

1 ÇIRAKLIK EĞİTİMİYLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR

2 Soru 1: Çıraklık eğitimi nedir?

3 Cevap: Çırak, kalfa ve ustaların eğitimini tümü ile kapsayan bir eğitim türüdür.

4 Soru 2: Çıraklık eğitimin kuruluş amacı nedir?

5 Cevap: Cumhuriyetin ilk yıllarında becerili insan gücüne duyulan gereksinimden dolayı çıraklık okulları açılmıştır.

6 Soru 3: Çıraklık eğitiminden kimler yararlanabilir?

7 Cevap: İlköğretim okulunu bitirmiş 14 yaşını doldurmuş olan ve ayrıca 19 yaşından gün almış yine en az ilköğretim okulu mezunu olanlarda çıraklık eğitimi için başvurabilir.

8 Soru 4: Çıraklık eğitimi kanunu kapsamında çıraklara tanınan haklar nelerdir?

9 Cevap: Sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınmışlardır.
Askerlik işlemleri eğitimlerinin sonuna kadar ertelenmektedir. İşyerlerinden ücret almaları sağlanmıştır. Bütün öğrencilik haklarından faydalanmaktadırlar.  Mesleki yeterlilikleri sertifikaya bağlanmıştı

10 Soru 5: Kanun kapsamında işverenlere tanınan haklar nelerdir?

11 Cevap: Aday çırak ve çırakların sigorta primleri Devlet tarafından karşılanmaktadır. İş hayatına çalışma disiplini getirilmiştir. Aday çırak ve çıraklar, sözleşme ile işyerine bağlandıkları için gelişigüzel işyeri değiştirememektedirler. Ayrıca işyeri açmanın belirli kurallara bağlanmış olması, gelişigüzel işyeri açılmasını önlemiştir.

12 Soru 6: Ustalık belgesi sahibi ustaların usta öğreticilik belgesi alabilmesi için ne yapmaları gerekir?

13 Cevap: Ustalık belgesinin aslı ve fotokopisi ile 2 adet fotoğraf ve nüfus cüzdanı fotokopisi ile müracaat edilir. 40 ders saatlik kursa devam edilir. Kursu başarı ile bitirenlere usta öğreticilik belgesi verilir.

14 Soru 7: Kimler işyeri açabilirler?

15 Cevap: 3308 Sayılı kanunun 30. maddesine göre ustalık belgesi sahipleri yada bu belgeye sahip kişilere iş yerlerinde çalıştıranlar işyeri açabilirler.

16 Soru 8: 3308 sayılı kanun dışındaki mesleklerde ustalık belgesi nasıl ve nereden alınır?

17 Cevap: İlgili kanun kapsamı dışındaki mesleklerde 507 sayılı kanuna tabi iş yerleri için 20 ekim 1993 de yayınlanan meslek odalarının belge vermelerine ilişkin yönetmelik gereğince ilgili meslek odalarınca verilir.

18 SORU 9: Meslek lisesi cilt bakımı bölümü mezunuyum nasıl ustalık belgesi alabilirim?

19 Cevap: 1985-1986 öncesi mezunları doğrudan ustalık belgesi alabilir
Cevap: öncesi mezunları doğrudan ustalık belgesi alabilir. Mezuniyetiniz bu tarihten sonra ise kendi bölümünüzle ilgili ustalık sınavına girebilirsiniz.

20 Soru 10: Lise mezunuyum kendi adıma kuaförlük mesleği dalında iş yerim var. Açılış tarihi Ekim 2004 doğrudan belge alabilir miyim?

21 Cevap: Hayır doğrudan belge alamazsınız
Cevap: Hayır doğrudan belge alamazsınız. Önce Denklik yönetmeliğine göre 3 yıllık bir hizmet belgesi ve diğer evrakları tamamlarsanız kalfalık sınavlarına girersiniz. Daha sonra 5 yıl daha hizmet belgesi getirerek ustalık sınavlarına katılırsınız var ise kurs belgeleriniz de dikkate alınır ve hizmet belgelerinden düşülür.

22 Soru 11: Kuaförlük meslek dalında ustalık belgem var
Soru 11: Kuaförlük meslek dalında ustalık belgem var. Başka bir semtteki iş yerimde aynı belgeyi kullanabilir miyim?

23 Cevap: İşyeriniz şube ve aynı sokakta veya yakın bir sokakta ise kullanabilirsiniz. Başka bir semtteki işyerinde kullanamazsınız. Genelge gereği ihtiyaç duyulduğu anda ustanın veya usta öğreticinin üretime veya hizmete en kısa zamanda müdahale edilebileceği mesafe ön görülür.

24 Soru 12: 2 yıllık yüksek okul cilt bakımı mezunuyum
Soru 12: 2 yıllık yüksek okul cilt bakımı mezunuyum. Ne tür belge alabilirim?

25 Cevap: Eğer meslek lisesi çıkışlı iseniz doğrudan, düz lise çıkışlı iseniz 1 yıl çalışmışlık getirerek doğrudan işyeri açma belgesi alabilirsiniz.

26 Soru 13: 14 yaşından bu yana kuaförlük yapıyorum
Soru 13: 14 yaşından bu yana kuaförlük yapıyorum. 20 yaşındayım ve sigortam yok nasıl kalfalık sınavına girebilir miyim?

27 Cevap: Yönetmelik gereği değerlendirmede 18 yaş öncesi çalışmışlık kabul edilmez. Yeterli çalışmışlık getiremeyeceğiniz için 19 yaş üstü eğitimine katılmanız gerekir.

28 Soru 14: Mesleğim kuaförlük yurt dışından yeni dönüş yaptım
Soru 14: Mesleğim kuaförlük yurt dışından yeni dönüş yaptım. Nasıl belge alabilirim?

29 Cevap: Yurt dışından almış olduğunuz belgeler denklik yönetmeliğine göre değerlendirilir. Ayrıca mesleğinizin ilinizde kanun kapsamına alındığı tarihte yurt dışında iseniz ve bu süre içinde giriş yapmadı iseniz, dönüş tarihinden itibaren 3 ay içinde başvuru yaparak geçici madde haklarından yararlanabilirsiniz. En yakın Mesleki eğitim merkezine başvurunuz.

30 ÇALIŞMADAN, ÖĞRENMEDEN,RAHAT YAŞAMANIN YOLLARINI ARAMAYI ALIŞKANLIK HALİNE GETİRMİŞ MİLLETLER EVVELA HAYSİYETLERİNİ SONRA HÜRRİYETLERİNİ DAHA SONRADA İSTİKBALLERİNİ KAYBETMEYE MAHKUMDURLAR M. KEMAL ATATÜRK

31 Hazırlayanlar: Merve ERBAY Hicran TÜMBEK Sevim KARAKAŞ FAYDALANILAN KAYNAKLAR: 1)Çıraklık ve Mesleki eğitim kanunu (No:3308) 2) 3)


"ÇIRAKLIK EĞİTİMİYLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları