Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NEVŞEHİR Mesleki Eğitim Merkezi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NEVŞEHİR Mesleki Eğitim Merkezi"— Sunum transkripti:

1 NEVŞEHİR Mesleki Eğitim Merkezi

2 Mesleki Eğitim Merkezleri zorunlu oldu.
8. sınıfı tamamlayan öğrenci,açık lise yerine çıraklık eğitim merkezlerini tercih edebilecek

3 Çıraklık eğitiminin zorunlu eğitim kapsamına alınmasını sağlayan yasal düzenlemenin ardından "ortaöğretim kurumları" tanımları arasına kalfalık ve ustalık eğitimi ile mesleki ve teknik kurs programlarının uygulandığı mesleki eğitim merkezleri de eklendi.

4 Mesleki eğitim merkezlerinde kalfalık ve ustalık programları uygulanacak, teorik ve pratik eğitim birbirini tamamlayacak şekilde planlanacak ve yürütülecektir.

5 - Bu planlama ve uygulamalar şu şekilde olacaktır.
Mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin teorik eğitimi, haftada en az bir, en fazla iki gün olacak şekilde planlanacak. Ders yılı süresi 36 hafta olacak. Bakanlıkça uygulanan proje ve protokoller kapsamında teorik eğitim süresi, uygulanan programın özelliğine göre değişebilecek.

6 Şartların oluşması halinde 9'uncu sınıf alan derslerinin eğitimi, mesleki eğitim merkezlerinde veya işletmelerin eğitim birimlerinde verilebilecek. Bu öğrenciler, 3308 sayılı Kanun hükümlerine göre işletmelerle olan sözleşmeleri devam ettiği sürece, ücretli ve ücretsiz izin süreleri dışında öğretim yılı boyunca işletmede mesleki eğitime devam edecekler.

7 - Sosyal etkinlikler için iş birliği
Mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin, işletmede mesleki eğitim gördükleri günlerde yapılan sosyal etkinliklere katılabilmeleri için işletmelerle iş birliği yapılacak.

8 Yeni düzenleme ile mesleki eğitim merkezine 18 yaşını bitirmiş olanların kayıtlarının da yapılabilmesinin önü açıldı. Yeni düzenlemede ayrıca "evli olanların kayıtları alınmaz, öğrenci iken evlenenlerin okulla ilişiği kesilerek kayıtları açık öğretim okullarına gönderilir" hükmünün mesleki eğitim merkezi öğrencileri için uygulanmayacağı da karara bağlandı.

9 Mesleki eğitim merkezine kayıtlı öğrenciler, aynı zamanda açık öğretim liselerine kayıt yaptırabilecek. Bu öğrenciler, mesleki eğitim merkezinde karşılığı olan derslerden yüz yüze eğitim programına devam ettirilmeyecek.

10 Ortaöğretime yerleştirmeye esas puan veya yetenek sınav puanına göre öğrenci alan okullara süresi içerisinde kayıt yaptırmayanlar ile iki ay içerisinde bir işletme ile sözleşme imzalayamayan mesleki eğitim merkezi öğrencileri bu okullara kayıt haklarını kaybedecekler.

11 Ancak mesleki eğitim merkezine yerleştirilmiş olmasına rağmen bir işletme ile sözleşme imzalayamamış öğrencilerin teorik eğitimine en fazla iki ay devamları sağlanacak. İşletme ile sözleşmenin imzalanmasıyla kayıt işlemi tamamlanacak ve sigortalı işe giriş bildirgesi düzenlenecek.

12 Bir işletme ile sözleşme imzalayan 18 yaşından büyüklerin kayıtları yıl boyunca devam edecek. Bunlardan birinci dönem sonuna kadar kayıt yaptıranların 9'uncu sınıf teorik eğitimi yoğunlaştırılarak tamamlanacak.Ders yılının ikinci döneminde şubat ayından sonra mesleki eğitim merkezlerine kayıt yaptıranlar işletmede mesleki eğitimlerine devam ettirilecek, ancak o ders yılı için yıl sonu puanı verilmeyecek. Bunların teorik eğitimleri yeni ders yılı başında başlayacak.

13 Önceki yıllarda 8'inci sınıfı bitiren, herhangi bir ortaöğretim kurumunda kaydı bulunmayan ve kayıt şartlarını taşıyan öğrencilerin ikamet adreslerine uygun kontenjanı bulunan Anadolu liseleri, Anadolu imam hatip liseleri, mesleki ve teknik Anadolu liseleri, mesleki ve teknik eğitim merkezleri ile mesleki eğitim merkezlerine, çok programlı Anadolu liseleri, varsa merkezi yerleştirme puanları da dikkate alınarak kayıtları yapılacak.

14 - Sınıf mevcudu 34 olacak Mesleki eğitim merkezlerinde bir şubeye alınacak öğrenci sayısı, Anadolu liselerinde olduğu gibi 34 olarak belirlendi.

15 Mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin alan ve dalı, imzalanacak sözleşme ile belirlenecek ve e-Okul sistemine işlenecek. Liselerde devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplamda 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılacak ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilecek.

16 Ancak üniversite hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri veya tam teşekküllü devlet hastanelerinde kontrol kayıtlı sürekli tedaviyi ya da organ naklini gerektiren hastalığı bulunanlar, kaynaştırma ve özel eğitim gerektirenler, sosyal hizmet, emniyet ve asayiş birimlerinin resmi raporları doğrultusunda koruma ve bakım altına alınanlar ile tutuklu öğrencilerin özürsüz devamsızlık süresi 10 günü geçmemek kaydıyla toplam devamsızlık süresi 60 gün olarak uygulanacak.

17 Devamsızlık nedeniyle başarısız sayılan ve öğrenim hakkı bulunan öğrenciler, takip eden öğretim yılında okula devam ettirilecek. Öğrenim hakkı bulunmayanlar ise okulla ilişikleri kesilerek açık öğretim liselerine veya mesleki eğitim merkezine gönderilecek.

18 Telafi programları ile tamamlayıcı eğitim programına devam zorunlu olacak. Öğrenciler devam etmek zorunda oldukları telafi programına ve tamamlayıcı eğitim programına ait özürlü özürsüz toplam ders saatinin en az altıda biri kadar devamsızlık yapmaları halinde, puanları ne olursa olsun başarısız sayılacaklar.

19 - Her sınıf seviyesinde nakil yapılabilecek.
Mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin nakilleri, alan veya dal bulunması ve naklen gidilmek istenilen yerleşim biriminde bir işletme ile sözleşme imzalamak kaydıyla zamana bakılmaksızın yapılacak. Mesleki eğitim merkezlerinde 9'uncu sınıfın birinci dönemi sonuna kadar alan, 10'uncu sınıfın birinci dönemi sonuna kadar aynı alan içinde dal değişikliği yapılabilecek.

20 Mesleki eğitim merkezlerine, okul türüne bakılmaksızın her sınıf seviyesinde nakil ve geçiş yapılabilecek. Ancak bunlardan daha önce mesleki ve teknik eğitim almamış olanlar ile farklı bir alanda mesleki eğitim almak isteyenlerin alan seçimi için 9'uncu sınıfın birinci dönemi sonuna kadar nakil ve geçiş yapmış olması gerekecek.

21 Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından, yoğunlaştırılmış eğitim programı uygulanan alanlar hariç, işletmelerde mesleki eğitime öğrenci gönderilen sınıflarda ve mesleki eğitim merkezlerinde ortak sınav yapılmayacak.

22 Mesleki eğitim merkezine devam eden öğrenciler, 10'uncu sınıftan itibaren her ders yılı sonunda yıl sonu beceri sınavına alınacak. 11'inci sınıfın sonunda girilen beceri sınavı kalfalık, 12'nci sınıfın sonunda girilen beceri sınavı ustalık sınavı olarak uygulanacak.

23 - Fark dersleri verecekler.
En az ortaöğretim kurumu mezunu olup aynı zamanda ustalık belgesi almaya hak kazananlara, istemeleri halinde, ilgili alan veya dala ait mesleki ve teknik ortaöğretim diploması düzenlenecek. Mesleki eğitim merkezi öğrencilerinden bir ortaöğretim kurumu diploması sahibi olmayanlar, diploma alabilmek için ustalık belgesini almaya hak kazanmış olmanın yanında, Bakanlıkça belirlenecek fark derslerini açık ortaöğretim kurumları yoluyla başarmak zorunda olacaklar. Ustalık belgesine sahip olanların mesleki ve teknik ortaöğretim diploması mesleki açık öğretim lisesi tarafından düzenlenecek.

24 - Fark dersleri verecekler
Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında tamamlayıcı eğitimi, telafi eğitimini ve stajını başarıyla tamamlayan ortaöğretim kurumu mezunlarına, ilgili alana, dala ait mesleki ve teknik ortaöğretim diploması, ortaöğrenimini tamamlayamayan kalfa ve ustalara ise mesleki eğitimi tamamlama belgesi düzenlenecek.

25 - Fark dersleri verecekler
İşletmelerde beceri eğitimi gören öğrencilerle kalfa ve ustalar, stajını tamamlamış sayılacak. Mesleki eğitimi tamamlama belgesi verilen kalfa ve ustalar, mesleki açık öğretim lisesi yoluyla ortak dersleri tamamladıkları takdirde, alanlarında diploma almaya hak kazanacaklar.

26 - Belgelendirme Mesleki eğitim merkezi öğrencilerinden 11'inci sınıfın sonunda yapılan kalfalık sınavlarında başarılı olan ve başarısız dersi bulunmayanlara Kalfalık Belgesi, kalfalardan programlarında öngörülen teorik ve pratik eğitim süresi sonunda yapılan ustalık sınavlarında başarılı olanlara Ustalık Belgesi düzenlenecek.

27 - Belgelendirme Ustalık ve iş yeri açma belgesine sahip olanlar ile ustalık belgesi kullanılmayan alanlar için gördükleri öğrenim bakımından en az ustalık seviyesinde yeterliliğe sahip olanlardan, okul ve kurumlarca açılan iş pedagojisi kurslarını başarı ile tamamlayanlara usta öğreticilik ve iş pedagojisi eğitimi bitirme belgesi düzenlenecek.

28 - Öğrencilere eğitim süresince maaş.
Öğrencilere, yaşına uygun asgari ücretin 3308 sayılı Kanunda belirlenen tutarı kadar (en az % 30 ü) ödenecek ücret, ücret artışı ve diğer imkanlar konusunda öğrenci, reşitse kendisi, değilse yasal temsilcisiyle birlikte işletmelerle eğitim sözleşmesini imzalayacak.

29 - Okulun yapacağı işlemler
Alan eğitimine başlayan öğrenciler ile işletmelerde mesleki eğitim gören, tamamlayıcı eğitime devam eden veya staj çalışması yapan öğrencilerin sigortalılıkla ilgili iş ve işlemlerini yürütecek. Her ay çırakların asgari ücretin en az % 30 u kadar ödeme alıp almadığının kontrolünü yapacak.

30 - Okulun yapacağı işlemler
Öğrenciler, günde 8 saatten fazla, meslekleri dışındaki işlerle bağımsız olarak ve ilgili mevzuata aykırı işlerde çalıştırılamayacak. Personele sunulan ulaşım, yemek gibi sosyal hizmetlerden yararlandırılacaklar.

31 - Sigorta işlemleri Kalfalık ve ustalık eğitimine devam eden öğrenciler ile işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler hakkında, iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası, hükümleri uygulanacak.

32 - OKULUMUZ - Tarihçe Sanayinin üretici gücünü artırmak ve kalifiye eleman yetiştirmek üzere 1987 yılında Nevşehir Endüstri Meslek Lisesi bünyesinde Nevşehir Çıraklık Eğitimi Merkezi eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamıştır. 1991 yılında Nevşehir Lale Sanayi hizmet binasına taşınarak 6 derslikle bağımsız olarak eğitim vermeye başlamıştır. Lale sanayi hizmet binası okulumuzun ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamaması ve binanın sıhhi olmaması nedeniyle Y tip proje olarak yapılan kendi binasına yılında taşınarak eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmektedir. . 32

33 - Verilen Eğitim Okulumuzda, Mesleki ve Teknik Eğitim alanında Kalfalık, Ustalık, Usta Öğreticilik ve İşyeri açma Belgelerini veren programlar uygulanmaktadır. Okulumuzda şuan; Motorlu Araçlar Teknoloji alanında 95 Güzellik Hizmetleri alanında 80 Metal Teknolojisi alanında 35 Elektrik-Elektronik alanında 20 Makine Teknolojisi alanında 30 Pazarlama ve Perakende alanında 10 Mobilya alanında 85 Yiyecek İçecek Hizmetleri alanında 10 çırak olmak üzere diğer alan ve dallarla birlikte toplamda 140 dalda 405 Çırak öğrencimiz eğitim görmektedir.

34 Merkezimizde Verilen Belgeler

35 Fiziki Yapı Merkezde, Mesleki ve Teknik Eğitim alanında Kalfalık, Ustalık, Usta Öğreticilik ve İşyeri açma Belgelerini veren programlar uygulanmaktadır. Mesleki Eğitim Merkezi, Çıraklık Eğitimi ile Yaygın Mesleki ve Teknik Eğitim verilmektedir. Merkezimiz üç katlı olup binada 12 Adet Derslik 1 Adet Kuaför Atölyesi 1 Adet BT Sınıfı 1 Adet Müdür Odası 4 Adet Müdür Yrd.Odası 1 Adet Memur Odası 1 Adet Öğretmenler Odası 1 Adet Arşiv ve Depo, bulunmaktadır.

36 ücretsiz olarak dağıtılmaktadır.
Merkezimizde bulunan her sınıf da, projeksiyon ve İnternet bağlantılı Bilgisayar bulunmaktadır. Ders kitapları ücretsiz olarak dağıtılmaktadır. Her Eğitim ve Öğretim yılında Ekonomik durumları kötü olan öğrenciler için, Öğle yemeği verilmektedir.

37 Kalfalık ve Ustalık Sınavları
Merkezimizde Kalfalık ve Ustalık sınavları ; ŞUBAT, HAZİRAN ve EYLÜL dönemleri olmak üzere yılda 3 kez yapılmaktadır. Bir adayın 12 dönem sınav hakkı vardır. Yaklaşık 4 yıl boyunca sınav hakkı devam eder.

38 Çıraklık Eğitimi Çıraklık Eğitimi , Okulda verilen teorik eğitim ile işletmelerde yapılan pratik eğitimin bütünlüğü içerisinde bireyleri bir mesleğe hazırlayan, mesleklerinde gelişmelerine olanak sağlayan ve Belgeye götüren eğitimdir.

39 Kalfalık Sınavına Girebilmek için;
Merkezimize çırak öğrenci olarak devam etmek ve eğitimini tamamlamak. (16. Madde) Dışarıdan, Eğitim yılının 2 katı kadar çalışma belgelendirerek (Sigortalı yada Bağkur’lu) Denklik yaptırmak (18 yaşından sonra olmak üzere o mesleğin o ilde kapsama alındığı tarihe kadar ki çalışmalarda Sigortalı yada Bağkurlu çalışma gerekmez) (35. Madde )

40 Ustalık Sınavına Girebilmek için;
Kalfalık belgesini alan merkezimiz öğrencilerinin yada dışarıdan kalfalık belgesi alan adayların ; 2 yıl süren Ustalık Eğitime devam etmeleri sonunda, Kalfalık belgesini aldıktan sonra , 5 yıl çalışma belgelendirme (Sigortalı yada Bağkur’lu) ile, Nevşehir Mesleki Eğitim Merkezinden yaptırılacak Denklik belgesi ile,

41 Meslek Lisesi Mezunları
Meslek Lisesi Mezunları, diplomaları ile müracaat ettiklerinde doğrudan Ustalık Belgesi sınavlarına katılabilirler. 1986 yılından önce mezun olanların sınava katılmalarına gerek yoktur. Mesleklerine uygun Ustalık Belgesini sınava katılmadan doğrudan alırlar.

42 İşyeri Açma Belgesi Teknik lise mezunları veya meslekî ve teknik eğitim okul ve kurumlarının dört yıllık eğitim programlarından mezun olanlara, ustalık belgesinin yetki ve sorumluluklarını taşıyan, mesleklerinde bağımsız İşyeri Açma Belgesi verilir.

43 Usta Öğreticilik Kursları
Yanında çırak öğrenci çalıştıran her usta yada işletme sahibi Usta Öğreticilik belgesi sahibi olmak zorundadır. Merkezimizde Usta Öğreticilik Kursları Kış-Yaz-Güz dönemlerinde olmak üzere yılda üç kez açılmaktadır. Usta Öğreticilik Kurslarına Ustalık belgesi sahibi ustalarımız katılabilir.

44 Okulumuzdan Görüntüler

45 Okulumuzdan Görüntüler

46 Okulumuzdan Görüntüler

47 Okulumuzdan Görüntüler

48 Okulumuzdan Görüntüler

49 Okulumuzdan Görüntüler

50 Okulumuzdan Görüntüler

51 Okulumuzdan Görüntüler

52 Okulumuzdan Görüntüler

53 Okulumuzdan Görüntüler

54 Okulumuzdan Görüntüler

55 Okulumuzdan Görüntüler

56 Okulumuzdan Görüntüler

57 Okulumuzdan Görüntüler

58 Okulumuzdan Görüntüler

59 Okulumuzdan Görüntüler

60 Okulumuzdan Görüntüler

61 Okulumuzdan Görüntüler

62 Okulumuzdan Görüntüler

63 Okulumuzun Dıştan Görüntüleri

64 Okulumuzun Dıştan Görüntüleri

65 Okulumuzun Dıştan Görüntüleri

66 Okulumuzun Dıştan Görüntüleri

67 Öğrenme Şenliği

68 Öğrenme Şenliği

69 Öğrenme Şenliği

70 Öğrenme Şenliği

71 Okulumuzun Dıştan Görüntüleri

72 Okulumuzun Dıştan Görüntüleri

73 Okulumuzun Dıştan Görüntüleri

74 MESLEKLERİN ALAN ve DAL İSİMLERİ

75

76

77 Toplamda 31 Alan 152 Farklı Dal

78 NEVŞEHİR Mesleki Eğitim Merkezi
TEŞEKKÜR EDERİZ...


"NEVŞEHİR Mesleki Eğitim Merkezi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları