BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞ KURMA SÜREÇLERİ.
Advertisements

DOÇ. DR.MEHMET ERDOĞAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Hat Dengeleme.
Deneysel Yöntem BBY252 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
İçerik Analizi Alan Araştırması BBY252 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan.
Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi Tanıtım Toplantısı.
RADAR EĞİTİM DANIŞMANLIK 1 YAPILANDIRMACI ÖĞRENME YAKLAŞIMI.
1 “Öğrenci Merkezli Öğretim” Öğretmen Adayları Bakış Açısı ile Ne İfade Ediyor? Dr.Dürdane JACOBS Dr. Fahriye HAYIRSEVER.
Program Tasarım Modelleri
Yazılım Mühendisliği1[ 3.hft ]. Yazılım Mühendisliği2 Yazılım İ sterlerinin Çözümlemesi Yazılım Yaşam Çevrimi “ Yazılım Yaşam çevrimin herhangi bir yazılım.
Öğretim İlke ve Yöntemleri: Öğrenme Stratejileri
Araştırma ve Strateji BBY256 Bilgi Mimarisi.
Hangi Konular Performans Görevi Hangi Konular Proje Olarak Seçilmelidir? MEB 2008.
GELİŞİMLE İLGİLİ ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 2
ARAŞTIRMANIN RAPORLAŞTIRILMASI
Istatistik I Fırat Emir.
ANKARA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ACİL YARDIM VE KURTARMA HİZMETLERİ (112) AMBULANS EKİPLERİNDE ÇALIŞAN SAĞLIK PERSONELİNİN İŞ DOYUMLARININ VE ETKİLEYEN ETMENLERİN.
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
Sosyal Hizmet Meslek Etiği
Proje Oluşturma ve Yönetimi Bilişim Teknolojileri Öğretmeni
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 3
ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK
ARAŞTIRMASININ TANIMI, ÇEVRESİ, TARİHÇESİ
Sosyal Psikoloji Konuları I
Proje Oluşturma ve Yönetimi
Öğretimin Uyarlanması
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Görev 1 31 Ekim e kadar Görev 1’i tamamlayıp ye göndermeniz gerekiyor.
Olgu Yönetimi Standartları
1-Proje Yönetİmİne Gİrİş
Bilimsel Araştırma Yöntemleri Raporlaştırma
YÖNETİM- ÖRGÜT TEORİLERİ MODERN EKOL- SİSTEM TEORİSİ
FİNANSAL PLANLAMA.
Proje Risk Yönetimi YRD. DOÇ. DR. KENAN GENÇOL.
ÖZELLİK FAKTÖR KURAMI.
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
PISA 2015 Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu.
Okul Öncesi Dönemde Fen Eğitimi
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum.
HAZİRAN DÖNEMİ SEMİNER ÇALIŞMALARI
Geçerlik ve Kullanışlılık
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 2
SOSYAL PSİKOLOJİDE YÖNTEM
Uygulama Ortamına İlişkin Etik Sorumluluklar
Tezin Olası Bölümleri.
Bilimsel Araştırma Süreci
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA (YÜKSEK LİSANS)
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
İçerik Analizi Sözel, yazılı ve diğer materyallerin içerdiği mesajı anlam ve/veya dilbilgisi açısından nesnel ve sistematik olarak sınıflandırma, sayılara.
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Nitel Araştırma Süreci
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 1
Araştırma Önerisi ve Hazırlanması
Veri ve Türleri Araştırma amacına uygun gözlenen ve kaydedilen değişken ya da değişkenlere veri denir. Olgusal Veriler Yargısal Veriler.
6.HAFTA: ARAŞTIRMALARDA ÖLÇME VE ÖLÇEKLERDE GÜVENİLİRLİK
4. HAFTA Geçerlik, Güvenirlik ve Etik Kavramları
Hangi Konular Performans Görevi Hangi Konular Proje Olarak Seçilmelidir? MEB 2008.
ARAŞTIMALARDA YÖNTEM.
Ders İçeriği Nicel araştırma adımları
Nitel Araştırmalar.
3. HAFTA Bilimsel Araştırmada Temel Kavramlar
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
2. HAFTA BİLİMSEL ARAŞTIRMA YAKLAŞIMLARI
2. HAFTA Bilimsel Araştırma Temel Kavramlar.
GEÇİŞ GEÇİŞ SÜRECİ Özel Gereksinimli ve / veya Engeli
Araştırmaya Karar Vermek
Sunum transkripti:

BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ Bilimsel Araştırmanın Aşamaları

ARAŞTIRMA SÜRECİ Konu Seçimi Başkalarını Bilgilendirme Sorun Üzerinde Odaklaşma Bulguları Yorumlama Yöntemsel Tasarım Verileri İşleme ve Çözümleme Verileri Toplama Kaynak: Neuman 1997, s.11, Figure 1.1: Steps in the Research Process

ARAŞTIRMA SÜRECİ 1. ARAŞTIRMA 2. ARAŞTIRMA KONUSUNUN ÖNCESİ BULUNMASI DEĞERLENDİRME 8. RAPORLAMA 3. PROBLEM CÜMLESİNİN BELİRLENMESİ VE ARAŞTIRILMASI 4. LİTERATÜRÜN VE ARAŞTIRMA KAYNALARININ İNCELENMESİ VE ÖZETLENMESİ 7. Bulguları Yorumlama 6. VERİ TOPLANMASI VE ANALİZİ 5. YÖNTEM SEÇİMİ

1. ARAŞTIRMA KONUSUNUN BULUNMASI ARAŞTIRMA KONUSUNU ETKİLEYEN FAKTÖRLER Merak güdüleri Kişisel ilgiler Evrende yapılan gözlemler, incelemeler ve akıl yoluyla ulaşılan çıkarımlar , araştırmacıların merak güdülerini ve kişisel ilgilerini besleyen en temel etkenlerdir. Sorunlar Toplumsal gereksinimler Literatürde henüz incelenmemiş yada tam olarak anlaşılmamış noktalar Veya popüler olan konular araştırmacıların temel tercihlerini belirler.

Kuramsal ve yöntemsel yapılar Kurum ve kuruluşun genel politikası ve maddi gücü Ve diğer etkenler….

2. ARAŞTIRMA ÖNCESİ DEĞERLENDİRME Araştırma konusunun özgünlüğü Araştırmanın yararı Olası olumsuz sonuçları Araştırma için kaynakların yeterliliği Araştırmacı bu basamakta Nesnel, tarafsız, Şeffaf Mantıklı Dürüst davranmalıdır.

Araştırmanın ön değerlendirmesi ne kadar kaliteli olursa, araştırma süreci ve sonucu o kadar sağlıklı, verimli ve sorunsuz olur. Araştırma öncesi yapılması gereken ön değerlendirmeleri amaç ve önem, yetkinlik, uygulanabilirlik ve yapılabilirlik başlıkları altında toplayabiliriz.

a. Amaç ve önem Araştırmanın bilimsel alana ve günlük yaşama sağlayacağı katkı Araştırmanın sonucunun getireceği yararlar Bilimsel gelişme henüz cevap bulunamayan sorunların çözülmesi ile olur.

b. Yetkinlik Süreci etkileyen birinci faktördür. Alanda uzmanlık Araştırmanın geçerlik, güvenirliğini ve genellenebilirliğini etkiler Etik kuralların uygulanabilirliğini etkiler

c. Uygulanabilirlik Araştırmanın gerçekçi temellere, kaynaklara ve beklentilere dayanması gerekir. Araştırmacı öncelikle şu durumları dikkate alması gereklidir. Parasal kaynak (mekan, teçhizat, ekipman, hizmet, seyahat giderleri, vs.) Maliyet-yarar dengesi Zaman Yeterli insan gücü

3. Problem cümlesi Problem cümlesi araştırmacıyı rahatsız eden ve araştırmaya yönlendiren her türlü sorundur. Araştırma konusunu oluşturan problemler soru cümlesi şeklinde yazılır. Problem cümlesi net olmalıdır. Örnek: “Öğrencilerin zeka düzeyleri ile üniversiteye giriş puanları arasında bir ilişki var mıdır? ” * araştırma önerisi hazırlama konusunda detaylarıyla incelenecektir.

Problemin araştırılması Denence (hipotez): Araştırmalarda, olaylar ya da değişkenler arasında var olduğu söylenen (kestirilen) ilişkiye, araştırma dilinde “denence (hipotez)” denir. Bir başka deyişle, denence denenen yargıdır. Örnek: “Yüksek kaygı ile kendine güven arasında negatif ilişki vardır”.

Problemin araştırılması Denence’ ye çevrilen problem araştırmaya yön gösterir. Öncelikle, denence’ yi sınamak için yeterli kaynak, birikim ve desteğin olup olmadığını ve getireceği yararı değerlendirmeliyiz. Bu aşamada şekilde sunulan tüm başlıklar cevaplanmalıdır.

4. Literatürün ve araştırma kaynaklarının incelenmesi *Literatür, bilim dallarının ortaya koyduğu yapıtların bütünü anlamındadır. Araştırmanın alt yapısını oluşturmak Ele alınan konunun özgün olup olmadığını anlamak, Raporun girişini hazırlamak, Bulguları yorumlamak ve tartışmak, Ayrıca problem cümlesi ve denencelerin oluşturulası da yeterli literatür bilgisine ve araştırmasına bağlıdır. Kitap sayfa 36 ve aklınıza gelenler kutusu ? “İncele”

Literatür araması yaparken dikkat edilecek başlıklar Araştırmayla doğrudan ilişkili olan kaynakların belirlenmesi Kaynakların sınıflandırılması Benzer araştırmaların incelenmesi Kaynakların okunması ve incelenmesi

5. Yöntem Araştırma Grubu ya da Denekler: Veri Toplama Araçları: Verilerin Toplanması: Verilerin Analizi: Süre ve olanaklar: