Avrupa Birliği Perspektifinden Yerelleşme

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SLAYTLARI GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ…
Advertisements

VİZYONUMUZ Birliğin vizyonu; üye belediyelerin, ortak sorunlarının ortaklaşa çözümünde ilk akla gelen yerel yönetim kuruluşu olmaktır. MİSYONUMUZ Birliğin.
DEMOKRASİ ENDEKSİ HARİTASI
Avrupa Birliği.
Bu çalışma küresel perspektifte ve Avrupa birliği ekseninde bir kavram ve olgu olarak yerelleşmeyi konu almaktadır. Bu çerçevede kamu yönetimi anlayışında.
KYF II. DÖNEM HİBE PROGRAMI ETKİ DEĞERLENDİRMESİ
1.3 DEVLET ŞEKİLLERİ.
Yerel Yönetim Reform Programı’na Destek Projesi
TÜRKİYE’DE ÇAĞCIL DEMOKRASİ, DEMOKRATİK KÜLTÜR VE OLGUNLUK
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
AB HUKUKU DOÇ. DR. MUSTAFA ÇEKER.
E Y L E M 5. 1 Gençlerin ve Gençlik Politikalarından Sorumlu Olanların Toplantıları PROGRAMI.
Yerel Yönetim Reform Programına Destek Projesi Bratislava Regional Center 1 MİB’nin temsil (lobi) rolü: Üyelerinin çıkarlarını korumak ve temsil etmek;
Yerel Yönetimlerde Yeniden Yapılanma Perspektifi
Mathieu Zagrodzki UNDP. Güvenlik Stratejileri ve İç Güvenlik Kuvvetleri’nin Örgütlenmesi Fransa Örneği.
Bölgesel Konferans n°1 25 Haziran 2014 İzmir
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
STRATEJİK YÖNETİM Aracı Olarak STRATEJİK PLANLAMA.
1 RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Risk Yönetimi Eşleştirme Projesi Etkin ve etkili Risk Analizi çalışmalarını gerçekleştirebilmeyi teminen AB.
STRATEJİK PLANLAMA SABEK A.Ş.
Support to Local Administration Reform 1 Yerel Yönetimler için Ulusal Eğitim Stratejisi.
Bölgesel Kalkınma: Türkiye’de olmayan nedir? Güven Sak Ankara, 8 Eylül, 2006.
MAHALLİ İDARELER (Yerel Yönetimler)
Türkiye’de Kalkınma Ajanslarının Bölgesel Kalkınmadaki Rolü: Yerelleşme ve Sosyal Hesap Verebilirlik Perspektifinden bir Değerlendirme VI. Yerel Yönetimlerin.
İYİ YÖNETİŞİM.
AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI Hayatboyu Öğrenme Leonardo da Vinci (Mesleki Eğitim) Programı.
Karşılaştırmalı bir perspektifle yeni kamu yönetimi
ALMANYA’DA E-DEVLET SİSTEMİ
15 Ekim 2012 Afyonkarahisar ENGELLİLERİN HAKLARINA İLİŞKİN SÖZLEŞMENİN UYGULANMASININ TEŞVİK EDİLMESİ VE İZLENMESİNE İLİŞKİN ULUSLARARASI VE ULUSAL MEKANİZMALAR.
HAVZA ÖLÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA VE KALKINMA ‘Kelkit Havzası Örneği’
Karayolu Güvenliği İçin Eğitim ve Diğer Bileşenlere Bakış Mayıs 2011 Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı Bu yayın Avrupa Birliği’nin yardımıyla üretilmiştir. Bu.
Gençlik Sektöründe Yerelleşme ve Yeniden Yapılandırma
E Y L E M 1. 3 Gençlik Demokrasi Projeleri PROGRAMI.
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
GENÇLİK PROGRAMI EYLEM 1.3. GENÇLİK DEMOKRASİ PROJELERİ
KAMU YÖNETİMİNİN ÖRGÜTLENMESİ
YEREL YÖNETİMLER VE DEMOKRASİ
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
AB Hukuku I.Hafta Tarihsel Süreç.
AB ve Diğer Avrupa Ülkelerinde UÖM'ler: Genel Bir Bakış Ankara, Türkiye – 22 Ekim 2009 Dr. Matthew Pringle APT
Özlem Keçim.
AB MALİ İŞBİRLİĞİ ULAŞTIRMA OPERASYONEL PROGRAMI
KENTSEL SİYASET. KENTSEL SİYASET Kentsel Siyaset-2 Doç.Dr. Ahmet MUTLU.
KENTSEL SİYASET-2 Kentsel Siyaset-4 Doç.Dr. Ahmet MUTLU.
KENTSEL SİYASET-5. KENTSEL SİYASET-5 Kentsel Siyaset-5 Doç.Dr. Ahmet MUTLU.
Çocuklarla Daha Güçlüyüz
AVRUPA BİRLİĞİ KURUMLARI
AB Avrupa’nın siyasi ve ekonomik bütünleşmesini insan hakları ile hukukun üstünlüğü ilkeleri çerçevesinde sağlamak amacındaki demokratik Avrupa ülkelerinden.
PROGRAM GENEL TANITIMI PROGRAMI. T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI TÜRK ULUSAL AJANSI AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı HAYATBOYUÖĞRENME.
KURULUŞ VE YAPISI Türkiye 1999 Helsinki Zirvesi’nde Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinin başlaması ile topluluk programlarından yararlanmaya başlamıştır.
Merkezi-Yerinden Yönetim ve Uzmanlaşma
AB KURUMLARI VE KARAR ALMA YÖNTEMLERİ Avrupa Birliği Maliyesi Sakarya Üniversitesi/SBF-Maliye Yrd. Doç. Dr. Harun KILIÇASLAN.
SAĞLIK YÖNETİMİ TOPLULUĞU Yönetim, en geniş anlamda ortak bir amacı gerçekleştirmek için işbirliği içinde çaba gösteren birey ya da grupların.
Türkiye’de Yönetim Kamu Yönetimin Örgütlenmesi
Kamu Yönetiminin Denetim Sorunları. Kamu yönetimi sisteminin; planlanan çıktıların üretilebilmesi, hukuk devleti ilkesinin uygulanması, yönetsel yozlaşmanın.
1 Türkiye’de Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Reform Programı.
Temel Bilgi Teknolojileri
OECD : Yapısı, Amaçları ve Mali Piyasalardaki Rolü
Yrd Doç Dr Turhan ŞALVA İş Sağlığı ve Güvenliği
KAMU YÖNETİMİNİN ÖRGÜTLENMESİ
Türkiye’de Afet Yönetim Sistemi
YONT221 KAMU YÖNETİMİ DÜŞÜNCESİNİ GELİŞİMİ VE DEVLETİN ETKİNLEŞTİRİLMESİ YÖNETİŞİM.
BİLİM KAVRAMI TANIMI-AMACI-SINIRLARI-ÖZELLİKLERİ
Hukukun TEMEL kavamları
Meslek Yüksekokulu, 25 kasım 2010
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Hesap Verebilirlik ile İlgili Düzenlemeler
AVRUPA KONSEYİ Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi felsefesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Avrupa Birliği Perspektifinden Yerelleşme Avrupa Birliği, yasal ve kurumsal boyutlarda yerelleşmeye öncelik veren politikalarını gün geçtikçe belirginleştirmekte ve bu alandaki yönlendirici sözleşme ve mekanizmaları daha etkin kılma yoluna gitmektedir.

Bölgeler Komitesi Avrupa Birliği kurumlarından biri olan ve 1993'de kurulan Bölgeler komitesi, yerel ve bölgesel yönetimlerin seslerini duyurdukları önemli bir Avrupa platformu olarak yaklaşık on yıldır faaliyetlerini sürdürmektedir.

Bölgeler Komitesi Bölgeler Komitesi'nin kurulması iki temel konuya çözüm getirmek için araç olmuştur. Birincisi; AB yasalarının dörtte üçü yerel ve bolgesel düzeyde uygulanmaktadır. Bu yüzden yerel ve bölgesel temsilcilerin yeni AB yasalarının geliştirilmesinde söz sahibi olmaları mantıklıdır İkincisi; Halkın AB gelişmelerine yetişemediği durumlar vardır. Seçimle gelmiş hükümetin halka en yakın olan kanadını AB süreçlerine dahil etmek bu açığı kapatılması yolunda atılmış bir adımdır

Avrupa Birliği Perspektifinden Yerelleşme Avrupa Birliği'nde yerelleşme adına yapılan girişimlerin temelde bir olgu etrafında yoğunlaştığı dikkat çeker. Bu olgu "subsidiarite=hizmette yerellik"tir. Bu ilke hizmetlerin en yakın kamu birimi tarafından yerine getirilmesini ifade eder Bu ilkenin önemi Maastricht Antlaşmasındada yer almasıyla önemi dahada artmıştır.

Bugün gelinen noktada hizmette "yerellik" daha farklı yorumlanmakta ve hizmetin " en yakın kurumsal birim"ce değil, " en uygun kamusal birim" tarafından yürütülmesi ön plana çıkmaktadır.

6 Şubat 1992 Kanunu, kendinden önceki süreci tamamlayan bir yaklaşımla yerelleşmeyi olgunluk dönemine ulaştırmayı hedeflemiştir. Bunu gerçekleştirmek için benimsenen şu üç ilke merkezi otoriteyi azaltma ve yerele yayma eğiliminin göstergeleri olarak kabul edilebilir: 1- Yerel demokrasiyi geliştirmek

2- Yerel topluluklar arasında yeni işbirliği biçimlerini kolaylaştırmak, 3- Desantralizasyok politikalarının yönlendirdiği deişiklikleeri gerçekleştirerek devleti reforme etmek.

Fransızlar merkeziyetçilikten adam-i merkeziyetçiliğe yönelirken, bunu rasyonel bir düşünüş tarzıyla bilimsel bir tabana dayanarak, anlayış ve işbirliği içinde gerçekleştirmeye çalıştılar. İngilterenin ise, gelişmiş yerel yönetimlere sahip olduğu ve bu yönetim birimlerini asla geri planda bırakmadığı görülür Konu Almanya açısından yaklaşıldığında fedaral yapıdaki bu devletin, kamusal yetkileri federal hükümet ile eyaletler arasında bölüştürdüğü, yasama yetkisinin büyük bölümünü "bund" a, yürütme yetkisinin büyük bölümünü de etkin yerel yönetimlerden oluşan eyaletlere bıraktığı anlaşılır

YERELLEŞME Merkezden uzaklaşma, diğer ifadeyle yerelleşme genelde iki ifadeyle gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır. - Birincisi, merkezde yoğunlaşan kaynakların, hizmetlerin, yetki ve sorumlulukların yerek yönetimlere ve bölge yönetimlerine devredilmesidir.Örn: İspanyada 32 adet merkezi hizmet ve sorumluluklar yerel düzeydeki otonom topluluklara devredilmiştir.Buna, Hollanda, Fransa ve pek çok Avrupa ülkesi örnek verilebilir.

YERELLEŞME - İkinci yol, yetki genişliği ilkesine göre merkezi yönetimin taşra birimlerinin güçlendirilmesidir. Özellikle Fransa, bu yönde önemli adımlar atmış ve daha önce merkezde toplanmış bulunan bır kısım yetki sorumlulukları 22 bölge meclisine ve il meclislerine devretmiştir.