SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM www.sosyalbilgievi.tr.cx.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
Advertisements

TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Dünya’da Türkiye’de Konya’da KOYUNCULUK Prof.Dr. Şeref İNAL.
Bölgelerin özelliği. EGE BÖLGESİ Türkiye'de; · En fazla tütün üretimi, en fazla zeytin üretimi, en fazla üzüm üretimi. · En fazla incir üretimi, en fazla.
1. Karadeniz Bölgesi ‘NİN HALAYI
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
Türkiye'nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve.
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
TÜRKİYEDE İKLİM Türkiye'de çok çeşitli iklimler görülür. İklim çeşitlili­ğine sebep olan faktörler şunlardır: Üç tarafının denizlerle çevrili olması Yükseltisinin.
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
DAĞLARI: Ortalama yükseltini az olduğu Marmara Bölgesi’nin yerşekilleri engebeli bir yapıya sahip değildir. Trakya’daki Işık, Koru ve Yıldız Dağları ile.
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
EGE BÖLGES İ Ege Bölgesi, Türkiye'nin yedi co ğ rafi bölgesinden biridir. İ smini kıyısında oldu ğ u Ege Denizi'nden alır. Kıyı Ege.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
COĞRAFİ KONUM COĞ®AFYA NOTLA®I COĞRAFYA FİZİKİ coğrafya -Doğa olaylarını konu alır. -Klimatoloji-Jeomorfoloji-Biocoğrafya -Matematik coğr. GENEL COĞRAFYA.
TÜRKİYE ‘DE ve DÜNYA’DA İKLİM.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
CANLILARIN DAĞILIŞINI ETKİLEYEN PALEOCOĞRAFYA ÖZELLİKLERİ
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Türkiye'de Nüfusun Dağılışı Türkiye'de, 1997 nüfus sayımına göre, km2 ye düşen ortalama nüfus yoğunluğu 81 kişidir. Ancak, ülkemizdeki coğrafi bölgeler,
İKLİM NEDİR Türkiye,iklim kuşaklarından ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır. Türkiye’nin coğrafik konumu ve yeryüzünün aldığı şekiller.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
FEYAZ BİLGİ 2 Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ FEYAZ BİLGİ
COĞRAFYA FEYAZ BİLGİ
Çöl Biyomu Ve Tundra Biyomu
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ.
ARNAVUTLUK.
Türkiye’de Yetiştirilen Sanayi Bitkileri
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
TÜRKİYE’NİN GÖLLERİ Göl: Kara içerisinde yer alan durgun su kütlelerine göl denir. TÜRKİYE’DE GÖLLERİN ÖZELLİKLERİ 1- Bazı göllerin suları tatlı, bazıları.
5.Sınıf SOSYAL BİLGİLER 4. ÜNİTE ÜRETTİKLERİMİZ.
MARMARA BÖLGESİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ:
TÜM MOTORLU TAŞIYICILAR KARŞILIKLI SİGORTA KOOPERATİFİ
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
Aydın Ekonomi Zirvesi 11 Ekim 2014
Kız çocukları için ilköğretimde en yüksek okullulaşma
1- SERACILIĞA GENEL BAKIŞ
DOĞU ANADOLU BÖLGESİ.
Kuruluş Tchibo ,1949 yılında Max Herz ve Carl Tchillinghiryan(çilingiryan)tarafından Hamburg’da kuruldu. İkili iş hayatına öncelikle posta ile kahve satışı.
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
COĞRAFİ KONUM.
4.ÜNİTE ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI
ADI :Kuzey Eftal SESLİOKUYUCU
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
İnsanlar Yerler ve Çevreler Ünitesi EŞLEŞTİRME – BOŞLUK DOLDURMA
KONU DEĞERLENDİRME TESTİ
KONU:BÖLGEMİZDE NELER YETİŞİR ?
TÜRKİYE’DE EKOLOJİK TARIM
TÜRKİYEDE GÖRÜLEN İKLİM ÇEŞİTLERİ
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
Türkiye’nin Kaynakları Sunu
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
BÖLGELERİMİZDE YETİŞEN TARIM ÜRÜNLERİ SUNU.
İLAÇ VE BAHARAT BİTKİLER
Sayılarla WWF 50+ yıllık tecrübe (Kuruluş yılı 1961) 100+ ülke Yıllık
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
Buğdaygil Yem Bitkileri
Tarımsal Meteoroloji Prof. Dr. A. Nejat EVSAHİBİOĞLU
Türkiye'nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve.
DOKU KÜLTÜRÜ VE BİYOTEKNOLOJİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
Sunum transkripti:

SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM www.sosyalbilgievi.tr.cx

Ülkemiz tarım faaliyetleri açısından çok zengin bir ülkedir. ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI Ülkemiz tarım faaliyetleri açısından çok zengin bir ülkedir. İklim çeşitliğinin yaşandığı ülkemizde doğal olarak yetiştirilen ürünler de çeşitlilik göstermektedir.

ARPA ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI Türkiye de buğdaydan sonra en çok üretilen tahıl çeşididir. Buğdaya göre daha soğuk ve kurak koşullara dayanabilir. Buğdaya göre daha kısa sürede olgunlaşır. Yem Sanayi’nde ve Bira Sanayi’nde kullanılır.

BUĞDAY ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI İlkbahar ve sonbahar mevsimlerinde yağış isteyen buğday yaz kuraklığından hoşlanır Ülkemizde en fazla üretilen tahıl ürünüdür. Ekmek yapımı,makarna,pasta vs.yapımında kullanılır. En fazla İç Anadolu Bölgesinde yapılır.İl olarak en fazla Konya’da yetiştirilir. Ülkemizde kuru tarım olarak yapıldığı için üretiminde dalgalanmalar görülür Karadeniz Bölgesi’nde iklimden dolayı,Akdeniz Bölgesi’nde ise daha değerli ürünlerin ekilmesinden dolayı yetiştirildiği alanlarda dardır. Ekmek,Bisküvi,Makarna ve Un Sanayi’nde kullanılır.

MISIR ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI Yaz yağışları alan veya sulama yapılan alanlarda yetiştirilir Karadeniz Kıyı Şeridi’nde ve Marmara’nın Kuzey Kesimleri’nde doğal olarak yetişirken Akdeniz Ege ve diğer bölgelerde sulamayla yetişmektedir. Son yıllarda mısırın yem ve yağ kullanımında artmasıyla Çukurova’da üretimi de artmıştır.Ve buna bağlı olarak ta Akdeniz , mısır üretiminde Karadeniz’i geçmiştir Mısırın yazın sulama istemesi,temel besin maddesi olmaması üretimin arpa ve buğdaydan daha az olmasına sebep olmuştur

PİRİNÇ ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI Yetişme süresi boyunca yüksek nem ve sıcaklık isteği vardır Yaz Yağışları istediğinden dünyada en fazla Muson İklimi’nde (Asya’nın Güneyi) yetiştirilir Pirinç üretim alanları hastalık yayılma tehlikesine karşı DEVLET KONTROLÜ altındadır.

TÜTÜN ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI Kıraç Toprakları seven ,yetişme döneminde nem ve sıcaklık isteyen bir bitkidir Kalite’nin düşmemesi için üretimi DEVLET KONTROLÜ altındadır. Dünya’da üretimde 6.Sırada yer alır.

PAMUK ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI Yetişme döneminde yağış,olgunlaşma döneminde sıcak ve kurak iklim ister. Ürün verdiği dönemlerde tabandan sulanması gerekir Yaz yağışlarından ötürü Karadeniz de yetiştirilemez İç bölgelerimiz de ise yaz sıcaklığı yeterli olmadığı için Akdeniz ve Ege bölgeleri kadar gelişmemiştir En çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yetiştirilir.Burada GAP’ın katkısını gözardı edemeyiz. Dünya da ilk 6 ülke arasına girmektedir.

ŞEKER PANCARI ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI Fazla sıcaklık isteği yoktur.(Fazla yağışı sevmez) Bu nedenle her türlü iklim koşullarında yetiştirilmesi mümkündür. Tüm iç kesimlerde üretimi yaygındır.En fazla üretim iç Anadolu Bölgesi’nde yapılır. Fazla yağıştan hoşlanmadığı için Karadeniz de yetişmez. Yüksek gelir getiren ürünler üretildiğinden Ege ve Akdeniz kıyı ovalarında yetiştirilmemektedir. Şeker Üretimi’nde ve Hayvan Yemi üretiminde kullanılır.

ÇAY ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI Aşırı bol yağış istediğinden Tropikal iklim bölgelerinin tarım ürünüdür. Nemli sıcak veya nemli ılıman iklim bölgelerinin ürünüdür Ülkemizdeki çay üretiminin tamamını Doğu Karadeniz karşılar Çay,Türkiye’de tabii ekim alanı en dar olan ürünlerdendir

AYÇİÇEĞİ ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI Yetişme Dönemi’nde bol yağış,olgunlaşma Döneminde ise bol güneş ister. Türkiye’de en fazla Marmara Bölgesi’nde yetiştirilir.

ZEYTİN ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI Akdeniz ikliminin doğal bitkilerindendir Soğuğa karşı duyarlı olduğundan kışların ılık geçtiği don olaylarının görülmediği Akdeniz, Ege, Güney Marmara ve Karadeniz’in bazı kıyı kesimlerinde üretilir Zeytin ağacının özelliğinden bir yıl fazla bir yıl az ürün vermektedir. Ülkemizde en fazla Edremit körfezi civarında yaygınlaşmıştır Türkiye Dünya zeytin ve zeytin yağı üretiminde İtalya, Yunanistan, İspanya, Tunus gibi ülkelerle ön sıralarda yer almaktadır.

HAŞHAŞ ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI Kıraç Toprakları seven ,yetişme döneminde nem ve sıcaklık isteyen bir bitkidir Eroin ve Uyuşturucu yapımında kullanıldığından üretimi DEVLET KONTROLÜ altındadır. İlaç ve Yağ Sanayi’nde kullanılır

FINDIK ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI Ilıman iklim bölgelerinin bitkisidir. Don olayı ve yaz kuraklığı verimi düşürür Ordu Giresun ve Trabzon İlleri üretimin yarısını sağlamaktadır.Bolu ve Zonguldak’ta da üretilir Marmara bölgesinde Sakarya ve İzmit çevresinde yapılır Karadeniz,ülkemizin fındık üretiminin %76 sını karşılar Türkiye dünya fındık ihtiyacının %70-75 ini karşılar.Buna göre,Türkiye dünyada fındık üretiminde ilk sırada yer alır. Ülkemizde yetiştirilen fındığın çoğu Almanya, ABD, İsviçre ve İngiltere’ye ihraç edilir.

İNCİR ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI Akdeniz ikliminin doğal bitkilerindendir Soğuğa karşı duyarlı olduğundan kışların ılık geçtiği don olaylarının görülmediği Akdeniz ve Ege Kıyıları’nda yetiştirilir. Türkiye,incir üretiminde dünyada ilk sırada yer alır.

MUZ ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI Tropikal bölge bitkisidir Yüksek sıcaklık ve bol nem gereklidir Don olayına karşı en hassas bitkidir Sadece Antalya ve Mersin arasındaki çok dar bir kıyı şeridinde tarımı yapılır Tabii ekim alanı en dar olan ürünlerimizdendir.

TURUNÇGİLLER ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI Ana vatanı Güney Asya dır Sıcaklığın sıfırın altına düşmediği her yerde yetişebilir.Ancak yüksek sıcaklık ve ve bol su isteyen bir bitkidir Bu nedenle turunçgil tarımı Akdeniz Bölgesi’nin kıyı kesiminde yaygınlaşmıştır Ege’de Muğla, İzmir, Aydın illerinde ve Karadeniz’de Rize kıyılarında yetişir.

son SBEP www.sosyalbilgievi.tr.cx