Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ"— Sunum transkripti:

1 4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ

2 ÜLKEMİZDE MADENCİLİK Yurdumuzun ekonomisinde bazı yörelerimiz maden yataklarıyla önemli yer tutar. Batı Karadeniz Bölgesinde yer alan Zonguldak ilimiz zengin kömür yataklarıyla ülkemizin en önemli endüstri şehri haline gelmiştir. Türkiye'de yeraltı kaynaklarımızın araştırılması işini Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), yapmaktadır.

3 ÜLKEMİZDE MADENCİLİK Başlıca Madenlerimiz Taş Kömür (Maden Kömürü):
Batı Karadeniz Bölgesinde Zonguldak -Ereğli havzasında çıkartılır ve burada işlenir. Demir - çelik, elektronik ve kimya sanayinde kullanılmaktadır.

4 ÜLKEMİZDE MADENCİLİK Başlıca Madenlerimiz Linyit:
Konutlarda, sanayi tesislerinde ve elektrik üretiminde yakıt olarak kullanılmaktadır. Marmara Bölgesinde  Çanakkale, Biga ve Trakya Ege Bölgesinde  Tavşanlı, Tunçbilek, Değirmisaz, Gökova, soma, Yatağan, Seyitömer ve Dağardı Karadeniz Bölgesinde  Amasya (Çeltek), Dodurga, Havra, Çorum İç Anadolu Bölgesinde  Ankara, Yozgat, Eskişehir, Konya, Sivas Doğu Anadolu Bölgesinde  Afşin, Elbistan, Erzurum, Van Akdeniz Bölgesinde  Adana, Karaisalı ve Kozanda'dır.

5 ÜLKEMİZDE MADENCİLİK Başlıca Madenlerimiz Petrol:
Petrol ürünlerimiz ihtiyacımızın ancak 1/7'sini karşılamaktadır. Petrol; Raman, Batman, Adıyaman, Kurtalan, Garzan, Ulaşlı, Siirt, Selma ve Nusaybin yörelerimizde çıkarılmaktadır. Ham petrolü arıtmak ve çeşitli yakıtlar elde etmek işi ise; Batman , Rafinerisi, İzmir Rafinerisi, Kırıkkale Rafinerisi ve Mersin Ataş Rafinerisi'nde yapılmaktadır.

6 Başlıca demir yataklarımız,
ÜLKEMİZDE MADENCİLİK Başlıca Madenlerimiz Demir: Demir - çelik endüstrisinin ham maddesidir. Başlıca demir yataklarımız, Marmara Bölgesinde  İzmit, Balıkesir, Bursa, Sakarya, Çamdağı Ege Bölgesinde  Torbalı, Çarmık, Eymir Dağı, Ayazmant Akdeniz Bölgesinde  Kahramanmaraş, Payas, Büyükköy ve Orta Toroslar İç Anadolu Bölgesinde  Sivas ve Kayseri Doğu Anadolu Bölgesinde  Divriği, Hekimhan, Elazığ, Malatya ve Bitlis'tedir. Demir cevheri; Ereğli (Karadeniz) , Karabük ve İskenderun demir - çelik fabrikalarında işlenmektedir.

7 ÜLKEMİZDE MADENCİLİK Başlıca Madenlerimiz Bakır:
Elektrik ve elektrik sanayinin en önemi ham maddesidir. Başlıca bakır yataklarımız; Marmara Bölgesinde  Yıldız Dağları Karadeniz Bölgesinde  Küre ve Murgul Doğu Anadolu Bölgesinde  Ergani, Bitlis, Malatya, Pütürge'dedir. Bakır cevheri; Samsun, Karadeniz Bakır İşlemleri ve Ergani tesislerinde işlenmektedir.

8 ÜLKEMİZDE MADENCİLİK Başlıca Madenlerimiz Krom:
Paslanmaz çelik yapımında ve kimya sanayinde kullanılır. Başlıca krom yataklarımız; Marmara Bölgesinde  Orhangazi ve Bursa Ege Bölgesinde  Kütahya, Menteşe, Emet, Dağardı Akdeniz Bölgesinde  Dalaman havzası, Orta Toroslar ve Nur Dağları İç Anadolu Bölgesinde  Sivas, Kayseri, Eskişehir Doğu Anadolu Bölgesinde  Elazığ, Malatya ve Bitlis'te çıkartılmaktadır.

9 ÜLKEMİZDE MADENCİLİK Başlıca Madenlerimiz Andezit Taşı:
Ankara taşı olarak da bilinmektedir. İnşaat sektöründe doğal inşaat malzemesi olarak kullanılmaktadır.

10 ÜLKEMİZDE MADENCİLİK Başlıca Madenlerimiz Bor Mineralleri
Metalürji sanayisinde, tekstil boyaları, cam ve porselen, kâğıt, deri, roket yakıtı ve çelik yapımında kullanılan bor minerallerinin en önemlisi borakstır. Marmara Bölgesinde  Balıkesir çevresi Ege Bölgesinde  Emet ve Kütahya İç Anadolu Bölgesinde  Seyitgazi (Eskişehir)de çıkartılmaktadır.

11 ÜLKEMİZDE MADENCİLİK Başlıca Madenlerimiz Manganez
Çelik ve pil üretiminde kullanılır. Demir yolu makaslarının yapımı ve seramik sanayinde kullanılır. Haymana, Polatlı ve Kalecik yörelerinde çıkarılmaktadır.

12 ÜLKEMİZDE MADENCİLİK Başlıca Madenlerimiz Tuz:
Ankara'nın Şereflikoçhisar ilçesindeki Tuz gölü kıyısındaki tuzlar ülkemizdeki tuz üretiminde önemli rol oynamaktadır.


"4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları