Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım 28.12.2018.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım 28.12.2018."— Sunum transkripti:

1 5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım

2 5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
Bölüm: 1

3 Yaşadığımız bölgenin coğrafi özellikleri nelerdir?
Haydi Düşünelim! Yaşadığımız bölgenin coğrafi özellikleri nelerdir?

4 Bunları Öğrenelim BÖLGE
Taşıdığı belirli coğrafi özellikler bakımından (doğal, beşeri, ekonomik) çevresinden ayrılan, fakat kendi sınırları içerisinde benzerlik gösteren en büyük coğrafi birime bölge denir. Ege Bölgesi gibi.

5 BÖLGEYİ OLUŞTURAN FAKTÖRLER
1. Doğal Faktörler Bölgenin konumu, yer şekilleri, iklimi ve bitki örtüsü gibi özellikleridir.

6 Çevremizdeki Doğal Unsurlar

7 BÖLGEYİ OLUŞTURAN FAKTÖRLER
2. Beşeri Faktörler Nüfus miktarı, nüfus dağılışı, nüfusun yapısı ve yerleşme gibi özelliklerdir.

8 Çevremizdeki Beşeri Unsurlar

9 BÖLGEYİ OLUŞTURAN FAKTÖRLER
3. Ekonomik Özellikler Tarım, hayvancılık, sanayi ve ticaret faaliyetleri gibi özelliklerdir.

10 Bölgelerimizi Tanıyalım
Ülkemiz 1941 Yılında Yapılan Türk Coğrafya Kongresi'nde 7 coğrafi bölgeye ayrılmıştır. Ayrıca bu bölgeler 21 coğrafi bölüme ayrılmıştır.

11 Coğrafi Bölgelerimiz

12 Bölgelerimizi Tanıyalım
BÖLÜM Bir coğrafi bölge içerisinde tabiat şartları, beşeri ve ekonomik özellikler bakımından daha küçük coğrafi birimlere bölüm denir. İç Anadolu Bölgesi'nde Konya Bölümü gibi.

13 Coğrafi Bölgelerimiz Yurdumuz, daha kolay tanınması için 7 coğrafi bölgeye ayrılmıştır. Bu bölgelerimizden dördü adını kıyısındaki denizlerden almıştır. Bunlar: 1. Karadeniz Bölgesi 2. Akdeniz Bölgesi 3. Marmara Bölgesi 4. Ege Bölgesi

14 Coğrafi Bölgelerimiz Diğer üç bölgemiz ise bulundukları konuma göre adlandırılmıştır. Bu bölgelerimiz de: 1. Güneydoğu Anadolu Bölgesi 2. Doğu Anadolu Bölgesi 3. İç Anadolu Bölgesi'dir.

15 Haydi Düşünelim! Yüksek olmaları dışında dağlar hakkında neler biliyorsun?

16 Haritaların Anlattıkları
Haritada kullanılan renkler yükseltinin ne kadar olduğunu gösterir.

17 Haritaların Anlattıkları
Mavi ile gösterilen yerler; deniz, göl ve akarsulardır. Kahverengi ile gösterilen bir yerin yükseltisi 4500 metreye kadar çıkabilir. Yeşil olarak gösterilen bir yerin yükseltisi 200 metreye,

18 Haritaların Anlattıkları
Mavi ile gösterilen yerler; deniz, göl ve akarsulardır. Ovalar Dağlar

19 ÜLKEMİZİN İKLİM ÖZELLİKLERİ
Güneyden kuzeye gidildikçe sıcaklık azalır. En yüksek sıcaklık ortalaması güney bölgelerimizde, en düşük sıcaklık ortalaması ise kuzey bölgelerimizde görülür. Kıyılarımızın tümünde yıllık sıcaklık ortalaması 10 dereceden fazladır. Batıdan doğuya gidildikçe sıcaklık azalır.

20 ÜLKEMİZİN İKLİM ÖZELLİKLERİ
Yaz mevsiminde en sıcak bölge Güneydoğu Anadolu Bölgesi'dir. Kış mevsiminde en sıcak bölge Akdeniz Bölgesi'dir. Kış mevsimi en soğuk geçen bölge Doğu Anadolu Bölgesi'dir.

21 ÜLKEMİZİN İKLİM ÖZELLİKLERİ
Yıllık ve günlük sıcaklık farkının en az olduğu bölge Karadeniz Bölgesi'dir. Yıllık ve günlük sıcaklık farkının en fazla olduğu bölge Doğu Anadolu Bölgesi'dir. Kıyılardan uzaklaştıkça sıcaklık ortalaması düşer, sıcaklık farkı artar. Yaz mevsiminde en serin bölge Karadeniz'dir.

22 ÜLKEMİZİN YAĞIŞ ÖZELLİKLERİ
Yüksek dağların kıyıya paralel olduğu yöreler bol yağış alırken, iç bölgelerdeki çanak ve çukurlar az yağış alır. En fazla yağış alan kuzey ve güney kıyılarımızdır. Batı bölgelerimizin kıyıları fazla yağış almaz.

23 ÜLKEMİZİN YAĞIŞ ÖZELLİKLERİ
En fazla yağış alan bölge Karadeniz, en az yağış alan bölge İç Anadolu'dur. Akdeniz, Ege, Marmara ve Güneydoğu Anadolu en fazla yağışı kış, İç Anadolu. Karadeniz ise sonbaharda alır. Kar yağışı ve don olayları en çok Doğu Anadolu'da görülür.

24 ÜLKEMİZDE GÖRÜLEN İKLİM TİPLERİ
Akdeniz İklimi Görüldüğü Yerler: Akdeniz ve Ege Denizi kıyılarında oldukça etkili olan bu iklim tipi, Marmara Denizi çevresine kadar sokulmuştur. Kıyıdan yaklaşık 800 m yüksekliğe kadar bu iklimin özellikleri görülür. Daha içerilere gidildikçe etkisi azalır.

25 ÜLKEMİZDE GÖRÜLEN İKLİM TİPLERİ
Akdeniz İklimi Özellikleri: Bu iklim tipinde, yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır. Yıllık yağış miktarı, bazı yerlerde 1000 mm nin üstünde iken çoğu yerde daha azdır. Bu iklim tipinde don olaylarına ve dağların yüksek kesimleri hariç kar yağışına çok az rastlanır.

26 ÜLKEMİZDE GÖRÜLEN İKLİM TİPLERİ
Karadeniz İklimi Görüldüğü Yerler: Yurdumuzun kuzey kıyılarında, dağların denize bakan yamaçlarında görülen bir iklim tipidir. Bu iklimde yaz sıcaklığı, Akdeniz ikliminde olduğu kadar etkili değildir. Kış mevsimi, güney kıyılarımıza göre serin geçer. Ara sıra don olur, sis görülür ve kar yağar.

27 ÜLKEMİZDE GÖRÜLEN İKLİM TİPLERİ
Karadeniz İklimi: Özellikleri: Karadeniz ikliminin en önemli özelliği, yağışların her mevsimde görülmesidir. Karadeniz üzerinden gelen nemli hava, Kuzey Anadolu Dağlarının denize bakan yamaçlarında yükselerek yoğunlaşır ve kıyılarda yaz mevsiminde de yağış bırakır. Yurdumuzun en çok yağış alan bölgesi Karadeniz dir. Rize ve çevresinde yıllık yağış miktarı 2200 mm'yi bulur.

28 ÜLKEMİZDE GÖRÜLEN İKLİM TİPLERİ
Karasal İklim Görüldüğü Yerler: Yurdumuzun denizlerden uzak, yeryüzü şekillerinin meydana getirdiği engellerden dolayı deniz etkisinden yeterince yararlanamayan kesimlerinde karasal iklim görülür. İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile Trakya'nın iç kesimleri karasal iklimin etkisi altındadır. Buralarda mevsimlik ve günlük sıcaklık farkları büyük, yağışlar genel olarak azdır.

29 ÜLKEMİZDE GÖRÜLEN İKLİM TİPLERİ
Karasal İklim Özellikleri: Kışlar uzun, soğuk ve karlı, yazlar kısa fakat sıcaktır. En şiddetli karasal iklim Doğu Anadolu'da görülür. Yüksekliğinden dolayı yağışlar İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu ya göre daha çoktur. İç Anadolu da en yağışlı mevsim ilkbahar, Güneydoğu Anadolu da ise kıştır. İç Anadolu en az yağışı alır. Güneydoğu Anadolu biraz daha fazla yağış almasına rağmen sıcaklık ve buharlaşmanın fazla olması nedeniyle kuraklık tehdidi altındadır.

30 KIYILARIMIZ VE DENİZLERİMİZ
Yurdumuz, üç tarafı denizlerle çevrili bir yarımadadır. Bunlar; Akdeniz, Karadeniz, Marmara Denizi, Ege Denizi'dir. Bu denizler içinde en az tuz oranı Karadeniz'dedir. Bol yağış alması ve denizi besleyen akarsularının olmasından dolayı tuzu azdır. Sonra sırasıyla Marmara, Ege ve Akdeniz gelir. Akdeniz de sıcaklık ve buharlaşmanın çok olması, denizi besleyen akarsuların bol olmaması gibi nedenlerle suyu en tuzlu olan denizimizdir.

31 KIYILARIMIZ VE DENİZLERİMİZ
Karadeniz ve Akdeniz'de dağlar kıyıya paralel uzandığı için, kıyılarımızda girinti ve çıkıntı azdır. Bir yerde dağlar kıyıya dik uzanıyorsa, orada kıyı çok girintili ve çıkıntılı olur. Ege kıyılarımız gibi. Bazı yerlerde deniz büyük ve derin girintilerle, karanın içine sokulur. Bu tür girintilere körfez denir. Örnek: İzmir, İskenderun, Antalya, Edremit, İzmit körfezleri gibi.

32 TÜRKİYE’DE NÜFUS Ülkemizde nüfus sayısı ve nüfusla ilgili veriler, yapılan nüfus sayımı ile elde edilir. Bu sayımların sonucunda; toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına ve cinsiyete göre dağılımı, okur-yazar oranı, eğitilmiş nüfus durumu, işsiz sayısı, çalışan nüfusun iş kollarına göre dağılımı, köy ve kent nüfusu belirlenir. Türkiye'de ilk nüfus sayımı 1927’de, en son nüfus sayımı da 2000 yılında yapılmıştır. Daha sonraki yıllar için her on yılda bir sayım yapılacaktır.

33 TÜRKİYE’DE NÜFUS DAĞILIŞI
Türkiye nüfusunun dağılımında; iklim, yer şekilleri, ulaşım, tarım olanakları, endüstri, madenler gibi doğal ve ekonomik koşulların etkisi vardır. Arazinin dağınık ve engebeli olduğu, tarım alanlarının az bulunduğu, önemli yolların uzağında kalan, endüstri ve ticaretin gelişmediği yerlerde nüfus azdır. Ülkemizde kilometre kareye 73 kişi düşmektedir. Aritmetik nüfus yoğunluğu en fazla olan ilimiz İstanbul, en az olan ise Gümüşhane'dir.

34 TÜRKİYE’DE NÜFUS DAĞILIŞI
İllerin nüfus yoğunluğu turizme ve tarımsal faaliyetlere bağlı olarak da değişir. Örneğin: Antalya'nın nüfusu yaz mevsiminde turizme bağlı olarak artar. Adana'nın nüfusu ise Çukurova'ya çalışmak için gelenlerle artmaktadır. En kalabalık bölgemiz Marmara, en az nüfuslu bölgemiz ise doğal ve ekonomik nedenlerle Doğu Anadolu Bölgesi'dir.

35 Nüfus Yoğunluğu Haritası

36 2000 yılı genel nüfus sayımına göre en kalabalık 10 ilimizin nüfus grafiği


"5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım 28.12.2018." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları