Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com1 2 Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com3.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com1 2 Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com3."— Sunum transkripti:

1

2 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com1

3 2

4 Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com3

5 4 TÜRKİYE İKLİMİ FEYAZ BİLGİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ

6 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 5

7 6 TÜRKİYENİN BÖLÜMLERİ

8 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 7

9 8AKDENİZ: EN FAZLA YAĞIŞ: KIŞ EN AZ YAĞIŞ: YAZ KARADENİZ: EN FAZLA YAĞIŞ: SONBAHAR EN AZ YAĞIŞ: İLKBAHAR STEP (İÇ ANADOLU): EN FAZLA YAĞIŞ: İLKBAHAR EN AZ YAĞIŞ: YAZ KARASAL: EN FAZLA YAĞIŞ: YAZ EN AZ YAĞIŞ: KIŞ

10 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 9 Aşağıdaki bölümlerden hangisinin yıl içindeki en az yağışı aldığı mevsim diğerlerinden farklıdır? Aşağıdaki bölümlerden hangisinin yıl içindeki en az yağışı aldığı mevsim diğerlerinden farklıdır? A. Konya Bölümü B. Antalya Bölümü C. Doğu Karadeniz Bölümü D. Orta Fırat Bölümü E. Kıyı Ege Bölümü

11 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 10 Aşağıdaki bölümlerden hangisinin yıl içindeki en az yağışı aldığı mevsim diğerlerinden farklıdır? Aşağıdaki bölümlerden hangisinin yıl içindeki en az yağışı aldığı mevsim diğerlerinden farklıdır? A. Konya Bölümü B. Antalya Bölümü C. Doğu Karadeniz Bölümü D. Orta Fırat Bölümü E. Kıyı Ege Bölümü

12 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 11 PRATİK BİLGİ: PRATİK BİLGİ: Türkiye’nin çoğunluğunda Step ve Akdeniz İklimleri hakimdir. Bu durumda Türkiye’nin çoğunluğunda Yaz Kuraklığı hakimdir denilebilir. Türkiye’nin çoğunluğunda Step ve Akdeniz İklimleri hakimdir. Bu durumda Türkiye’nin çoğunluğunda Yaz Kuraklığı hakimdir denilebilir.

13 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 12 OCAK AYI MAX SICAKLIKLARI

14 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 13 KURAK ve NEMLİ YERLER

15 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 14 TÜRKİYE’Yİ ETKİLEYEN BASINÇ MERKEZLERİ YÜKSEK BASINÇ MERKEZLERİ SİBİRYA (çok soğuk, sert, kuru bir KIŞ) SİBİRYA (çok soğuk, sert, kuru bir KIŞ) ASOR (kurak bir YAZ) ASOR (kurak bir YAZ) KUZEY AFRİKA (kurak bir YAZ) KUZEY AFRİKA (kurak bir YAZ) ALÇAK BASINÇ MERKEZLERİ İZLANDA (ılık ve yağışlı bir KIŞ) İZLANDA (ılık ve yağışlı bir KIŞ) BASRA BASRA KARADENİZ KARADENİZ

16 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 15 Sıcaklıkla basınç ters orantılıdır. Sıcaklık azaldıkça basınç artar. Sıcaklıkla basınç ters orantılıdır. Sıcaklık azaldıkça basınç artar. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi yukarıda verilen bilgi ile çelişir? Aşağıdaki seçeneklerden hangisi yukarıda verilen bilgi ile çelişir? A. Kışın Sibirya’nın YB alanı olması B. Ekvator’un sürekli AB alanı olması C. Kıyılarda meltemlerin oluşmasına neden olan basınç değişimi D. Yükseldikçe basıncın azalması E. Yazın karalar üzerinde alçak basınç alanlarının oluşması

17 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 16 Sıcaklıkla basınç ters orantılıdır. Sıcaklık azaldıkça basınç artar. Sıcaklıkla basınç ters orantılıdır. Sıcaklık azaldıkça basınç artar. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi yukarıda verilen bilgi ile çelişir? Aşağıdaki seçeneklerden hangisi yukarıda verilen bilgi ile çelişir? A. Kışın Sibirya’nın YB alanı olması B. Ekvator’un sürekli AB alanı olması C. Kıyılarda meltemlerin oluşmasına neden olan basınç değişimi D.Yükseldikçe basıncın azalması(yoğunluk) E. Yazın karalar üzerinde alçak basınç alanlarının oluşması

18 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 17 Türkiye’nin Bölümleri:

19 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 18 AKDENİZ İKLİMİ *** Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır. *** Kış mevsiminde don olayı nadiren görülür. *** Bitki örtüsü; her mevsim yeşil kalabilen MAKİ dir.

20 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 19 AKDENİZ İKLİMİ

21 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 20 ANTALYAANTALYAANTALYAANTALYA

22 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 21 CEPHE YAĞIŞI

23 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 22 Akdeniz İklimi’nin aşağıdaki özelliklerinden hangisi, Akdeniz’in sularının Marmara Denizi’ne göre daha tuzlu olmasının bir nedenidir? Akdeniz İklimi’nin aşağıdaki özelliklerinden hangisi, Akdeniz’in sularının Marmara Denizi’ne göre daha tuzlu olmasının bir nedenidir? A. Yüzölçümünün daha büyük olması B. Derinliğinin daha fazla olması C. Atlas Okyanusu’na bağlanması D. Buharlaşmanın fazla olması E. Dökülen akarsu sayısının daha fazla olması (2000-DMS)

24 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 23 Akdeniz İklimi’nin aşağıdaki özelliklerinden hangisi, Akdeniz’in sularının Marmara Denizi’ne göre daha tuzlu olmasının bir nedenidir? Akdeniz İklimi’nin aşağıdaki özelliklerinden hangisi, Akdeniz’in sularının Marmara Denizi’ne göre daha tuzlu olmasının bir nedenidir? A. Yüzölçümünün daha büyük olması B. Derinliğinin daha fazla olması C. Atlas Okyanusu’na bağlanması D. Buharlaşmanın fazla olması E. Dökülen akarsu sayısının daha fazla olması (2000-DMS)

25 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 24 Seracılık faaliyetleri neden Akdeniz ve Ege bölgelerinde daha çok yapılmaktadır? Seracılık faaliyetleri neden Akdeniz ve Ege bölgelerinde daha çok yapılmaktadır? A. Sıcaklık ortalamaları daha az olduğu için B. Bulutlu gün sayısı daha az ve sıcaklık ortalaması daha fazla olduğu için C. Ulaşım daha rahat olduğu için D. Sanayi gelişmiş olduğu için E. İşçi gücü daha fazla olduğu için (2002-KPSS)

26 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 25 Seracılık faaliyetleri neden Akdeniz ve Ege bölgelerinde daha çok yapılmaktadır? Seracılık faaliyetleri neden Akdeniz ve Ege bölgelerinde daha çok yapılmaktadır? A. Sıcaklık ortalamaları daha az olduğu için B. Bulutlu gün sayısı daha az ve sıcaklık ortalaması daha fazla olduğu için C. Ulaşım daha rahat olduğu için D. Sanayi gelişmiş olduğu için E. İşçi gücü daha fazla olduğu için (2002-KPSS)

27 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 26 PRATİK KURAL: Seracılık; Güneşli gün sayısı fazla, Güneşli gün sayısı fazla, Bulutlu gün sayısı az olan bölgelerde yapılır. Bitkinin güneşe ve sıcaklığa ihtiyacı vardır. Bulutlu gün sayısı az olan bölgelerde yapılır. Bitkinin güneşe ve sıcaklığa ihtiyacı vardır. Buna göre Seracılık; * Karadeniz’de yapılamaz.

28 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 27 Aşağıdaki ovalardan hangisi yıl içinde birden fazla ürün almaya diğerlerinden daha elverişlidir? Aşağıdaki ovalardan hangisi yıl içinde birden fazla ürün almaya diğerlerinden daha elverişlidir? A. Erzincan B. Bafra C. Çukurova D. Ergene E. Konya (2005-KPSS)

29 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 28 Aşağıdaki ovalardan hangisi yıl içinde birden fazla ürün almaya diğerlerinden daha elverişlidir? Aşağıdaki ovalardan hangisi yıl içinde birden fazla ürün almaya diğerlerinden daha elverişlidir? A. Erzincan B. Bafra C. Çukurova D. Ergene E. Konya (2005-KPSS)

30 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 29 PRATİK KURAL: Yıl içinde birden fazla ürün alabilmek için; İklim sıcak olmalı, İklim sıcak olmalı, Yazlar uzun olmalı. Yazlar uzun olmalı. Türkiye’de yazları en uzun olan bölgelerimiz; Akdeniz ve Ege’dir. Akdeniz ve Ege’dir.

31 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 30 KARADENİZ İKLİMİ *** Dört mevsim yağışlıdır. ***Türkiye’de düzenli yağışın olduğu ve akarsu rejiminin düzenli olduğu tek iklim tipidir. *** Heyelan tehlikesi vardır. *** Kış mevsiminde don olayı görülmez. *** Dört mevsim yağışlıdır. ***Türkiye’de düzenli yağışın olduğu ve akarsu rejiminin düzenli olduğu tek iklim tipidir. *** Heyelan tehlikesi vardır. *** Kış mevsiminde don olayı görülmez. ***Bitki örtüsü ORMAN’dır. ***Bitki örtüsü ORMAN’dır.

32 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 31 KARADENİZ İKLİMİ

33 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 32 RİZERİZERİZERİZE

34 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 33 YAMAÇ YAĞIŞI (OROGRAFİK)

35 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 34KAÇKARLAR DENİZ KIYISI OROGRAFİK (YAMAÇ) YAĞIŞI

36 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 35 Aşağıdaki bölümlerden hangisinde, sisli ve bulutlu ortamlarda yetişen ladin, şimşir, fındık gibi bitkiler yaygın olarak yetişir? Aşağıdaki bölümlerden hangisinde, sisli ve bulutlu ortamlarda yetişen ladin, şimşir, fındık gibi bitkiler yaygın olarak yetişir? A. Doğu Karadeniz B. İç Batı Anadolu C. Güney Marmara D. Orta Fırat E. Yukarı Sakarya (2000-DMS)

37 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 36 Aşağıdaki bölümlerden hangisinde, sisli ve bulutlu ortamlarda yetişen ladin, şimşir, fındık gibi bitkiler yaygın olarak yetişir? Aşağıdaki bölümlerden hangisinde, sisli ve bulutlu ortamlarda yetişen ladin, şimşir, fındık gibi bitkiler yaygın olarak yetişir? A. Doğu Karadeniz B. İç Batı Anadolu C. Güney Marmara D. Orta Fırat E. Yukarı Sakarya (2000-DMS)

38 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 37 Aşağıdakilerden hangisi, Türkiye’nin kıyı bölgelerinin tümünde görülen bir özelliktir? Aşağıdakilerden hangisi, Türkiye’nin kıyı bölgelerinin tümünde görülen bir özelliktir? A. Hidroelektrik potansiyelinin yüksek olması B. Deniz etkisinin iç kesimlere kadar sokulabilmesi C. Dağların kıyıya paralel uzanması D. Yaz ve kış sıcaklıklarındaki farkın iç bölgelere göre az olması E. Mevsimlik yağış farklarının iç bölgelere göre daha az olması (2005-KPSS)

39 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 38 Aşağıdakilerden hangisi, Türkiye’nin kıyı bölgelerinin tümünde görülen bir özelliktir? Aşağıdakilerden hangisi, Türkiye’nin kıyı bölgelerinin tümünde görülen bir özelliktir? A. Hidroelektrik potansiyelinin yüksek olması B. Deniz etkisinin iç kesimlere kadar sokulabilmesi C. Dağların kıyıya paralel uzanması D. Yaz ve kış sıcaklıklarındaki farkın iç bölgelere göre az olması E. Mevsimlik yağış farklarının iç bölgelere göre daha az olması (2005-KPSS)

40 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 39 STEP İKLİMİ (İÇ ANADOLU) *** İlkbahar yağışlıdır (Kırkikindi yağmurları- Konveksiyonel). *** İlkbahar yağışlıdır (Kırkikindi yağmurları- Konveksiyonel). ***Karasallık belirgindir. ***Karasallık belirgindir. *** Bitki örtüsü BOZKIR’dır. ***Bitki örtüsü cılız ot toplulukları olduğu için Erozyon görülür.

41 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 40 STEP İKLİMİ

42 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 41 KONYAKONYAKONYAKONYA

43 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 42 KONVEKSİYONEL (YÜKSELİM-SİKLONİK)

44 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 43 Aşağıdakilerden hangisi İç Anadolu’nun iklim özelliklerinden birisidir? A. Nem oranının yıl boyunca yüksek olması B. Gece-gündüz sıcaklıklarının yakın olması C. Yaz ve kış arasındaki sıcaklık farkının fazla olması D. En çok yağışın sonbaharda olması E. 6 ay süre ile sıcaklığın 0ºnin altında olması (2002-KPSS)

45 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 44 Aşağıdakilerden hangisi İç Anadolu’nun iklim özelliklerinden birisidir? A. Nem oranının yıl boyunca yüksek olması B. Gece-gündüz sıcaklıklarının yakın olması C. Yaz ve kış arasındaki sıcaklık farkının fazla olması (Nemsiz-Karasal) D. En çok yağışın sonbaharda olması E. 6 ay süre ile sıcaklığın 0ºnin altında olması (2002-KPSS)

46 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 45 KARASAL (DOĞU ANADOLU) **Yazları serindir. **Yazları serindir. Yaz yağışları konveksiyonel (yükselim) oluşumludur. *** En fazla yağışını yaz mevsiminde alır. Bundan dolayı otlaklar yaz mevsiminde geniş yer kaplar ve bu sayede Büyük Baş hayvancılık gelişir.

47 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 46 KARASAL (DOĞU ANADOLU) *** Hava şartlarının karasallaşması yani soğuması sonucu İğne Yapraklı Ormanlar (Çam) görülür. *** Hava şartlarının karasallaşması yani soğuması sonucu İğne Yapraklı Ormanlar (Çam) görülür.

48 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 47 KARASAL İKLİM

49 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 48 Türkiye’de heyelanların %65’inin ilkbaharda olmasında aşağıdakilerden hangisinin etkili olduğu söylenebilir? Türkiye’de heyelanların %65’inin ilkbaharda olmasında aşağıdakilerden hangisinin etkili olduğu söylenebilir? A. Eğimin B. Depremlerin C. Jeolojik yapının D. Orman varlığının E. Kar erimeleri ve yağışın (2000-DMS)

50 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 49 Türkiye’de heyelanların %65’inin ilkbaharda olmasında aşağıdakilerden hangisinin etkili olduğu söylenebilir? Türkiye’de heyelanların %65’inin ilkbaharda olmasında aşağıdakilerden hangisinin etkili olduğu söylenebilir? A. Eğimin B. Depremlerin C. Jeolojik yapının D. Orman varlığının E. Kar erimeleri ve yağışın (2000-DMS)

51 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 50 NOT: İlkbaharda havaların ısınması ile karlar erir, toprak suya doyar ve kayganlaşır. Bu durum, eğiminde yardımı ile heyelana sebep olur. İlkbaharda havaların ısınması ile karlar erir, toprak suya doyar ve kayganlaşır. Bu durum, eğiminde yardımı ile heyelana sebep olur.

52 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 51 Türkiye’de akarsuların genellikle en fazla suyu ilkbaharda taşımalarının temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir? Türkiye’de akarsuların genellikle en fazla suyu ilkbaharda taşımalarının temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A. Barajlardaki fazla suların boşaltılması B. Taban suyu seviyelerinin yükselmesi C. Buharlaşmanın azalması D. Akarsularının taşıdığı madde miktarının artması E. Kar erimeleri ile yağışların birleşmesi (2002-KPSS)

53 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 52 Türkiye’de akarsuların genellikle en fazla suyu ilkbaharda taşımalarının temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir? Türkiye’de akarsuların genellikle en fazla suyu ilkbaharda taşımalarının temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A. Barajlardaki fazla suların boşaltılması B. Taban suyu seviyelerinin yükselmesi C. Buharlaşmanın azalması D. Akarsularının taşıdığı madde miktarının artması E. Kar erimeleri ile yağışların birleşmesi (2002-KPSS)

54 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 53 TÜRKİYE’DE EN YAĞIŞLI ve EN KURAK YERLER MAVİ: Doğu ve Batı Karadeniz, Toroslar, Muğla, Hatay (Nur dağı), Hakkari. KIRMIZI: Ergene, Konya, Tuz Gölü, G.Doğu, Iğdır.

55 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 54 **Türkiye’de yıllık ve günlük sıcaklık farkının fazla olduğu yerler nemi az olan (karasal- kurak) yerlerdir. *** Bu yüzden Step ve Karasal iklimde sıcaklık farkı en fazladır. *** Türkiye’de sıcaklık farkının en fazla olduğu yer Doğu Anadolu’dur. SEBEBİ: Karasallık, Karasallık, Enlem, Enlem, Yükselti Yükselti

56 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 55 NOT: Bitki örtüsü iklim ve sıcaklığın bir sonucudur. Kesinlikle iklimi veya sıcaklığı değiştirmez. NOT: Bitki örtüsü iklim ve sıcaklığın bir sonucudur. Kesinlikle iklimi veya sıcaklığı değiştirmez.

57 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 56 Not-1: Türkiye’de dört mevsim görülebilmesinin sebebi, orta kuşakta olmasıdır. Yani matematik konumudur. Not-1: Türkiye’de dört mevsim görülebilmesinin sebebi, orta kuşakta olmasıdır. Yani matematik konumudur. Not-2: Türkiye’de aynı anda farklı mevsim özelliklerinin görülebilmesinin sebebi, yüzey şekillerinin çok çeşitli olmasıdır. Not-2: Türkiye’de aynı anda farklı mevsim özelliklerinin görülebilmesinin sebebi, yüzey şekillerinin çok çeşitli olmasıdır.

58 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 57 TÜRKİYEDE RÜZGARLAR YILDIZ GÜNBATISI GÜNDOĞUSU karayel poyraz lodos samyeli (keşişleme) KIBLE

59 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 58 YILDIZ KARAYEL POYRAZ KIBLE KEŞİŞLEME SAMYELİ LODOS Etezyen

60 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 59 Aşağıdaki bölgelerimizden hangisinde yaz aylarında coğrafi konum dikkate alındığında buharlaşma en fazla olur? Aşağıdaki bölgelerimizden hangisinde yaz aylarında coğrafi konum dikkate alındığında buharlaşma en fazla olur? A. Güneydoğu Anadolu B. Ege C. Doğu Anadolu D. Karadeniz E. Marmara (2001-KMS)

61 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 60 Aşağıdaki bölgelerimizden hangisinde yaz aylarında coğrafi konum dikkate alındığında buharlaşma en fazla olur? Aşağıdaki bölgelerimizden hangisinde yaz aylarında coğrafi konum dikkate alındığında buharlaşma en fazla olur? A. Güneydoğu Anadolu B. Ege C. Doğu Anadolu D. Karadeniz E. Marmara (2001-KMS)

62 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 61 NOT: Güneydoğu Anadolu bölgesinin buharlaşma şiddetini arttıran etmenler; Güneydoğu Anadolu bölgesinin buharlaşma şiddetini arttıran etmenler; Enlem Enlem Karasallık (Nem azlığı) Karasallık (Nem azlığı) Samyeli rüzgarı Samyeli rüzgarı

63 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 62 Gediz Ovası’nın iklim ve toprak koşullarında yetişebilen bir tarım ürününün, aşağıdaki ovalardan hangisinde yetişebilmesi mümkündür? Gediz Ovası’nın iklim ve toprak koşullarında yetişebilen bir tarım ürününün, aşağıdaki ovalardan hangisinde yetişebilmesi mümkündür? A. Çarşamba B. Ergene C. Çukurova D. Elazığ E. Malatya D. Elazığ E. Malatya (2001-KMS)

64 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 63 Gediz Ovası’nın iklim ve toprak koşullarında yetişebilen bir tarım ürününün, aşağıdaki ovalardan hangisinde yetişebilmesi mümkündür? Gediz Ovası’nın iklim ve toprak koşullarında yetişebilen bir tarım ürününün, aşağıdaki ovalardan hangisinde yetişebilmesi mümkündür? A. Çarşamba B. Ergene C. Çukurova D. Elazığ E. Malatya D. Elazığ E. Malatya (2001-KMS)

65 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 64 PRATİK KURAL: PRATİK KURAL: Ovalar ile ilgili sorularda ortak iklim özelliği yada ortak tarım ürünleri sorulursa, bilmemiz gereken şey kıyı ovası ve iç ova ayrımını yapabilmektir. Ovalar ile ilgili sorularda ortak iklim özelliği yada ortak tarım ürünleri sorulursa, bilmemiz gereken şey kıyı ovası ve iç ova ayrımını yapabilmektir. KIYI OVALARIMIZ: KIYI OVALARIMIZ: Çukurova, Silifke, Büyük ve Küçük Menderes, Gediz, Bakırçay, Bafra, Çarşamba. Çukurova, Silifke, Büyük ve Küçük Menderes, Gediz, Bakırçay, Bafra, Çarşamba.

66 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 65 Coğrafi konumları göz önüne alındığında, aşağıdaki bölümlerin hangisinde en sıcak ay ile en soğuk ay arasındaki farkın en fazla olması beklenir? Coğrafi konumları göz önüne alındığında, aşağıdaki bölümlerin hangisinde en sıcak ay ile en soğuk ay arasındaki farkın en fazla olması beklenir? A. Orta Karadeniz B. Kıyı Ege C. Güney Marmara D. Antalya E. Yukarı Murat-Van (2004-KPSS)

67 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 66 Coğrafi konumları göz önüne alındığında, aşağıdaki bölümlerin hangisinde en sıcak ay ile en soğuk ay arasındaki farkın en fazla olması beklenir? Coğrafi konumları göz önüne alındığında, aşağıdaki bölümlerin hangisinde en sıcak ay ile en soğuk ay arasındaki farkın en fazla olması beklenir? A. Orta Karadeniz B. Kıyı Ege C. Güney Marmara D. Antalya E. Yukarı Murat-Van (2004-KPSS)

68 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM… FEYAZ BİLGİ FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ www.feyazbilgi.com

69 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 68

70 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com

71 70

72 FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com 71


"FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com1 2 Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ FEYAZ BİLGİ www.feyazbilgi.com3." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları