Şinasi Şair Evlenmesi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Şinasi Şair Evlenmesi.
Advertisements

ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ
Eğitim Kültür Alanında İnkılaplar 11.Milli Eğitim Tevhid-i Tedrisat(Öğretim Birliği Kanunu) ve Medreselerin Kaldırılması: (3 Mart 1924) Osmanlı Devleti’nin.
EĞİTİM BİLİŞİM AĞI (EBA)
TANZİMAT EDEBİYATI 2. DÖNEM
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
İstiklâl Marşı şâiri yılında İstanbul'da doğdu. Annesi Emine Şerife Hanım, babası Temiz Tahir Efendidir. İlk tahsiline Emir Buhâri Mahalle Mektebinde.
Öğretmeye bağlı, gerçekçi anlatım türlerinden biri olan günlükler, bir kişinin önemli ve kayda değer bulduğu olayları, gözlem, izlenim,duygu-düşünce.
1. Ders Bir, İki ve Üç Yazarlı Eserlerin Kataloglanması Prof. Dr. Bülent Yılmaz Arş. Gör. Tolga Çakmak.
ÖMER ERDEM. Ömer Erdem 1967 yılında Konya’nın Bozkır'a bağlı olan Harmanpınar köyünde dünyaya geldi. KİMDİR?
SOSYAL GELİŞİM Öğr. Gör. İdris KARA.
M Ü ŞRİKLERİN BOYKOT İLÂNI. Mekke m ü şrikleri, İslâm n û runun s ö nmesi i ç in, ellerinden gelen her şeyi yaptılar. Alay, hakaret ve işkencenin her.
Nazım Biçimleri (Şekilleri)
Okul Tanıtım Bilgileri girilecek İSTATİSTİKLER Öğretmen Sayısı : 37 Öğrenci Sayısı : 1051 KURUM BİLGİLERİ Derslik Sayısı : 34 Fen Laboratuarı Sayısı :
 15.ve 16. yüzyıllarda İtalya’da başlayan ve daha sonra Avrupa’da yayılan edebiyat,güzel sanatlar ve bilim alanındaki gelişmelere Rönesans(Yeniden doğuş)
ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI KATALOGLAMA VE SINIFLAMA EĞİTİM SEMİNERİ.
ŞOK HABER YAZILARI M.ŞAHİN. Haber Yazıları ile ilgili bazı terimler: Gazete: Politika kültür, ekonomi ve daha başka konularda haber ve bilgi vermek için.
Hangi Konular Performans Görevi Hangi Konular Proje Olarak Seçilmelidir? MEB 2008.
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
Mustafa Süreyya SEZGİN Mustafa Süreyya SEZGİN HAT SANATI Arap harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazı yazma sanatıdır. Bu sanat Arap harflerinin 6. yüzyıl.
Gezi Yazısı. Gezi yazısı bir yazarın gezdiği, gördüğü yerleri edebi bir üslûpla anlattığı bir yazı türü. Gezi yazılarından oluşan esere seyâhatnâme denir.
KEMENÇE. KEMENÇE NEDİR ? Kemençe, keman türü yaylı çalgılarla akraba olduğu sanılan, bir yay yardımıyla çalınan üç telli geleneksel halk çalgısının adıdır.
Ahmet Kutsi Tecer 1901 yılında Kudüs'te doğdu. İlköğrenimine Kudüs'te başladı ve Kırklareli'nde devam etti. Lise öğrenimini Kadıköy Sultanisi'nde tamamladıktan.
Roald Dahl, çocuklar için pek çok güzel kitap yazmış ünlü bir yazar. Daha önce yayınladığımız Çarli'nin Çikolata Fabrikası ile Çarli'nin Büyük Cam Asansörü.
HAZIRLAYANLAR GÖZDENUR KAHRAMAN BETÜL SOLAKOĞLU MÜJGAN DİLEK.
İyilik Okulu Projesi Uygulama Süreçleri Dr Cemil Keskin
CUMHURİYET ÖNCESİ GRAFİK SANATI GELİŞİMİ
Metinlerin Sınıflandırması
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR / Mustafa Kemal Atatürk’ün Öğrenim Hayatı
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA
ÖRGÜTSEL DEĞERLER VE VARSAYIMLARDAKİ DEĞİŞİM
Öğretimin Uyarlanması
ARAÇ GEREÇLERİN EĞİTİMDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
ESER ELEMENT ANALİZ METOTLARI
ARAŞTIRMA METOTLARI ÖDEV:
AİLENİN TÜRLERİ VE İŞLEVLERİ
SAĞIM Sağım, süt ineği işletmelerinin en önemli, aşırı özen gerektiren ve aynı zamanda en zor işlerinden birisidir. Günde 25 kg süt veren bir ineğin el.
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
TOPLUMSAL YAPI Gülen SARI.
1-HETEROJEN KARIŞIMLAR (ADİ KARIŞIMLAR):
William Shakespeare: Hamlet
YONT221 Küreselleşme ve Yerelleşme
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
MADDEYİ OLUŞTURAN TANECİKLER
İŞLETİM SİSTEMLERİ Bilişim Teknolojileri Araçlarında
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
Aşağıda verilen bilgileri (dönem / ulus – destan) eşleştiriniz.
Maddeler doğada karışık halde bulunur
MBT-303 özel öğretim yöntemleri-ı
MADDEYİ TANIYALIM.
ANLATMAYA BAĞLI EDEBİ METİNLERDE DİL VE ANLATIM
<<<<<<>>>>>>
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA
OKÇULUK.
SAHAFLAR DÜNYASINA YOLCULUK
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Başlangıç Hükümleri- 2. Hafta
öneriler Sınıfların tüm öğrencileri içerecek biçimde düzenlenmesi
Beden Eğitimi ve Spor Tarihi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KARIŞIMLAR.
MERKEZİ VE MAHALLİ İDARELER
14. EKİPLE ÖĞRETİM İKİ KAFA TEK KAFADAN DAHA İYİDİR ( Two heads are better than one) ingiliz atasözü.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Hicret Olayı.
Hangi Konular Performans Görevi Hangi Konular Proje Olarak Seçilmelidir? MEB 2008.
. Niçin Okumuyoruz ?.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Abbasilerde Eğitim ve Öğretim
Sunum transkripti:

Şinasi Şair Evlenmesi

Şinasi-Şair Evlenmesi «Şair Evlenmesi», bir Türk yazarının Türkçe yazdığı, yayınladığı ilk tiyatro eseridir. (1860, Tercüman-ı Ahval'de tefrika ve aynı yılda kitap)

Şinasi-Şair Evlenmesi Her başlangıcın özel bir önemi vardır. Bu açıdan Türkçe yazılan ilk tiyatro eserinin,Abdülhak Hâmid'in babası Hayrullah Efendi'nin «Hikâye-i ibrahim Paşa ve îbrahim-i Gülşeni» adlı oyunu olduğunu iddia edenler çıkmıştır.

Şinasi-Şair Evlenmesi 1844'de yazıldığı ispatlanan bu eserin, yayınlanmadığı için herhangi bir etki yapmasına imkân yoktur; edebiyat eseri kamu karşısına çıkmalıdır.

Şinasi-Şair Evlenmesi Aracılarla yürütülen bir seçim evliliğinin hileli bir düzene dönüşmesi; evde kalmış, yaşlı, çirkin ve sakat Sakine Hanımın imamın da işbirliğiyle şair Müştak Bey'e yamanmak istenmesi, oyunun basit konusudur.

Şinasi-Şair Evlenmesi İki perdelik düşünülmüş bir örf komedisinin tek perdelik eldeki şekli; Karagöz-Ortaoyunu tekniğinden yararlanan, üç birlik kuralına uyan, tipleri kültür ve görevlerine uygun olarak konuşturan, kamuoyunun din temsilcisi ardında bilinçsiz sürüklenişini öne çıkaran tutumu, yerli;bir tiyatro dileğinin bütün niyetlerini ispatlar.

Şinasi-Şair Evlenmesi «Bililtizam lisan-ı avam üzere» yazıldığı belirtilen eser, tiyatronun ne olduğunu iyi bilen bir dikkatin, sokak ve hayat konuşmasını uyguladığı tam bir oyundur.

Şinasi-Şair Evlenmesi Kişiler yetişmelerinin derecelerine uyan bir düzeyde söz ederler; Müslüman mahallesinin kamuoyu, gece geç vakitlerde «Taratoradan» dönen Müştak beyi suçlamakta kolaylıkla birleşir.

Şinasi-Şair Evlenmesi «Mahalleli» bölünmez bir bütün olarak imamın ardından gider; rüşvet, hazırlanan düğümlü tuzağı, şer'i hilenin her yerde rastlanan anahtarıyla çözer.

Şinasi-Şair Evlenmesi Bütün kişiler, kimliklerine uygun adlarla tanınırlar: Müştak, Hikmet, Ebüllâklâka, Atak Köse, Batak Ese, Ziba Dudu...

Şinasi-Şair Evlenmesi Bu küçük örnek, Türk tiyatrosunun en iyi başlangıcıdır; ama onun istikametinde yürünmeyecektir. Özentiler, Türk tiyatrosunu uzak batıya çeker, bozulur.

Şinasi Şair Evlenmesi