Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Şinasi Şair Evlenmesi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Şinasi Şair Evlenmesi."— Sunum transkripti:

1 Şinasi Şair Evlenmesi

2 Şinasi-Şair Evlenmesi
«Şair Evlenmesi», bir Türk yazarının Türkçe yazdığı, yayınladığı ilk tiyatro eseridir. (1860, Tercüman-ı Ahval'de tefrika ve aynı yılda kitap)

3 Şinasi-Şair Evlenmesi
Her başlangıcın özel bir önemi vardır. Bu açıdan Türkçe yazılan ilk tiyatro eserinin,Abdülhak Hâmid'in babası Hayrullah Efendi'nin «Hikâye-i ibrahim Paşa ve îbrahim-i Gülşeni» adlı oyunu olduğunu iddia edenler çıkmıştır.

4 Şinasi-Şair Evlenmesi
1844'de yazıldığı ispatlanan bu eserin, yayınlanmadığı için herhangi bir etki yapmasına imkân yoktur; edebiyat eseri kamu karşısına çıkmalıdır.

5 Şinasi-Şair Evlenmesi
Aracılarla yürütülen bir seçim evliliğinin hileli bir düzene dönüşmesi; evde kalmış, yaşlı, çirkin ve sakat Sakine Hanımın imamın da işbirliğiyle şair Müştak Bey'e yamanmak istenmesi, oyunun basit konusudur.

6 Şinasi-Şair Evlenmesi
İki perdelik düşünülmüş bir örf komedisinin tek perdelik eldeki şekli; Karagöz-Ortaoyunu tekniğinden yararlanan, üç birlik kuralına uyan, tipleri kültür ve görevlerine uygun olarak konuşturan, kamuoyunun din temsilcisi ardında bilinçsiz sürüklenişini öne çıkaran tutumu, yerli;bir tiyatro dileğinin bütün niyetlerini ispatlar.

7 Şinasi-Şair Evlenmesi
«Bililtizam lisan-ı avam üzere» yazıldığı belirtilen eser, tiyatronun ne olduğunu iyi bilen bir dikkatin, sokak ve hayat konuşmasını uyguladığı tam bir oyundur.

8 Şinasi-Şair Evlenmesi
Kişiler yetişmelerinin derecelerine uyan bir düzeyde söz ederler; Müslüman mahallesinin kamuoyu, gece geç vakitlerde «Taratoradan» dönen Müştak beyi suçlamakta kolaylıkla birleşir.

9 Şinasi-Şair Evlenmesi
«Mahalleli» bölünmez bir bütün olarak imamın ardından gider; rüşvet, hazırlanan düğümlü tuzağı, şer'i hilenin her yerde rastlanan anahtarıyla çözer.

10 Şinasi-Şair Evlenmesi
Bütün kişiler, kimliklerine uygun adlarla tanınırlar: Müştak, Hikmet, Ebüllâklâka, Atak Köse, Batak Ese, Ziba Dudu...

11 Şinasi-Şair Evlenmesi
Bu küçük örnek, Türk tiyatrosunun en iyi başlangıcıdır; ama onun istikametinde yürünmeyecektir. Özentiler, Türk tiyatrosunu uzak batıya çeker, bozulur.

12 Şinasi Şair Evlenmesi


"Şinasi Şair Evlenmesi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları