Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Aşağıda verilen bilgileri (dönem / ulus – destan) eşleştiriniz.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Aşağıda verilen bilgileri (dönem / ulus – destan) eşleştiriniz."— Sunum transkripti:

1

2 Aşağıda verilen bilgileri (dönem / ulus – destan) eşleştiriniz.
Selçuklu - Beylikler ve Osmanlı Dönemleri 1.Türeyiş Destanı Göktürk Destanları 2. Ergenekon Destanı Uygur 3. Danişmend Gazi Destanı Hun-Oğuz 4. Saltuk Buğra Han Karahanlı Dönemi 5. Attila Destanı

3 Cengiz Han Destanı ……………
Cengiz Han Destanı …………….., Alp Er Tunga Destanı ………………, Bozkurt Destanı ise …………….. aittir.

4 Destan nedir? Tanımlayınız.

5 Aşağıda verilen bilgileri (dönem / ulus – destan) eşleştiriniz.
Şu - Saka Destanları Cengiz Han - Moğol Göç Destanı – Kırgız Bozkurt Destanı -Göktürk Köroğlu Destanı – Uygur

6 Doğal destanların oluşma safhalarını maddeler halinde hazınız.
Doğal destanların oluşma safhaları şu şekilde gerçekleşir: 1.Doğuş (Çekirdek) Aşaması : Toplumu derinden etkileyen olaylar halk tarafından yıllarca ortak hafızada tutulur. Ozanlar ve şamanlar tarafından olay hakkında destanın çekirdeğini oluşturan manzum parçalar üretilir. 2.Yayılma Aşaması : Bundan sonraki devre gelişme devresidir. Artık çekirdekteki olay yan olaylarla geliştirilir, başka şahısların özellikleri, zaferleri ana kahramana eklenerek destan bir hayli uzatılır. 3. Derleme (yazıya Geçirilme) Aşaması : Son safhada ise şair veya aydın biri tarafından destan tespit edilip yazıya geçirilir.

7 Aşağıda destan – millet eşleştirmesini yapınız.
İspanyol 1. Beowulf İngiliz Edebiyatı 2. İlyada ve Odysseia Yunan Edebiyatı 3. İgor Rus Edebiyatı 4. Şehname İran Edebiyatı 5. La Cid

8 Nibelungen, Alman edebiyatı; Chansen de Röland
ise Fransız edebiyatı ürünüdür.

9 Yapma (Edebî) Destan nedir? Açıklayınız.
Bir şairin toplumu etkileyen herhangi bir olayı doğal destanlara benzeterek söylemesi sonucu oluşan destanlardır. Bu destanlar belirli bir yazar tarafından eski örneklere uygun olarak ve okunmak üzere kaleme alınmış destanlardır Türk Edebiyatında ki yapma destanlar hangileridir? Yazarlarıyla birlikte yazınız. Kuvay-ı Milliye Destanı (Nazım Hikmet) Üç Şehitler Destanı-Çakırın Destanı- 19 Mayıs Destanı (Fazıl Hüsnü Dağlarca) Çanakkale Şehitlerine ( Mehmet Akif Ersoy)

10 Aşağıdaki yapma destanları – millet eşleştirmesini yapınız.
İngiliz Edebiyatı 1. Üç Şehitler Destanı İtalyan Edebiyatı 2. Aeneis (Vergilius) Türk Edebiyatı 3. Kurtarılmış Kudüs (T. Tasso) Latin Edebiyatı 4. Kaybolmuş Cennet (J. Milton)

11 Aşağıdaki yapma destanları – yazarları ile eşleştiriniz.
T. Tasso 1. Üç Şehitler Destanı Mehmet Akif Ersoy 2. Aeneis J. Milton 3. Kurtarılmış Kudüs Fazıl Hüsnü Dağlarca 4.Çanakkale Şehitlerine Vergilius 5. Kaybolmuş Cennet

12 ………………, İspanyolların ulusal kahramanı Rodrigo’nun 11
………………, İspanyolların ulusal kahramanı Rodrigo’nun 11. yüzyılda Araplarla mücadelesini anlatır. ………………………………………., Yunanlıların Troya savaşına gidiş ve dönüşlerini anlatır. ……………………., 5. yüzyılın ilk yarısındaki Hun-Germen savaşlarını anlatır İngiliz Edebiyatına ait ……………., yiğit bir kahraman ve arkadaşlarının bir canavarla mücadelesini anlatır ………………………………, Müslümanlarla yapılan savaşları anlatır.

13 Aşağıdaki destanların başına doğal (D), yapay (Y) yazınız.
( ) Kalevala ( ) Şehname ( ) İlahi Komedya ( ) İgor ( ) Çılgın Orlando

14 ………….…gerçek veya hayali şahıs, olay, yer hakkında gerçek olduğuna inanılarak anlatılan hikâye demektir. Efsaneler dilden dile anlatılagelmiş, çok eski anlatılar olup …………………… halk edebiyatı ürünleridir Efsanelerin konuları nelerdir? -bir kişiye, -bir olaya veya -bir yere dayandırılır.

15 Masallarda …………. amacı varken, Efsanelerde ……………. olayları
açıklama amacı vardır.

16

17

18


"Aşağıda verilen bilgileri (dönem / ulus – destan) eşleştiriniz." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları