Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖRGÜTSEL DEĞERLER VE VARSAYIMLARDAKİ DEĞİŞİM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖRGÜTSEL DEĞERLER VE VARSAYIMLARDAKİ DEĞİŞİM"— Sunum transkripti:

1 ÖRGÜTSEL DEĞERLER VE VARSAYIMLARDAKİ DEĞİŞİM
Kültürel Değişim ÖRGÜTSEL DEĞERLER VE VARSAYIMLARDAKİ DEĞİŞİM

2 ÖRGÜT KÜLTÜRÜ; Örgüt üyeleri tarafından benimsenen inançlar, değerler ve varsayımlarla kökleşen derin yapı olarak tanımlanır. Örgüt üyelerinin davranışlarına yol gösterir ve neyin, nasıl yapılması gerektiğine ilişkin davranış kalıplarını oluşturur.

3 Örgüt kültürünün dört düzeyi vardır:
Birinci düzey örgütün üyeleri tarafından biçimlendirilen, kültürün görünen yönleri olan eserlerdir. Bunlar sözel, davranışsal ve fiziksel eserlerdir.

4 İkinci düzey sosyal açıdan biçimlendirilen kural ve normların uygulandığı bakış açılarıdır.
Örgüt üyeleri örgütsel yaşamın nasıl tanımlandığına, yorumlandığına ve kabul edilen davranış normlarının nasıl tasvir edildiğine katılırlar.

5 Üçüncü düzey gerçek amaçları, hedefleri ve standartları yansıtan, örgüt üyeleri tarafından sorunları çözmenin araçları olarak tercih edilen araçları yansıtan değerlerdir. Değerler örgüt misyonu ve vizyonunda açıklanabilen soyut öğelerdir.

6 Dördüncü düzey örgüt üyelerinin kendileri, diğerleri, birbirleriyle ilişkileri ve örgütün yapısı hakkında bildiklerini söylemeden anlaşılır kılan varsayımlardır. Varsayımlar diğer üç düzeyin bilinçli alt destekleridir.

7 Bir örgütün değer ve inançları;
Bu değer ve inançlar tarafından yönlendirilen faaliyetlerinde somutlaştırılmıştır. Örgütsel faaliyetleri yönlendiren politikaları inanç ve değerlerden ayırmak güçtür. Örgütsel kültür ve etkenlik arasındaki ilişkiler değerler, inançlar, politikalar ve uygulamalarla bunlar arasındaki ilişkiler örgütün başarısına katkıda bulunur.

8 Örgüt kültürünün iki işlevi vardır:
İçsel bağlılığı kolaylaştırmak Dış çevreye uyarlanma

9 Kültürel değişimin amaçları;
İşgören yabancılaşmasını örgütsel bağlılığa dönüştürerek etkenliği ve verimliliği artırmak ve Örgütün çevresine daha iyi uyarlanmasını sağlamaktır.

10 Eğer örgüt kültürü bu amaçları başarmaya yardım etmiyorsa değiştirilir.

11 Kültürel değişim güçtür;
Eserler kolay değişir; Politikalar, stratejiler, örgüt yapısı ve iş yapma yöntemleri kolay değişir. Ancak bunların temelinde yer alan inanç, değer ve varsayımları değiştirmek güçtür.

12 Kültürel değişimi başlatmak için
Mevcut kültürü değerleme (örgütün temel değer ve varsayımlarını belirleme, bunların amaçları başarmaya etkisini ölçme) Mevcut kültürle çalışmanın yollarını arama Kültürü değiştirme

13 Mevcut kültürü değerleme
Hikayelerin, sembollerin, ritüellerin ve seremonilerin incelenmesi Örgüt felsefesinin incelenmesi İş görenlerin kültürü algılamalarının ölçülmesi Örgütün çevresinin niteliği ve çevresiyle etkileşiminin incelenmesi Örgütün baskın kültürü yanında alt kültürlerin de incelenmesi

14 Örgütsel kültür örnekleri(Miles ve Snow’a göre)
Koruyucu kültür Geliştirici kültür Analizci kültür Tepki verici kültür

15 İşgörenlere bakışına göre kültür türleri
Takım kültürü Klüp kültürü Akademi kültürü Sığınak kültürü

16 Mevcut kültürle çalışmak için;
Önemli görülen davranışları vurgulama Olay ve krizlere gösterilen tepkiler Rol modeli oluşturma, öğretme ve yol gösterme Ödül ve statülerin dağıtımı İşgören bulma, işe alma, yönlendirme ve yükseltme Örgütsel seremoni ve hikayeler

17 Kültürü değiştirmek için dikkat!!!
Örgüt kültürü üst yönetimin emriyle değiştirilemez. Kültürü değiştirmek için mevcut kültürle çalışmanın yollarından yararlanılabilir. İşgörenler değişim sürecine katılmalıdır. Kültürel değişimin uzun bir sürede gerçekleşeceği dikkate alınmalıdır. Örgütün çevresiyle etkileşimi de kültürel değişmeyi etkiler.


"ÖRGÜTSEL DEĞERLER VE VARSAYIMLARDAKİ DEĞİŞİM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları