Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SAHAFLAR DÜNYASINA YOLCULUK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SAHAFLAR DÜNYASINA YOLCULUK"— Sunum transkripti:

1 SAHAFLAR DÜNYASINA YOLCULUK
E M İ N N E D R E T İ Ş L İ İLE SAHAFLAR DÜNYASINA YOLCULUK

2 emİN NEDRET İŞLİ 1959 Eylül'ünde Cerrahpaşa, İstanbul’da doğdu. Pertevniyal Lisesi’ni bitirdi (1978). Lise son sınıftayken Sahaf İsmail Özdoğan’ın Enderun Kitabevi'nde çıraklık yaptı. Bu pratik onda eski kitap toplama ve eskiye dair koleksiyonlar oluşturma alışkanlığının gelişmesine sebep oldu. Sahaflar Çarşısının müdavimleri arasına girdiği 1980’lerin ilk yarısında Nedret İşli, artık yavaş yavaş genç bir koleksiyoner olmaya doğru ilerliyordu. İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun olan Emin Nedret İşli, aynı bölümün Eski Türk Edebiyatı Anabilim dalında ‘İstanbul’da Gömülü Şairlerin Mezar Taşları’ konusunda hazırladığı teziyle yüksek lisans yaptı (1991).

3 çalIŞMALARI Türkiye’de modern kitap müzayedeciliğini başlatan Librairie de Pera'da kitap müzayedesi kataloglarının hazırlanmasında çalıştı ( ). Yapı Kredi Yayınları ve Sermet Çifter Kütüphanesi'nde eski kitaplar ve kütüphane danışmanı olarak görev yapan Emin Nedret İşli; aralarında Kitap-lık, Sanat Dünyamız, Cogito, Tarih ve Toplum, Toplumsal Tarih, Arkitekt, Tombak, Müteferrika, Simurg, Dergah, Kapalıçarşı, Türk Edebiyatı gibi dergilerin de olduğu çok sayıdaki süreli yayına ‘kitap, kitapçılık, mezar taşları ve İstanbul tarihi’ ile ilgili yazılar yazdı.

4 eserlerİ Mehmet Rauf'un Halas romanını basıma hazırlayan (1998) Emin Nedret İşli; Gazi Ahmet Muhtar Paşa'nın Sergüzeşt-i Hayatımın Cild-i Evveli adlı anılarının; Yapı Kredi Sermet Çifter Araştırma Kütüphanesi Yazmalar Kataloğu ile Nadir Kitaplar Kataloğu'nun; Edirne: Serhattaki Payitaht ve Diyarbakır: Müze Şehir gibi iki şehir monografisinin hazırlanmasında da görev aldı. Orhan Veli, Melih Cevdet, Oktay Rıfat’ın Şevket Rado’ya yazdıkları mektupları bulup yayına hazırlayan Emin Nedret İşli’nin bu çalışması Yapı Kredi Yayınları tarafından kitaplaştırıldı (2002, 2014). Yusuf Çağlar ile birlikte yayına hazırladıkları Fotoğraflarla Beyoğlu Sahaf Festivali isimli albüm kitap 2012’de kitapçılardaki yerini alarak meraklılarıyla buluştu.

5 emİN NEDRET İŞLİ Elinden geçen yüzlerce kıymetli ve nadirattan eserin en önemlilerini yazarak tanıtmaya gayret eden Emin Nedret İşli, Püzant Akbaş’la birlikte kurucusu ve ortağı olduğu Turkuaz Sahaf’ın kurumsal çatısı altında eski kitap alım-satımı işini sürdürmekte, bir taraftan da büyük bir aşk ve coşkuyla Türk kitapçılık tarihine ait belge, kitap, broşür, fotoğraf gibi malzemeyi bir araya getirmeye devam etmektedir.

6 Turkuaz sahaf Türkiye’nin en önemli özel kitaplıklarından bazılarını satın alan, bazılarının ise müzayedesinin gerçekleştirilmesinde aracı olan Sahaf Turkuaz, bütün bu vasıfları dolayısıyla araştırmacılar, akademisyenler, koleksiyonerler tarafından sık sık tavaf edilmesi zaruri olan bir adres olarak öne çıkmaktadır. Sahaf Turkuaz, kendi koleksiyonunda bulunan eserlerden oluşan sergiler açmış, ulusal ve uluslararası fuarlara katılmış, yayınlar yapmıştır. 20’den fazla akademik çalışmayı yayın dünyasına katmıştır.


"SAHAFLAR DÜNYASINA YOLCULUK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları