Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KARIŞIMLAR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KARIŞIMLAR."— Sunum transkripti:

1 KARIŞIMLAR

2 Günlük hayatta kullandığımız ya da gördüğümüz birçok madde karışımlardan oluşur.
İki veya daha fazla maddenin birbirleri içerisinde kendi özelliklerini kaybetmeden rastgele miktarlarda dağılmasıyla karışım oluşur.

3 Karışımların özellikleri
Saf madde değildir. Formül ya da sembollerle gösterilmez. Karışımı oluşturan maddeler fiziksel yöntemlerle ayrıştırılabilir. Karışımı oluşturan maddeler arasında belli bir oran yoktur. Homojen ve heterojen olmak üzere iki çeşittir. Karışımı oluşturan maddeler kendi özelliklerini kaybetmezler.

4 Heterojen Karışımlar Karışımı oluşturan maddelerin dağılımı karışımın her yerinde aynı değilse bu karışımlara heterojen karışım denir. Karışımı oluşturan maddeler kendi özelliklerini kaybetmez. Heterojen karışımlara bakıldığında tek bir maddeymiş gibi görülmez, karışımı oluşturan maddeler fark edilebilir. Zeytinyağı-su, sis, ayran, salata, heterojen karışımlara örnektir. Heterojen karışımlar fiziksel yöntemlerle birbirinden ayrılabilir.

5 Homojen Karışımlar Karışımı oluşturan maddelerin dağılımı karışımın her yerinde aynı ise bu karışımlara homojen karışım denir. Homojen karışımlar, çözücü bir madde içerisinde başka bir maddenin çözünmesi sonucu oluşur. Tuzlu su, şekerli su, hava, kolonya ve gazoz homojen karışımlara örnektir.

6 Homojen karışımlarda bir madde, başka bir madde içinde çözündüğü için bu karışımlara çözelti adı verilir. Dolayısıyla çözeltiler homojen karışımlardır. Çözeltilerde bir çözücü madde, bir de çözünen madde bulunur. Çözelti içerisinde miktarı çok olan maddeye çözücü, miktarı az olan maddeye çözünen denir. Doğada en yaygın kullanılan çözücü sudur. Su ile hazırlanan çözeltilerde su, miktarına bakılmaksızın her zaman çözücü olarak kabul edilir.

7 DENEY:ÇÖZÜNME NASIL GERÇEKLEŞİR?
DENEYİN AMACI: Çözücü ve çözünen maddeleri öğrenmek Kullanılan Malzemeler: Şeker, Tuz, Beherglas, Karıştırıcı, Su Deneyin Yapılışı: Beherlerimize 100ml su hazırlayalım. İçerisine birer kaşık tuz ve şeker koyalım ve karıştıralım. DEĞERLENDİRME Tuz ve su çözeltilerinde çözücü ve çözünen maddeler nelerdir? Şeker ve su çözeltilerinde çözücü ve çözünen maddeler nelerdir? Sularda bulunan tuz ve şeker, ne kadar küçük parçalara ayrılır?

8 Örnek Çözeltiler Kolonya (suda alkolün çözünmesi)
Tuzlu su (suda tuzun çözünmesi) Gazoz (suda karbondioksitin çözünmesi) Alaşımlar: Pirinç (bakırda çinkonun çözünmesi) Hava (azotta oksijenin çözünmesi)


"KARIŞIMLAR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları