Parametrik Olmayan İstatistik

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Prof.Dr.Mehmet Tunç ÖZCAN
Advertisements

İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
Uluslararası Pazarlama Araştırması Metodolojisi
İçerik Analizi Alan Araştırması BBY252 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan.
HİPOTEZ TESTLERİNE GİRİŞ 1. Şu ana kadar örneklemden elde edilmiş istatistiklerden yararlanarak, kitle parametresini kestirebilmek için nokta tahmini.
  3. Hafta: Büyüme.     GSYİH’de gerçek bir artış olması için Q’ların artması gerekmektedir.  Aşağıda temsili A ekonomisine ilişkin verileri inceleyelim…
©McGraw-Hill Education, 2014
DONANIM VE YAZILIM.
KONU: ATATÜRK ÖNDERLİĞİNDE ÖLÇÜLERDE YAPILAN YENİLİKLER
Parametrik ve Parametrik Olmayan Testler Ortalamaların karşılaştırılması t testleri Mann-Whitney U testi Wilcoxon İşaretli Sıra testi BBY252 Araştırma.
1 Şubat 2014 Başbakanlık Müsteşarlık Makamına ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
İSTATİSTİK II BAĞIMSIZLIK TESTLERİ VE İYİ UYUM TESTLERİ “ c2 Kİ- KARE TESTLERİ “
HİPOTEZ TESTLERİNE GİRİŞ Şu ana kadar örneklemden elde edilmiş istatistiklerden yararlanarak, kitle parametresini kestirebilmek için nokta tahmini.
2014 ORTA ÖĞRETİME YERLEŞTİRME SİSTEMİ – 2015 E ğ itim- ö ğ retim yılında altı temel ders için 8. sınıfta ö ğ retmen tarafından dönemsel olarak.
XV. ULUSLARARASI SINIF ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİMİ SEMPOZYUMU
OLASILIK ve İSTATİSTİK
COĞRAFYA PERFORMANS ÖDEVİ
Doç. Dr. Sait Y. KAYGUSUZ. SEMİNER İÇERİĞİ Pazarlama 1.FİNANSAL ANALİZDE KULLANILAN YÖNTEMLER 2.ANALİZ KAPSAMINDA İNCELENECEK KONULAR.
Leyla İÇERLİ Araş. Gör. Dr. Aksaray Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü.
PARAMETRİK OLMAYAN İSTATİSTİK
Istatistik I Fırat Emir.
Metinlerin Sınıflandırması
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
DÖŞEMELER.
HİPOTEZ TESTLERİ VE Kİ-KARE ANALİZİ
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
DÜZLEM Ölüdeniz Muğla’nın Fethiye ilçesinde bulunan Ölüdeniz, çok güzel bir turizm beldesidir. Ölüdeniz, durgun deniz yüzeyi özelliği ile bilinir. Ölüdeniz’in.
TAM SAYILAR.
T- Testİ: ORTALAMALAR ARASI FARKLARIN TEST EDİLMESİ
İç Hastalıkları Klinik Stajı GİRİŞ DERSİ
Basit ve Kısmi Korelasyon Dr. Emine Cabı
PARAMETRİK OLMAYAN İSTATİSTİK
Parametrik Olmayan İstatistik
TAM ÖĞRENME MODELİ.
İSTATİSTİK II Hipotez Testleri - 2.
Parametrik Olmayan (Non-parametrik) Testler
Ünite 8: Olasılığa Giriş ve Temel Olasılık Hesaplamaları
Parametrik Olmayan İstatistik
DEĞİŞKENLİK ÖLÇÜLERİ.
Parametrik Olmayan İstatistik
STORAGE BÜŞRA KARADENİZ
Erdem Danyer 1,2* , N.Gamze YÖRÜK 2
PARAMETRİK HİPOTEZ TESTLERİ
BENZETİM Prof.Dr.Berna Dengiz 13. Ders Çıktı Analizi
CİHANGİR MAHALLESİ YAPISAL RİSK ANALİZİ
Örgütlerde STRATEJİK PLANLAMA
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Parametrik Olmayan İstatistik
İÇİNDEKİLER FİNANSAL ANALİZ VE KONTROL, FİNANSAL YAPIYI GÜÇLENDİRİCİ ÖNLEMLER Finansal Tabloların Analizinin Önemi Oran (Rasyo) Analizi Finansal Oranların.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Stolon (Göbek Bağı) Ana sap ile yumru arasında, yumruya yapraklarda asimile edilen besin maddelerini taşıyan organdır. Görünüşü sapa benzer. Stolonlar.
Tarımsal Meteoroloji Prof. Dr. A. Nejat EVSAHİBİOĞLU
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
İSTATİSTİK II Hipotez Testleri 3.
HİPOTEZ TESTLERİ.
Eşleştirilmiş/Bağımlı Örneklem t Testi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HESAP KAVRAMI VE İŞLEYİŞİ
PARAMETRİK OLMAYAN İSTATİSTİK
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
OLASILIK Uygulamada karşılaşılan olayların birçoğu kesin olmayan diğer bir ifadeyle belirsizlik içeren bir yapıya sahiptir. Olasılık kavramı kesin olmayan.
BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ
İki Örneğe Dayanan İstatistiksel Yorumlama
İSTATİSTİK II BAĞIMSIZLIK TESTLERİ VE İYİ UYUM TESTLERİ “ c2 Kİ- KARE TESTLERİ “
Sunum transkripti:

Parametrik Olmayan İstatistik Prof. Dr. Cenk ÖZLER

Anakütle Medyanı için İşaret Testi

Anakütle Medyanı için İşaret Testi (Tek Yönlü – Örnek 1) Büyük bir banka ticari müşteri hesaplarından düzenli olarak örnekler seçmekte ve bu hesapların finansal kârlılığını tetkik etmektedir. Burada kullanılan önemli bir finansal istatistik “Borç-Özsermaye Oranı”’dır. Ülkenin son zamanlarda bulunduğu ekonomik durumdan hareketle banka üst yönetimi ticari hesapların yarıdan fazlasının borç-özsermaye oranlarının 1.25’ten az olmasını istemeye karar vermiştir. Rassal olarak alınan 8 ticari hesabın borç-özsermaye oranları tabloda verilmiştir. Buna göre hesapların banka üst yönetiminin isteğine uygun olup olmadığına %5 önem seviyesinde karar veriniz. 1,18 0,51 4,79 1,20 0,77 1,23 1,06 1,04

Anakütle Medyanı için İşaret Testi (Tek Yönlü – Çözüm 1) 1.18 0.51 4.79 1.20 0.77 1.23 1.06 1.04

Anakütle Medyanı için İşaret Testi (Çift Yönlü – Çözüm 1)

Anakütle Medyanı için İşaret Testi (Büyük Örnekler)

Anakütle Medyanı için İşaret Testi (Büyük Örnekler- Örnek) Bir compact disk (CD çalar) oynatıcısı, oynatıcıların medyan bozulma sürelerini 5250 saat olarak ayarlamıştır. Rakip firmanın ürünleriyle karşılaştırmak için rakip firmaya ait 20 adet CD oynatıcı seçilmiş ve her biri bozuluncaya kadar çalıştırılmıştır. 20 adet oynatıcının arıza süreleri 5 saat ile 6575 saat arasında değişmektedir ve 14 adet arıza 5250 saati geçmiştir. Bu verilere göre %10 önem seviyesinde rakip firmanın ürünlerinin medyan bozulma sürelerinin firmanın medyan bozulma sürelerinden farklı olduğu söylenebilir mi?

Anakütle Medyanı için İşaret Testi (Büyük Örnekler- Çözüm)

Çalışma Soruları 1) Havacılık Federasyonu bir havayolu firmasına ait uçakların bakım sıklığının yeterli olmadığından şüphelenmektedir. Federasyon uçakların son 2 bakımları arasında en çok 30 uçuş yapılmasına izin vermektedir. Bu nedenle firmaya ait 8 uçak seçilmiş ve bu uçakların son 2 bakımları arasında kaç uçuş yaptıkları incelenmiştir. Veriler tablodadır. Buna göre firmanın uçaklarının son 2 bakım arasındaki medyan uçuş sürelerinin 30’dan büyük olduğu söylenebilir mi? 0.05 önem seviyesinde karar veriniz. 2) Bir fabrikada üretilen ipliklerin kalınlıkları üretici açısından önemli bir karakteristiktir. Üretici ipliklerin kalınlıklarının medyanının 1.60 cm olduğunu iddia etmektedir. Makinede yapılan bir düzeltme sonrasında üretilen ipliklerden 8 adet örnek alınmış ve incelenmiştir. Veriler tablodadır. Buna göre %5 önem seviyesinde ipliklerin kalınlıklarının medyanının 1.60 cm’den farklı olduğu söylenebilir mi? 33 35 38 27 22 39 34 41 1.63 1.65 1.6 1.89 1.61 1.71 1.58 1.72

Çalışma Soruları 3) Bağımsız bir enerji kuruluşu benzinin içerisindeki oktan miktarının 97 olması gerektiğini belirtmektedir. Farklı 15 adet benzin istasyonundan alınan benzinlerin içerisindeki oktan miktarları tabloda verilmiştir. %5 önem seviyesinde ölçülen oktan miktarlarının 97’den farklı olduğu söylenebilir mi? 97.5 95.2 97.3 96 96.8 100.3 97.4 95.3 93.2 99.1 96.1 97.6 98.2 98.5 94.9