Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DONANIM VE YAZILIM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DONANIM VE YAZILIM."— Sunum transkripti:

1 DONANIM VE YAZILIM

2 Donanım: Bilgisayarın gözle görülen, elle tutulan tüm elektronik parçalarına donanım denir. Örnek:Fare, klavye,anakart,sabitdisk gibi

3 DAHİLİ DONANIMLAR

4 DAHİLİ DONANIMLAR Tüm donanım birimleri anakarta bağlanır. Anakartın görevi işlemci ve diğer tüm donanım birimleri arasındaki iletişimi ve veri alışverişini sağlamaktır.

5 ANA KART Tüm donanım birimleri anakarta bağlanır. Anakartın görevi işlemci ve diğer tüm donanım birimleri arasındaki iletişimi ve veri alışverişini sağlamaktır

6 İŞLEMCİ İŞLEMCİ bilgisayarın beyni sayılabilir. Tıpkı beyni gibi bilgisayarın işlevlerini ve birimler arasındaki veri akışını kontrol eder, komutları yerine getirir. Program komutlarını okumak ve anlamlı bir hale getirmek, bilgisayar parçalarının işleyişini yönlendirmek, bilgisayarın program ve veri akışını kontrol etmek işlemcinin görevidir. İşlemci eğer hızlı ise bilgisayarın da hızı daha iyi olacaktır.

7 SABİT DİSK Sabit diskler adından da anlaşılacağı gibi esas olarak taşınamayan ve bilgisayarın içinde bulunan birimlerdir. İşletim sistemi, uygulama programları ve her türlü veriler sabit diskte saklanır.

8 BELEK Bilgisayarın işlemleri yapmak için kullandığı belleği ifade eder.Çalışma sırasında kullanılacak programlar ve veriler bu belleğe aktarılarak işleme sokulur. B ellekteki bilgiler bilgisayar kapandığında, elektrik kesildiğinde silinir.Üzerinde işlem yapılan verilerin kalıcı olması için sabitdiske kaydetmek gerekir. Bellek kapasitesi ve hızlı fazla ise bilgisayar da hızlanır.

9 EKRAN KARTI Ekran kartı görüntüyü oluşturur. Bir ucu kendisine bir ucu da ekrana bağlanan kablo ile oluşturduğu görüntüyü ekrana gönderir. Ekran kartınız iyi ise özellikle görüntünün önemli olduğu durumlarda çok rahat edersiniz.

10 SES KARTI SES kartı SESİ oluşturur. Hoparlör veya kulaklığa sesi gönderir

11 CD-DVD CD-DVD Okuyucu kendisine takılan cd ve dvd leri çalıştırır.

12 İNTERNET KARTI {AĞ KARTI]
İnternet ya da ağ kartı internete bağlanabilmek için gerekli bir donanımdır. Ağ kablosu dediğimiz kablo ile bir ucu modeme bir ucu da bu karta bağlanılarak modemden gelen internet internet kartına doğal olarak da bilgisayara gelmiş olur.

13 NOT: NOT : Dikkat edilecek olursa tüm kartların giriş yerleri farklıdır. Bu giriş yerlerine uygun kablolar bağlanılarak bağlantılar sağlanmış olur.

14 Ekran kartı kablosu

15 ses kartı kablosu

16 ağ kablosu

17 HARİCİ DONANIMLAR

18 HARİCİ DONANIMLAR Kasanın dışındaki donanımlardır. Tek tek ne iş yaptıklarını artık herkesin bildiğini düşündüğüm için yazmıyorum : )) Fare,ekran,klavye,kulaklık,yazıcı,tarayıcı,kamera,hoparlör,mikrofon,güç kaynağı vs.vs.

19 Yazıcı : Bilgisayarda olanı kağıda aktarır. Yani çıktı alır.

20 TARAYICI Kağıtta olan bir yazı, resmi bilgisayara aktarır

21 YAZILIM Çeşitli görevleri gerçekleştirmek üzere hazırlanmış programlara yazılım adı verilir. Örneğin; internette gezinmek, video izlemek, resim çizmek, yazı yazmak, görüntülü görüşmek veya mesajlaşmak için hazırlanmış yazılımlar bulunmaktadır.

22 İŞLETİM SİSTEMLERİ Bilgisayarda çalışan, bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten ve çeşitli uygulama  yazılımları için yaygın servisleri sağlayan bir yazılımlar bütünüdür. İşletim sistemi ;Dahili ve harici tüm donanımları yönetir.Yazılımların ve çalışan görevlerin yönetimini sağlar.Bilgisayar sisteminin güvenliği ve kontrolünü sağlar.Dosya ve klasörlerin yönetimini sağlar. İşletim sistemi özetle bilgisayardaki tüm donanımların, yazılımların ve dosyaların yönetimini sağlayan en temel yazılımdır.

23 Windows xp masaüstü görünümü

24 Windows 7 masaüstü görünümü

25 DOSYA VE KLASÖRLER

26 DOSYA Dosya : Bilgisayarda bilgilerin kaydedildiği birimlere dosya adı verilir. Dosya içerisindeki bilgi; resim, yazı, çizim, ses gibi her şey olabilir.

27 Klasör : bir özelliğe sahip dosyaları bir arada bulunduran birimlere klasör denir

28 TEŞEKÜRLER HAZIRLAYAN ADI SOYADI:AYTEKİN GÖNÜLAÇAR SINIFI:7/A
NUMARA:15 OKULU: ÇIĞIR ORTAOKULU BİTLİS/MUTKİ TEŞEKÜRLER


"DONANIM VE YAZILIM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları