Gençlik bir ülke ve milletin geleceğidir

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yaşam Boyu Öğrenme S Kaynak II; Eğitimde Program Geliştirme Yazar;Ö.DEMİREL Hazırlayan; Cemil YAYLAR Ders Sor.; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ.
Advertisements

Atatürk İlkelerinin Ortak Özellikleri
YARINA KALMAK ADINA SORUMLULUK EĞİTİMİ
EĞİTİMDE AMAÇLAR VE FELSEFE
TEMEL İZCİLİK BİLGİLERİ
KÜLTÜR-EDEB İ YAT KULÜBÜ. Kulüp Danı ş man Ö ğ retmenleri Arzu ÜSTÜN Gülçin GÜLER.
DEĞERLER EĞİTİMİ Prof. Dr. Emin Karip Milli Eğitim Bakanlığı
Felsefe Haftası.
Prof. Dr. Kerim Edinsel YETERLİLİKLER “UYGULAMA SÜRECİ” ÇALIŞTAYI UYGULAMASI SONUÇLARI Çalışma Grubu 1: Makine Mühendisliği Programı Yeterlilikleri 1 -
TOKİ ŞEHİT MUSTAFA DOLUMAY ANAOKULU
Yaşam Boyu Öğrenme Prof. Dr. Ali ŞEN.
TEMEL İZCİLİK BİLGİLERİ
İLETİŞİM.
DEĞERLER EĞİTİMİ Selahattin Altınışık Nisan 2012.
KURAN VE YORUMU 10. SINIF 4. ÜNİTE pedagojiformasyon.com.
Temel Eğitici Nitelikleri
MATEMATİK EĞİTİMİ FELSEFESİ
REHBERLİK.
NİÇİN İZCİLİK.
Anne – Baba – Çocuk İletişimi Seminerini
OKULÖNCESİ EĞİTİM NEDİR?
DEĞERLER EĞİTİMİ KUMKALE ORTAOKULU EKİM 2013.
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
HALKLA İLİŞKİLER İÇİN ÖNERİLER
AİLENİN OKUL BAŞARISINA KATKISI
PROGRAM YETERLİLİKLERİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ. YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ 1.Belli bir alanda genel ortaöğretimde kazanılan bilgi, beceri ve.
BİR HAYAT REHBERİ! BİR HAYAT REHBERİ! ♫ Lütfen sesi açınız! ♫ Lütfen sesi açınız!
ÖDEV-BAŞARI Sevgili Öğrenciler;Ödevin eğitim hayatınızda çok önemlidir. Ödevin amaçları şunlardır Derse hazırlıklı gelmek Derste öğrenilen konuları pekiştirmek.
MEHMET SİNAN DERELİ ORTAOKULU
KONUŞMA ÖĞRENME ALANI.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ VE OKULA UYUM
DEĞERLER EĞİTİMİ Prof.Dr.Ertuğrul YAMAN
İslam’da Bilginin Kaynakları
DEĞERLER EĞİTİMİ ERENLER ORTAOKULU.
Çocuklarda zeka gelişiminin en yoğun olduğu dönem 3–11 yaş aralığı olup bu dönemlerde beyin gelişimine çok dikkat edilmelidir..
REHBERLİK SERVİSİNİN TANIMI VE İLKELERİ
NİÇİN DEĞERLER EĞİTİMİ ?
YARINA KALMAK ADINA SORUMLULUK EĞİTİMİ
SANAT EĞİTİMİ.
4. Kendimize Karşı Sorumluluklarımız :
ÇOCUK EDEBİYATI ÖĞRETİMİ
AİLE OLMAK DEĞERLER EĞİTİMİ.
BÖLÜM 7 AHLAKİ GELİŞİM, DEĞERLER ve DİN. BÖLÜM 7 AHLAKİ GELİŞİM, DEĞERLER ve DİN.
Okumayı Sevmeyen Çocuklar OCAK 2016 İZMİT REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
YENİLENEN SOSYAL BİLGİLER PROGRAMINDA TARİH ÖĞRETİMİ
Sınava hazırlanırken …. 2. Sınav Müfredatı: Toplam 5 Üniteden sorumluyuz. 1. ÜNİTE: KAZA VE KADER ÜNİTE: ZEKÂT, HAC VE KURBAN İBADETİ ÜNİTE:
İSTANBUL VALİLİĞİ «İSTANBUL’UN ÇOCUK YAZARLARI» PROJESİ
Prof Dr Süheyla ÜNAL. Hedefler Bu sunumun sonunda katılımcılar yakın geleceğin gerektirdiği öğrenme ortamı ve koşulları konusunda değişimin gerekliliğini.
TÜRK MİLLÎ EĞİTİM SİSTEMİNİN GENEL AMAÇ VE İLKELERİ
Okul Öncesi Eğitim Dr. Burcu Çabuk.
FAKÜLTEMİZ HAKKINDA Fakültemiz tarihinde kabul edilen ve tarihinde Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı.
Temel Eğitimde Değerler Eğitimi
Program Geliştirmenin Felsefi Temelleri
Teknoloji ve tasarım dersi
ÜNİTEMİZDEN NELER ÖĞRENDİK
SOSYAL BİLGİLER DEĞER ÖĞRETİMİ.
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ I
Bugün neler öğreneceğiz?
BİR HAYAT REHBERİ! ♫ Lütfen sesi açınız!.
Bugün neler öğreneceğiz?
Kötü Alışkanlık ve Davranışlardan Nasıl Korunalım
Bugün neler öğreneceğiz?
OĞUZ EFE ULUÇAY.  1- Kendini Tanıma  Yeteneklerini bilme  İlgi alanlarını bilme  Değerleri ya da kişilik özelliklerini bilme.
İNSAN İLİŞKİLERİNİ DÜZENLEYEN KURALLAR
Din,Ahlak, Değer İlişkisi Ve Eğitimi
Toplumsal değerlerin temel özellikleri şunlardır: Toplumsal değerler, toplumun bütünü ya da toplumsal grup üyeleri tarafından bilinir, benimsenir ve bunlara.
MATEMATİK EĞİTİMİ FELSEFESİ
İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN AHLAK ALGILARI
Programdan Sorular.
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ (4-8) MÜFREDAT DEĞERLENDİRME
Sunum transkripti:

ÖGRENCİLERE KAZANDIRILMASI GEREKEN DUYGU, DÜŞÜNCE, BİLGİ, ERDEM, TECRÜBE VE DAVRANIŞLAR

Gençlik bir ülke ve milletin geleceğidir Gençlik bir ülke ve milletin geleceğidir. Gençlik en önemli ve değerli sermayedir. Uluslar arası sistemde ülkelerin birbirine zarar verme biçimlerinden biri yukarıda belirttiğim gerçekler doğrultusunda bir ülkenin diğerine bu sermayeye,bu unsura zarar verme biçiminde gerçekleşir.

Ülkemizin genç nüfusunun fazlalığı gençliğin önemini birkaç kat daha arttırmaktadır.Fakat maalesef ülkemiz gençliği büyük kesimi ile yukarıda belirttiğimiz anlam ve öneme karşılık gelecek yüksek duygu, düşünce, bilgi, erdem, tecrübe ve davranışlar açısından yeterli donanıma sahip değildir.

Mevcut durum nedir? Ülkemizin insanında genel olarak bir değer erozyonu yaşanmaktadır ve bu değer erozyonu en fazla gençlere yansımaktadır.

Gençlerimiz -okula ve okumaya istendik tarzda bir anlam yüklememektedirler. -Kitap okuma etkinlikleri uğraşları çok yetersizdir. Birbirlerine karşı argo ifadelerle hitap etme eğilimleri yüksektir. Şiddet ve agresiflik eğilimleri yüksektir. -Saygı ve sevgiye dayalı değerlerin düzeyi gittikçe aşağı inmektedir.

-Analitik düşünme ve karşısındakini anlayabilme düzeyi düşüktür -Analitik düşünme ve karşısındakini anlayabilme düzeyi düşüktür. -Sözcük dağarcıkları zayıftır. -Tarih bilinçleri zayıftır. -Ülke ve milletleriyle ilgili değerleri zayıftır. -Yabancı kültürlerin olumsuz etkilerine maruz kalma düzeyi her geçen gün daha da artmaktadır.

İlmi mistisizm dediğimiz bilme, öğrenme düşünme, eğitilme sevgisi gün geçtikçe azalmaktadır. -Toplumsal mistisizm dediğimiz toplum sevgisi de söz konusu değildir. Bu hal içinde ülkemizin geleceğini düşüncelerinize arz ediyorum.

Ne yapmalı? Yapılması gereken en önemli şey gençlerimize değerler kazandırmaktadır. Değerler pusula gibidir. Yaşam sürecinde insan karşılaştığı sorunları değerler pusulasına bakmakla çözer ya da engelleri böylelikle aşar.

Hangi değerler kazandırılmalı Hangi değerler kazandırılmalı? Derin, eleştirel, tutarlı, sistemli analitik düşünebilme yeteneği (insan en temelde düşünen varlık ise aklın bilinçli ve teknik kullanımını öğretmek insanlaşmanın en önemli adımıdır.)

Sevgi Sevgi evrenin varoluş sırrıdır Sevgi Sevgi evrenin varoluş sırrıdır. Sevgisiz bir toplum, toplum olma özelliğini çoktan yitirmiş demektir. O halde bir değer olarak sevginin kazandırılması temeldir.

Saygı. Sabır. Haz yönü. Nezaket. Tahammül. Kanaatkarlık. Mücadelecilik *Saygı *Sabır *Haz yönü *Nezaket *Tahammül *Kanaatkarlık *Mücadelecilik *Öngörü *ileriyi görebilme *Güzel konuşabilme *Okuma sevgisi *Tarih bilinci *Bilgi sevgisi *Estetik zevk *Cesaret *Ölçülülük *Adalet *Ahlak ve fazilet *İçtenlik ve samimiyet *Güvenilirlik *Fedakarlık *Çalışkanlık *Ümit var olmak *Dürüstlük

Hayırda yarışmak. Güler yüzlülük. Affetmeyi bilmek. Sadakat *Hayırda yarışmak *Güler yüzlülük *Affetmeyi bilmek *Sadakat *Güçsüzden yana olmak *Paylaşmayı bilmek *Demokratik zihniyet *Başkasına ait olana saygı duymayı bilmek *İnsan sevgisi *Yurt sevgisi *Kutsal değerlere sevgi ve saygı en başta Allah sevgisi

Millet sevgisi. İdealist olma donanımı *Millet sevgisi *İdealist olma donanımı *Sportmenlik, ruhen ve bedenen zindelik *Zararlı alışkanlıklardan uzak durmak

Değerler nasıl kazandırılacaktır Değerler nasıl kazandırılacaktır? Değerleri kazandırabilmek özellikle çağımızın eğitim sürecinin en zor unsurlarından biridir.Değerleri kazandırabilmek için aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi faydalı olabilecektir.

* 1-Örnek olmak a)Öğretmenin örnekliği b)Velilerin örnekliği c)Toplumun öğrenci kesimi dışındaki kesitlerinin örnekliği d)Öğrencilerin birbirlerine örnekliği

2)Tarihsel kişiliklerin biyografilerini değerler eğitimi doğrultusunda aktarmak 3)Öğüt vermek 4)Öykülerin anıların anlatılanların gücünü değerler eğitiminde kullanmak

5)Yaşlı ebeveynleri eğitsel sürecin içine sokabilmek 6)Dinin gücünü değerler eğitiminde kullanabilmek 7)Eğitimsel sürecin her aşamasını bilimsel düşüncenin ışığında planlamak

-öğrencilerimize ülkeyi ve milleti sevdirecek tedbirleri almak -ulusal ve evrensel bilim ve kültür öğelerini kavratmak -Eğitim ve öğretimdeki hemen her öğeyi yaşamla bağdaştırarak yaşam içinde örneklendirerek aktarmak -Verilen her bilginin ahlaksal boyutunu belirterek aktarılmasını sağlamak -Değerlerle davranmış bir lider karakterini kazandırmak

-Edep -Edep -Doğa sevgisi -Emek bilinci -Teknolojiyi iyicil amaçlarla kullanabilme becerisi

Sonuç:

Yukarıda belirtildiği gibi değerler birer pusuladır Yukarıda belirtildiği gibi değerler birer pusuladır. Değerleri iyi aktarmalı eğitim sistemi sapmalar eğitim çağındaki çocukları gençleri Hiroşima ve Nagazaki’ye yani atom bombasının atıldığı kentlere götürürler ki ibret alsınlar.

Almanlar Kant’ın öğrenciler tarafından tanınması için büyük çaba sarf ederler. Biz çocuklarımıza değerler eğitimi verebilmek için pek çok olanağa sahibiz. Yeter ki bunu vermeyi gerçek anlamda isteyelim. Değerler eğitimi ülkemizde ciddi anlamda ihmal edilmiş bir konudur. Bu ihmal acı faturasını millet olarak ödedik ödüyoruz.

Artık ödediğimiz bedel yeter Artık ödediğimiz bedel yeter. Şimdi kaybettiklerimizi telafi etme zamanı. Daha güzel bir ülke daha güzel bir yarın için kolları sıvayalım.

KAYNAKÇA:. Olgun insanlık/Ragıp Güzel/çelik yayınevi KAYNAKÇA: *Olgun insanlık/Ragıp Güzel/çelik yayınevi *Herkes için mutluluk/Arif Öz tutku / paradoks yayınevi *Kuranı kerimde temel emir ve yasaklar/Emre derman/İstanbul yayınevi

Çağdaş bilimsel düşünme nedir/kemal Ertürk *Çağdaş bilimsel düşünme nedir/kemal Ertürk *Bir fazilet devletinin doğuşu/Dr. Hüseyin Algül *Eğitim sistemimizde değerler eğitimi ile ilgili çeşitli makaleler *Bilimsel düşünme yöntemi ile ilgili çeşitli makaleler