AVCILAR (PREDATÖRLER)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
ÇOCUK GELİŞİMİNE GİRİŞ
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
ADIYAMAN FEVZİ ÇAKMAK İLKÖĞRETİM OKULU SUNAY AKIN OYUNCAK KÜTÜPHANESİ.
Seralarda domates Tuta absoluta.  Yumurtadan çıkan larva, yaprak, meyve, sap, gövde ve büyüme noktalarında galeriler açarak beslenir.  Yaprakta açtığı.
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
Eğitim Kültür Alanında İnkılaplar 11.Milli Eğitim Tevhid-i Tedrisat(Öğretim Birliği Kanunu) ve Medreselerin Kaldırılması: (3 Mart 1924) Osmanlı Devleti’nin.
RADAR EĞİTİM DANIŞMANLIK SÜREÇ YÖNETİMİ RADAR EĞİTİM DANIŞMANLIK İbrahim GÜMÜŞ 1 radardanismanlik.com.tr SÜREÇ YÖNETİMİ.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
1 ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Su Yönetimi Genel Müdürlüğü.
YEDEKLEME NEDIR? Gülşen Güler. YEDEKLEME NEDIR? Yedekleme, en genel anlamıyla, bir bilgisayar sistemini işlevsel kılan temel birimlerin, üzerinde çalışan.
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
EĞİTSEL OYUNLAR DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER BÖLÜM: 4
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Performans ve Ücret Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN
Gökmen ÖZER/Coğrafya Öğretmeni İnsan etkinlikleri neticesinde oluşan iklim değişikliği riskleri değerlendirmeleriyle sorumlu devletler arası bilimsel.
TEMEL İŞLEVLERİNE GÖRE REHBERLİK
Program Tasarım Modelleri
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
ÇOK BOYUTLU SİNYAL İŞLEME
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
MAYOZ BÖLÜNME. Mayoz bölünme bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (sperm, yumurta ve polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
Yrd. Doç. Dr. Burcu Ilgaz Yıldırım Arş. Gör. Dr. Özlem Sökmen Gürçam
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
3. Fiziksel Savaş Zararlıların yaşadıkları ortamın fiziksel özelliklerini değiştirmek suretiyle zararlıları yok etmeye veya faaliyetlerini azaltmaya yönelik.
KOHLBERG ve AHLAK GELİŞİMİ Yrd. Doç. Dr. Aysel TOPAN
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
BİYOLOJİK MÜCADELE Kültür bitkilerinde zararlı organizmalarakarşı doğal düşmanlarının insan katkısıyla kullanılmasıdır. Doğada varolan canlı baskı unsurlarının.
ÖRGÜTSEL DEĞERLER VE VARSAYIMLARDAKİ DEĞİŞİM
Biyolojik Özellikleri, Yaşam Çizelgesi ve Zarar Oranı
Bu tuzak tiplerinin dışında bazı tuzak tipleri daha vardır ki bunlar böceklere karşı savaşta doğrudan değil dolaylı olarak, örneğin savaş zamanının saptanmasında.
Tıbbi bitkilerin kültürünün yapılmasının faydaları
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
Bitkiler * Diğer taraftan sebzecilikte iklim elemanlarından özellikle ışık, sıcaklık, yağış ve rüzgar önemli etkiye sahiptir. * Sebzelerde kuvvetli.
Şişelenmiş Doğal Mineralli Sular ve Kaynak Suları
II.BÖLÜM GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
KONU DEĞERLENDİRME TESTİ
MESLEK NEDİR? Meslek , ‘bir kişinin hayatını kazanmak geçimini sağlamak için yaptığı iş’ olarak tanımlanmaktadır. Belli bir eğitimi gerektiren bilgi,
FİNANSÇI OLMAYANLAR İÇİN FİNANS
RADYASYON KİRLİLİĞİ.
KEKİK BİTKİSİNDE ZARARLI ORTHOPTERA TÜRÜ
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM KAR DAĞITIM KARARLARI.
SUC FAKTORLERi: EKONOMi
Hayvancılık İşletmeleri Açısından Yönetim
HLK 222 SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS (SOKÜM) ve KORUMA YAKLAŞIMLARI
BESİ SIĞIRCILIĞI.
YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları
Hayvancılık İşletmelerinde Yönetim Prensipleri
Dr. İbrahim ÇETİN Veteriner Hekim GTHB Bursa İl Müdürlüğü
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum.
BÖLÜM 2 BİLİŞSEL GELİŞİM.
SPORDA TEKNİK ve TAKTİK ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
Bir etnobotanik çalışma, çalışmayı yapacak olan her farklı disiplin için (antropoloji, arkeoloji, ekoloji, farmasötik botanik, farmakognozi, halk bilimi,
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
BÖLÜM 3: ARZ VE ÜRETİM TEORİSİ
Gelişim ve Temel Kavramlar
Tarımsal Meteoroloji Prof. Dr. A. Nejat EVSAHİBİOĞLU
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - II
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 1
HAZIRLAYAN MURAT KOÇAK NO :
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
YONCA HORTUMLU BÖCEĞİ (HYPERA VARİABİLİS)
2. HAFTA BİLİMSEL ARAŞTIRMA YAKLAŞIMLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Örgüt Kuramı, Örgüt Tasarımı ve Örgütsel Değişim
Sunum transkripti:

AVCILAR (PREDATÖRLER) BİRDEN FAZLA AV TÜKETİRLER AVA ÖZELLEŞME ÇEŞİTLİDİR MONOPHAG OLİGOPHAG POLYPHAG

AVCILAR ( AVANTAJLARI ) AV HIZLA ÖLÜR BİR AVCI BİRÇOK ZARARLIYI ÖLDÜRÜR ERKEK VE DİŞİLER AVLANIR AV/AVCI YAŞAM DÖNGÜLERİNİN SENKRONİZASYONUNDA PROBLEM YOKTUR POLYPHAG AVCI AV POPULASYONU AZALINCA BAŞKA AVA YÖNELİR

AVCILAR ( DEZAVANTAJLARI POLYPHAG AVCILAR AV POPULASYONU DÜŞÜK OLDUĞUNDA KONUKÇU DEĞİŞTİRİRLER BİRÇOK AVCI POLYPHAGDIR İDEAL AVCI MONOPHAG YADA OLİGOPHAGDIR

Parazitoitlerin genel özellikleri Diğer böcekleri parazitlerler Genellikle konukçuya özelleşmişlerdir Genelde ergin öncesi dönemleri parazitik, ergin dönemleri serbest yaşar Parazitoidler 6 takıma ait 86 familyadan bireyleri kapsar

Parazitoitlerin Avantajları Gelişimi tamamlaması için sadece bir konukçuya ihtiyaç duyar Populasyon düşük seviyelerde korunur Konukçu spektrumu dardır.

Parazitoidlerin Dezavantajları İklim koşulları ve diğer faktörler konukçu aramayı önleyebilir. Yalnızca dişiler konukçu araştırır. Genelde en iyi araştırıcılar fazla yumurta koyar (süperparazitizm) Senkranizasyon genelde güçtür.

Beslenme şekillerine göre parazitoitler Endoparazitoit Ektoparazitoit

Beslendiği konukçu dönemlerine göre parazitoitler Yumurta parazitoitleri Larva parazitoitlerileri Yumurta-larva parazitoitleri Larva-pupa parazitoidleri Pupa parazitoitleri Ergin parazitoitleri

Doğal Düşmanlarda Aranan Özellikler İklim faktörlerine karşı geniş toleranslı olmalıdır. Zararlıya her bitki üzerinde saldırabilmeli. Doğal düşmanın konukçusu az olmalıdır. Doğal düşmanın ve zararlının biyolojisi uyuşmalı. Zararlıyı arayıp bulma yeteneği olmalı. Özellikle parazitoitler: parazitlenmiş ve parazitlenmemiş zararlıyı ayırt edebilmeli.

Doğal Düşmanların Etkinliğini Etkileyen Faktörler İklim Hayat dönemlerindeki uyuşmazlık Ergin besini Konukçu uygunluğu Alternatif konukçu Doğal düşman rekabeti Kannibalizm Barınak bitkilerin varlığı Karıncalar Hiperparazitler Kültürel uygulamalar Pestisitler Toz

Zararlılara Karşı Biyolojik savaş Yöntemleri Doğal düşmanların populasyonlarının korunması: Zararlılara baskı kuran bu organizmaların korunması için, kültür ortamlarının kurulması ve işlenmesi gibi hususlarda doğal düşmanların populasyonunu olumsuz etkileyecek işlemlerden kaçınılmalıdır. Özellikle pestisit kullanımında doğal düşmanlara olumsuz etki yapmayan pestisitler kullanılmalıdır. Akdeniz meyve sineğinde zehirli yem uygulaması kısmi dal ilaçlaması şeklinde yapılmalıdır.

Doğal düşmanların etkinliklerinin arttırılması: Bu konuda en önemli husus doğal düşmanların ergin bireylerinin beslenmesini sağlamaktır. Bol nektar, bol bal özü ve polen taşıyan bitkilerin dikilmesi veya kritik mevsimlerde pülverizatörle şekerli su aktarılması gibi uygulamalar yapılabilir. Peru’da pamuk tarlalarında bazı sıralara erken çiçek açan mısır ekilerek predatör heteroptera erginlerinin çoğalması sağlanır. Meyve bahçesi kenarlarının tozlu yollardan arındırılarak doğal düşmanların populasyonları artırılabilir

Doğal düşmanların populasyonlarının arttırılması: Öncelikli olarak doğal düşmanların populasyonlarının arttırılmasına yönelik uygulamalar yapılmalıdır. Özellikle doğal düşmanlar kitle halinde üretilip belli periyotlarla salıverilmelidir. Örneğin; turunçgil unlubitinin predatörü Cryptolaemus montrouzieri birçok yerde kışı geçirmek için yeterli yetenekte değildir. Her yıl doğaya salıverilmelidir.

Doğal düşmanların ithal edilmesi: Bir ülkede ya da bir bölgede bir zararlının doğal düşmanı olmadığındazararlının ithali yoluna gidilir. Örneğin; turunçgil unlubitinin predatörü Cryptolaemus montrouzieri Avusturya kökenlidir. Bu predatör ithal edilerek üretilmiş ve birçok ülkede başaıyla uygulanmıştır.

Yumurta –larva parazitoiti Chelonus oculator

Larva parazitoiti Venturia canescens

Larva parazitoiti Bracon hebetor

Yumurta parazitoiti Trichogramma spp