İŞ AHLAKI VE SOSYAL SORUMLULUK

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Lagimci.
Advertisements

GRUBUMUZUN WEB SAYFASI YAYINA GİRMİŞTİR: Bu sunuşu Çözüm Paylaşım Grubuna Üye olduğunuz için aldınız. Benzer sunuşları düzenli.
İŞ KURMA SÜREÇLERİ.
İŞ AHLAKI VE SOSYAL SORUMLULUK
AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
Performans ve Ücret Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN
Rensis Likert ( ) – Sosyal psikolog, Michigan Üniversitesi – Verimsiz, etkinliğin düşük olduğu işletmelerde çalışanlar «işe eğilimli yönetici»
ÖRGÜTSEL ADALET Adaletsizlik Nedir? Örgütlerdeki Adaletsizlikler?
ERASMUS+ GENÇL İ K KA2 İ L SOSYAL ETÜT VE PROJE MÜDÜRLÜ Ğ Ü.
Psikolojik Danışma ve Rehberlik
KONYA BİLİM VE SANAT MERKEZİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI.
Prof. Dr. İnayet Aydın Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi
İLETİŞİM VE EĞİTİM Bölüm 5 1. İletişim nedir?
İFM – Vergi Tekniği Alt Çalışma Grubu Ön raporu Genel stratejik ilkeler 18 Mart 2009 Osman Özen, Umurcan Gago, Berna Bayındır, Ateş Konca.
Büyüme ve İstihdam Dostu Kısa ve Orta Dönem Seçilmiş Ekonomi Politikası Önerileri Prof. Dr. Murat YÜLEK Prof. Dr. Kerem ALKİN.
Leyla İÇERLİ Araş. Gör. Dr. Aksaray Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü.
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları
Sanayi ve ticaret limiteD şirketi
PROJE TABANLI ÖĞRENME ATÖLYESİ
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
Performans Değerlendirme
Uluslararası Pazarlama Araştırması
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI
OKUL- ÇEVRE İLİŞKİLERİ
KOHLBERG ve AHLAK GELİŞİMİ Yrd. Doç. Dr. Aysel TOPAN
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Sosyal Hizmet Meslek Etiği
Değerlendirme Soruları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni
PAZARLAMA KARARLARINI ETKİLEYEN ÇEVRESEL FAKTÖRLER
Kişisel-Sosyal Rehberlik
Paydaşlar, Yöneticiler ve Etik
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ
Pazarlama Yönetimi Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN.
DİJİTAL VATANDAŞLIK ve E – DEVLET
Ürün veya Hizmet Satışı
PPT 6 Kapsayıcı bir eğitim için nasıl bir sınıf yönetimi yaklaşımı benimsemeliyim? Sınıfında Yabancı Uyruklu Öğrenci Bulunan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin.
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ.
İş Ahlakı ve Sosyal Sorumluluk Anlayışı
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
Bölüm 9 İş Yönetim Stratejileri : Rekabet Stratejileri
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
Cube Organization Presents.
YONT221 Küreselleşme ve Yerelleşme
İŞ YÖNETİM STRATEJİLERİ
Öğretim Görevlisi Emel ALTINTAŞ
Medya okuryazarlığı eğitimi dersi
Bölüm 6 Örgütsel Yönlendirme
Devlet Muhasebe Standartları
Dünyanın En Şaşırtıcı Eğitim Sistemi: Finlandiya
Pazarlama tanımları 1970’li yıllardan önce, pazarlama, hemen hemen tüm pazarlama teorisyenleri tarafından, kar amaçlı işletmelerin, ürünleri ve hizmetleri.
Tüketici Pazarları Örgütsel Pazarlar
Psikolojik Danışma ve Rehberlik
REFAH SİSTEMLERİ DERS 2 DOÇ. DR. MEHMET M. ÖZAYDIN.
Uluslararası İşletme Yönetimi
Uygulama Ortamına İlişkin Etik Sorumluluklar
KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK
İŞLETMEDE ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME (AR-GE) İŞLEVİ
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Sanal ve Şebeke Örgütleri
Mesleki ve Teknik Eğitim Eğitim Politikaları Daire Başkanlığı
Yrd. Doç. Dr. Şükrü KEYİFLİ
BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİM PROGRAMI HAZIRLAMA PLANI (1)
İnsan Kaynakları Yönetiminin
BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ
Örgüt Kuramı, Örgüt Tasarımı ve Örgütsel Değişim
Paydaşlar, Yöneticiler ve Etik
Sunum transkripti:

İŞ AHLAKI VE SOSYAL SORUMLULUK

İş Ahlakı Tanımları İş ahlakı; bütün ilişkilerde dürüstlük, güven, saygı ve hakça davranmaktır. İş ahlakı; genel ahlak kurallarının iş hayatındaki uygulamasıdır. İş ahlakı; dürüstlük ve doğruluk üzerine kuruludur ve toplumun beklentilerinden adil rekabete, reklamcılıktan halkla ilişkilere, sosyal sorumluluktan tüketicinin bağımsızlığına kadar çok farklı boyuttadır. İş ahlakı; işletme faaliyetlerinde iyi yada kötü kurallarla ilgilidir ve göreceli bir kavram olduğundan ifade ettiği anlam kişiden kişiye değişir.

Yalan zeka işidir dürüstlük ise cesaret… İş Ahlakı Yalan zeka işidir dürüstlük ise cesaret… Eğer zekan yetmiyorsa yalan söylemeye, cesaretini kullanıp dürüst olmayı dene. Victor Hugo Vergi ödememek, rüşvet, sigortasız işçi çalıştırmak, niteliksiz, ayıplı, güvensiz ya da tehlikeli ürün veya hizmeti piyasaya sürmek, rakip firmalar hakkında asılsız suçlamalarda bulunmak, satış sonrası hizmete ilişkin bilinçli eksiklikler bırakmak, ayrımcılık, hırsızlık vb.

İş Ahlakı Doğruluk, dürüstlük, güvenilir olma, sadakat, adalet, başkalarına yardım etme, başkalarına saygı gösterme, vatandaşlık sorumluluğuna sahip olma, yalan söylememe, başkasının hakkını yememe, karşısındakinin güç durumundan yararlanmama, acısı olanın acısını paylaşma, dayanışma, bireylerin eşitliğinin kabul edilmesi, kaynakların adil dağıtılması, mükemmeliyeti arama vb

İş Ahlakı Sorunlarının Nedenleri Kişisel Çıkar ve Bencillik Kar İçin Rekabet Baskısı İşletme Amaçları ile Kişisel Değerlerin Çatışması Kültürlerarası Çatışma

Kişisel Çıkar ve Bencillik Ahlaki değerlere uygun kişilerin alınması oldukça önemlidir. Bu süreçte rüşvet, zimmete para geçirme faaliyetlerini yapacak olanların işe alınmamasına dikkat edilmelidir. Kişisel çıkarlarını diğerlerininkinden üstün gören kişilere ‘ahlak egoisti’ denir. Onlara göre herşey serbesttir ve amaçları ‘bir numara olmaktır’.

İş Ahlakı Sorunlarının Nedenleri Kar İçin Rekabet Baskısı Firmalar bazen çok rekabetle karşılaştıkları zaman iş ahlakına uymayan kurallara başvurabilirler. İşletme Amaçları ile Kişisel Değerlerin Çatışması İşletme amacı kardır ve buna ulaşmak için topluma zarar verebilecek yollara başvurulursa personel buna tepki gösterebilir. Kültürlerarası Çatışma

Yönetim Faaliyetleri ve İş Ahlakı Ahlaki Stratejik Teknik Fonksiyonel Operasyonel

Yönetim Faaliyetleri ve Performans Kriterleri Operasyonel Yönetim Mal ve hizmet üretimi Müşteri Tatmini Ürün Geliştirme Varlıkları Koruma Fonksiyonel Yönetim Planlama Gelirlerin Maksimizasyonu Giderlerin Minimizasyonu Optimum Kar Ahlaki Yönetim Ortak Değerler Oluşturulması İşbirliğinin Geliştirilmesi Toplum Kavramının Oluşturulması Stratejik Yönetim Amaçların Belirlenmesi Avantaj Kazanılması Rekabet Gücü Oluşturulması Teknik Yönetim Çalışanların Katılımı Bilgi Temini Teknoloji

İşletme İçi Ahlak Kuralları Örgütsel değerlerin, ahlaki ilke ve kuralların resmileştirilmesidir. İşletmelerde bir iç kontrol mekanizmasıdır. Özel Sektör, Kamu Sektörü, Sanayi Örgütleri, Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlar vb işletmelerin tümü için geçerlidir. Hediye ve Eşantiyonlar, Akrabalar, Rakiplerle İlişkiler vs.

İşletme İçi Ahlak Kuralları Ahlak kodlarının yazılı hale getirilmesi işletmede çalışanlara rehberlik eder. Türkiye’de araştırmalar yöneticilerin %46 sının iş ahlakını önemsemediğini gösteriyor. ABD de ise, %75 i işletme içi ahlak kurallarına sahip İngiltere buna gerek görmemiş homojen bir yapı var ve herkes bu konuda hassas AB ülkelerinde 1984 yılında %14 iken 1988 de % 41 e çıkmıştır.

İŞ AHLAKI ve SOSYAL SORUMLULUK İşletme ortamındaki doğru ve yanlış davranışlarla ilgili manevi değerler ve davranış standartları Sosyal Sorumluluk İş ahlakı kurallarıyla ilişkili olarak, yönetsel kararların sosyal ve ekonomik yönlerini dikkate alan ve uygulayan yönetim felsefesi

İşletmelerin Sosyal Sorumlulukları Toplumun çıkarlarını gözetmek Ekonomik Amaçlarla – Sosyal Amaçlar Arasında DENGE oluşturmaktır. İHTİYARİ Yaşam standartını yükseltmek için mali katkıda bulunmak AHLAKİ Doğru, dürüst ve adil olmak YASAL Kanunlara ve kurallara uygun davranmak EKONOMİK Kar amacı gütmek

İşletmelerin Sosyal Sorumluluk Alanları TOPLUM İnsani Yardımlar (Evsizlere ev) SAĞLIK Ve SOSYAL REFAH EĞİTİM Stajlar – Burslar Okul, yurt yaptırma İNSAN HAKLARI Kamuoyu Baskısıyla insan haklarına uygun yaşama DOĞAL ÇEVRE Carettalar TÜKETİCİ HAKLARI KÜLTÜR Sanat ve kültür Faaliyetlerine önem verme

Bir Hikaye Bir adam Microsoft şirketine iş için konuşmaya gidiyor. Girmek istediği iş de tuvalet temizleyiciliği. HR menajeri ile görüşüp tıkanmış bir lavaboyu temizleyip testten geçiyor. HR menajeri adama testi geçtiğini, hangi gün saat kaçta iş başı yapması gerektiğinin kendisine e-mail yoluyla gönderileceğini söylüyor. Adam, bilgisayarı olmadığını dolayısıyla e-mail kullanmadığını açıklıyor. HR menajeri: "Üzgünüm ama e-mailiniz yoksa siz sanal olarak var sayılamazsınız ve bu yüzden sizi işe alamayız." diyor. Adam çaresizce dışarıya çıkıyor ve "

Bir Hikaye Ne yapsam, ne etsem!" diye düşünürken cebindeki 10 dolar ile 20 kilo kiraz almaya karar veriyor. Kapı kapı gezerek kirazları satıyor ve 2 saat içinde sermayesini 2 katına çıkarıyor. "Bu şekilde ekmek paramı çıkarabilirim." diyerek her gün sabah erkenden kalkıyor ve kapı kapı dolaşarak kiraz satıyor. Her gün sermayesi büyüyor. Derken küçük bir kamyonet alıyor ve satışa devam ediyor. Az bir zaman sonra büyük bir kamyon ve birkaç küçük kamyonet alıyor. ...5 sene geçiyor...

Bir Hikaye Bu adam şu anda Amerika'nın en büyükleri arasında yer alan bir nakliyat şirketinin sahibi. Bir gün ailesinin geleceğini düşünerek sigorta yaptırmak istiyor. Sigorta şirketi kendisinden bir e-mail adresi istiyor. E-mail kullanmadığını söylediğinde sigortacı: "İlginç, e-mailiniz olmadan büyük bir holding kurmuşsunuz. Bir de e-mailiniz olsaydı neler yapardınız!" diyor. Adamın cevabı: "E-mailim olsaydı şu an da Microsoft'ta tuvalet temizliyordum.