Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ"— Sunum transkripti:

1 PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ

2 İÇERİK Psikolojik Danışma ve Rehberlik Nedir?
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetlerinin Amacı Nedir? Rehberlik Servisinde Kimlere Hizmet Verilir? Rehberlik Servisinde Hangi Hizmetler Verilir? Rehberlik Servisine Ne Zaman Başvurulmalıdır?

3 PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK NEDİR?
Psikolojik danışma ve rehberlik; okulda başarı ve akademik gelişme, bireysel ve toplumsal ilişkiler, kişisel, eğitsel ve meslekî gelişim alanlarında grupla veya bireysel olarak öğrencilere, ihtiyaçlarını karşılamaları, sorunlarını gidermelerinde sistemli ve profesyonel bir yardım süreci ve hizmetleridir.

4 Rehberlik hizmetleri eğitim programlarının ayrılmaz ve tamamlayıcı bir parçasını oluşturmaktadır.

5 REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİNİN AMACI
Öğrenci yaşamında bilgi ve başarının yanı sıra düşünce ve davranış hazırlığı da önemli bir etkendir. Rehberlik Servisi, Öğrencilerimizin gelişim süreci içinde karşılaştıkları güçlükleri problem haline dönüşmeden çözmelerine yardımcı olmak , kendini tanıyan, uyum ve iletişim becerisine sahip, çevresine duyarlı, mutlu, sağlıklı, yaratıcı bireyler olarak yetişmelerine katkıda bulunmak temel amacını gütmektedir.

6 REHBERLİK SERVİSLERİNDE KİMLERE HİZMET VERİLİR?
Öğrenci, Öğretmen ve Velilere hizmet verilmektedir.

7 REHBERLİK SERVİSLERİNDE HANGİ HİZMETLER VERİLİR?
Psikolojik danışma Bireyi tanıma: Testler ve Test Dışı Teknikler Bilgi toplama ve yayma: seminerler, sunumlar, grup çalışmaları.. vb. Yöneltme ve yerleştirme: Uygun üst öğrenim kurumuna yerleşmesini sağlama. İzleme: Verilen hizmetlerin yararlı olup olmadığını belirleme. Alıştırma – oryantasyon Müşavirlik (konsültasyon): Yönetici, öğretmen ve velilere yönelik Araştırma ve değerlendirme

8 Sevk (Yardım Almaya Yönlendirme): Gerektiğinde Rehberlik Araştırma Merkezi, Psikolojik Danışma Merkezleri, Rehabilitasyon Merkezleri gibi kurumlara yönlendirme, burs bulma vb.. Çevre ve Veli İlişkileri: Olanakların araştırılması ve çevredeki rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin neler olduğunun bilinmesi ve bunlardan yararlanılması, çevredeki olanakların okul yararına kullanılması (Sevk için gereklidir.)

9 REHBERLİK NE DEĞİLDİR? Rehberlik öğrencinin elinden tutup yürümek, bütün ihtiyaçlarını karşılamak değildir. Bireyin yapamadıklarını onun adına yapmak değildir. Disiplin, yargılama, ceza verme merkezi değildir. Öğrenciye öğüt vermek, telkinde ve tavsiyelerde bulunmak değildir. Öğrenciyle ahbaplık etmek, sohbet etmek, dertleşmek değildir.

10 PEKİ, NEDİR REHBERLİK? Rehberlik tüm öğrencilere yönelik bir hizmettir. Rehberlik isteklilik ve gönüllülüğe dayalı bir yardımdır. Rehberlik benlik ve kişilik gelişimine yardımcı olmaktır. Rehberlik servisine danışan öğrencilerin özellikleri ne olursa olsun, hasta olarak algılanmaz, kişiliklerine saygı duyulur. Rehberlikte öğrenci hakkında edinilen bilgiler açık yakalama, tehdit etme, baskı aracı olarak kullanılmayıp gizli ve özel her türlü bilgi öğrencinin gelişimi için kullanılır ve gizli tutulur.

11 REHBERLİK SERVİSİNE HANGİ DURUMLARDA BAŞVURABİLİRSİNİZ?
EĞER; Kendimi yalnız hissediyorum , Konuşacak birine ihtiyacım var , Ailemle ilişkilerimde mutsuzum , Stresimle başa çıkmak , Karşılaştığım sorunları etkili bir şekilde çözmek , Sbs ile ilgili bilgi almak , Etkili ders çalışma yöntemlerini öğrenmek , Zamanımı etkili kullanmak , Arkadaşlarımla daha iyi ilişkiler kurmak , Kendime daha çok güvenmek , Ortaöğretim kurumları ve meslekler hakkında bilgi edinmek istiyorum DİYORSANIZ…

12 REHBERLİK SERVİSİNE BAŞVURU
Rehberlik Servisi, eğitim yılı boyunca öğrenciler, veliler ve öğretmenlerin serbestçe başvurabileceği bir birimdir. Servisten randevu almak hizmetin daha etkin ve planlı yapılmasını sağlamak içindir. Hafta içi her gün saatleri arasında hizmet verilmektedir.

13 TEŞEKKÜRLER…


"PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları