HONEYCOMB (BAL PETEĞİ)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DOĞALTAŞ YAPI MALZEMELERİ CE ETİKETİ
Advertisements

POLİMER MATRİSLİ KOMPOZİTLER
Otomasyonlu imalat, büyük miktarlardaki konut ihtiyacına cevap verir.
ileri seramiklerin özellikleri ve kullanım alanları
Çağrı BARUT Danışman Kerim ÇETİNKAYA
İNŞAAT TEKNOLOJİSİ YAPI TESİSAT BİLGİSİ.
METAL MATRİSLİ KOMPOZİTLER
1 DÜNÜN, BUGÜNÜN ve YARININ TEKNOLOJİSİ : BETON İnş. Yük. Müh. Çağlar YALÇINKAYA.
ENTEKNO, Endüstriyel Teknolojik ve Nano Malzemeler Ltd. Şti.
Al-SiC METAL MATRİSLİ KOMPOZİT MALZEMELER
AĞIR VE YOĞUN KAVRAMLARI
Çalışma sırasında kırılma
BÜKME KALIBI İLE HAVA KANALI PLAKASI ÜRETİMİ (PLATE, AIR DUCT) Karabük Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Tasarım ve Konstrüksiyon Öğretmenliği Olgu.
BÖLMELER ( İNCE YAPI ) L.EMRE BAŞAR.
HONEYCOMB Furkan Yıldız Furkan Aydın
Bal Peteği (honeycomb) Kompozitler
ERHAN ALTUN TEL EREZYON TEZGAHLARININ ÖZELLİKLERİ
GLASS CLOTH (CAM ELYAF).
Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Müh. Bölümü
DURALUMIN.
People. Passion. Performance. CP7749 ½” Yüksek Performanslı Kompozit Somun Sıkma Motoru Distribütörler İçin Ürün Tanıtımı.
 Abradable hareketli halindeki çok aşınan bölgelerde kullanılan ve ana metali aşınmalardan korumak için kullanılan kompozit malzemedir.  Hareket halindeki.
UÇAK YAPIMINDA KULLANILAN KOMPOZİT MALZEMELER
KOROZYONDAN KORUNMA.
NATURAL SHIELD ISI YALITIM SIVASI
AHŞAPTAN FAZLASI.
ALÜMİNYUM GİYDİRME CEPHE, yapının taşıyıcı sistemi içinde görev almayan ve hafif malzemelerle yapılan prefabrike bir cephe elemanıdır. Görevleri: Dış duvarın.
ThermoPlast nedir? ThermoPlast hazır sıva ve kaplama malzemesi, yalıtım amaçlı veya binaların dış cephelerinde mantolama amaçlı olarak geliştirilmiş.
BALPETEGİ (honeycomb) KOMPOZİT
Europac / Ambalaj Çözümleri
GAZBETON.
KOMPOZİT MALZEMELER.
Hidrojenin motorlarda yakıt olarak kullanılması durumunda petrol kökenli motor yakıtlara oranla birçok önemli avantaj saglanmaktadır. Yüksek alev.
İmal Usulleri Fatih ALİBEYOĞLU -8-.
Yrd. Doç. Dr. Nesrin ADIGÜZEL
Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
POLİMERLERİN ÖZELLİKLERİ
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 1 GİRİŞ.
HOŞGELDİNİZ GALVANİZLİ ÇELİKLERİN KAYNAK KABİLİYETİ K K ayna ayna
ALÇILAR Doç. Dr. Metin İPEK İnşaat Mühendisliği Bölümü
Doç. Dr. Hüseyin UZUN – Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı
HOŞGELDİNİZ NADİR METALLERİN KAYNAK KABİLİYETİ K K ayna ayna
DEMİRDIŞI METALLER.
HÜNER GROUP Companies HÜNER GROUP Companies SERT LEHİMLEME Hazırlayan ; Ümit KARAMAN.
UÇAKLARDA KULLANILAN KOMPOZİT MALZEMELER
C/C KOMPOZİT Furkan TEZER Enes Can ALTUN
MALZEME BİLGİSİ Doç.Dr. Gökhan Gökçe 4. METALLER.
YAPIM İŞLERİ UYGULAMALARINA ÖRNEKLER
HAYATIMIZDA KİMYA YAYGIN MALZEMELER.
REFRAKTER MALZEMELER SİLİKA REFRAKTERLER.
Giriş Üretimi Kullanım Alanları
Biyoseramik Kaplamalar ve Uygulamaları
Aslı AĞCABAY Tuğba YÜCEL Gülnihal CANER
E-CAMI S-CAMI VE C-CAMI
ELEKTRİK ARK SPREY KAPLAMA TEKNOLOJİSİ VE UYGULAMALARI
ALÜMİNYUM ERGİTME POTALARI
ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ Tekstil Mühendisliği Bölümü TEK 4070 Seminer II Dersi İNŞAAT SEKTÖRÜNDE KULLANILAN TEKNİK TEKSTİL MALZEMELERİ.
DUVARLAR Kiriş döşeme gibi üst yapı elemanlarından gelen yükleri temele nakleden, binalarda mekanları birbirinden ayıran (bölen), mekanları çevreleyen.
POLYESTER.
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Yakıt pilinde katalizör
İçindekiler Kompozit malzemelerin tanımı ve bileşenleri
METAL ESASLI DIŞ CEPHE KAPLAMALARI
Uygulamalarımız.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
PLASTİK KÜTLE ŞEKİL VERME
POLYÜREA MASTİK.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
2.Maddenin Ayırt Edici Özellikleri
Sunum transkripti:

HONEYCOMB (BAL PETEĞİ) Tuğba ÜCE 1311140020 Selin ÇOLAK 1311140008 Tufan KARAMAN 1311120053

Honeycomb (Bal Peteği)Kompozitler Kompozit imalatında kullanılan petekli yapı, çok ince tabakaların şekillendirilmesi sonucu elde edilen hücrelerin birleştirilmesiyle oluşturulur. Bu tür yapılar bal arılarının doğal olarak yaptıkları bal petekleri ile birebir benzerlik göstermektedir.

Petekli kompozit yapılar, özellikle çarpma sonucu ortaya çıkan enerjinin absorbe edildiği yüksek mekanik dayanım gerektiren yapılarda kullanılır. Oldukça hafif sistemler elde etmek için, sandviç yapıların iç ve dış tabakaları arasına bu petekli yapılar yerleştirilir. Tabakalar arasına petekli yapının yerleştirilmesi, yapının atalet momentinin ve eğilme dayanımının artmasını sağlar.

Deneyler sonucu petek yapılı kompozitlerin, maksimum dayanım, kırılma ve deformasyon değerleri ve enerji absorbe özellikleri basma ve çarpma yükleri altında elde edilmiştir. Honeycomblarla oluşturulan kompozit paneller, mevcut çözümlerden daha hafif ve yüksek mukavemete sahiptirler

Bal Peteği Geometrisi Eksenleri her zaman yarı yatay ve açıklıkları yatay düzendedir. Yüzeyin altıgenlerden oluşması, en küçük yüzey alanda en geniş kaplamayı elde etmemizi sağlar. Bu sayede altıgen yapıyla, istenenen değerlerde kafes yapımı için en az malzeme kullanımı sağlanmış olur. Bal peteği hücrelerinin kapalı kısımları da yer yer geometrik etkiyi gösterebilir.

Kullanım Alanları Hafiflik Basma ve kesme dayanımı Yanmaya dayanım Korozyona karşı dayanıklılık Kolay işlenebilirlik Enerji sönümleme Radyo dalgası kalkanı Uyduların güneş panelleri Hava akımı doğrultucusu gibi özellikleri nedeniyle kara, deniz, havacılık ve uzay sektörlerinde sıkça kullanılırlar.

Günümüzde Bal Peteği (Honeycomb) Kompozitler Üç Şekilde Gruplandırılır: 1- Uzay mekiği, uçak, arabalarda kullanılan mekanik dayanımı fazla, korozyon direnci yüksek nomex bal petekleri. 2- Aleve dayanıklı, hafif ve yüksek verim alınabilen, gemilerde ve trenlerde kullanılan alüminyum alaşımlı bal petekleri. 3- Kimyasal ve ekonomik yönden avantajları olan termoplastik bal petekleri

Günümüzde kullanılan petekli yapıların büyük bir çoğunluğu bir yapıştırıcı sayesinde hücrelerin birbirleri ile yapıştırılması sonucu oluşturulurlar . Petekli yapılar genellikle sandviç yapılarda dolgu elemanı olarak kullanılırlar. Bir sandviç panel, petekli yapının alt ve üst yüzeylerin yapıştırıcı kullanılarak yüzey örtüleri ile yapıştırılması sonucu elde edilir. Çelik, titanyum ve nikel alaşımlı metal hücre yapılı petekli yapılar yapıştırıcı yerine daha çok kaynak ve lehimleme ile birleştirilirler. Bu tür hücreler öncelikle yüksek sıcaklık uygulamalarında kullanılır.

Petekli Yapı Üretim Yöntemleri Uzatarak Şekil Verme Yöntemi Kıvırma Yöntemi

1)Uzatarak Şekil Verme Yöntemi Bu yöntem metal ve metal olmayan hücre imalatında kullanılır. Genel olarak; şerit halinde levhaların kesilmesi yapıştırıcının sürülmesi levhaların üst üste dizilmesi petekli yapı bloğunun seçilen sıcaklıkta pres içerisinde işlenmesi aşamalarını içerir.

2) Kıvırma Yöntemi Bu yöntem yüksek sıcaklık altında çalışan, et kalınlığı ve yoğunluğu oldukça fazla olan petekli yapıların imalatında tercih edilir. Bu yöntemde şerit levhalar istenilen biçimde kıvrılarak düğüm noktalarına yapıştırıcı tatbik edilir. Ardından şekil verilmiş şerit levhalar üst üste konur ve kıvrılmış blok seçilen sıcaklıkta bekletilir. İstenilen kalınlıkta dilimler bloktan kesilerek elde edilir. Yine bu çalışmada kullanılan alüminyum ve bakır hücrelerin üretimi bu yöntem yardımı ile yapılmıştır.

Honeycomb Kompozit Panel Çeşitleri

1) Alüminyum Honeycomb Kompozit Panel Özellikleri; Hafiftir. Korozyona dayanıklıdır. Yüksek mukavemetlidir. Yüzey toleransı vardır. Mükemmel yüzey görünümü sağlar. Yanmaya karşı dirençlidir. Kimyasallara direnci yüksektir. Bakteri üretmez. Uygulama Alanları; Islak mekanlar (WCler ,mutfaklar, banyolar) Dış cephe kaplamaları Mobilyalar Perde duvarlar Havaalanları Güverteler İç paneller Atölyeler Tezgahlar Duvarlar Levhalar vb.

2) Polipropilen PP Honeycomb Kompozit Panel Uygulama Alanları; Tezgahlar Duvarlar Levhalar Makine kaportaları Banko sistemleri Kapılar Güverteler Kamara bölmeleri  Tavan panelleri vb. Özellikleri; Hafiftir Korozyona dayanıklıdır Yüksek mukavemetlidir Ses ve ısı yalıtım ozelliği yüksektir -30 / + 80 C aralığında deforme olmaz Kolay kesilir , kaynak işlemi yapılabilir, yapıştırılabilir Kimyasallara , deniz suyuna , mantar ve bakterilere ,ve atmosferik koşullara dayanımı yüksektir Darbe dayanımı yüksektir.

Kaynaklar TUNCEL D., Yüksek Metalurji ve Malzeme Mühendisi, YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ http://www.elektrikport.com/teknik-kutuphane/honeycomb-nedir-nerelerde-kullanilir http://www.6genpanel.com.tr/katalog.pdf http://www.panellium.com.tr