Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YAPIM İŞLERİ UYGULAMALARINA ÖRNEKLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YAPIM İŞLERİ UYGULAMALARINA ÖRNEKLER"— Sunum transkripti:

1 YAPIM İŞLERİ UYGULAMALARINA ÖRNEKLER

2 Çatı imalatlarından olan uzay çatı imalatının ye­rinde denetiminde kullanılan çelik boru çaplarında şüp­heye düşülmesi üzerine proje miktarı hesaplattırılmış, projesi gereği 49 ton olması gereken imalatın yerinde uygulama miktarının 37 ton olduğu tespit edilmiş du­rum tutanağa bağlanmıştır.

3 Uygulama projesi ve şartnamesi gereği 22
Uygulama projesi ve şartnamesi gereği /3A (4 mm kontraplak presli laminanat kaplamalı, çatı çıtalı kapı kanadı) poz no ile yapılmasına karar verilen kapıkanadı imalatlarının yerine /3C (3mm mdf presli, laminant kaplamalı kraft dolgu kapı kanadı) poz nolu imalatın yapıldığı tespit edilmiştir.

4 Ahşap çatı imalatlarında kullanılmış kalıp malze­mesi kerestesinin dikme, payanda, mertek ve kapla­ma imalatında kullanıldığı tespit edilmiştir. Kullanılmış kerestenin birebir tespiti yapılamıyor ise yapı denetim görevlisi-idare ve yüklenici ile yaklaşık bir oran tespiti yapılmalı ve tutanağa bağlanmalıdır

5 Sözleşmesi gereği Afrika Red Granit olarak kaplan­ması gereken döşeme kaplamalarında sözleşmesinden farklı olarak Balboa Red Granit malzemesinin kullanıldı­ğı tespit (Şüphelenilmiştir) edilmiştir. Bu durumda ma­hallinden tutanakla alınan malzeme Ticaret ve Sanayi Odası yada İnşaat Mühendisleri Odasına yazı ekinde gönderilecek ve malzeme niteliğinin tespiti istenilecek­tir.

6 Sözleşmesi gereği parlak granit seramik yapılması gereken döşeme mahallerinde mat granit seramik kul­lanıldığı veya boyutlarının (40*40 yerine 33*33 kullanıl­ması) farklı olduğu tespit edilmiştir. Bu husus gözle açık olarak anlaşıldığından yerinde tutanağa bağlanmıştır.

7 Sözleşmesi gereği paslanmaz çelik olması gereken imalatların (merdiven korkulukları, cephe kaplamasına ait malzemeler v.s.) galvaniz kaplama olduğu görülmüş­tür. Bu durum mıknatıs ile tespit edilmiştir. Paslanmaz çelik malzemeler mıknatıs tarafından çekilmemektedir.

8 Perforje alüminyum malzemeden yapılması gere­ken asma tavan imalatlarının sac malzemeden yapılmış olduğu mıknatıs ile anlaşılmıştır.

9 Mermer kaplama imalatları kalınlığının sözleşme­sinde yer verilen kalınlıktan az olduğu Kumpas kullanı­larak tespit edilmiştir. Kenet sistem sandiviç sac veya alimünyum çatı kaplamaları yerine fabrikasyon sandiviç sistem çatı kap­laması yapıldığı tespit edilmiştir. 2. sınıf çam keresteden yapılması gereken kalıp iskelesinin kavak kerestesi ile yapıldığı tespit edilmiştir.

10 1. sınıf (1 mtül malzemede yalnızca 3 cm yi geç­meyecek bir budak olması hali) çam kereste ile yapılması gereken lambri, tavan, döşeme, pergole v.b. imalatların 2. ve 3. sınıf çam kereste ile yapıldığı tespit edilmiştir. Uygulama projesi ve Şartnamesi gereği 3 mm et kalınlığında alüminyum profil ile yapılması gereken cephe kaplamasına ait doğramaların 2 mm et kalınlı­ğında alüminyum profil ile yapıldığı kumpas kullanıla­rak tespit edilmiştir. 15 mm yerine 9 mm veya 11 mm olduğu tespit edilmiştir. PVC imalatlarında et kalınlığının(kumpas kullanı­larak) ve odacık sayısının proje ve şartnamelerden farklı ve az olduğu tespit edilmiştir.

11 Playwood kalıp kullanılması gereken beton ima­latlarında düz yüzeyli ahşap kalıp kullanıldığı (kalıp yü­zeyleri incelendiğinde geniş düz yüzeyler yerine cm genişliğinde kalıp tahtası izleri görülmüştür) tespit edilmiştir. Suni mermer plak yapılması gereken mahallerin laboratuar deneyleri sonucu karo mozaik yapıldığı tes­pit edilmiştir. Homojen (bir malzemeden oluşan tek kat) PVC kaplanması gereken mahallerin heterojen (iki ayrı mal­zeme katmanından oluşan tek kat) PVC kaplandığı tes­pit edilmiştir.

12 Şüphelenildiği için yerinde tutanak tutularak ka-rot makinesi ile alınan beton numunelerinin laboratuar test sonuçlarının şartname ve sözleşmesinde istenilen evsafı taşımadığı tespit edilmiştir. İstinat duvarı (beton ve taş) uzunluk ve kalınlık­larının sözleşme ve şartnamelerinde yer verilenden az olduğu tespit edilmiştir. M2 - M3 birim imalatta kullanılacak malzemelerin (etriye-çiröz demirleri adedi, cephe kaplama vida-pim-somun profil malzemeleri miktarı, mantolama dubel-leri sayısı, kaplama taşı adedi v.b.) uygulama ve detay projesinden az kullanıldığı tespit edilmiştir.

13 Dolap imalatlarında (mutfak, banyo, yatak odası) mdf (odun lifi) malzeme yerine sunta (odun talaşı) mal­zemesi kullanıldığı ve kalınlıklarının farklı olduğu tespit edilmiştir. Granit yer döşeme imalatında aynı rengin ton farklılıklarının alelusul kullanıldığı (Aksaray sarı yahşi) tespit edilmiştir. Bu durum sözleşme eki şartnamede hatalı imalat olarak belirtilmiştir. Saten alçı kaplama (ortalama 3-5 mm) yerine alçı perdah (ortalama 1 mm) imalatının yapıldığı tespit edil­miştir. Mantolama (dış cephe ısı yalıtımı) imalatlarında pencere merkezlerinin mantolanmadığı, kullanılan mal­zeme olan xps veya eps malzeme kalınlıklarının 5 cm yerine 3 cm alındığı, malzeme dansitesinin (yoğunluk) 32 yerine 25, 25 yerine 14 olarak alındığı görülmüştür. Alçıpanel asma tavan imalatlarında sözleşmesi gereği pvc kaplama olması gereken alçı panellerinin pvc kaplamasız olduğu tespit edilmiştir.

14 Alüminyum perforje asma tavan imalatlarında sözleşmesi gereği olması gereken ses yalıtım malzeme­sinin (asma tavan plaklarının arkası kumaş kaplı olmalı) yerinde tespitte var olmadığı görülmüştür. Konferans ve anfi koltuklarının projesinde yer ve­rilen sayıdan az olduğu görülmüştür. Kat yüksekliklerinin uygulama projelerinden olan kesitlerde yer verilenden az olduğu tespit edilmiştir. Duvar kaplama fayans-seramik v.s. imalatlarının uygulama projesinde yer verilen yükseklikten az oldu­ğu tespit edilmiştir. Çatı eğim miktarının (Projesinde merkez dikme yüksekliği yerinde yapılandan fazla) proje ve şartname­sinden az olarak yapıldığı tespit edilmiştir. Hem malze­me miktarı azalmakta hem de proje ve teknik şartname­sine aykırı imalat gerçekleştirilmektedir.


"YAPIM İŞLERİ UYGULAMALARINA ÖRNEKLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları