Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KOMPOZİT MALZEMELER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KOMPOZİT MALZEMELER."— Sunum transkripti:

1 KOMPOZİT MALZEMELER

2 GİRİŞ Sırıkla yüksek atlama dünya rekorlarının yıllara göre değişimi.
1896 yılından önce sırıklar ağaçtan yapılıyordu. 1904 yılında bambu sırıkla kullanılmaya başlandı ve 1952 yılına kadar böyle devam etti. 1950 lerde alüminyum sırıklar kullanılmaya başlandı 1964 yılından itibaren cam fiber sırıklar kullanılmaya başlandı.

3

4 GİRİŞ Sırık malzemeleri hafifledi Eğilme dayanımları arttı
En önemlisi depolayabilecekleri elastik enerji (s2/2E )arttı. Malzemenin yoğunluğu da (r) göz önüne alınmalıdır. Böylece bahsedilen kullanım açısından performans: s2/2Er olur.

5 GİRİŞ Bahsedilen malzeme cam fiber takviyeli kompozit malzemedir.
Buradaki cam fiberlerin çapı 1m-0.025cm arasında değişmektedir. Bu yüksek dayanıma sahip fiberler uygun bir matris malzemenin içine yerleştirilir. Matris malzemenin görevi buradaki fiberleri bir arada tutmaktır. Ayrıca matrisin diğer görevi bu fiberleri oksidasyon veya korozyon gibi dış etkenlerden korumaktır. Genellikle matris malzemesinin dayanımı içine yerleştirilen malzemeden daha düşüktür.

6 GİRİŞ Bazı durumlarda dayanımı yüksek ancak tokluğu düşük malzemeler de sünekliği yüksek malzemelerle takviye edilebilir. Burada amaç dayanımı artırmak değil tokluğu artırmaktır.

7 GİRİŞ Matris olarak farklı malzemeler kullanılabilir.
Polimer matris kompozitler (PMC) Örnek fiber-glass Yüksek sıcaklıklarda kullanılamazlar Metal matris kompozitler (MMC) Örneğin SiC fiber veya tane olarak kullanılır. Dayanım artmakta ancak tokluk genellikle artmaz Seramik matris kompozitler (CMC) Bu kompozitlerde amaç matrisin kırılma tokluğunu artırmaktır.

8 KOMPOZİT MALZEMELERDE TAKVİYE MEKANİZMASI- EŞİT GERİLME DURUMU
(b) a fazının hacim oranı: b fazının hacim oranı:

9 KOMPOZİT MALZEMELERDE TAKVİYE MEKANİZMASI- EŞİT GERİLME DURUMU
a fazında meydana gelen uzama: b fazında meydana gelen uzama: Kompozit malzemede meydana gelen toplam uzama: Kompozit malzemede meydana gelen toplam gerinim: ve olduğu için Kompozit malzemede meydana gelen toplam gerinim; her bir fazın maruz kaldığı gerinimlerin hacimsel averajıdır

10 KOMPOZİT MALZEMELERDE TAKVİYE MEKANİZMASI- EŞİT GERİLME DURUMU
Eğer fazlarda meydana gelen deformasyon elastik ise: ve olur olduğundan olur olur veya olduğundan olur

11 KOMPOZİT MALZEMELERDE TAKVİYE MEKANİZMASI- EŞİT GERİNİM DURUMU
(b) olur ve ve olur Toplam kuvvet: Toplam yüzey alanı: Böylece toplam gerilme:

12 DURUM-1 VE DURUM-2 Kompozitin elastik modülü bileşenlerin hacim oranlarına bağlı olarak Ea ile Eb arasında değişir. Eşit gerinim durumu en iyi dayanımı sağlar. durumunda elastik kompozitin elastik modülünün hacim oranına bağlı değişimi (a) (b)

13

14 FİBER TAKVİYELİ KOMPOZİTLER
En çok kullanılan geometri budur. Dayanımı yüksek olan faz fiber şeklindedir ve matrisin içine yerleştirilir. Tablo 6.1. Sayfa 252

15 FİBER TAKVİYELİ KOMPOZİTLER
Fiber takviyeli kompozitlerde eşit gerinim durumu söz konusudur. Bu yüzden kompozit malzemenin elastik modülü: Dayanımı: olur Vf Em Ef 1 Elastik Modül

16 ÖRNEK 380 GPa elastik modüle sahip olan bor fiberleri 60GPa elastik modüle sahip olan alüminyum matris içine yerleştirilerek fiber takviyeli kompozit bir malzeme yapılmıştır.Fiberlere paralel doğrultuda, kompozit malzemenin elastik modülü %10 bor fiberleri içerilen durumda %60 bor fiberleri içerilen durumda nedir?

17 ÇÖZÜM Eşit gerinim durumunda kompozit malzemenin elastik modülü: olur

18 ÇÖZÜM Eşit gerilme durumunda kompozit malzemenin elastik modülü: olur

19 DEVAM…

20 FİBER TAKVİYELİ KOMPOZİTLER
küçük Vf büyük Vf

21 FİBER TAKVİYELİ KOMPOZİTLER
Matris elastik-Fiber elastik Matris plastik-Fiber elastik Matris elastik-Fiber elastik Matris plastik-Fiber elastik Matris plastik-Fiber plastik

22 FİBER TAKVİYELİ KOMPOZİTLER

23 FİBER TAKVİYELİ KOMPOZİTLER
Fiberlerin dayanımı artırıcı etkisini görebilmek için gerekli minimum fiber hacim oranı: değerini bulmak için:

24 FİBER TAKVİYELİ KOMPOZİTLER-dahil değil
Fiberlerin hacim oranı düşükse: Fiberlerin hacim oranı yüksekse:

25


"KOMPOZİT MALZEMELER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları