Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

METAL ESASLI DIŞ CEPHE KAPLAMALARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "METAL ESASLI DIŞ CEPHE KAPLAMALARI"— Sunum transkripti:

1 METAL ESASLI DIŞ CEPHE KAPLAMALARI

2 Metal malzemenin kullanımının Antik Mısır’a dayandığı bilinmektedir.

3 Metal malzemenin uzun ömürlü olması, az bakım gerektirmesi
ve endüstriyel olarak üretilmesi, cephe kaplaması olarak tercih edilmesine neden olmuştur. Mimaride biçimsel ve teknik ihtiyaçlara göre ihtiyaçlara göre çeşitli metal cephe kaplamaları üretilmektedir.

4 Metallerin cephe kaplaması olarak oluşturulmasında daha çok levha formu ile elde
edilen çeşitli biçimleri kullanılmaktadır. Metal cephe kaplamaları, tek parça levhalar, sandviç panolar ve kompozit levhalar olarak cephelerde uygulanmaktadır

5 Metal Esaslı Cephe Kaplamalarının Genel Özellikleri
- Eskiyen parçaların yerine yenilerinin monte edilme olanağı vardır. - Hafif olmaları nedeniyle inşaat alanına nakilleri ve montaj işleri kolay olur. - Kırılgan olmamaları nedeniyle nakil ve yapım esnasında zarar azdır. - Bünye yapıları nedeniyle su ve nem geçirimsizdirler. - Bakımları diğer kaplama malzemelerine oranla daha kolaydır, yüzeylerinin düzgün olması nedeniyle daha az kir tutarlar, su ile kolayca temizlenirler.

6 Metal türlerinin farklılık gösteren özellikleri de, uygulama yapılacak yerle uyumlu olacak şekilde kaplama seçimine etki etmektedir. Cephe kaplaması olarak kullanılan metal türleri ; -çelik -paslanmaz çelik -alüminyum -çinko -titanyum -bakır -kurşun -kalaydır.

7 METAL CEPHE KAPLAMALARINDA KULLANILAN MALZEMELER Çelik;
Demirden içindeki karbon, fosfor ve sülfür bakımından farklıdır. Çelik paneller 2mx4m standart boyutlarda, mm kalınlığında üretilebilir. Diğer madenlere kıyasla daha ucuzdur.

8 Paslanmaz çelik; Çeliğe göre daha uzun ömürlü ve korozyona dayanıklı bir malzemedir. Kaplama panellerinde genellikle  ince levha paslanmaz çelik tercih edilmektedir.

9 Alüminyum; Alüminyum bol miktarda bulunan bir materyaldir. Uzun ömürlü, esnek, hafif ve korozyona dayanıklıdır. Alüminyum kaplama malzemeleri, görünüşü, yüzey işlemlerine yatkınlığı, iklim koşullarına dayanımı ve işleme kolaylığı nedeniyle tercih edilmektedir.

10 Çinko; Çinko, dünyada çok miktarda bulunmaktadır ve ucuz bir malzemedir. Çinko metali ana ürün olarak, galvanizleme, pres döküm alaşımları, pirinç ve bronz alaşımları, çinko oksit ve haddelenmiş çinko alaşımlarında kullanılmaktadır.

11 Titanyum; Titanyumun cephe kaplaması olarak tercih edilmesinin başlıca nedenleri ; korozyona karşı yüksek dayanımı ve çeliğe göre çok daha hafif olmasıdır. Bu özellikler, cepheye en az bakım ile uzun yaşam süresi sağlamaktadır.

12 Bakır; Bakır, koruyucu kaplama gerektirmez. Havayla temas ettiğinde yüzey parlaklığını kaybeder ve kahverengi bir renk alır. Bakır ağırdır, yumuşaktır ve lehimlenebilir.

13 Kurşun; Yumuşak ve ağır bir metal olan kurşun kolay şekillendirilebilir fakat yapısal mukavemetinin az olması nedeniyle cephe kaplaması olarak pek tercih edilmemektedir.

14  Kalay; Kalay saf haliyle, gümüş beyazı, yumuşak ve ağırdır. Düşük sıcaklıkta ergime özelliklerine sahiptir. Oda sıcaklığında, gri oksit kaplamayla kaplanır. Geri dönüşümlü bir malzemedir. Alüminyum bu malzemenin yerini almıştır. Bugün üretilen kalayın hemen hemen yarısı, kaplama olarak kullanılmaktadır. 

15 METAL CEPHE KAPLAMALARININ SINIFLANDIRILMASI
- düz metal levha - profillendirilmiş metal levha, -kompozit -panel -metal örgü olarak sınıflandırılmaktadır.

16

17

18

19

20


"METAL ESASLI DIŞ CEPHE KAPLAMALARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları