Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Giriş Üretimi Kullanım Alanları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Giriş Üretimi Kullanım Alanları"— Sunum transkripti:

1 Giriş Üretimi Kullanım Alanları
BORON FİBER Giriş Üretimi Kullanım Alanları

2 Genel Özellikleri Bor fiberler kendi içlerinde kompozit yapıdadırlar.
Çekirdek olarak adlandırılan ince bir flamanın üzerine bor kaplanarak imal edilirler. Çekirdek genellikle Tungstendir. Karbon çekirdek de kullanılabilir ancak bu yeni bir uygulamadır.  Bor elyafların erime sıcaklıkları 2040°C civarındadır.  Oda sıcaklığında katı durumda bulunurlar.

3 Yüksek basma dayanımı Yüksek spesifik ağırlık Yüksek dayanım Rijitlik Yuvarlak kesitli

4 Sürekli fiberdir. Diğer fiberlere göre daha büyük çaplıdır. En büyük dezavantajı : Pahalı Yüksek çekme mukavemetine ve elastik modülüne sahiptirler. Çekme mukavemetleri 2758 MPa ile 3447 MPa’dır. Elastisite modülü ise 400 GPa’dır.

5 BOR FİBER NASIL ÜRETİLİR ?
Bor-Tungsten   elyaflar,   sıcak   tungsten    flamanın    hidrojen ve bortriklorür (BCl3) gazından geçirilmesi ile üretilirler. Bor elyaflar değişik çaplarda üretilebilirler (0.05mm ila 0.2mm). Tungsten çekirdek ise daima 0.01 mm çapında üretilir.  2BCl3(g) + 3H2(g) B(s) + 6HCl(g)

6

7 Kaplama yapılmadan önce hidrojen ile ısıtılarak Tungsten’in dikkatlice temizlenmesi gerekir. Elyafın dayanımını azaltabilecek aşırı kristal büyümesini önlemek için sıcaklık dikkatlice kontrol edilmelidir.

8 KULLANIM ALANLARI Bor fiberleri, spor aletlerinden (balıkçılık, golf, hokey, kayak, tenis raketleri, bisikletler) Formula 1, uzay ve hava araçlarına (helikopter rotor kanatlarında) kadar birçok alanda kullanılmaktadırlar. Bor fiberlerinin yüksek maliyetleri kullanım alanlarını sınırlamaktadır.

9 Havacılık Alanında Bor Liflerinin Kullanımı
Kompozit malzeme kullanımındaki artışın en önemli sebebi yüksek mukavemet/ağırlık oranıdır. Uzun yıllar boyunca ağırlıklı olarak alüminyuma bağlı kalınmıştır. Ancak günümüz araçlarında alüminyum oranı düşmüş durumdadır. Alüminyum yerine termostat, termoplastik, seramik vb. elyaflı kompozit malzemeler kullanılmaktadır.

10  F-15 savaş uçaklarının yatay ve dikey kuyruklarının dış kaplamaları bor-epoksi karma malzeme ile imâl edilmektedir.

11 Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından da kullanılan Sikorsky S-70 helikopterlerinin kuyrukları TAI tarafından üretilmektedir. Yatay kuyruğun bor-epoksi olduğu belirtilmektedir. Bor lifleri kırık alüminyum uçak derilerini onarmak için de kullanılmaktadır.

12 Bisikletlerde Bor Liflerin Kullanımı
Bisiklet çerçevelerinde bor liflerinin kullanımı, hafiflik, şok emici, esnek ve korozyona karşı dirençli olmasını sağlar. En hafif bisiklet çerçevesini oluşturmak için bor lifiyle birleştirilmiş yüksek modüllü karbon fiber kullanılıyor.

13 Calfee Dragonfly Tandem Bisiklet Çercevesi

14

15 Golf Sopasında Bor Liflerin Kullanımı Oltada Bor Liflerin Kullanımı
Grafit fiber ile Boron fiberin kombinasyonuyla dayanıklılığı çok iyi olan, çok hafif çubuklar elde ederiz.

16 Oltanın ucunda Dorado balığı bulunmaktadır. (Dorado Balığı =30Kg)
Oltanın ucunda Dorado balığı bulunmaktadır. (Dorado Balığı =30Kg)

17 Kaynaklar

18 Dinlediğiniz için teşekkürler.
Selva OKTAY Melisa AŞKAR Serap KEKEÇ


"Giriş Üretimi Kullanım Alanları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları