Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AĞIR VE YOĞUN KAVRAMLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AĞIR VE YOĞUN KAVRAMLARI"— Sunum transkripti:

1 AĞIR VE YOĞUN KAVRAMLARI
Yoğunluk ve bazı maddelerin yoğunluk değerleri Cismin suda batması için daha ağır olması önemli değildir. Maddenin yoğun olması önemlidir. Maddelerin ne kadar yoğun olduğu, eşit hacimli kütlelerinin tartılmasıyla bulunabilir. Her maddenin yoğunluğu, 1 ml hacmindeki kütlesi tartılarak bulunur. Maddenin 1 mL hacmindeki kütle miktarı, yoğunluk ya da birim hacim kütlesi diye tanımlanır. Kütle ölçülürken birim gram (g), hacim birimi mililitre (mL) olarak alındığında, birim hacim kütle g/mL (gram bölü mililitre)'dir.

2 Her maddenin birim hacim kütlesi farklıdır
Her maddenin birim hacim kütlesi farklıdır. Aşağıdaki tabloda bazı maddelerin birim hacim kütlesi verilmiştir. Birin hacim kütle, maddelerim ayırt edici özelliğidir. Madde Birim hacim  kütle (g/mL) Su 1 Hava 0,0013 Zeytinyağı 0,9 İspirto 0,8 Buz 0,9 Alüminyum 2,7 Bakır 8,9 Benzin 0,7 Demir 7,8 Altın 19,3 Gümüş 10,5

3 Yoğunluk Niçin Önemli İnsanlar; yaşantılarını kolaylaştırmak için birçok eser yapmış, değişik araçlar icat etmişlerdir. Bir eser ya da araç yapılırken kullanım amacına uygun malzemenin seçilmesi çok önemlidir.  Bu nedenle:  • Yapılacak iş için hangi malzeme uygun?  • Seçilen malzeme ile yapılan eserin kullanım süresi ne kadar olur?  • Kullanılan malzemenin fiyatı uygun mu?  • Yapılan işte kullanılan malzeme ile istenilen verim alınabilir mi? gibi soruların cevapları yanında seçilen malzemenin yoğunluğu da çok önemlidir.  

4 Tek katlı binalar ahşap, tuğla, kerpiç gibi malzemeler kullanılarak yapılabilir. Çok katlı binaların yapımında kullanılan malzemelerde ise dayanıklılık, fazla yük taşıma gibi Özellikler aranır. Bu nedenle çok katlı binaların yapımında demir, çelik gibi yoğunluğu fazla olan malzemeler kullanılır.  Uçakların kolayca uçabilmesi için uçak yapımında demir yerine alüminyum kullanılır. Çünkü yoğunluğu demirden az olan alüminyum, ayrıca demire göre daha hafif ve daha dayanıklı bir maddedir.


"AĞIR VE YOĞUN KAVRAMLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları