Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KOROZYONDAN KORUNMA.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KOROZYONDAN KORUNMA."— Sunum transkripti:

1 KOROZYONDAN KORUNMA

2 AKIMSIZ METAL KAPLAMA Akımsız metal kaplamada;
kaplanacak metalin iyonlarını ve bir indirgeyiciyi içeren çözeltiye daldırılan metalin kaplama olayıdır. Burada elde edilen kaplama kaplanacak metalin her yanında ve eşit kalınlıktadır. Bu durum korozyondan koruma açısından büyük avantaj sağlar

3 AKIMSIZ METAL KAPLAMA Elde edilen kaplama “metal” değil alaşımdır.
İndirgeyicinin türüne göre fosforlu veya borlu bir metal alaşımı elde edilir. Bu tip kaplamalar amorf yapıya sahiptir ve korozyon dirençleri yüksektir. Isıl işlem ile sertlikleri de arttırılabilir.

4 AKIMSIZ METAL KAPLAMA Fosforlu alaşımlarda fosfor oranı %3-12,
Bor oranı %3-8 arası değişmektedir. Uygulamada nikel, bakır, kobalt, kalay, gümüş akımsız olarak kaplanmaktadırlar.

5 YAYINMA İLE KAPLAMA Kaplanacak metali, kaplama metali tozu ile bu tozun ergime sıcaklığının uzun süre temas ettirilmesi bu metalin kaplanacak metale yayınmasını sağlar.

6 YAYINMA İLE KAPLAMA Kaplanacak metalin boyutlarında kayda değer bir değişim olmadan yüzeyi başka bir metalle kaplanmış olur. Bu tip yayınma kaplamanın temelinde katı-katı yayınma olayı mevcuttur

7 VAKUM KAPLAMA YÖNTEMİ Buharlaştırılan metal kaplanmak istenilen soğuk yüzeylerle temas ettirilir. Açığa çıkan metal, kaplanacak yüzeyleri her tarafta eşit kalınlıkta kaplar. Bu yöntem hem metalik, hem de metalik olmayan yüzeylerin metal kaplanmasında yaygın olarak kullanılmaktadır.

8 VAKUM KAPLAMA YÖNTEMİ: CVD CVD SİSTEMİ ve UYGULAMA ÖRNEĞİ

9 VAKUM KAPLAMA YÖNTEMİ Metal kaplama düzgün, alt metale iyi yapışmış, gözeneksiz ve özellikle yüksek korozyon direncine sahiptir. Bu yöntemle çelik üzerine 5 mikron kadyum kaplamanın korozyondan koruma özelliği 10 mikron elektrolitik kadmiyum kaplamaya eşittir.

10 KATADİK SAÇINMA Metal yüzeyleri vakumda asal gaz iyonları ile bombardıman edildiklerinde yüzeylerinden malzeme saçınır ve yüzeyi kaplanmak istenilen parça üzerinde toplanarak onu örter. Bu yönteme katodik saçınım ile kaplama denir.

11 KATADİK SAÇINMA Kaplanacak malzemenin buhar fazına geçişi mekanik bir işlem olduğu için teorik olarak herhangi bir malzeme kaplama amacı ile kullanılır. Günümüzde büyük çapta gündelik kullanıma hitap eden kaplamalar üretiminden çok, elektronik sanayide kullanılan elemanların imalatında kullanılan bir yöntemdir.


"KOROZYONDAN KORUNMA." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları