Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PLASTİK KÜTLE ŞEKİL VERME

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PLASTİK KÜTLE ŞEKİL VERME"— Sunum transkripti:

1 PLASTİK KÜTLE ŞEKİL VERME
EÜT 252 ÜRETİM YÖNTEMLERİ PLASTİK KÜTLE ŞEKİL VERME

2 ESASLAR Metal şekillendirme işlemleri plastik deformasyonla gerçekleştirildiğinden, gerilme-gerinim eğrisinin plastik bölgesinde çalışılır.

3 PLASTİK BÖLGE

4 HADDELEME İki tane döner merdanenin basma kuvvetinin etkisiyle araya giren malzemeye soğuk yada sıcak olarak plastik şekil verme işlemine haddeleme denir. Haddeleme yoluyla ; kare, yuvarlak, yassı, çokgen, kesit, köşebent, T demiri, I demiri, U demiri, ray gibi mamuller üretilir. Haddelemenin en temel hammaddesi 1x1x1,5m boyutlarında çok büyük ingotlardır.

5 INGOTLAR

6 INGOTLAR İngot’ların haddelenmesi sonucu
SLAB : (Eni 60*150 cm kalınlığı 5 cm – 25 cm) BLUM : (kesiti –max.30*30 cm-min. 15*15 cm) KÜTÜK : (kesiti max. 15*15 cm- min.5*5 cm) olan yarı-mamul elde edilir.

7 SLAB, BLUM, KÜTÜK

8 SLAB Slab’ dan ; LEVHA : ( Kalınlığı 5 mm den büyük , genişliği 60 cm den büyük) , SAC : (Kalınlığı 5 mm’den küçük, genişliği 60 cm’ den büyük) ŞERİT- BAND : (Kalınlığı 5mm den küçük, genişliği de 60 cm’den küçük) ebatlarında olan ara ürünler elde edilir.

9 LEVHA, SAC, ŞERİT BANT

10 ÜRETİM ŞEKLİ

11 PROFİLLER

12 PROFİLLER

13 MERDANE

14 MERDANE

15 ŞERİT

16 ŞERİT

17 MERDANE DİZİLİŞLERİ

18 MERDANE DİZİLİŞLERİ

19 DİŞLİ HADDELEME

20 HALKA HADDELEME

21 ÖRNEK

22 ÖRNEK

23 DÖVME Yalnızca basma kuvvetlerinin etkisi altında genellikle sıcak,yarı sıcak veya soğuk olarak parçaya plastik şekil verme yöntemine dövme denir. Bir çok parça yüksek mukavemet istendiğinde dövme yoluyla şekillendirilir. 

24 SOĞUK VE SICAK DÖVME Soğuk dövme – Sıcak dövme:
Sıcak veya ılık dövme – yüksek sıcaklıkta iş parçasının düşmesi ve sünekliğinin artması nedeniyle en yaygını Soğuk dövme – pekleşme nedeniyle yüksek mukavemet

25 DÖVME ÇEŞİTLERİ Dövme Çeşitleri Açık kalıpta dövme
Kapalı kalıpta dövme Çapaksız dövme

26 AÇIK KALIPTA DÖVME

27 AÇIK KALIPTA DÖVME (SÜRTÜNMELİ)

28 AÇIK KALIPTA DÖVME

29 AÇIK KALIPTA DÖVME (dış bükey, iç bükey; kademeli)

30 KAPALI KALIPTA DÖVME

31 KAPALI KALIPTA DÖVME

32 ÇAPAKSIZ DÖVME

33 MAKİNELER DÖVME ÇEKİÇLERİ (İş parçasına darbe kuvveti uygular. )
DÖVME PRESLERİ (İş parçasına zamanla artan basınç uygular. ) DÖVME PRESLERİ: MEKANİK PRESLER (motorun dönme hareketini koçun doğrusal hareketine çevirir. ) HİDROLİK PRESLER (koç, hidrolik piston tarafından tahrik edilir. ) VİDA PRESİ (koç, vida mekanizmasıyla tahrik edilir. )

34 BAŞ ŞİŞİRME

35 YIĞMA

36 BUDAMA

37 EKSTRÜZYON Metalin kalıp açıklığından akmaya zorlandığı bir basma işlemidir. Metal kalıp açıklığının geometrisini alır. Sabit kesitli uzun parçaların üretilmesinde kullanılır.

38 EKSTRÜZYON TÜRLERİ İki çeşittir: Doğrudan ekstrüzyon
Dolaylı ekstrüzyon

39 DOĞRUDAN EKSTRÜZYON İleri ekstrüzyon olarak da bilinir. Piston kalıp açıklığına yaklaştığında, kalıp açıklığından geçemeyen küçük bir kütük parçası kalır. Kütük dibi olarak adlandırılan bu fazla kısım, ekstrüzyondan çıkan mamulden kesilerek ayrılmalıdır.

40 DOĞRUDAN EKSTRÜZYON

41 DOLAYLI EKSTRÜZYON

42 DOLAYLI EKSTRÜZYON

43 KALIP ÖZELLİKLERİ

44 ÖRNEKLER

45 ÖRNEKLER

46 TEL VE ÇUBUK ÇEKME “Tel çekme”, kalın kesitli olan bir telin, bir matris (kalıbı) içinden geçirilerek kesitini küçültme işlemidir. Tel kesitleri genellikle daireseldir. Ancak kare altıgen kesitlerde çekilebilmektedir. Dairesel kesitli çubuklar çekilerek cıvata, saplama gibi elemanların üretiminde kullanılırlar.

47 YÖNTEM

48 TÜRLERİ Çekme işlemi yağlama bakımından kuru ve ıslak olmak üzere ikiye ayrılır. Kuru çekmede gres veya sabun tozu kullanılırken, ıslak çekmede sıvı yağ kullanılır.5 mm den küçük teller yalnızca çekme yolu ile elde edilirken 5mm den büyük teller sıcak haddeleme ile elde edilirler.

49


"PLASTİK KÜTLE ŞEKİL VERME" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları