Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Aslı AĞCABAY Tuğba YÜCEL Gülnihal CANER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Aslı AĞCABAY Tuğba YÜCEL Gülnihal CANER"— Sunum transkripti:

1 Aslı AĞCABAY Tuğba YÜCEL Gülnihal CANER
MgO REFRAKTERLER Aslı AĞCABAY Tuğba YÜCEL Gülnihal CANER

2 MgO Genel Özellikleri Bazik refrakter malzemelerin ana hammaddesidir.
Genellikle şekilli refrakter için %95-99 MgO içeren Magnezyalar kullanılır.

3 Magnezya doğada serbest halde bulunmaz bu nedenle MgO içeren hammaddelerden çeşitli prosesler sonucu elde edilir.

4 MgO ÜRETİM YÖNTEMLERİ Günümüzde magnezya üç ana kaynaktan üretilmektedir. 1) Doğal Magnezya

5 2) Karadaki Tuzlu Su Kaynaklarından Elde Edilen Magnezya

6 3) Deniz Suyundan Elde Edilen Magnezya

7 MgO GENEL ÖZELLİKLERİ Hangi tür Magnezya’nın belirli bir amaç için üretilecek ürüne uygunluğunu saptamak için bir çok parametre değerlendirmeye alınır. Temel parametreler;

8 MgO, CaO, Al2O3, Fe2O3 ve B2O3 içeriği,
Periklas kristal çapı (mikron), Hacim ağırlığı(yoğunluk), CaO/SiO2 oranıdır. Bu Magnezya seçim kriterleri, nihai ürünün fiziksel, termal, kimyasal,özelliklerini belirle.r

9 MgO esaslı refrakterler
Magnezya esaslı refrakter malzemeler heterojen ve gevrek yapısı ve birçok bileşenleri içeren kimyasal yapısı ile üretim ve ısıl işlem gibi yüksek sıcaklık uygulamalarında kullanılmaktadır. Bu malzemelerin yapılarından dolayı hem üretim aşamasında ve hem de serviste çatlak oluşumuna ve kırılmaya karşı oldukça hassastırlar.

10 Çalışma ortamında refrakter malzemelerin mekanik özelliklerinin azalmadan ve hasar oluşmadan kullanımı önemlidir. Özellikle yüksek sıcaklıktaki çalışma ortamlarında bu hassasiyetler daha da önemli olmaktadır.

11 MgO esaslı refrakterler ve önemli mineralleri

12 MgO, CaO ve CrO3 içeren tuğlalardır
MgO, CaO ve CrO3 içeren tuğlalardır. Bunlar manyezit tuğla ( periklas tuğla , MgO ), krommanyezit tuğla ( periskas kromit tuğla ) , dolomit tuğla ( CaO, MgO ) ve forsterit tuğla (2MgO, 2SiO2 )’tir.

13 MANYEZİT REFRAKTER TUĞLALAR
En çok kullanılan bazik refrakterler, manyezit tuğlalardır. Uygun bir bağlayıcı malzeme kullanarak şekillendirilen Periklas (MgO) dan yapılmaktadır.

14 Periklas: Magnezyumun beyaz, gri, yeşilimsi, sarımtrak, kahverengi- sarı renkli, kübik sistemin oktaedrik kristal taneli metamorfik doğal oksidi.

15 Periklas, manyezit (MgCO3) veya Brusit (MgO
Periklas, manyezit (MgCO3) veya Brusit (MgO.H20)'in kalsinasyonu sonucu elde edilmektedir. Manyezit tuğla, öğütülmüş periklasın az miktarda demir oksit ile karıştırılıp şekillendirilmesi ve yakılması sonucu elde edilmektedir.

16 Kompozisyonda bulunan demir oksit ve kuvars, manyeziferrit ve silikatlar yapıp Periklas tanelerini bağlamış olur. Manyezit tuğla, kompozisyondaki demir oksitten ötürü koyu kahverengindedir.

17 Manyezit refrakter malzeme, bazik cüruflara karşı çok dayanıklıdır
Manyezit refrakter malzeme, bazik cüruflara karşı çok dayanıklıdır. Yüksek sıcaklıklarda mekanik mukavemeti azalır. Oda sıcaklığında Kg/cm2 mukavemete karşılık °C sıcaklıkta 1.7 Kg/cm2'e düşmektedir.

18 Manyezit Refrakter Tuğlalar

19 Yüksek sıcaklığa, erozyona ve pullanmaya dayanıklı olan manyezit tuğlalar cam fırınları, kireç fırınları, aluminyum ocakları, demir döküm ocakları gibi bir çok sanayide yaygın olarak kullanılmaktadır.

20 Teknik Özellikleri Not: Yukarıda verilen kimyasal ve fiziksel özellikler ortalama değerlerdir. Üretime ve uygulamaya göre değişiklikler gösterebilir.

21 Uygulamalar Cam fırınları Kireç fırınları
Açık Ocak ( Open Hearth) Fırınları Demir dışı metal sanayi Elektrikli ark ocakları Demir alaşım fırınları

22 Avantajlar Yüksek sıcaklığa dayanıklılık.
Erozyona ve pullanmaya dayanıklılık. Termal şoka dayanıklılık.

23 DOLOMİT Birleşiminde %50’den fazla CaCO3 bulunduran, magnezyum oranları yüksek olan kireçtaşlarına dolomit denilmektedir. Kimyasal yapısı CaMg(CO3)2 ‘ dir. Dolomitin molekül ağırlığı 184, Mohs skalasına göre sertliği , ergime noktası 2500 °C dir

24 DOLOMİTİN KULLANIM ALANLARI

25 DOLOMİT REFRAKTERLER Dolomit çok bol ve kullanıma elverişli bulunan bir refrakter olduğundan çelik üretim tesislerinde büyük ölçüde kullanılmıştır.

26 KROM MANYEZİT REFRAKTER TUĞLALAR

27 UYGULAMALARI Metalurji sanayi Demir dışı metal sanayi Çimento sanayi
Cam sanayi

28 AVANTAJLARI Yüksek sıcaklığa dayanıklılık. Korozyona dayanıklılık.
Termal şoka dayanıklılık. Yüksek sıcaklıkta stabilite.

29 TEKNİK ÖZELLİKLERİ

30 FORSTERİT REFRAKTER TUĞLA
Forsterit refrakter malzeme, (2MgO • SiO2) kompozisyonundaki bir magnezyum silikattır. Bu çeşit refrakterler, içinde yaklaşık % 85 forsterit bulunan olivin'lerden yapılır. Forsterit tuğlalar; yüke oldukça dayanıklı olup, tekrar ısıtıldıklarında çok az miktarda çekme gösterirler. Genellikle fırınların tavan kısımlarında kullanılırlar.

31 Olivin: Yüksek sıcaklık silikat minerali ailesidir
Olivin: Yüksek sıcaklık silikat minerali ailesidir. Rengi siyahtan zeytin yeşiline değişir.Olivin grubu mineralleri Forsterit ve Fayalit uç bileşenlerinin sınırsız olarak karıştığı bir kattı çözelti serisi oluştururlar.

32 KARŞILAŞTIRMA

33 MgO Fiyat Bilgisi MgO 95% Manyezit Yangın Tuğla Fiyat için MgO Refrakter US $ / Ton 1 Ton / Ton

34 Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Endüstrisi, Yüksek Lisans Tezi, Cihan Habibe Kurt, Dolomit Cevherinin Kalsinasyon Karekteristiklerinin


"Aslı AĞCABAY Tuğba YÜCEL Gülnihal CANER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları