Dünyanın bilgisine açılan pencere...

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bilgisayar Ağları ve İnternet
Advertisements

WEB TASARIM Temel Kavramlar.
Özel Site.NET İnternet Nedir? Soner Sevindik.
Hazırlayan: Cihan UĞUR
İNTERNET.
İNTERNET ADRESLERİ.
INTERNET ve AĞLAR.
WWW Geniş Dünya Ağı ( World Wide Web ) LAN
İNTERNET VE BİLGİ AĞLARININ KULLANIMI
BTEP 203 – İnternet ProgramcIlIğI - I
Internette iki çe ş it adresleme kullanılır. IP numarası herhangi bir bilgisayar internete ba ğ landı ğ ı anda, dünya üzerinde sadece ona ait olan bir.
İNTERNET VE İLETİŞİM.
İNTERNET.
İNTERNET.
Ev adreslerimiz Adresler ne işe yarar?
KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
EBA BİLİŞİM AĞI TANITIMI VE KULLANIMI. EBA v2 EBAv2 : Eğitimde FATİH Projesinin içerik bileşeni olarak 2012 yılında yayın hayatına başlayan Eğitim Bilişim.
İNTERNET ADRESLERİ Ahmet SOYARSLAN biltek.info. İNTERNET NEDİR? İnternet, birçok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan.
Dünyanın bilgisine açılan pencere... Ya da sadece yeni çağın eğlencesi...
BÖLÜM 12: INTERNET VE INTRANET UYGULAMALARI. INTRANET: Organizasyonlar giderek artan bir oranda işlerinin ihtiyaçlarına cevap verebilmek amacıyla Internet.
İNTERNETİN TEMELLERİ İnternet Kavramı İnternet Tarayıcı İnternet Adresi.
PROXY SERVER Eren AKGÜL Proxy Server  Vekil sunucu veya yetkili sunucu, internete erişim sırasında kullanılan bir ara sunucudur. Adanmış.
PORTLAR ANIL BULDU
Doküman Yönetİm (DYS) Sİstemİ
İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri
İnternet'e Bağlanmak İçin Neler Gereklidir?
BİLGİ PAYLAŞIM ARAÇLARI
Bilgiye Ulaşma ve Biçimlendirme
İNTERNET TEKNOLOJİLERİ
İNTERNET VE BİLGİ AĞLARININ KULLANIMI
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ
BİLGİSAYAR AĞLARI Hakan AYHAN Eğt. Bil. formatörü.
Açık Bulut Nedir ? Neden Açık Bulut ?
İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri
Dünyanın bilgisine açılan pencere...
LINK LAYER PROTOCOLS (ARP/INARP)
VPN (VİRTUAL PRİVATE NETWORK )
E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans
BTEP 203 – İnternet ProgramcIlIğI - I
HAZIRLAYAN SEDA KALKANDELEN
Çiğdem ÇOBAN Bilgisayar Mühendisi
İnternet ve WEB Tanımları Html Temel Etiketleri
İNTERNET’İN ALTYAPISI VE KULLANIMI
BİLGİ PAYLAŞIM ARAÇLARI
Ağ Nedir IP Adresi DNS Sunucu
RESİM VE RESİM DÜZENLEME İŞLEMLERİ
İnternet Tarayıcı Programlar
Öğretim Görevlisi Emel ALTINTAŞ
Öğretim Görevlisi Emel ALTINTAŞ
STORAGE BÜŞRA KARADENİZ
İNTERNET ADRESLERİ.
İNTERNET VE BİLGİ AĞLARININ KULLANIMI
E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans
İletişim Araştırma İşbirliği
İNTERNET ADRESLERİ VE YAPISI
İNTERNET VE BİLGİ AĞLARININ KULLANIMI
İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI
İNTERNET.
Oxford Dergılerını Tarama ve Tarama Seçeneklerini
Bu konudaki her şeyi okuyun Microsoft SharePoint Haberler
Dünyanın bilgisine açılan pencere...
Dünyanın bilgisine açılan pencere...
“İnternette Güvenlik, Virüs, Spam Bireysel Savunma”
Oxford Dergılerını Tarama ve Tarama Seçeneklerini
Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı
İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI
İstemci sunucu sistemleri ve ağlar
AĞ TEMELLERİ (TCP/IP SUNUMU)
Sunum transkripti:

Dünyanın bilgisine açılan pencere... Ya da sadece yeni çağın eğlencesi...

Bilgisayar Ağı (Network) Nedir? Bir ana bilgisayarın denetiminde birbirlerine bağlı olarak çalışan bilgisayarların oluşturduğu yapıya bilgisayar ağı (network) adı verilir. Genel olarak iki tür ağ yapısı vardır: LAN (Local Area Netwok-Yerel Alan Ağı) WAN (Wide Area Network-Geniş Alan Ağı)

LAN (Local Area Netwok-Yerel Alan Ağı)

WAN (Wide Area Netwok-Geniş Alan Ağı)

Sunucu (Server) Nedir? Bir ağ üzerindeki diğer bilgisayarlara servis sağlayan bilgisayar. Genellikle tüm bilgiler bu bilgisayarda bulunur ve paylaşımlı olarak diğer bilgisayarlar tarafından kullanılırlar.

İstemci (Client) Nedir? Bir ağ üzerinde, sunucu ya da sunucu bilgisayarlardan hizmet alan kullanıcı bilgisayarlarıdır. Bilgiye erişim yetkileri sunucu tarafından belirlenir.

ve Internet de bir bilgisayar ağı... Ancak, Belirli bir merkezi ya da ana bilgisayarı yok. Hiyerarşik yapısı yok. Bağlanan bütün bilgisayarlar eşit. Dünyadaki herkese açık!

Internet’in Yapısı

Internet’te Neler Var? World Wide Web (WWW) e-posta (e-mail) Chat (Sohbet) FTP (Dosya Transfer Protokolü) HTTP (Hiper Metin Transfer Protokolü)

IP Numarası Nedir? Internet’e bağlı her bilgisayar, Internet Protokol Numarası adı verilen dört gruptan oluşan bir sayı ile isimlendirilir (194.27.33.32 gibi). Her bir bilgisayarın IP numarası farklıdır.

Bir tarayıcı(browser) programı kullanılarak Internet üzerinde bilgi araştırması yapabileceğimiz grafik tabanlı bir sistem. Günümüzde en çok tercih edilen bilgi sunma ve bilgiye ulaşma sistemi. Sebep, Kullanımı çok kolay, Multimedyayı destekliyor. (Resim, Ses, Video görüntüleri vb)

Web sunucularında bulunan bilgiler istemci bilgisayarlara “Web sayfaları” kullanılarak aktarılırlar. Web sayfaları, HTML (Hyper Text Markup Language- Hiper Metin İşaretleme Dili) kullanılarak hazırlanmış .htm ya da .html uzantılı dosyalardır.

http://www.osym.gov.tr Web adresi nedir? Web adresi, herhangi bir kişi, kuruluş, organizasyon vb. için hazırlanmış bir Web sayfasının yerleştirildiği web sunucusunun ve sayfayı oluşturan dosyaların bu sunucudaki konumlarının belirtildiği adrestir. Örneğin, http://www.osym.gov.tr

Uzantılar .edu : Educational (Eğitim) .com : Commercial (Ticari) .gov : Governmental (Kamu) .mil : Military (Askeri) .net : Network (Ağ) .org : Organization (Organizasyon/kuruluş)

Uzantılar .tr : Türkiye .de : Almanya .ca : Kanada .fr : Fransa .jp : Japonya .au : Australya Eğer konumu belirten uzantı yok ise A.B.D.

Türkiye’den Örnekler http://www.hacettepe.edu.tr : Hacettepe üniversitesi http://www.tubitak.gov.tr : Tübitak kurumu http://www.biltek.tubitak.gov.tr : Tübitak kurumu dahilinde Bilim Teknik dergisi http://www.tsk.mil.tr : Türk Silahlı Kuvvetleri http://www.osym.gov.tr : ÖSYM kurumu http://www.akbank.com.tr : Akbank http://www.hurriyet.com.tr : Hürriyet gazetesi

Türkiye’den Örnekler http://www.anadolu.edu.tr : Anadolu üniversitesi http://www.tr-net.net.tr : tr-net ağı http://www.sinema.tr-net.net.tr : tr-net ağı dahilinde sinema rehberi http://www.cankaya.gov.tr : Cumhurbaşkanlığı http://www.basbakanlik.gov.tr : Başbakanlık http://www.kultur.gov.tr : Kültür Bakanlığı http://www.turizm.gov.tr : Turizm Bakanlığı

Dünya’dan Örnekler http://www.nasa.gov : NASA http://www.fbi.gov : FBI http://www.cia.gov : CIA http://www.disneyland.com : Disneyland http://www.toyota.com : Toyota

Link (Bağlantı/Köprü) : Bir web sayfası üzerindeki, diğer bir web sayfasıyla ya da herhangi bir dosya ile bağlantı kurulmasını sağlayan geçiş noktaları. Üzerlerine fare ile tek tıklama yapıldığında çalışırlar. Ana Sayfa : Internet üzerinde herhangi bir kurum, kuruluş ya da şahısa ait web sayfalarının hepsini birden yönlendiren bağlantıların (link) bulunduğu ana sayfa.

Web Browser (Web Tarayıcı) World Wide Web ortamında dolaşmak için kullanılan programlar. Bu programlar HTML, Java vb. Internet dilleri ile hazırlanan web sayfalarını görüntülerler ve linkleri çalıştırırlar. En popülerleri:

Google’da gelişmiş arama site:gazi.edu.tr belirli bir site içinde arama filetype:doc belirli bir dosya türünde arama “ “ yanyana geçen kelimeleri arama -facebook aramada hariç tutmak istediğimiz kelime Ayrıca dile göre de arama yapılabilir.

E-posta Güvenlik ve spam maillerden (sizin isteğiniz olmadan size gönderilen reklam amaçlı maillere spam denir) korunma açısından çok önemli bir konu. From (Kimden): Mektubun kimden geldiğinin bilgisi bulunur. Yani elektronik mektubu gönderen kişinin elektronik mektup adresi yer alır. Bu kısımda e-maili gönderen kişinin e-mail ayarlarına bağlı olarak adı veya e-mail adresi görünebilir. To (Kime): Mektubunuzun kime gittiğinin bilgisi bulunur. Yani bu kısımda, elektronik mektubu kime gönderecekseniz, e-mailinizin gönderileceği kişilerin elektronik mektup adresleri yer alır. Bu kısma e-mail gönderilecek kişinin e-mail adresi açık bir şekilde yazılmalıdır. Ör: patron@wolkanca.com Eğer posta birçok kişiye aynı anda gönderilecekse, maillerin aralarına virgül koymak suretiyle birçok kişinin e-mail adresi yazılır. Ör: volkan@mynet.com, ahmet@yahoo.com, selma@gmail.com …

E-posta Subject (Konu): Kısaca mektubun ne ile ilgili olduğu, yani konusu, amacı yazılır. (Genellikle birkaç kelime yazılır.)   Cc (Carbon Copy): Türkçe E-mail servisi veren e-maillerde mail yazmaya kalktığınızda "bilgi" adıyla gözünüze görünür. e-postanın kopyasını başka bir kişiye ya da kişilere göndereceksek onları bilgilendirmek amacıyla e-mail adresleri yazılır. Cc kısmına adresini yazdıkların kişiler, senin maili kime gönderdiğini (to kısmında senin maili kime gönderdiğini) ve Cc kısmındaki kendileriyle beraber e-mailin gittiği diğer kişileri de görür. Maili gönderdiğin kişi de Cc kısmındaki mailin gittiği diğer kişileri, yani kendisine gönderdiginiz e-mailden kimlerin haberi olduğunu görür. (Genellikle, e-posta içeriği ile 2. dereceden ilgili kişileri bilgilendirmek, bu maili onların da görmesi içindir).

E-posta Bcc {Blind (görünmez) Carbon Copy}: Tek fark Cc nin gizli hali. Türkçe e-mail servisi veren e-maillerde mail yazmaya kalktığınızda "gizli" olarak gözünüze görünür. Kullanımı Cc ile aynı. Yalnız, maili gönderdiğiniz, yani mailinizi alan kişiler To: ve Cc: alanlarındaki bilgileri görebilmelerine karşın, Bcc: alanındaki bilgileri, bcc ye yazılarak bcc den gönderilen mail adreslerini göremezler. Bcc kısmındakiler ise birbirlerini göremezler ama e-postanın kime gittiğini (yani to kısmını) ve kimlerin bu e-postanın gittiğinden bilgilendirildiklerini (yani Cc kısmını) görürler.