Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Dünyanın bilgisine açılan pencere... Ya da sadece yeni çağın eğlencesi...

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Dünyanın bilgisine açılan pencere... Ya da sadece yeni çağın eğlencesi..."— Sunum transkripti:

1 Dünyanın bilgisine açılan pencere... Ya da sadece yeni çağın eğlencesi...

2 Bilgisayar Ağı (Network) Nedir? Bir ana bilgisayarın denetiminde birbirlerine bağlı olarak çalışan bilgisayarların oluşturduğu yapıya bilgisayar ağı (network) adı verilir. Genel olarak iki tür ağ yapısı vardır: LANLAN (Local Area Netwok-Yerel Alan Ağı) WANWAN (Wide Area Network-Geniş Alan Ağı)

3 LAN LAN (Local Area Netwok-Yerel Alan Ağı)

4 WAN WAN (Wide Area Netwok-Geniş Alan Ağı)

5 Sunucu (Server) Nedir? Bir ağ üzerindeki diğer bilgisayarlara servis sağlayan bilgisayar. Genellikle tüm bilgiler bu bilgisayarda bulunur ve paylaşımlı olarak diğer bilgisayarlar tarafından kullanılırlar.

6 İstemci (Client) Nedir? Bir ağ üzerinde, sunucu ya da sunucu bilgisayarlardan hizmet alan kullanıcı bilgisayarlarıdır. Bilgiye erişim yetkileri sunucu tarafından belirlenir.

7 ve Internet de bir bilgisayar ağı... Ancak, Belirli bir merkezi ya da ana bilgisayarı yok. Hiyerarşik yapısı yok. Bağlanan bütün bilgisayarlar eşit. Dünyadaki herkese açık!

8 Internet’in Yapısı

9 Internet’te Neler Var? World Wide Web (WWW) e-posta (e-mail) Chat (Sohbet) FTP (Dosya Transfer Protokolü) HTTP (Hiper Metin Transfer Protokolü)

10 IP Numarası Nedir? Internet’e bağlı her bilgisayar, Internet Protokol Numarası adı verilen dört gruptan oluşan bir sayı ile isimlendirilir (194.27.33.32 gibi). Her bir bilgisayarın IP numarası farklıdır.

11 Bir tarayıcı(browser) programı kullanılarak Internet üzerinde bilgi araştırması yapabileceğimiz grafik tabanlı bir sistem. Günümüzde en çok tercih edilen bilgi sunma ve bilgiye ulaşma sistemi. Sebep, Kullanımı çok kolay, Multimedyayı destekliyor. (Resim, Ses, Video görüntüleri vb)

12 Web sunucularında bulunan bilgiler istemci bilgisayarlara “Web sayfaları” kullanılarak aktarılırlar. Web sayfaları, HTML (Hyper Text Markup Language- Hiper Metin İşaretleme Dili) kullanılarak hazırlanmış.htm ya da.html uzantılı dosyalardır.

13 Web adresi nedir? Web adresi, herhangi bir kişi, kuruluş, organizasyon vb. için hazırlanmış bir Web sayfasının yerleştirildiği web sunucusunun ve sayfayı oluşturan dosyaların bu sunucudaki konumlarının belirtildiği adrestir. Örneğin, http://www.osym.gov.tr

14

15

16

17 Uzantılar.edu : Educational (Eğitim).com : Commercial (Ticari).gov: Governmental (Kamu).mil: Military (Askeri).net: Network (Ağ).org: Organization (Organizasyon/kuruluş)

18 Uzantılar.tr : Türkiye.de : Almanya.ca: Kanada.fr: Fransa.jp: Japonya.au: Australya Eğer konumu belirten uzantı yok ise A.B.D.

19 Türkiye’den Örnekler http://www.hacettepe.edu.tr: Hacettepe üniversitesi http://www.tubitak.gov.tr : Tübitak kurumu http://www.biltek.tubitak.gov.tr: Tübitak kurumu dahilinde Bilim Teknik dergisi http://www.tsk.mil.tr : Türk Silahlı Kuvvetleri http://www.osym.gov.tr : ÖSYM kurumu http://www.akbank.com.tr : Akbank http://www.hurriyet.com.tr : Hürriyet gazetesi

20 Türkiye’den Örnekler http://www.anadolu.edu.tr: Anadolu üniversitesi http://www.tr-net.net.tr: tr-net ağı http://www.sinema.tr-net.net.tr: tr-net ağı dahilinde sinema rehberi http://www.cankaya.gov.tr: Cumhurbaşkanlığı http://www.basbakanlik.gov.tr: Başbakanlık http://www.kultur.gov.tr: Kültür Bakanlığı http://www.turizm.gov.tr: Turizm Bakanlığı

21 Dünya’dan Örnekler http://www.nasa.gov: NASA http://www.fbi.gov: FBI http://www.cia.gov: CIA http://www.disneyland.com: Disneyland http://www.toyota.com: Toyota

22 Link (Bağlantı/Köprü) : Bir web sayfası üzerindeki, diğer bir web sayfasıyla ya da herhangi bir dosya ile bağlantı kurulmasını sağlayan geçiş noktaları. Üzerlerine fare ile tek tıklama yapıldığında çalışırlar. Ana Sayfa : Internet üzerinde herhangi bir kurum, kuruluş ya da şahısa ait web sayfalarının hepsini birden yönlendiren bağlantıların (link) bulunduğu ana sayfa.

23 Web Browser (Web Tarayıcı) World Wide Web ortamında dolaşmak için kullanılan programlar. Bu programlar HTML, Java vb. Internet dilleri ile hazırlanan web sayfalarını görüntülerler ve linkleri çalıştırırlar. En popülerleri:


"Dünyanın bilgisine açılan pencere... Ya da sadece yeni çağın eğlencesi..." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları