Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İNTERNET ADRESLERİ Ahmet SOYARSLAN biltek.info. İNTERNET NEDİR? İnternet, birçok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İNTERNET ADRESLERİ Ahmet SOYARSLAN biltek.info. İNTERNET NEDİR? İnternet, birçok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan."— Sunum transkripti:

1 İNTERNET ADRESLERİ Ahmet SOYARSLAN biltek.info

2 İNTERNET NEDİR? İnternet, birçok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır.

3 İNTERNET ADRESLERI  İnternet sayfalarına ulaşmak için internet site adreslerini (URL) kullanırız.  İnternet site adresleri çeşitli kısımlardan oluşur.  Şimdi bu kısımları inceleyelim.

4 İNTERNET ADRES YAPISI http www mebgov tr ://... İletişim Kuralı Word Wide Web Kısaltması Alan Adı Site Uzantısı Ülke Kısaltması Bir internet site adresi aşağıdaki kısımlardan oluşur.

5 İLETIŞIM KURALı (PROTOKOL) İnternet sitesine hangi yöntemle bağlanacağını belirten ön ektir. En sık kullanılan iletişim kuralları HTTP, HTTPS ve FTP’dir. KuralAçılımKullanım HTTP H yperText T ransfer P rotocol Bir internet sayfasına bağlanılacağını gösterir. HTTPS H yperText T ransfer P rotocol S ecure İnternet sayfasına güvenli bir şekilde bağlanılacağını gösterir. FTP F ile T ransfer P rotokol İnternet sitesi ile dosya alışverişi (yükleme/indirme) yapılacağını gösterir.

6 HTTPS İLETIŞIM KURALı  Web sitesi ile yapılan bilgi alma/gönderme işlemlerinde şifreleme yapıldığını gösterir.  Özellikle banka, alışveriş siteleri gibi güvenliğin ön planda olduğu web sitelerinde kullanılır.

7 WORLD WıDE WEB KıSALTMASı Dünya Çapında Ağ anlamına gelen kısaltmadır.

8 ALAN ADı  Web sitesinin internetteki adıdır.  Alan adı benzersiz olup içerisinde boşluk ve Türkçe karakterler (ğ, ü, ç, ö, ş) yer almaz.

9 SITE UZANTıSı Sitenin hangi tür içerik sunduğunu belirten kısaltmadır.

10 ÖRNEK SITE UZANTıLARı.gov Devlet daireleri için kullanılır..com.org.k12.mil.net.edu Ticari siteler için kullanılır. Ticari olmayan, vakıf siteleri için kullanılır. İlköğretim ve liseler için kullanılır. Askeri siteler için kullanılır. İletişim ağları ile ilgili kuruluşlar için kullanılır. Eğitim kurumları (üniversiteler gibi)

11 ÜLKE KıSALTMASı İnternet adreslerinde ülkeyi belirten iki harflik kısaltmadır. Bazı ülkelere ait kısaltmalar şunlardır: tr Türkiye uk İngiltere jp Japonya

12

13 WEB TARAYICILARI  INTERNET EXPLORER  MOZİLLA FİREFOX  GOOGLE CHROME  SAFARİ  YANDEX  VİVALDİ (en son çıkan)

14 ARAMA MOTORLARI  GOOGLE  MICROSOFT BING  YANDEX  YAHOO

15 İNTERNET KULLANIMI Adres çubuğu Sayfayı yenile/ Yeniden yükle Sık kullanılalar/ Yer işaretleri Anasayfa

16 KıSA YOLLAR CRTL+Y YENİLE CRTL+C KOPYALA CRTL+A HEPSİNİ SEÇ CRTL+V YAPIŞTIR CRTL+Z GERİ AL CTRL+X KES F5(Tarayıcıda)= Sayfayı yeniden yükler.

17 E-MAİL E-mail hizmeti sunan siteler;  www.gmail.com  www.hotmail.com  www.outlook.com  www.yahoo.com

18 GÜÇLÜ ŞIFRE OLUŞTURMA

19 GÜÇLÜ ŞIFRE OLUŞTURMA YÖNTEMLERI Şifrelerinizde kişisel bilgilerinize yer vermeyin. Örneğin, adınız, doğum tarihiniz veya kimlik numaranız. ali1999, 32423526655, 1986 gibi

20 GÜÇLÜ ŞIFRE OLUŞTURMA YÖNTEMLERI Şifrenizde ardışık sayılar, harfler kullanmayın. Örneğin, 123456, 1234, abcd gibi. Tahmin edilmesi kolay yan yana bulunan tuşları kullanmayın. Örneğin, qwerty, asdf gibi.

21 GÜÇLÜ ŞIFRE OLUŞTURMA YÖNTEMLERI Şifreniz en az 7 basamaklı olsun. Mümkün olduğunda aşağıdaki karakterlerden içersin. Büyük/küçük harf (A,a…Z,z) Rakam (0-9) Noktalama (.,; gibi) Özel karakter (-!+ gibi)

22 GÜÇLÜ ŞIFRE OLUŞTURMA YÖNTEMLERI Sadece rakamlardan oluşan 6 haneli bir şifre 3 dakikada çözülebilirken, Rakamlar, küçük/büyük harfler, işaret ve sembollerin de olduğu 9 haneli bir şifre 44.530 yılda ancak çözülebiliyor. Seçim sizin… 123456 abcde f qwerty 2910198 6 mardin4 7 A58+t*y2 G

23 UYGULAMA Şimdi verilen internet adreslerindeki eksik kısımları tamamlayalım…

24 Abdülbaki Ünlü İmam Hatip Ortaokulu abuimamhatiportaokulu.meb.tr.k12.com.net.edu ?

25 http://www.anadolu.tr.k12.com.net.edu ?

26 http://www.meb.tr.com.mil.gov.edu ?

27 SON


"İNTERNET ADRESLERİ Ahmet SOYARSLAN biltek.info. İNTERNET NEDİR? İnternet, birçok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları