Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Dünyanın bilgisine açılan pencere...

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Dünyanın bilgisine açılan pencere..."— Sunum transkripti:

1 Dünyanın bilgisine açılan pencere...
Ya da sadece yeni çağın eğlencesi...

2 Bilgisayar Ağı (Network) Nedir?
Bir ana bilgisayarın denetiminde birbirlerine bağlı olarak çalışan bilgisayarların oluşturduğu yapıya bilgisayar ağı (network) adı verilir. Genel olarak iki tür ağ yapısı vardır: LAN (Local Area Netwok-Yerel Alan Ağı) WAN (Wide Area Network-Geniş Alan Ağı)

3 LAN (Local Area Netwok-Yerel Alan Ağı)

4 WAN (Wide Area Netwok-Geniş Alan Ağı)

5 Sunucu (Server) Nedir? Bir ağ üzerindeki diğer bilgisayarlara servis sağlayan bilgisayar. Genellikle tüm bilgiler bu bilgisayarda bulunur ve paylaşımlı olarak diğer bilgisayarlar tarafından kullanılırlar.

6 İstemci (Client) Nedir?
Bir ağ üzerinde, sunucu ya da sunucu bilgisayarlardan hizmet alan kullanıcı bilgisayarlarıdır. Bilgiye erişim yetkileri sunucu tarafından belirlenir.

7 ve Internet de bir bilgisayar ağı... Ancak,
Belirli bir merkezi ya da ana bilgisayarı yok. Hiyerarşik yapısı yok. Bağlanan bütün bilgisayarlar eşit. Dünyadaki herkese açık!

8 Internet’in Yapısı

9 Internet’te Neler Var? World Wide Web (WWW) e-posta (e-mail)
Chat (Sohbet) FTP (Dosya Transfer Protokolü) HTTP (Hiper Metin Transfer Protokolü)

10 IP Numarası Nedir? Internet’e bağlı her bilgisayar, Internet Protokol Numarası adı verilen dört gruptan oluşan bir sayı ile isimlendirilir ( gibi). Her bir bilgisayarın IP numarası farklıdır.

11 Bir tarayıcı(browser) programı kullanılarak Internet üzerinde bilgi araştırması yapabileceğimiz grafik tabanlı bir sistem. Günümüzde en çok tercih edilen bilgi sunma ve bilgiye ulaşma sistemi. Sebep, Kullanımı çok kolay, Multimedyayı destekliyor. (Resim, Ses, Video görüntüleri vb)

12 Web sunucularında bulunan bilgiler istemci bilgisayarlara “Web sayfaları” kullanılarak aktarılırlar.
Web sayfaları, HTML (Hyper Text Markup Language- Hiper Metin İşaretleme Dili) kullanılarak hazırlanmış .htm ya da .html uzantılı dosyalardır.

13 http://www.osym.gov.tr Web adresi nedir?
Web adresi, herhangi bir kişi, kuruluş, organizasyon vb. için hazırlanmış bir Web sayfasının yerleştirildiği web sunucusunun ve sayfayı oluşturan dosyaların bu sunucudaki konumlarının belirtildiği adrestir. Örneğin,

14 Domanin Name Server (DNS) nedir?
Kullanıcıların bildiği yazılı adreslerini IP numaralarına dönüştüren sunucudur.

15

16

17

18 Uzantılar .edu : Educational (Eğitim) .com : Commercial (Ticari)
.gov : Governmental (Kamusal) .mil : Military (Askeri) .net : Network (Ağ) .org : Organization (Organizasyon/kuruluş)

19 Uzantılar .tr : Türkiye .de : Almanya .ca : Kanada .fr : Fransa
.jp : Japonya .au : Australya Eğer konumu belirten uzantı yok ise A.B.D.

20 Türkiye’den Örnekler : Hacettepe üniversitesi : Tübitak kurumu : Tübitak kurumu dahilinde Bilim Teknik dergisi : Türk Silahlı Kuvvetleri : ÖSYM kurumu : Akbank : Hürriyet gazetesi

21 Türkiye’den Örnekler http://www.anadolu.edu.tr : Anadolu üniversitesi
: tr-net ağı : tr-net ağı dahilinde sinema rehberi : Cumhurbaşkanlığı : Başbakanlık : Kültür Bakanlığı : Turizm Bakanlığı

22 Dünya’dan Örnekler http://www.nasa.gov : NASA http://www.fbi.gov : FBI
: CIA : Disneyland : Toyota

23 Link (Bağlantı/Köprü) : Bir web sayfası üzerindeki, diğer bir web sayfasıyla ya da herhangi bir dosya ile bağlantı kurulmasını sağlayan geçiş noktaları. Üzerlerine fare ile tek tıklama yapıldığında çalışırlar. Ana Sayfa : Internet üzerinde herhangi bir kurum, kuruluş ya da şahısa ait web sayfalarının hepsini birden yönlendiren bağlantıların (link) bulunduğu ana sayfa.

24 Web Browser (Web Tarayıcı)
World Wide Web ortamında dolaşmak için kullanılan programlar. Bu programlar HTML, Java vb. Internet dilleri ile hazırlanan web sayfalarını görüntülerler ve linkleri çalıştırırlar. En popülerleri:

25 eabayir @ gazi. edu. tr E-Posta: Kullanıcı İsmi
E-posta adresi tanımlama simgesi E-posta Sunucusu

26 Simple Mail Transfer Protocol (SMTP)
Bir posta gönderildiğinde bu postayı, gideceği yere ulaşana kadar yönlendirerek iletir. Post Office Protocol (POP3) Bir posta kutusu görevi görerek gelen e-postaların bu kutuda tutulmasını sağlar.

27 Eğitimde Internet Uygulamaları
Temel kavramlar derste öğretmen tarafından verildikten sonra öğrenciler interneti bilgi kaynağı olarak kullanabilirler. Bir ders projesinde çalışan öğrenci ve öğretmenler internette daha verimli iletişim kurarlar. Internet destekli eğitim öğrencilere kendi hızlarında devam etme olanağı sağlar.

28 Eğitimde Internet Uygulamaları
Akademik ilan duyuruları internet üzerinden verilebilir. Dokümanlar internet üzerinden sunulabilir. Performans ve öğrenci aktiviteleri değerlendirmeleri yapılabilir. Bilimsel dergilerdeki makalelere ulaşılabilir.

29 Olumlu Yanları: Bilgi kaynaklarının artması ve eğitim maliyetinin düşmesi. Bilgiye hızlı ve güncel erişim. Fiziksel mekan sorununun olmayışı. Etkileşimli ders imkanı. Fikirlerin paylaşımı ve sorulara kısa sürede yanıt bulabilme.

30 Olumlu Yanları: Eş zamanlı ve eş zamansız sunumlar, dersler.
Kaynaklara kolay ulaşım. Öğrencilerin problem çözme ve yazma, iletişim, eleştirel düşünme yeteneklerinin artması.

31 Sınırlılıkları: Yaygın kabul gören bir standardın olmayışı.
Güçlü ve yeterli altyapının olmayışı. Eğitim programlarından kopuk içeriğin ve yöntemlerin kullanılması. Ders materyali hazırlama ve dağıtmada problemlerle karşılaşılması. Belli düzeyde teknik beceri gerekliliği.

32 Sınırlılıkları: Bilgi güvenilirliği karmaşası.
Gereğinden fazla bilgi yükü. Okullarda teknik donanım yetersizliği. Kaybolma. Eğitimde duygusal iletişimin ortadan kalkması. Alt yapı pahalılığı.


"Dünyanın bilgisine açılan pencere..." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları