KIRSAL ALANDA YENİLİKÇİ HİZMET SUNUMU

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞLETMELERİN ÇEVRESİ VE ÇEVRE FAKTÖRLERİ
Advertisements

Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
Tohumculuk Sektörünün Hedefleri ve Vizyonu
Göç Nedir? İnsanların, doğdukları yerden başka yerlere geçici ya da sürekli olmak üzere taşınmasına GÖÇ denir.
BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI «TEKNOGİRİŞİM SERMAYESİ DESTEĞİ»
Kırsal Kalkınma Destek Ekibi EU Turkish Cypriot community support Karpaz Bölgesi Yerel Kalkınma Stratejisi Mehmetçik, 10 Aralık 2010.
BİLGİ TOPLUMU STRATEJİSİ Halil İbrahim AKÇA DPT Müsteşar Yrd. 7 Eylül 2006.
Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
MUĞLA ÜNİVERSİTESİ VE GÜMÜŞLÜK BELEDİYESİ EĞİTİM İŞBİRLİĞİ
AB ÜYELİĞİNİN TÜRK VATANDAŞLARINA FAYDALARI
ORTA ANADOLU KALKINMA AJANSI (ORAN) ABUDYK TOPLANTISI SUNUMU
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
Gıda Tarım ve Hayvancılık Rekabet Gücü Temel Bulgular Mevzuat, Arge ve Inovasyon.
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
UNICEF Türkiye Ülke Programı
ÇEVRE DOSTU BT YAKLAŞIMLARI
 Erasmus+ Programı, Avrupa Birliği tarafından eğitim ve gençlik alanında yılları arasında uygu-lanmış olan Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik Programlarının.
TANITMA NEDİR Turizmde tanıtma; yurt içinde veya yurt dışında insanların ilgilerini bir ülkenin bölgenin ya da turistik bir yerin turistik ürünleri üzerine.
AVRUPA KENTSEL ŞARTI.
HAVZA ÖLÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA VE KALKINMA ‘Kelkit Havzası Örneği’
Gençlik Sektöründe Yerelleşme ve Yeniden Yapılandırma
BEBKA Teknik Destek (TD) BEBKA Doğrudan Faaliyet Desteği (DFD) GSB Gençlik Projelerini Destekleme Programı (GPDP) Fatih KENARLI Bursa İl MEM ARGE Personeli.
GELECEK ODTÜ’DEN BAŞLAR Haziran
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
GELECEĞİN ODTÜ’SÜ ÇÖZÜM ÖNERİLERİ 21 Mayıs
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-4 Prof. Dr. Doğan Nadi Leblebici Bu Slaytta Esen Çağlar’ın 2007 yılında tepav’da yaptığı.
SGP İklim Değişikliği Odak Alanı Çerçevesi. Uygulama Programları OP 5. Enerji Tasarrufu ve Enerji Verimliliğinin Önündeki Engellerin Kaldırılması OP6.
Türkiye’de 2008 yılında, yaklaşık 494 bin tonu avcılıkla, 152 bin tonu yetiştiricilikle olmak üzere toplam 646 bin ton su ürünleri üretilmiştir. Avcılıkla.
BİLGİ BAZLI YENİLİKÇİ GELİŞME STRATEJİSİ BAĞLAMINDA TÜRKİYE’NİN KURUMSAL DÖNÜŞÜM İHTİYACI Prof. Dr. Hüsnü ERKAN DEÜ İİBF İktisat Bölümü Yrd. Doç. Dr. Canan.
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ.
Ayhan TÖZERMüberra GÜNGÖR Genişbant İnternet Hizmetlerinin Yeni Ekonomideki Rolü ve Ülkemizdeki Durum Habtekus 2009, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul.
GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
Toplam Bütçe: ~ € Projeler için Bin Avro Hibe Desteği SİVİL TOPLUM DİYALOĞU IV Çevre Öncelik Alanı 1 : Doğanın Korunması Biyolojik çeşitliliğin.
TÜRKİYE BİLİŞİM DERNEĞİ Kamu Bilişim Platformu - 17
Zekai EFEOĞLU Program Yönetim Birimi Başkanı
EĞİTİM-YAYIM İHTİYAÇ ANALİZİ ARAŞTIRMASI PROJESİ
Mobil Pazar Çevresi ve Pazar Fırsatları
KIRSAL KALKINMA ve ÖRNEK PROJELER
TC SAKARYA ÜNİVERSİTESİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
YASAMA FAALİYETLERİNDE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ENERJİ SEKTÖRÜ
IPARD II YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI DESTEKLERİ TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ IPARD YÖNETİM OTORİTESİ İstanbul 07 Nisan
Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA). AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu IV.
Misyon Coca-Cola Hayata Artı Vakfı'nın misyonu çevresel ve toplumsal sorunlara sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve kamu kuruluşları ile birlikte.
T.C. MEVLANA KALKINMA AJANSI TEMMUZ 2012 İL KOORDİNASYON KURULU TOPLANTISI Temmuz 2012 Konya.
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
FIRSAT VE ÖNERİLER 1. Sağlık alanında hem nitelikli insan gücü hem de sağlık altyapısı ve teknolojisiyle öne çıkan Türkiye'nin medikal turizmde yerini.
YOZGAT İLİ 75X100 MODERN HAYVANCILIK PROJESİ
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
TÜRKİYE’DE KIRSAL KALKINMA POLİTİKALARI VE UYGULAMALAR
Prof. Dr. Bülent GÜLÇUBUK
Capacity Building Sorun ve Çözüm Önerileri
Sağlık ve Kültür Doç. Dr. Melike KAPLAN.
EKONOMİ POLİTİK Ekonomi yönetiminde ve uygulamalarında tercih edilen politikalardır. Kırsal alan için ekonomi-politik belirlemeleri i. Nüfus ii. İstihdam.
Konu: Kırsal kalkınmada çalışma alanları ve envanter çıkarımı
Tarımsal Üretici Örgütlerin Rekabet Gücünün Geliştirilmesi Projesi Kasım 2015-Şubat 2023 İzmir, Adana.
KONU BAŞLIKLARI BİLGİ EKONOMİSİ GELİŞİMİ BİLGİ EKONOMİSİ ÖZELLİKLERİ
Üretici Birliklerinin ve Kooperatiflerin Güçlendirilmesi
Tedarik Zinciri, Kapasite Geliştirme ve Fon Kaynakları Çalıştay Sonuçları : Yaşanan Sorunlar Çözüm Önerileri.
Pazar Çevresi ve Pazar Fırsatlarının İzlenmesi
Kırsal sosyoloji ve çalışma alanları-görevleri Prof. Dr
1.Uluslar Arası Kooperatifler birliği 2- Uluslar Arası Çalışma Örgütü
Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı ( ):
GÜDÜMLÜ PROJE DESTEĞİ.
Şehir Pazarlama: Gelecekle İletişim
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
AVRUPA BİRLİĞİ ÇERÇEVE PROGRAMLARI
DÜZGÜN İŞ (DECENT WORK)
TÜRKİYE’DE GİRİŞİMCİLİĞİN ÖZENDİRİLMESİ
Tarım sektörünün önemi
Bakanlıklar ve Bakanlıklara Bağlı Kurum ve Kuruluşlar;   Adalet Bakanlığı Çalışma ve Sosyal Güvenlikler Bakanlığı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı.
Sunum transkripti:

KIRSAL ALANDA YENİLİKÇİ HİZMET SUNUMU

Ülkelerde kırsal kalkınma eğilimlerinde farklı perspektifler Gelişmekte olan ülkeler ile gelişmiş ülke farklılıkları *Tarımsal üretimi artırmak *Tarımsal teknolojiyi artırmak-geliştirmek *Tarım politikalarını oluşturmak ve uluslararası politikalar *Kredi, teknik destek sağlamak *Kırsal alanda bölgesel kurumları yaygınlaştırma *Küçük işletmelerin geliştirilmesi *Mevcut endüstrilerin genişletilmesi *Endüstri parklarının (Tekno-park) geliştirilmesi *Dezavantajlı gruplara yönelmek *Örgütlenmeyi sağlamak *…………………….

Avrupa Birliği’nde kırsal kalkınma eğilimleri; Kırsal alanlarda büyük ölçekli tarım işletmeleri yanında aile işletmelerini üretici örgütleri kanalıyla ayakta tutabilmek Genç çiftçilerin tarım sektöründe kalmasını sağlamak Doğal mirası korumak ve gelecek kuşaklara daha temiz bir çevre bırakabilmek Tüketici odaklı üretim sistemi için daha kaliteli ve çevre dostu metotlarla ürün yetiştirilmesine yönelik kırsal kesimin bilinç düzeyini artırmak

Türkiye’nin kırsal kalkınma politikaları; İki temel eksen var. Birincisi, AB’ye uyum sürecinde izlenen politikalar, İkincisi ise genel talepler ve değişimler doğrultusunda izlenen ulusal politikalardır. Politika tercihlerindeki değişimin nedeni: kırsal alanı tarımsal üretimin yapıldığı merkezler olarak gören yaklaşımdan çok, kırsalın yeni sosyolojik yapısı ve hizmet taleplerindeki değişimler belirleyici olmaktadır.

2013 Sonrası AB Kırsal Kalkınma Politikası Öngörülen değişiklikler-kırsal alanların karşılaştığı mevcut sorunlar Sosyo-ekonomik sorunlar, (gelir farklılıkları, fiyat dalgalanmaları, gelişmemiş kırsal alanlar gibi) Çevre sorunları (sera gazları salımı, toprak azalması, su kirliliği, biyo-çeşitlilik gibi) Bölgesel sorunlar (kırsal yaşamın devamlılığının sağlanması, tarımsal üretimin farklılaşması gibi) Bunların yanı sıra gıda güvenliği ve güvencesinin temini de önemlidir.

Avrupa 2020 Stratejisi ve Kırsal Kalkınma İlişkileri 2020 Stratejisi Hedefleri Kırsal Kalkınmadan Beklenen Katkılar 1. Akıllı Büyüme - Yenilikçiliğin desteklenmesi - Araştırma ve çevre-dostu teknolojilerin desteklenmesi 2. Sürdürülebilir Büyüme - Kaynak kullanımının sürdürülebilir kılınması - Kamu hizmetlerinin temini - Sera gazları salımı oranlarının düşürülmesi ve biyo-enerjinin teşviki - Sürdürülebilir arazi yönetiminin temini - Biyo-çeşitliliğin sağlanması 3. Kapsayıcı Büyüme - Kırsal ekonominin çeşitlendirilmesi - Yerel ürünlerin teşviki - Yerel pazarların geliştirilmesi - Yerel istihdamın artırılması

Yenilikçi Hizmet Sunumu Gerekliliği: Neden-Sonuç Kır-kent arasındaki farklılığın ve dengesizliğin artması, Kırdan kente süregelen göçler, göç ve yaşlanma Özellikle genç nüfusun bulunduğu yerde statüsü yüksek istihdam alanlarına kavuşamaması, Eğitim ve sağlık hizmetleri sunumunun kırsal alanlarda nüfus azalması nedeniyle aksaması, Dezavantajlı grupların yaşadığı sorunlar, Örgütlenmede yetersizlikler, Kırsal alanda tarım arazilerinin amaç dışı kullanımının artması, Bölgesel farklılıklar, Kamu hizmetlerinde istikrar ve kapasite sorunu, Mesleki eğitim ve girişimciliğin zayıf olması, Sağlık ve eğitim hizmetlerinde kalite sorunu, Teknolojiye-bilgiye erişimdeki sorunlar Arazi parçalanması vd. nedenler. Sonuç: “yenilikçi hizmet sunumunu”

Kırsal Kalkınma Açısından Hizmet Taleplerindeki Değişim Nedenleri? Eğitimde nitelik ve teknoloji talepleri giderek artmakta Altyapı hizmetlerinin, yerleşim yeri düzeyi kadar konut düzeyinde de yapılması konusunda talep artışı var Sağlık hizmetlerine nitelik olarak erişim taleplerinde artış var Yerleşim içi düzenleme talepleri giderek artmakta Sosyal konfora yönelik taleplerde artış var Kırsalda insan kaynaklarının geliştirilmesine yönelik talepler var Göçün azaltılması için özellikle genç kalifiye nüfusa yönelik istihdam alanları talebi var İnternete erişim ve bilişim alanında daha fazla yararlanmaya yönelik talepler var Kırsalda tarım dışı kaynakların değerlendirilmesine yönelik talepler var

Kırsal Kalkınma Açısından Hizmet Taleplerindeki Değişim Nedenleri-II? Kadınların sosyal ve ekonomik hayata daha fazla katılımına yönelik talepler var Turizme yönelik faaliyetler açısından talepler var ve burada kadınların daha fazla yer alması konusu gündeme gelmekte Özellikle genç nüfusun sosyal olanaklara daha fazla erişimi ve kullanması konusunda talepler var Spor salonları talebinde artış var Taziye evleri istekleri var Pazarlama ve etkin örgütlenmeye yönelik taleplerde artış var. Çıkarım: kırsal alanlarda talepler artık sadece ekonomik boyutta olmamaktadır. Kültürel, sosyal, teknolojik alandaki talepler daha fazla gündeme gelmektedir. Bu ancak hizmet sunumundaki farklı yaklaşımların da devreye girmesi ile mümkün olabilecektir.

Yenilikçi Hizmet Sunumu Açısından Kırsal Kalkınmaya Yönelik Proje Yaklaşımları Yaşlılar: sağlık, barınma, sosyal olanaklar Emekliler: özellikle emeklilik sonrası kırsala geri dönenlerin deneyimlerinden yararlanılacak ve üretim süreçlerine katılacak biçimde programların, projelerin geliştirilmesi Kadınlar: sosyal olanaklar, meslek-beceri kazandırma, kredi kullanımı, pazar yerleri Gençler: üniversiteye hazırlık, spor salonları, kültür evleri Sağlık: nitelikli hizmetlere erişim Eğitim: Örgün ve yaygın eğitim hizmetlerine her bireyin rahatça erişebilmesi, beceri-kapasite geliştirmeye yönelik mesleki eğitimin yaygınlaştırılması Su kaynakları: içme suyu ve sulama amaçlı Kümeleme: kaynakların etkin kullanımı, sinerji yaratma, yenilikçi ürün geliştirme Kırsal sanayi: tarım dışı işletmeler, istihdam ve yerel kaynakların yerinde değerlendirilmesi

Yenilikçi Hizmet Sunumu Açısından Kırsal Kalkınmaya Yönelik Proje Yaklaşımları-II Bilişim-teknoloji: tarımsal bilgiye erişim, tarımsal teknolojinin geliştirilmesi Yenilebilir enerji: doğal kaynaklar üzerindeki baskıyı azaltma, termal enerjiler, güneş enerjisi Kültür evleri: Gençler, kadınlar, erkekler, çocuklar için Tarımda yenilikçilik: girdi kullanımında, pazarlamada, ürün geliştirmede Yeşil ekonomi: çevreye duyarlı doğa dostu üretim yöntemleri ve kaynak kullanımı Proje danışmanlık ofisleri: kırsala yönelik projeler geliştirilmesi ve uygulanması Peyzaj düzenlenmeleri: yerleşim içi düzenlemeler, park-bahçe, mezarlıklar, sosyal donatılar Kırsalda yaşayanların her türlü soru ve sorunlarını paylaşıp çözümlemeler konusunda yönlendirilebileceği bir çağrı merkezi: kırsal toplumun en yakın merkezde (ilçe merkezlerinde) erişebileceği bilgi danışma ofislerinin kurulumu

Temel soru: Kırsal alanda yenilikçi hizmet sunumuna gereksinim oluşturan temel dayanaklar?