BÖLÜM III. ÖRNEK ALMA 31.01.2017 Doç.Dr. Ebru Şenel.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kaldırma Kuvveti 1. SIVILARIN KALDIRMA KUVVETİ
Advertisements

ARAZİNİN SULAMAYA HAZIRLANMASI
BİR SIVI VE BU SIVIDA ÇÖZÜNEN BİR KATININ KARIŞTIRILMADAN ÖNCEKİ VE KARIŞIM HALİNDEKİKÜTLESİNİN BULUNMASI DENEYİN AMACI: Bir katının suda çözünmesi ile.
SAĞLIKLI VE TEMİZ İÇME SUYU TEMİNİ (ARITIM, DEPOLAMA, KULLANIM,ANALİZ)
OLFAKTOMETRE HAZIRLAYANLAR: Prof. Dr. Aysel Atımtay
BESLENMEDE DANIŞMANLIK EĞİTİMİ
KASIM AYI BRANŞ BÜLTENİ.
TOPRAK NUMUNESİNİN ALINMASI.
HEMATOKRİT VE ERİTROSİT SEDİMANTASYON HIZI
ATK KİMYA İHTİSAS DAİRESİNDE ATOMİK ABSORBSİYON SPEKTROFOTOMETRİSİ İLE ANALİZİ YAPILACAK NUMUNELER VE NUMUNELERİN HAZIRLANMASI Kasım-2008 Hazırlayan :
LABORATUARDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KURALLAR
HASTADAN ÖRNEK ALINMASI VE GÖNDERİLMESİ
Zeytinyağı Kalite Özellikleri
ORGANİK KAYMAK YAPIMI DENİZ ÖZMEN Ziraat Mühendisi (ZOOTEKNİST)
BASINÇ A.Ç.
Süt Sağma Teknikleri Fadik YILDIZ Halk Sağlığı Müdürlüğü Çocuk Ergen ve Kadın Üreme Sağlığı Birimi.
AMBALAJ ATIKLARININ GERİ KAZANIMI
MADDENİN HALLERİ.
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
HAVA VERİLEN ( AEROBİK ) ORTAMDA
Bitki Numunelerinin Alınması
KÜLTÜR ALMA YÖNTEMLERİ
Deney No: 11 Bir Tuzun Çözünürlüğünün Tayini
KONU: SAĞLIK KURULUŞLARINDA TIBBİ ATIKLARIN YÖNETİMİ
Kan Ve İdrar Numunelerinin Taşınması
GERi DÖNÜŞÜM YOLCULUĞU
Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Programı
KOMPOST KALİTESİNİN BELİRLENMESİ İÇİN YAPILACA KANALİZLER
Balıkesir Üniversitesi Edremit Zeytincilik Enstitüsü
HASTANELERDE KULLANILAN DEZENFEKTANLAR
Deney No: 1 Gravimetrik Miktar Analizi
Isı maddeleri etkiler.
İLAÇ UYGULAMASIYLA İLGİLİ TEMEL KURALLAR
TEHLİKELİ MADDELER EĞİTİMİ DANGEROUS GOODS TRAINING
YÜZDE ÇÖZELTİLER VE HAZIRLANMALARI
HOŞGELDİNİZ HOŞGELDİNİZ.
2. TEREYAĞI ÜRETİMİ 2.1 Krema; Tanım ve Özellikler
KATI ATIKLARIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
GAZLAR VE GAZ KANUNLARI
ASAL SAYILAR Asal Sayı: Çarpanları yalnız kendisi ve 1 olan, 1’den büyük sayılara asal sayılar denir. O halde asal sayılar 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19,
2016 YILI OKUL SÜTÜ PROGRAMI
OKUL SÜTÜ PROGRAMI 2016/ANKARA GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GIDA KONTROL VE LABORATUVARLAR DAİRE BAŞKANLIĞI.
ÖRNEKLEME PLANLARI VE ÖRNEKLERİN ALINMASI
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
1 İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI İçme ve Yeraltı Sularını İzleme Şube Müdürlüğü Hale DUMAN Şube Müdürü.
Amerikan Yavru Çürüklüğü Paenibacillus larvae Sporlar; Toprakta 60 yıl, balda 1-10 yıl, erimiş balmumunda 5 gün, temel petekte 45 yıl canlı kalır. Laboratuar.
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 02; Homojenizasyon ve Ekim.
Doç. Dr. Hüseyin UZUN – Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı
LABORATUVARDA ATIK KİMYASALLARIN SINIFLANDIRILMASI VE DEPOLANMASI
MİDYAT ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI
BİYOKİMYA LABORATUVARI
DEPOLAMA KURALLARI Depolama Aşamasında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar Ürünün, doğru ürün sıcaklık aralıklarında depolanması sağlanmalıdır.
shoe quality and testing standard AYAKKABI KALİTE KONTROL VE STANDARDİZASYON Yazar : MUAZ MESUD ERTÜRK Tarih :
Depo Elleçleme Personel Eğitimi
T.C ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMASYON BÖLÜMÜ DERS PLANI II.HAFTA ders sunumu HAZIRLAYAN YASİN KILIÇ.
BİYOKİMYA (Tıbbi ve Klinik Biyokimya) TLT213
BÖLÜM I1. LABORATUVAR GENEL BİLGİLERİ
KİM 275 Analitik Kimya Laboratuvarı (Kimya Mühendisliği)
TANKERİN ÖZELLİKLERİ.
Konu 6 Gıda Kalite Özelliklerinin Sınıflandırılması
Analitik Kimya Uygulama I
BÖLÜM 4. LABORATUVAR TERAZİLERİ VE TARTIM İŞLEMİ
KİMYA UYGULAMALRINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLĞİ KİMYA LABORATUVARINDA KULLANILAN TEMEL MALZEMELER.
SOĞUK ALKOLLÜ İÇECEKLER VE SERVİSİ
 Plazmidler bakterilerde bulunan, ekstra kromozomal, çift iplikli, dairesel DNA molekülleridirler.  Hücre içerisinde boyutları ve kopya sayıları çeşitlilik.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
GERİ DÖNÜŞÜM NEDİR?  Atıkların özelliklerinden yararlanılarak içindeki bileşiklerin fiziksel veya kimyasal yolla başka ürünlere veya enerjiye çevrilmesine.
DEZENFEKSİYON VE STERİLİZASYON
Sunum transkripti:

BÖLÜM III. ÖRNEK ALMA 31.01.2017 Doç.Dr. Ebru Şenel

Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği 16. 11 Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği 16.11.1997 tarihli resmi Gazetede yayınlanmıştır. Bu yönetmeliğin “Numune Alma ve Analiz Metodları” 11. bölümde; numune alma işlemlerinde izlenecek aşamalar belirtilmektedir. 31.01.2017 Doç.Dr. Ebru Şenel

Alındığı kitlenin büyüklüğü Ambalaj şekli Süt ve ürünlerinde yapılacak analizlerin doğru sonuç vermesi için öncelikle örneğin uygun numune alma tekniği ile alınması, tüm kitleyi temsil etmesi gerekir. Bu amaçla; Alındığı kitlenin büyüklüğü Ambalaj şekli Örnek alınacak kritik noktalar Örnek miktarı Kullanılacak örnek alma kaplarının özellikleri önemlidir. 31.01.2017 Doç.Dr. Ebru Şenel

ÖRNEK ALMA TEKNİĞİ Örnek alma işleminde öncelikle aşağıdaki hususlar dikkate alınmalıdır. örneğin fazı (katı, sıvı, toz) analizin türü ve sayısı Ürünün ambalaj şekli ve kitle büyüklüğü Analizin yada kontrolün yapılış amacı - günlük rutin kontrol - mahkemeye intikal etmiş bilirkişi aracılığı ile yapılan kontrol - sınıf özelliklerinin belirlenmesi için yapılan kontroller 31.01.2017 Doç.Dr. Ebru Şenel

En uygun kapaklar lastik kapaklardır. Alınacak örnek miktarı yapılacak analize göre değişmekle birlikte kimyasal analizler için genellikle 200 mL dir. En uygun kapaklar lastik kapaklardır. Örnek kabı olarak cam şişe kullanılıyorsa; her türlü kalemle yazılabilecek ve kolayca silinmeyecek buzlu cam olması yararlıdır. örnek alma kapları cam, paslanmaz çelik yada kokusuz plastik gibi kolay temizlenen, yabancı koku vermeyen, kimyasal özelliklerine etki etmeyen materyalden yapılmış olmalıdır. Örnek kaplarına uygun miktarda ne tama dolu ne çok az konmalıdır. 31.01.2017 Doç.Dr. Ebru Şenel

Analiz yapılacak sütte bakteriyolojik analiz yapılmayacaksa; Bakteriyolojik analizler için; süt ½ yada ¼ litrelik, orijinal ambalajında ise bir partiyi temsil edecek sayıda, daha küçük kaplarda ise steril şişelere aseptik şartlarda yeteri kadar alınmalıdır. Aynı tür hayvandan sağılan ve bir defada satışa sunulan sütler bir parti sayılır. Bir partiden çift örnek alınmalıdır. Her örnekten 200 mL alınmalı ve uygun kaplara konularak ağzı sıkıca kapatılıp, mühürlenip (gerekirse), etiketlenmelidir. Süt polidispers olduğu için doğru ve homojen bir örnek alımı için örnek öncelikle iyice karıştırılmalıdır. Analiz yapılacak sütte bakteriyolojik analiz yapılmayacaksa; tek bir kapta ise; 5-6 kez başka kaba aktarılarak, bir karıştırıcı ile 30 sn karıştırılarak homojen hale getirilir. 31.01.2017 Doç.Dr. Ebru Şenel

Süt bir kaç kapta ise; her kaptan aynı miktar örnek alınır, bir kapta toplanır, iyice karıştırılarak örnek alma kabına konur. Süt tank, tanker gibi büyük kaplarda ise; mekanik karıştırıcılar veya basınçlı hava kullanılabilir veya 180 cm uzunluğunda delikli olanları kullanılabilir. Soğutulmuş sütlerden örnekleme yapılacaksa; tank kapasitesi 400 L ise örneklemeden önce en az 5 dk.,tank kapasitesi 400 L den fazla ise en az 10 dk. süreyle karıştırılmalıdır. Örneğin karıştırılmasında köpüklenme olmamasına dikkat edilmelidir. Aksi taktirde köpük sönünceye kadar beklenmeli ve hafif karıştırma ile ortadan örnek alınmalıdır. 31.01.2017 Doç.Dr. Ebru Şenel

Sütün üzerinde toplanmış kaymak tabakası kuvvetli ve süt donmuş ise; süt en çok 55 C olan su tanklarının içinde buzu ve kaymağı çözülene kadar bekletilir. Sonra en az 1 dk karıştırılır veya 10 kez bir kaptan diğer kaba aktarılır ve homojen hale getirilir. 31.01.2017 Doç.Dr. Ebru Şenel

ÖRNEĞİN LABORATUVARA İLETİLMESİ VE ANALİZE HAZIRLANMASI Örnek alındıktan sonra mutlaka etiketlenmelidir. Üzerine örnek sahibinin adı-soyadı, örneğin türü, alındığı yer, örneğin alınış tarihi ve sıcaklık derecesi yazılır. Örnek en kısa sürede (24 saati geçmeyecek) ve 0-5 °C de laboratuvara ulaştırılması gerekir. Eğer bu sıcaklık ve sürede ulaştırılamıyorsa sütün 200 mL si için 0.1 g. potasyum dikromat koruyucu ilave edilebilir. Ancak duyusal ve mikrobiyolojik analizlerde bu madde kullanılmamalıdır. Potasyum dikromat ilave edilmiş sütlerde, özgül ağırlık, kurumadde ve kül analizleri de yapılamaz. 31.01.2017 Doç.Dr. Ebru Şenel

Analizden kimyasal analizden önce süt kuru ve temiz bir behere boşaltılır. Şişede ve kapağında kaymak kalıntısı yer almamalıdır bu nedenle süt şişe ve beher arasında birkaç kez aktarılır. Buna rağmen kalıntı varsa, süt su banyosunda 38 °C ye kadar ısıtılır, çalkalanır ve yağın süte iyice ve homojen karışması sağlanır. 31.01.2017 Doç.Dr. Ebru Şenel