Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADDENİN HALLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADDENİN HALLERİ."— Sunum transkripti:

1 MADDENİN HALLERİ

2 Maddeleri özelliklerine göre katı, sıvı ve gaz olarak üç grupta toplayabiliriz. Çevremizde bulunan maddelere göz atalım. Ağaç, taş, çanta, kitap, defter gibi maddeler katıdır. Su, meyve suyu, süt ve ayran ise sıvıdır. Soluduğumuz havayı, arabadan çıkan egzoz dumanını ve mutfak tüpündeki petrol gazını gaz maddelere örnek verebiliriz.

3 KATI MADDELER Katı maddelerin belirli bir şekli vardır. Dışarıdan bir etki olmadıkça şekilleri değişmez. Katıların bu özelliği sayesinde sıra, masa, tekerlekli sandalye, çanta gibi eşyaları rahatça kullanabilmekteyiz.

4 SIVI MADDELER Sıvı maddeler akıcı olup, bulundukları kabın şeklini alma özelliğine sahiptir. Örneğin süt; bardağa konulursa bardağın, şişeye konulursa şişenin şeklini alır. Bu durum bütün sıvılar için geçerlidir.

5 GAZ HALİNDEKİ MADDELER
Su buharı, benzin buharı ve hava gaz madde lere örnektir. Gaz maddeler bulunduğu kabın şeklini alır ve hacim olarak hepsini kaplar. Sıvı ve katı maddelerden daha hafiftir. Gaz maddelerin belirli bir şekli ve hacmi yoktur. Gazlar çok küçük hacimlere sıkıştırılabilir.

6 MADDENİN HAL DEĞİŞİMİ Bildiğiniz gibi maddeler doğada katı, sıvı ve gaz olmak üzere üç halde bulunur. Göldeki su sıvı haldedir. Bir miktar göl suyu buzdolabının buzluğunda bir süre bekletildiğinde donar. Buz, suyun katı halidir. Bu buz oda sıcaklığında bir süre bekletilirse erir, yani sıvı hale geçer. Su bir tencerede ısıtılırsa bir süre sonra kaynar ve buharlaşmaya başlar. Buhar suyun gaz halidir.

7 MADDENİN HAL DEĞİŞİMİ Cam, mum ve altın gibi maddeler eritilip kalıba
dökülerek soğutulduklarında içinde bulundukları kabın şeklini alır.

8 Bozunma Çay şekeri ve un gibi kat› maddeler ısıtıldıklarında sıvı hâle geçmez, bozunur. Örneğin çay şekerini ısıttığımızda rengi ısının etkisiyle önce sarıya sonra da kahverengiye dönüşür. Isıtmaya devam ettiğinizde şeker kömürleşir ve koku yayar. Şekerin bu değişimi bozunma olarak adlandırılır.


"MADDENİN HALLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları