Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TANKERİN ÖZELLİKLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TANKERİN ÖZELLİKLERİ."— Sunum transkripti:

1 TANKERİN ÖZELLİKLERİ

2 SIVILAŞTIRILMIŞ GAZ TANKERLERİ
Bu gemiler gaz taşıyan gemilerdir. Gaz haldeki yük basınçlandırılır veya taşınabilecek miktarı artırmak amacıyla sıvı hale gelmesini sağlayacak şekilde düşük sıcaklıklarda getirilirler; bu gemi türü gazı sıvılaştırmak için kullanılan yönteme bağlı olarak 3 kategoriye ayrılır:

3 Basınçlandırılmış gemilerde yük atmosferik basıncın altındaki bir basınçta taşınır; tamamen basınçlandırılmış gemiler ağırlıklı olarak Sıvılaştırılmış Petrol Gazı (LPG) için kullanılır; yük, sıvılaştırılması amacıyla ortam sıcaklığında fakat basınçlandırılmış olarak silindirik tanklarda taşınır. Tamamen yalıtımlı / tamamen frigorifik gemilerde yük düşük sıcaklıkta atmosferik basınç altında taşınır; bir tür tamamen frigorifik gemi türü Sıvılaştırılmış Doğalgaz (LNG) gemisidir. Yarı-basınçlandırılmış/yarı-frigorifik gemilerde yük basınç altında düşük sıcaklıkta taşınır; bu tür gemi tamamen basınçlandırılmış ve tamamen frigorifik arasında hibrit bir gemidir ve düşük sıcaklıklara dayanabilen materyallerin (sıfıraltı çelikleri) kullanılabilir hale geldiğinde tasarlanmıştır; bu gemi türüne etilen gemisi örnektir.

4

5 Sıvılaştırılmış Gazın Özellikleri
Günümüzde en çok taşınan sıvılaştırılmış gazlar, LPG (Sıvılaştırılmış petrol gazı) ve LNG (Sıvılaştırılmış doğal gaz) dir. LPG daha sıklıkla taşınmaktadır. LPG’nin özellikleri ise; LPG’ nin havadan ağır olmasından dolayı zemine çökerek ortama yayılma ve havasızlıktan boğulmaya neden olmaktadır.  Parlayıcı ve patlayıcı bir gazdır. Buhar basıncı yüksektir. Korozif değildir. Bileşiminde az miktarda kükürt ihtiva etmektedir ( mgr/m3)

6 İçten yanmalı motorlarda silindir içinde daha homojen bir yakıt/hava karışımı sağlamaktadır
Atmosferik basınçta propan –43 oC sıcaklıkta sıvı fazda bulunmaktadır. Sıvılaştırılmış petrol gazının kısa sürede ve az miktarda solunması halinde insanlarda zehirlenme belirtisi göstermez. Havada % 10 nispetinde LPG bulunan ortamdaki havanın 2 dakika solunması halinde baş dönmesi meydana gelebilir.

7

8 Sıvılaştırılmış Gaz Yangınlarına Müdahale Metodları
Yangınla Mücadele İçin Gerekli Özel Koruyucu Ekipman Yangında daima bir kaçış yolu oluşturmaya özen gösterilir. Kapalı yerlerdeki yangınlara uygun teçhizatlı eğitilmiş personel tarafından müdahale edilmelidir. Uygun Olan Yangın Söndürücüler ve Mücadele Yöntemi Yangın devam ediyorsa ve imkanı varsa önce gaz akışı kesilmelidir. Lokal müdahaleler için su,kuru kimyevi tozu karbondioksitli söndürücüler kullanılmalıdır. Akış kesilebildiyse, dışarıda kalan kısmın kontrollü şekilde yanıp bitmesi beklenmelidir. Kaçak önlenemiyorsa yanmaya izin verilmelidir. Yanmamış gazın çevreye yayılması patlamaya sebep olabilir. Tank soğutma işlemlerinde ve çevre güvenliği sağlanması için su ve su perdesi kullanılmalıdır. Yanma kontrolü yangın ile mücadele konusunda deneyimli personel tarafından yapılmalıdır.


"TANKERİN ÖZELLİKLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları