Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KİMYA UYGULAMALRINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLĞİ KİMYA LABORATUVARINDA KULLANILAN TEMEL MALZEMELER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KİMYA UYGULAMALRINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLĞİ KİMYA LABORATUVARINDA KULLANILAN TEMEL MALZEMELER."— Sunum transkripti:

1 KİMYA UYGULAMALRINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLĞİ KİMYA LABORATUVARINDA KULLANILAN TEMEL MALZEMELER

2 BEHERGLAS Yüksek sıcaklığa dayanıklı temper camdan üretilmiş malzemedir. Çözelti hazırlama, maddelerin karıştırılması, aktarılması, ısıtma ve kristallendirme gibi işlemlerde kullanılır.

3 BEHERGLAS ÖRNEKLERİ

4 BALON JOJE Bir hacim şişesi (ölçme şişesi veya dereceli şişe), belirli bir sıcaklıkta kesin hacim içerecek şekilde kalibre edilmiş laboratuvar cam eşyalarından bir tür laboratuvar cam şişesidir. Hacimsel şişeler hassas seyreltmeler ve standart solüsyonların hazırlanması için kullanılır.

5 BALON JOJE ÖRNEKLERİ

6 PİPET(KİMYA) Üzerinde mL cinsinden bölmeler bulunan ince cam borudur. Az miktardaki sıvıların çok hassas ölçümlerinde, bir kaptan diğer kaba sıvıların aktarılmasında kullanılır. Çabuk buharlaşan ve buharları zararlı olan sıvıların ölçülmesi ve aktarılması için uygundur.

7 PİPET ÖRNEKLERİ(OTOMATİK PİPET)

8 CAM BALON Altı düz ve dibi yuvarlak olan tipler vardır. Cam malzemeden yapılmıştır. Kaynatma işlemi için uygundurlar. 25 ml’den 2 litreye kadar olan tipleri vardır.

9 CAM BALON ÖRNEKLERİ

10 DERECELİ SİLİNDİR Üzerinde mL cinsinden bölmeler bulunan cam malzemedir.Saf sıvı ve çözeltilerin hacminin ölçülmesi veya aktarılmasında kullanılır. Çok hassas ölçüm yapmak için uygun değildir.

11 DERECELİ SİLİNDİR ÖRNEKLERİ

12 AYIRMA HUNİSİ Ayırma Hunisi, sıvı- sıvı heterojen karışımları birbirinden ayırmaya yarayan bir cam araçtır. Üst kısmı kapaklı, alt kısmı musluklu olan ve birbiriyle karışmayan sıvıları ayırmada kullanılır.

13 AYIRMA HUNİSİ ÖRNEKLERİ

14 BÜRET Alt kısmı musluklu, üzeri çizgilerle derecelendirilmiş, boru şeklinde cam malzemedir.Titrasyon işleminde titre edilecek sıvıya diğer sıvıyı damlatmak, sıvının hacmini ölçmek ve belli hacimde sıvı kullanmak için uygundur.

15 BÜRET ÖRNEKLERİ

16 KROZE Metal veya porselenden yapılmış, fincana benzer malzemedir.An alizlerde, kül hâline getirme ve çözme işlemlerinde kullanılır.

17 KROZE ÖRNEKLERİ

18 HAVAN Porselen, cam, çelik gibi çeşitli maddelerden yapılmış malzemedir.Katı maddeleri toz hâline getirmek, katı bir maddeyi bir sıvı içinde ezerek dağıtmak için kullanılır

19 HAVAN ÖRNEKLERİ

20 DENEY TÜPÜ Değişik çaplarda ince uzun, 100 °C sıcaklığa dayanabilen camdan yapılmış malzemedir.Laboratu varda değişik amaçlar için sıkça kullanılır.

21 DENEY TÜPÜ ÖRNEKLERİ

22 SPATÜL Metal, plastik veya porselenden yapılmış, çay kaşığına benzer malzemedir.Toz veya küçük parçalar hâlindeki maddeleri almak için kullanılır.

23 SPATÜL ÖRNEKLERİ

24 HUNİ Üstü geniş alta doğru daralan cam malzemedir.Süzme işleminde, sıvıların geniş ağızlı bir kaptan dar ağızlı bir kaba aktarılmasında kullanılır.

25 HUNİ ÖRNEKLERİ

26 BAGET Çubuk şeklinde cam malzemedir.K arışımların hazırlanması sırasında maddeleri karıştırmak için kullanılır.

27 BAGET ÖRNEKLERİ

28 SACAYAĞI Metalden yapılmış, üç ayağı olan malzemedir.Üzerine amyant tel yerleştirilir. Cam malzeme bunun üzerine konarak içindeki madde ısıtılır.

29 SACAYAĞI ÖRNEKLERİ

30 İSPİRTO OCAĞI Isıtma deneylerinde kullanılan, cam gövde, fitil, alüminyum fitil tutucu ve kapaktan meydana gelen laboratuvar aracıdır.

31 İSPİRTO OCAĞI ÖRNEKLERİ

32 SAAT CAMI Yüzeyi düzgün, pürüzsüz ve iç bükey biçiminde olan cam malzemedir.Az miktardaki katı maddenin ısıtma ve kurutma işlemlerinde kullanılır.

33 SAAT CAMI ÖRNEKLERİ

34 TERMOMETRE Sıcaklık ölçmeye yarayan dereceli cam malzemedir. Deneylerde reaksiyon ortamının sıcaklığını ölçmek için kullanılır.

35 TERMOMETRE ÖRENKLERİ(OTOMATİK)


"KİMYA UYGULAMALRINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLĞİ KİMYA LABORATUVARINDA KULLANILAN TEMEL MALZEMELER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları