Kitlesel Gözetleme Hakkında Az Bilinen Doğrular

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 6331
Advertisements

Hazırlayan : İ hsan ÇET İ N Erzincan Dijital Vatandaşlık.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÖZÜRLÜ KİŞİLERİN HAKLARI SÖZLEŞMESİ.
BULUT BİLİŞİM M. KÜRŞAT YILDIRIM İÇERİK  BULUT BİLİŞİM NEDİR?  BULUT BİLİŞİM ÖZELLİKLERİ  BULUT BİLİŞİM MİMARİ YAPISI  BULUT BİLİŞİM.
Bir asistanın, asistanlık dönemimdeki bilgilerinin sistem üzerinden takibinin yapılmasını sağlamak.
Yeni native mecranız. 2 Neotempo bünyesinde kurulan Yaratıcı Ekip, sizlerden gelen brief’ler üzerinde çalışıp, en etkili Native Reklam fikirlerini onayınıza.
MED 167 İnternette İstatistik. İnternetteki istatistik verileri, özellikle ülke hakkındaki makro istatistiklerden bahsediyorsak, çoğunlukla resmi kurumlardan.
ÖZÜRLÜLÜĞE YAKLAŞIM. Yanlış: Özürlü kişiler hastadır, tedavi edilip iyileştirilmelidirler. Doğru: Özürlülük hastalık değildir. Özürlü kişiler özürlü olmayan.
DONANIM VE YAZILIM.
AİLELERLE İŞBİRLİĞİ.
TLS/SSL BILGI İŞLEM ORGANIZASYONU BERKE ÖMEROĞLU
AYNUR ŞİMŞEK İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI ÖNÜNÜZDEN ÇEKİLİN.
Sosyal Ağlar Tehditler, Yanlış Kullanım ve Doğru Kullanım Örnekleri.
BİLİŞİM HUKUKU SENA SORAN EDA ÖZKÖK. Bilgi Sistemlerinin Ahlaki Boyutları 1) Bilgi Hakları ve Yükümlülükleri 2)Mülkiyet Hakları ve Yükümlülükleri 3)Hesap.
NETWORK YÖNETIMI Ş. Bü ş ra Güngör NETWORK YÖNETIMI NEDIR? Network, sunucu, yazıcı, bilgisayar ve modem gibi veri ileti ş im araçlarının güncel.
Katı Atık Konteyner Takip Sistemi ÇETOS
DST ELEKTRONİK VE GÜVENLİK SİSTEMLERİ
E-YEDEKLEME.
İnternetin Güvenli Kullanımı ve Sosyal Ağlar
Kaynak Paylaşımında Sınırları Kaldırmak Khas Bilgi Merkezi Yaklaşımı : Eşit, Sınırsız, Ücretsiz İsmail GÜLAY Kadir Has Üniversitesi Bilgi Merkezi Dolaşım.
E- İş.
DOĞUŞ TEKNOLOJİ 20 Mart 2017 Bilkent Üniversitesi.
GÜVENLİ İNTERNET ve SOSYAL MEDYA
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
Sosyal Ağ Nedir? Tanım 1: Teknoloji kullanarak bir grup insanın gerçekleştirdiği sosyal etkinlikler. Tanım 2: Bir veya birden fazla sosyal ilişkiyle birbirlerine.
BİLGİ PAYLAŞIM ARAÇLARI
TEMEL ELEKTRİK 1 BÖLÜM 6 Dr Zeki Uğurata KOCABIYIKOĞLU
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
Eşyaların İnterneti ve Güvenlik Tehditleri
ULUSAL MESLEKİ BİLGİ SİSTEMİ
VPN (VİRTUAL PRİVATE NETWORK )
BİLGİ GÜVENLİĞİ Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar
Tayfun Sazak, Yalçın ALBAYRAK
MUHASEBE YEDEKLEME.
SAĞLIK HİZMETLERİ ARZI
BİLGİ GÜVENLİĞİ Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar
DİJİTAL VATANDAŞLIK ve E – DEVLET
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
MESLEK SEÇİMİ ve ÖNEMİ.
BİLİŞİM SİSTEMLERİ GÜVENLİĞİ (2016)
Bugün ne öğreneceğiz ??? Dijital Vatandaş Nasıl Olunur?
Güvenli İnternet Kullanımı
BULUT DEPOLAMA.
Uçak Bileti Değiştirme
BİLGİ PAYLAŞIM ARAÇLARI
BULUT BİLİŞİM ( CLOUD COMPUTING)
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
BİLGİ GÜVENLİĞİ Güvenli Şifre Oluşturma Bilgi Gizliliği ve Güvenliği
BİLGİ GÜVENLİĞİ Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar
OKUL-AİLE-ÇEVRE İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ
PSİKOLOJİK DANIŞMA İLE İLGİLİ ÖNYARGILAR
Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi
İnternetin Güvenli Kullanımı ve Sosyal Ağlar
Globalpiyasa.com’da Firma Web Sitesi Nasıl Oluşturulur?
SUNUM PLANI Neden Dinamik Bölüm Web Sitesi ? Sistemin Özellikleri Akademisyen Modülü Ders Modülü Öğrenci Modülü İçerik Modülü Takvim Modülü Duyuru Modülü.
Yük Taşımalarını İyileştirecek 6 Temel Yöntem
Uluslararası İşletme Yönetimi
KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK
Bilgi Teknolojileri Hafta 01
İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ ALANINDA GEÇEN TEMEL KAVRAMLAR «TEMEL HAKLAR VE ÖZGÜRLÜKLER» KAVRAMI Prof. Dr. Yasemin KARAMAN KEPENEKCİ Ankara Üniversitesi.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Rahmetullah Yiğit, Şerif Bahtiyar
Bilinçli ve Güvenli İnternet Kullanımı
AĞ TEMELLERİ (TCP/IP SUNUMU)
Bilişim Güvenliği: Güvenli Hesaplama
BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ
Devlet Maliyesi Açık Veri Uygulaması
Örgüt Kuramı, Örgüt Tasarımı ve Örgütsel Değişim
Sunum transkripti:

Kitlesel Gözetleme Hakkında Az Bilinen Doğrular Prof. Dr. Kemal Bıçakcı TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi 17 Aralık 2015 10 tane şahsi doğru içeren bir liste – Tamamen benim şahsi görüşlerimdir, çalıştığım kurumu temsil etmemektedir. Kitlesel Gözetleme – Mass Surveillance Kitlesel Gözetleme – Casusluk: farklı şeyler

Kitlesel Gözetleme Nedir? Nüfusun tamamının veya büyük bir kısmının ayrım gözetmeksizin izlenmesidir. Bireyler hakkında üretilen ve toplanan veri iyi tanımlanmış bir hedef kümeye mahsus bırakılmamıştır. Terörizmle savaşmak, sosyal huzursuzluğun önüne geçmek, ulusal güvenliği sağlamak, çocukları korumak. Mahremiyet haklarını çiğner, sivil ve politik özgürlükleri sınırlar, anayasal ihlaldir. ABD’de Kitlesel Gözetleme ile ilgili bildiklerimizin çoğu Edward Snowden sayesindedir.

2. Kitlesel Gözetleme Mümkündür Veri Saklama Kapasitesi Artmakta ve Veri Saklama Ucuzlamaktadır. 1 Trilyon tweet * 0.3 KB/tweet * 10 -6 * 0 .01 $/ay.GB * 12 ay/yıl = 36.000 $ / yıl Diğer Teknolojik Gelişmeler Toplanan anonim görünen veriyi kimliklendirmek kolaydır. Veriyi birbiriyle ilişkilendirmek kolaydır. Veri madenciliği ile yeni çıkarımlar yapılabilir. … 2013 Martında 300 Milyar Tweet Her gün 500 milyon tweet Amazon Glacier servisi kullanılarak

Kapasite: 12 exabayt = 12 milyar gigabayt 12 000 000 000 / 300 000 = 4000 tane Twitter Utah NSA Veri Merkezi Kapasite: 12 exabayt = 12 milyar gigabayt Maliyet = 1.4 milyar $

3. Kitlesel Gözetlemenin Sebepleri İnternette bir ürünü bedava kullanıyorsan, Sen müşteri değilsin, sen ürünsün! Devletsel Sebepleri malum, Ticari sebepler ? Google’ın saklama kapasitesi : 15 exabayt Devlet- Şirket işbirliği Dictionary.com sitesinde başka sitelerden 200 tane cookie var.

3. Kitlesel Gözetlemenin Sebepleri Devletsel Sebepleri malum, Ticari sebepler ? Google’ın saklama kapasitesi : 15 exabayt Devlet- Şirket işbirliği

4. Kitlesel Gözetleme Vakidir. Kendi emailinize erişmek kolaylığında başka bir email hesabına girilebiliyor.

5. Kitlesel Gözetlemenin Zararları «Kimsenin bilmesinin istemediğin bir şey yapıyorsan, belki de baştan o işi yapmaman gerekir» Eric Schmidt, Google CEO. Google CNET’e röportaj vermemektedir. Sebep: Eric Schmidt’in Google ile toplanan kişisel bilgilerini kendi web sayfalarında paylaşmıştır. Kim devamlı sizi takip eden bir cihaz taşımanın zorunlu olmasını ister?

6. Kitlesel Gözetlemeye Karşı Ne Yapılabilir? Devletler ? Şirketler ? Geri Kalan Bizler ?

Lavabit Yarım milyon kullanıcısı olan email servisi – mahkemede kripto anahtarını verme-vermeme davasını kaybedince servisi kapatıyor. Ladar Levison

7. Kitlesel Gözetleme ve Kripto Kriptografi (Şifreleme) kitlesel gözetlemeye karşı en güçlü teknolojik araçtır. Arka kapı koyma girişimleri Anahtar emaneti (Key Escrow) BTK ile anahtar paylaşmadan sivil kripto uygulaması yasak. Clipper Çipi

8. Kitlesel Gözetleme ve Kullanılabilir Güvenlik 1 Aralık 2012 tarihinde Gleen Greenwald kendine «Cincinnatus» ismini takan bir kişiden bir e-posta alır. Ve olaylar gelişir…

9. Kitlesel Gözetleme ve İnternet Güvenliği «Bir sisteme yerleştirilmiş gözetleme yeteneği, o sistemi güvensiz yapar. Şu an sadece doğru insanların gözetleme yapabildiği bir sistem kurmayı bilmiyoruz» Bruce Schneier Eğer NSA vatandaşlarının güvenliğini düşünüyorsa, elindeki imkanları güvenlik açığı üretmek yerine, güvenliği artırmak, güvenlik problemlerini çözmek için kullanmalıdır.

10. Kitlesel Gözetlemenin Geleceği «Veri, bilgi çağının kirlilik problemidir ve mahremiyeti koruma çevre sorunudur.» Bruce Schneier Internet of Things

Kitlesel Gözetleme, TEŞEKKÜRLER. Nedir? Mümkündür. Sebepleri Vakidir. Zararları Karşı Ne Yapılabilir? ve Kripto ve İnternet Güvenliği ve Kullanılabilir Güvenlik Geleceği TEŞEKKÜRLER.