Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MESLEK SEÇİMİ ve ÖNEMİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MESLEK SEÇİMİ ve ÖNEMİ."— Sunum transkripti:

1 MESLEK SEÇİMİ ve ÖNEMİ

2 1) Önce Kendinizi Tanımalı.... En çok neleri yapmaktan zevk alıyorum?
Nasıl biriyim? Özelliklerim neler? Neleri iyi yapıyorum? En çok neleri yapmaktan zevk alıyorum? En başarılı hissettiğim alanlar nelerdi? Nasıl bir ortamda daha rahat ve verimli çalışabiliyorum? 20 yıl sonra neler yapıyor olacağım?

3 2)Sonra meslekleri... *Kendi Özelliklerimi aktarabileceğim meslekler nelerdir? *Mesleğin gerektirdiği beceriler neler? *Bu meslekte ne gibi faaliyetlerde bulunuluyor? *Bu meslekten kişiler hangi işlerde ve sektörlerde çalışabiliyorlar?

4 MESLEK NEDİR? Kişinin belli bir eğitimle edindiği ve geçimini sağlamak için sürdürdüğü etkinlikler bütündür.

5 MESLEK SEÇİMİ NİÇİN ÖNEMLİ?

6 MESLEK SEÇİMİ Ben Neler Yapabilirim ? Bir kimsenin kendisine uygun mesleği seçebilmesi için önce kişisel özellikler ve mesleklerin özellikleri konusunda ayrıntılı bilgi sahibi olması gereklidir. "Ben neler yapabilirim" sorusuna cevap verebilmesi için kendi yeteneklerini tanıması gereklidir

7 *"Ben neler yapabilirim ve edineceğim meslekten neler bekliyorum? "
*Mesleklerin özellikleri ise "ilgilendiğim meslekler ne gibi özellikler gerektirmektedir ve ne gibi olanaklar sağlamaktadır.?"

8 İnsanların çok çeşitli işleri değişik düzeylerde yapabildikleri bir eğitim programından yararlanmada bireyler arasında farklar olduğu bilinen bir gerçektir. Yetenek bir eğitim programından bireyin ne derece başarılı olacağının ipuçlarını veren bilgi ve beceriler bütünü olup, kalıtımla getirilen öğrenme gücünün çevre desteği ve deneyimle geliştirilmiş kısmını ifade eder.

9 MESLEK SEÇİMİYLE NELERİ BELİRLERİZ?
 Hayatımızı nasıl bir ortamda sürdüreceğimizi,  Hayat boyu birlikte iş yapacağımız arkadaş çevremizi,  Çalışırken zevkle iş yapıp yapamayacağımızı,  Mesleğimizden tatmin olup olamayacağımızı,  İş bulma zorluk veya kolaylığını,  Ailemizin nasıl bir ortamda yaşayacağını,  Tatil sürelerimizi,  Genel yaşam biçimimizi,  Toplumda hangi konumda olacağımızı,  Nelerden ödün verip vermeyeceğimizi.

10 MESLEKLER HAKKINDA NELERİ
BİLMELİYİZ?  Mesleğin faaliyet alanı nedir?  İyi ya da kötü yanları nedir?  Hangi ortamda çalışılacaktır?  Günde kaç saat çalışılacaktır?  Gece ya da gündüz nöbeti var mı?  Haftalık tatillerin, yaz tatillerinin süresi?  Özel beceri gerektiriyor mu?

11  Ne gibi nitelikler gerektiriyor?
 İşe başlarken ayrıca bir eğitime gerek var mı?  Kursa, staja gerek var mı?  Hangi okullardan mezun olmak gerekiyor?  Meslekte ilerleme olanakları nelerdir?  Gelir düzeyi ne olacaktır?  Ülkenin her bölgesinde mi sadece belirli yerlerde mi çalışma olanağı var?

12 EN İYİ YAPABİLECEĞİMİZ İŞ NEDİR? EN ÇOK MUTLU OLACAĞIMIZ İŞ NEDİR?

13 ALAN ve MESLEK SEÇİMİNDE YAPILAN ÖNEMLİ YANLIŞLAR
Üniversiteye bir girsem gerisi kolay! İyi bir üniversite olsun da hangi bölüm olduğu önemli değil. Saygı görmek için saygın bir mesleğin üyesi olmalıyım. Arkadaşımdan ayrılmamak için o hangi mesleği seçiyorsa bende onu seçmeliyim.

14 Geleceğin mesleğini seçmeliyim.
Ailemin ve çevremin önerdiği mesleği seçmeliyim. En popüler ve gelir getiren mesleğe yönelmeliyim. Yaşam boyu sürdüreceğim mesleği seçme aşamasındayım.

15 «HİÇBİR İŞİN GELECEĞİ YOKTUR, O İŞİ YAPAN KİŞİNİN GELECEĞİ VARDIR.»
Dr.George W.Crane


"MESLEK SEÇİMİ ve ÖNEMİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları