KURAN-I KERİMİ’İ TANIYALIM HAZIRLAYAN TALİP ORHAN Hasan Polatkan İlköğretim Okulu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BAZI SORULAR VARDIR ÇÖZMENİZ GEREKEN…..
Advertisements

KURAN-I KERİMİ’İ TANIYALIM HAZIRLAYAN TALİP ORHAN
Kur’an ı Kerim’in İç Düzeni
KUR’AN-I KERİMİ’İ TANIYALIM HAZIRLAYAN TALİP ORHAN
KUR'AN-I KERİM'İ TANIYALIM
KUR’ÂN-I KERİM’İ TANIYALIM
KUR’AN-I KERİM’İN İÇ DÜZENİ
KURAN VE YORUMU 10. SINIF 4. ÜNİTE pedagojiformasyon.com.
VAHİY Allah’ın peygamberlerine gönderdiği bilgilere ve mesajlara vahiy denir. Vahiy meleği Cebrail’dir.
Kur’an-ı Kerim’i Diğer Kutsal Kitaplardan Ayıran Başlıca Özellikleri
Kur'an Aklımızı Kullanmamızı İster. Konuyla ilgili ayetler: 1- "Acaba onlar herhangi bir yaratıcı olmadan mı yaratıldılar? Yoksa kendileri mi yaratıcıdırlar?
BİLGİ YARIŞMASI A Grubu B Grubu C Grubu D Grubu d i n e r s o y u . c
dİn kültürü ve ahlak bİlgİsİ
KİTAP SEVGİSİ VE OKUMA ÜZERİNE… HAZIRLAYAN: FERİDUN ESER GEYVE ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ FELSEFE ÖĞRETMENİ.
HAZIRLAYAN ÖMER AKPINAR Oltu Anadolu İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmeni İSLAM-MÜSLÜMANLIK.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
MED İ NEL İ LERLE GÖRÜ Ş ME VE AKABE ANLA Ş MALARI.
ÖRGÜTLERDE İLETİŞİM TÜRLERİ
GÜNLÜK HAYATTA HZ. MUHAMMED 2. ÜNİTE: GİYİM KUŞAM 1
PEYGAMBERİMİZ HZ.MUHAMMED (sav)’İN HAYATI BİLGİ YARIŞMASI
Kur’an-ı Kerim’in temel özellikleri nelerdir?
PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İBADETİ OLARAK ZEKAT
ASR SURESİ MEALİ VE TEFSİRİ
HÜSEYİN SEYMEN SORGUNAİHL
KURAN (İNDİRİLİŞ SÜRECİ, İÇ YAPISI)
Kolay Yolla Kur’an’ı Anlama Ders 4 بسم الله الرحمن الرحيم.
NİYAZİ MEMUR KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ 10. SINIFLAR ARASI SİYER YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ.
Behçet Gündüz İzmir Kur’an-ı Kerim Allah tarafından vahiy meleği cebrail’e, ondan peygamberimize ve onun şahsında tüm insanlık alemine.
Mustafa Süreyya SEZGİN Mustafa Süreyya SEZGİN HAT SANATI Arap harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazı yazma sanatıdır. Bu sanat Arap harflerinin 6. yüzyıl.
HAZIRLAYAN : SAD İ YE D İŞ BİR İNSAN VE PEYGAMBER OLARAK HZ. MUHAMMED.
SON PEYGAMBER HZ. MUHAMMED. HZ. MUHAMMED’IN DOĞUMU Hz. Muhammed; 571 yılında fil yılında fil olayından gün sonra Rebiul-evvel ayının 12. günü Pazartesi.
Kuran-ı kerimin ilk ayeti 610 yılında hira sultanlığında inen Alak suresinin ilk beş ayetidir.
VATAN SEVGİSİ VE ŞEHİTLİK
SEVİYE: 11. SINIF 1. ÜNİTE KAZANIMLAR: Mantık ve Doğru Düşünme arasındaki ilişkiyi değerlendirir. Akıl ilkelerinin önemini değerlendirir. ÖĞRENME – ÖĞRETME.
Değerlendirme Soruları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni
Son İlahi Kitap Kur’an-ı Kerim
T.C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ KADİR GECESİ HAC SINAVI EĞİTİM SEMİNERİ.
KUR’ÂN-I KERİM’İ TANIYALIM
Dursun Budak Eymir Kasabası İ.Ö.O
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
Bireysel Konularda İstişare
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
Kur'an-ı Kerim …... yılında, ..…………… ayında,
Bugün neler öğreneceğiz?
Bir millet eğitim ordusuna sahip olmadıkça, savaş meydanlarında ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin, o zaferlerin kalıcı sonuçlar vermesi ancak.
Kimsesizlere Yardım Hz. Muhammed (s.a.v), hayatının her aşamasında fakir ve kimsesizlerle yakından ilgilenmişti. Onun bu güzel tavrı başta sevgili eşi.
TECVİD İLMİ SIFATLAR LAZIMÎ SIFATLAR ARIZÎ SIFATLAR MAHRECLER
Hıristiyanlığın Kutsal Kitapları
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
9. Sınıf 4. Ünite Öğrenme Alanı: Vahiy ve Akıl
KUR’AN-I KERİM.
6. Sınıf 2. Ünite: Namaz ÜNİTE KONULARI Namaz İbadeti ve Önemi
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİGİSİ Peygamber ve Peygamberlere İman
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Peygamber ve İlahi Kitap İnancı
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ 7.SINIFLAR SINAVA HAZIRLIK SORULARI
5. Sınıf 2. Ünite: Ramazan ve Oruç
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
7. Sınıf 2. Ünite: HAC VE KURBAN
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
11. SINIF TEFSİR DERSİ KISSALAR Hazırlayan: Emin Aytaç.
3. Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Yusuf (a.s.)
Hicret Olayı.
HZ. MUHAMMED VE AİLE HAYATI
Taif’i daha önce duydunuz mu?
Sunum transkripti:

KURAN-I KERİMİ’İ TANIYALIM HAZIRLAYAN TALİP ORHAN Hasan Polatkan İlköğretim Okulu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni

İÇİNDEKİLER KAZANIMLAR KAVRAM KUTUSU KAVRAM HARİTASI İNDİRİLİŞ SÜRECİ İÇ DÜZENİ İLGİNÇ BİLGİLER SONUÇ KAYNAKÇA

KUR’AN-I KERİM 14 ASIR ÖNCE ARABİSTAN’DAN DOĞAN VE TÜM DÜNYAYI AYDINLATAN BİR IŞIKTIR,BİR REHBERDİR, BİR KURTULUŞ REÇETESİDİR

“Gerçekten bu Kur'an en doğru yola iletir ve iyi işler yapan müminlere, kendileri için büyük bir ecir olduğunu müjdeler.” (İsra-9)

BU ÜNİTEYİ ÖĞRENMEKLE NELER KAZANIRIM KUR’AN-I KERİM’İN İNDİRİLİŞ SÜRECİNİ AÇIKLAYABİLİRİM KUR’AN-I KERİM’İN İÇ DÜZENİNİ AÇIKLAYABİLİRİM

KAVRAM KUTUSU VAHİY: AYET: SÜRE: HİZB: CÜZ: MUKABELE: MEKKİ: MEDENİ: VAHİY KATİPLERİ: ALLAH’IN PEYGAMBERLERİYLE İLETİŞİM KURMASI, SURELERİ OLUŞTURAN UZUN VEYA KISA VAHİY İFADELERİ, AYETLERDEN OLUŞAN KUR’AN BÖLÜMLERİNE VERİLEN AD KUR’AN’IN HER BEŞ SAYFALIK BÖLÜMÜ, KUR’AN-I KERİMİN 20 SAYFALIK BÖLÜMÜ, KARŞILIKLI KUR’AN OKUMA, MEKKE’DE İNEN SÜRE VE AYETLER MEDİNE’DE İNEN SÜRE VE AYETLER, İNEN AYETLERİ YAZAN KİMSELER,

KUR’AN-I KERİM İNDİRİLİŞ SÜRECİ İÇ DÜZENİ NELER BULABİLİRİZ TEMEL EĞİTİCİ NİTELİKLERİ MUSHAFMUKABELE 610-RAMAZAN ALAK SÜRESİ VAHİY KATİPLER EBU BEKİR, HZ. OSMAN VAHİY CEBRAİL HZ. MUHAMMED HATİM AYET, SÜRE, CÜZ, TEVBE SÜRESİ, BAKARA SÜRESİ, MEKKİ,MEDENİ İMAN ESASLAR İBADETLER AHLAK İLKELERİ HARAM-HELAL KISSALAR İYİYE GÜZELE YÖNELTİR AÇIKLAR,AYDINLATIR, ÖĞÜT VERİR,HATIRLATI, HAYATI ANLAMLANDIRIR KAVRAM HARİTASI

KUR’AN-I KERİMİN İNDİRİLİŞ SÜRECİ 610 YILI RAMAZAN AYINDA NUR DAĞINDA HİRA MAĞARASINDA İNDİRİLMEYE BAŞLADI İLK İNEN AYETLER ALAK SÜRESİNİN İLK BEŞ AYETİDİR

İNEN AYETLER HEM EZBERLENİYOR HEM DE VAHİY KATİPLERİ TARAFINDAN ÇEŞİTLİ YAZI MALZEMELERİNE YAZILIYORDU.

AYETLER İNMEYE DEVAM ETTİĞİ İÇİN KUR’AN-I KERİM PEYGAMBER EFENDİMİZ DÖNEMİNDE KİTAP HALİNE GETİRİLMEMİŞTİR. KUR’AN-I KERİM HZ. EBUBEKİR ZAMANINDA KURULAN BİR KOMİSYONLA, SIKI BİR ÇALIŞMA SONUCU KİTAP HALİNE GETİRİLMİŞTİR.

HZ. OSMAN DÖNEMİNDE İSLAMİYETİN GENİŞ BİR ALANA YAYILMASI SEBEBİYLE İLK NÜSHA ALINARAK ÇOĞALTILMIŞ VE ÖNEMLİ İSLAM MERKEZLERİNE GÖNDERİLMİŞTİR.

KUR’AN-I KERİM GEREK EZBERLENEREK GEREKSE YAZILI OLARAK HİÇ DEĞİŞMEDEN BÜYÜK TOPLULUKLAR TARAFINDAN SONRAKİ NESİLLERE AKTARILARAK GÜNÜMÜZE KADAR GELMİŞTİR.

KUR’AN-I KERİM’İN İÇ DÜZENİ DİLİ ARAPÇA’DIR, YAKLAŞIK SAYFADIR 114 SÜREDEN OLUŞUR, 6666 AYETTİR(6236) FATİHA SÜRESİ İLE BAŞLAR NAS SÜRESİ İLE BİTER, HER SÜRENİN BAŞINDA BESMELE VARDIR, SADECE TEVBE SÜRESİNİN BAŞINDA YOKTUR,

EN UZUN SÜRESİ BAKARA SÜRESİDİR (286 AYET) EN KISA SÜRELER, ASR,KEVSER, NASR SÜRELERİ (ÜÇER AYET) EN UZUN AYET, BAKARA SÜRESİ 282. AYET (BİR SAYFA) BAZI SÜRELER ELİF LAM MİM GİBİ HARFLERLE BAŞLAR BUNLARA HURUFU MUKÂTAA DENİR. MEKKİ SÜRELER İMAN VE AHİRET İLE İLGİLİ KONULARDA,MEDENİ SÜRELER DE TOPLUMSAL KONULARDA AÇIKLAMALAR YAPAR

KUR’AN-I KERİM’İN İÇ DÜZENLEMESİNİN BİR KISMI DAHA SONRADAN YAPILMIŞTIR AYET NUMARALARI VERİLMESİ, HAREKELENMESİ, CÜZLERE AYRILMASI.

Cebrail yüce melek Hak yanından gelerek İndirmiş bu kitabı, Bu en büyük kitabı KURAN Kur'an Allah sözüdür Tüm sözlerin özüdür En büyük kitap derim Okurum ezberlerim İbadettir okumak, Okumak ve anlamak Şükür elimde duran, En büyük kitap Kur'an AHMET EFE

KUR’AN-I KERİM’DE NELER BULABİLİRİZ KUR’AN-I KERİM İÇİNE ALMASI GEREKEN TÜM BİLGİLERİ ALMIŞTIR. BAZI KONULARDA AYRINTIYA GİRMEYİP GENEL BİR AÇIKLAMA YAPAR. KUR’AN’DA YER ALAN KONULARI ŞÖYLECE SIRALAYABİLİRİZ. İMAN ESASLARI, İBADETLER VE UYGULANIŞLARI, AHLAK İLKELERİ

PEYGAMBER HİKAYELERİ GEÇMİŞ MİLLETLERE AİT OLAYLAR, BENZETMELER, HUKUK KURALLARI (EVLENME,BOŞANMA,TİCARET VB) EVRENİN YARATILIŞI VE İŞLEYİŞİ, AHİRETLE İLGİLİ AYETLER, KIYAMETİN KOPUŞUNU TASVİR EDEN AYETLER,

HELALLER VE HARAMLAR BİLİME IŞIK TUTAN AYETLER, İNSANLARI DÜŞÜNMEYE VE AKLINI KULLANMAYA DAVET EDEN AYETLER.

Kur’an’la İlgili İlginç Bilgiler Gün kelimesi tekil olarak 365 defa, Ay kelimesi 12 defa, Dünya ve ahiret kelimesi 115 defa Şeytan ve melek kelimesi 88 defa, Zekat ve bereket kelimesi 32 defa, Yaz-sıcak, Kış-soğuk kelimeleri 5’er defa, Zenginlik 26, fakirlik onun yarısı kadar, Ceza 117 af onun iki kadar 234 defa Kur’anda geçmektedir.

SONUÇ 14 asır önce inen Kur’an-ı Kerim bugün hala ilk günkü gibi canlılığını korumaktadır. Kur’an bütün insanlık değerlerini yitirmiş ve ruhen ölü bir toplumdan insanlığa örnek bir nesil meydana getirmiştir. İnsanlığın kurtuluşu için reçete olmuştur. Ne yazık ki geçen süreç içerisinde kutsal kitabımız sadece ölmek üzere olanların başucunda ve ölülerin arkasından okunan bir kitap haline gelmiştir.

İnsanlar Kur’an-ı tozlu raflara terketmişler. Kur’an’ın anlaşılması ikinci plana bırakılmış. Arapça kutsallaştırılmış, Kur’an’ın peygamber efendimizin dili Arapça olduğu için, onun anlaması için Arapça olarak indirildiği gözardı edilmiştir. “Biz onu anlayasınız diye Arapça Kur’an olarak indirdik” (Yusuf/2) Bugün insanlığın her zamankinden daha fazla Kur’an-ı anlamaya ve onu hayatına aktarmaya ihtiyacı vardır.

Biz müslüman olarak kendi kutsal kitabımız okumalı, anlamalı ve hayatımıza aktarmalıyız. Bizim tek kurtuluş çaremiz budur. Bu durumu Mehmet Akif yıllar önce haber vermiştir. Lafzı muhkem anlaşılan kur’an’ın Kaydında değil hiçbirimiz mananın, Ya açar bakarız nazmı celilin yaprağına, Ya üfler geçeriz bir ölünün toprağına, İnmemiştir Kur’an şunu hakkıyla bilin, Ne mezarlıkta okunmak ne de fal bakmak için.

KAYNAKÇA Kur’an-ı Kerim Türkçe Meali (Şaban Piriş) Din kültürü ve Ahlak Bilgisi 7. sınıf ders kitabı, Safahat (Mehmet Akif Ersoy) Dindersi.com sitesi dökümanları

TEŞEKKÜRLER