Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TECVİD İLMİ SIFATLAR LAZIMÎ SIFATLAR ARIZÎ SIFATLAR MAHRECLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TECVİD İLMİ SIFATLAR LAZIMÎ SIFATLAR ARIZÎ SIFATLAR MAHRECLER"— Sunum transkripti:

1 TECVİD İLMİ SIFATLAR LAZIMÎ SIFATLAR ARIZÎ SIFATLAR MAHRECLER KÜLLÎ MAHRECLER CÜZ’Î MAHRECLER

2 TECVİD İLMİ التجويد: علم يبحث فيه عن المخارج الحروف وصفاتها
Tecvîd; harflerin mahreçleri ve sıfatlarından bahseden bir ilimdir. Tariften de anlaşılacağı üzere tecvidin konusu telaffuzu yönünden Kur’ân-ı Kerîm’in harfleridir. Tecvid’in gayesi me’mûrun bih’e imtisaldir. Yani Yüce Allah’ın Kur’an’ın tecvid ile okunması emrinin yerine getirilmesini sağlamaktır.

3 TERTİL (التر تيل Yüce Allah müzzemmil suresinde; وَرَتِّلِ الْقُرْآنَ تَرْتِيلاً “Kur’ân’ı tertil ile oku” buyurmaktadır. Furkan suresinde de ; وَرَتَّلْنَا هُ تَرْتِيلاً “Onu tertil üzere okuduk” buyurmaktadır.

4 الترتيل؛ تجويدُ الحروفِ ومعرفةُ الوقوفِ
Tertil; harfleri tecvîd, yani sıfat ve mahreçlerine göre gereği gibi okumak ve vakıfları, yani durulacak yerleri bilmektir. Bu ifade Hz. Ali’ye aittir. (Nakleden: İbnü’l-Cezerî) Bu tanım ve söz konusu ayetlerden anlaşılacağı üzere Kur’ân-ı Kerîm tecvîd ile indirilmiştir ve Kur’ân’ın tecvid ile okunması emredilmektedir. Bu çerçevede alimler her Müslümanın en azından Lahn-ı Celî yapmayacak kadar tecvid bilmesi farzdır.

5 TECVİDİN TARİHÇESİ Kur’ân’ın tertil üzere indirildiği ayetlerle sabittir. Dolayısıyla Cebrâil (a.s.) Peygamberimize Kur’ân’ı tecvîd ile okumuş, Peygamberimiz de ümmetine öylece tebliğ etmiştir. Ashab-ı Kiram ve Tabiûn da kendilerinden sonra gelen nesillere Kur’ân’ı bu şekilde tecvîd ile nakletmişlerdir. Ancak tecvid kurallarının tespiti, uygulamalar göz önünde bulundurularak daha sonraki zamanlarda yapılmıştır.

6 - Tecvîd kelimesini ilk kullananın Hz
- Tecvîd kelimesini ilk kullananın Hz. Ali olduğu İbnü’l-Cezerî tarafından nakledilmiştir İlk müstakil eser ise Musa b. Ubeydullah el-Hakanî’nin el-Kasidetü’r-Râiyye veya el-Kasidetü’l-Hakânî’dir.


"TECVİD İLMİ SIFATLAR LAZIMÎ SIFATLAR ARIZÎ SIFATLAR MAHRECLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları