Nazmiye Nurdan BİTEN. Sağlıklı ve normal bir yaşam, doğumdan başlayarak dengeli ve yeterli beslenme ile sağlanmaktadır. Anne sütü 4-6 ay hiçbir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tacettin İnandı Doç, Dr. Halk Sağlığı. Kapsam Politika kavramı Çocuk sağlığı politikası Çocuk sağlığını etkileyen temel yaklaşımlar.
Advertisements

Sağlıklı Beslenme ve Obezite Eğitimi; ŞEHİT ERKUT YILMAZ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ.
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
Yaşlılık ve Kronik Hastalıklarda Beslenme Tacettin İnandı.
SAĞLIKLI BESLENME BESLENME Beslenme, İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması ve yaşam kalitesini.
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ. Bu yaş grubunun beslenmesinde en önemli husus, çocuğun iyi bir yemek yeme alışkanlığı kazanmış olmasıdır. OKUL ÖNCESİ.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
Beslenmede Anne Sütünün Önemi Yrd. Doç. Dr. Zeliha Cansever Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile hekimliği Anabilim Dalı Konya.
YARIŞMADA 20 ADET FEN SORUSU SORULACAKTIR. HER SORU İÇİN YANITLAMA SÜRESİ 40 SANİYEDİR.
Besinleri yuttuğunuzda bunlar midenize nasıl ulaşır, hiç düşündünüz mü?
Yazılım ve resimler alıntıdır!
Boşaltım sistemi.
SİNDİRİM SİSTEMİ.
GEBELİĞİ ETKİLEYEN HASTALIKLAR
ANNE SÜTÜ HER BEBEĞİN EN DOĞAL HAKKIDIR... HER CANILININ SÜTÜ KENDİ YAVRUSU İÇİN EN İYİ BESİNDİR, ANNE SÜTÜNÜN BESİN DEĞERİ VE İÇERDİĞİ MADDELER AÇISINDAN.
1 T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü
BESLENME VİTAMİNLER. D Vitamini Yağda çözünen vitaminlerdendir. En temel görevi kemik gelişimidir.
Fen Teknoloji 5.
BEBEKLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ MERT KIZIL 39 RAMAZAN ÇİL 11/A.
EMZİKLİLİK DÖNEMİ
Rehber lik ve Psikolojik Danışmanlık. Besinler ve Besin Öğeleri Her gün, her mevsim tükettiğimiz çok çeşitli besinler vardır. Besinler, elde edildikleri.
KİŞİSEL HİJYEN.
0-1 YAŞ BÜYÜME VE GELİŞME ÖZELLİKLERİ Yrd. Doç. Dr. Aysel TOPAN
Türkiye Futbol Federasyonu
MİNERALLER Kalsiyum Demir Fosfor Magnezyum Potasyum Sodyum.
SÜRTÜNME KUVVETİ.
MUTFAKTA ARANAN FİZİKSEL ÖZELLİKLER
VİTAMİNLER.
BESLENME VE DİYETETİKTE
GEBZE PLANT MEDICAL DEPARTMENT
SPORCU BESLENMESİ.
Ünite- 1 Vücudumuz ve Sistemler
ERGEN AİLE İLİŞKİLERİ.
Çakırhöyük ilköğretim okulu
Şişelenmiş Doğal Mineralli Sular ve Kaynak Suları
HALİM GÜNEŞ.
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
Menü Planlama.
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
LAKTASYON.
BESLENME VE DİYETETİKTE
ELİT SPORCULARDA BESLENMENİN ÖNEMİ VE DİKKAT ETMELERİ GEREKEN İLKELER
Sporcu beslenmesinde en önemli hedefler
Sağlıklı ve Dengeli Beslenmek
GEBELİKTE SAĞLIKLI BESLENME
AKILLI BESİN ANNE SÜTÜ.
Serdar Erşeker Mehmet Şen
HAZIRLAYANIN; ADI:Ayşe Nur SOYADI:KAYMAZ SINIFI:4/A NUMARASI:694
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME KASTAMONU HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
SAĞLIKLI BESLENME.
ZEE ZİHİN ENGELLİLERE BECERİ VE KAVRAM ÖĞRETİMİ
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME EĞİTİMİ
EMPATİK İLETİŞİM 1.
İŞÇİ BESLENMESİ.
OKUL ÇAĞI DÖNEMİ ÇOCUK BESLENMESİ
NASIL BESLENMELİYİZ ?.
KUZU BESLEME.
Madde ve Maddenin Özellikleri
YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Cerrahi El Yıkama.
Beslenme İlkeleri ve Diyet Dersi
Pedagojİk Formasyon Sertifika programI ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ Hafta V Prof.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
FOTOSENTEZ.
HIYARDA GÖRÜLEN BESİN ELEMENT NOKSANLIĞI
Beslenme İlkeleri - 6.
Beslenme İlkeleri - 5.
Sunum transkripti:

Nazmiye Nurdan BİTEN

Sağlıklı ve normal bir yaşam, doğumdan başlayarak dengeli ve yeterli beslenme ile sağlanmaktadır. Anne sütü 4-6 ay hiçbir ek gıda kullanmadan tek başına yeterlidir.

 Çocuklar büyüme sürecinde oldukları için enerji harcaması yetişkinlere oranla fazladır.  Süt çocuklarının vücutlarında yeni dokuların yapılması nedeniyle protein, mineral ve vitaminlere gereksinim fazladır.

Çocuğa verilecek besinler, onun sindirim sistemine uygun olmalıdır. Çocuğun dişleri olmadığı için besinler emilebilir kıvamda olmalıdır. Geçerli bir engel olmadıkça bebek mutlaka en az ilk 6 ay emzirilmelidir.

Bebeklerin günlük sıvı ihtiyacı vücut ağırlığının her kilogramına ortalama ml'dir. Yani 5 kg olan bir bebeğin günlük beslenmesinde ortalama olarak toplam ml sıvı bulunmalıdır aydaki süt çocuklarının enerji veren besin öğelerine olan ihtiyaçları şöyle açıklanmaktadır. Katı ve sıvı yağlar : Günlük ortalama 10 gram. Şekerler : Günlük ortalama 20 gram. Pekmez, bal, reçel vb. : Günlük ortalama 10 gram.

Süt çocuklarının protein içeren besinlere olan gereksinimleri şöyle açıklanmaktadır. Et ve benzeri türlerde ; Yumurta : Günlük ortalama 50 gram. Et ve kuru baklagiller : Günlük ortalama 30 gram Süt ve türevlerinde ise ; Süt veya yoğurt : Günlük ortalama 600 gram. Peynir : Günlük ortalama 10 gram.

Süt çocuğunda, günlük ortalama mineral gereksinimi şöyledir ; Kalsiyum : 500 mg, Demir : mg, ( 6 aydan sonra ) İyot : 50 mikrogram, Magnezyum : 70 mg, Fosfor : 400 mg, Manganez : 1- 2 mg, Potasyum : 0- 4, gram, Sodyum : 1 gram, Kükürt : mg, Çinko : mg. Flouid : Milyonda bir ( içme - kullanma suyunda ) alınmasına gereksinim vardır.

Çocukların vitamin gereksinimlerinde bazılarının günlük ortalama değerleri şöyledir; A vitamini : 1500 I.U. B12 Vitamini : mcg B6 vitamini : mg Folik asit : mcg, C vitamini : mg D vitamini : 400 I.U.

 Süt çocuklarının dişleri 6-9 aylarda çıkmaya başladığından çocuklara verilecek besinler emilerek yenilecek kıvamda olmalıdır.  Süt çocuklarında nişastanın sindirimini sağlayan amilaz enzimi az miktarda bulunduğu için süt çocuklarına ilk aylarda nişastalı gıdalar verilmemelidir. Diğer tüm besin gruplarının sindirimi yapılabilmektedir.

Doğal Beslenme: Bebeğin ilk 4-6 ay yalnız anne sütü ile beslenmesidir. Karışık Beslenme: Anne sütü-inek sütü veya toz sütleri birlikte kullanarak yapılan beslenmedir. Yapay Beslenme: Anne sütünün olmadığı durumlarda anne sütü dışındaki gıdalarla bebeğin beslenmesidir.

 Anne sütü bebeğin D vitamini dışında ilk 4-6 ay tüm günlük ihtiyaçlarını karşılamaktadır.  Anne sütü doğumda kolostrum, geçiş sütü ve olgun süt olarak protein, karbonhidrat ve vitaminlerin bileşimleri ile bebeğin ihtiyacı oranında değişerek sağlanmaktadır.  Anne sütünün enfeksiyonlara karşı koruyucu etkisi bebek memeden kesildikten sonra bile ilk bir yıl devam etmektedir.  Her zaman steril, hazır ve ekonomiktir.  Anne sütü alerjik değildir.  Çocuğun özellikle psikolojik gelişimine olumlu etkileri vardır.  Emzirme, diş gelişimine en büyük etkiyi yaparak ağız yapısı ve kalıcı dişlerin anatomik bozukluğunu önler.  Anne sütü 4-6 ay tam verilmeli, 6-12 ayda ise ek besinlerle birlikte emzirmeye devam edilmelidir.  Çinko, demir ve kalsiyum emilimini kolaylaştırır.  Anne sütü çiğ olarak alındığında vitaminler zarar görmez.

Anne sütünün bileşimi, D vitamini dışında bebek beslenmesi için önerilen minimum gereksinimleri karşılamaktadır. Başlıca bileşenler su, süt şekeri, yağ ve proteindir. Anne sütündeki demir, çinko ve kalsiyum bebeğin bağırsaklarından daha iyi emilir. Sona doğru yağ içeriği artar. Yağlı süt bebekte doyma hissi oluşturur. Şişmanlığı önlemek için bu his önemlidir.

 Anne, emzirmeye başlamadan önce ellerini sıcak suyla yıkamalı ve günde bir defa emzirme öncesinde meme başları su ile silinmeli.  Annenin sırtını dayayarak emzirmesi rahat bir pozisyondur. Yatarak emziriyorsa çocuğun başını yastıklar desteklemek gerekir.  Anne bir koluna bebeğin başını yaslamalı be bebeğin yüzü anneye dönük olmalıdır.  Anne baş parmağını memenin üstüne diğer parmaklarını da altına destek yapmalıdır.  Emzirdikten sonra bebek annenin omzuna yatırılıp sırtı hafifçe sıvazlanarak gazı çıkartılmalıdır.  Bebeklerin beslenmeden sonra altı değiştirilmemelidir sarsılacağından kusmaya neden olabilir.

 Doğumla emzirmeye başlanmalıdır.  Bebek açlık belirtisi veriyorsa ağladıkça gece dahil emzirilmelidir.  Başlangıçta emzirme birkaç dakika olmalı ilk ay içerisinde arttırılarak 2-10 dk alacak şekilde uygulanmalıdır.  Bebeği memeden zorla çekmemelidir.  Bebek bir memeyi emdikten sonra diğer meme verilmelidir.  İlk iki saat içinde emzirilmeye başlayan bebeğe ek gıda verilmemelidir.

Bebeğin gün geçtikçe artan hareketliliği için gereksinme duyduğu enerjiyi ona sağlayacak ilave kalori ilk 6 aydan sonra püre haline getirilmiş besinler ve sütle karıştırılmış tahıl unlarının verilmesi ile karşılanır. Çocuk memeden kesileceği zaman şunlara dikkat edilmelidir: -Çocuk bedenen sağlıklı olmalı, kaşıkla beslenmeye alıştırılmalı, ek besinlere alıştırılmış olmalı. -Çocuğu memeden kesmek için uygun mevsim seçilmeli, ortam çocuğun memeden ayrılması için uygun olmalı.

 Bir kerede bir ilave besine başlanır.  İshal, kusma ya da döküntü gibi uyumsuzluklar görülüre, üç hafta verilmeyip üç hafta sonra tekrar başlamalıdır.  Katı besinlere, beslenme zamanlarından birinde, meme ya da mamadan önce başlanır.  Besinler ılık olmalıdır.  Hasta olan çocuklara tamamlayıcı gıdalara başlamamalı ve onun sevdiği yada kolayca alabileceği besinler verilmelidir.  Tamamlayıcı gıdalar alıştırmanın, taban ve tavan tarihlerine uygun olmasına özen gösterilmelidir.

Meyveler doğru kullanıldığı zaman içerdikleri vitaminler bozulmaz ve vücut için gerekli olan miktarlar alınmış olur. Meyve Suları: Yıkanmış turunçgiller ve domatesin suyu sıkılıp, süzgeçten geçirilerek bekletilmeden çocuğa verilir. Meyve Ezmeleri: Yıkanmış sert meyveler rendelenerek, yumuşak meyveler kaşıklar ezilerek bekletilmeden çocuğa verilir. Sert meyveler soyulup parçalandıktan sonra az kaynar suya atılıp pişirilir. Sonra kaşıkla ezilerek çocuğa verilebilir.

Çocuklara sebzelerin verilmesi ile besinsel değeri yanında, tuzluya, pürtüklüye ve koyu besinlere alışılması amaçlanmaktadır. Sulu Sebze Püresi: Çocuğa sebze çorbası verildikten sonra sulu sebze püresine geçilir. Sebze çorbası pişirir gibi hazırlanır. Pişmiş olan patates, havuç ve diğer sebzeler ezilerek püre durumuna getirilir. Karışık Sebze Püresi: Sebze çorbası ve sulu sebze püresine alışmış olan 3,5-4 aylık yapay beslenen süt çocuğuna bir öğün verilir.

Süt çağındaki çocuklara bunlara ek olarak çorbalar, yoğurt, muhallebi, et ve sakatat, kuru baklagiller hazırlanma şekillerine uygun olarak hazırlandıktan sonra verilir. Tamamlayıcı besinlere ilk başlanacak besinler elma veya şeftali suyu ve püresi ile yoğurttur. Bunları izleyerek sebzeler, diğer meyve suları, yumurta, etler eklenir. Sebze ezmeleri ve çorbalar her gün taze olarak pişirilir. İçine un ve yağ eklenerek zenginleştirilir.

 Biberonlar yuvarlak, geniş ağızlı ve ölçü işaretli olmalıdır. Ölçü işareti kesinlikle kontrol edilmelidir. Böylece bebeğe ne ölçüde gıda verildiği anlaşılır. Ağzının geniş olması da kolay yıkanıp temizlenmesi için şarttır.  Yeni alınan lastik emzikte kauçuk kokusu olabilir. Bu kokuyu çocuklar sevmezler. Koku tuzla ovularak giderilebilir.  Süt emzikten fışkırır gibi akmamalı, emzik uzun ve büyük olmamalıdır.  Biberon kullanıldıktan sonra emzik çıkarılıp sıcak suyla yıkanmalıdır. Biberon temizlenirken fırça kullanılmalıdır ve çok iyi durulanmalıdır. 4-6 aydan itibaren kolay temizlenebilen kaşık yada bardaklar beslenmeye başlanmalıdır.