TURİZMİN FİZİKSEL ÇEVRE ÜZERİNDEKİ OLUMSUZ ETKİLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hayvansal Atıklar ve Alınacak Önlemler
Advertisements

TÜRKİYE’ DE ÇEVRE SORUNLARI
Göç Nedir? İnsanların, doğdukları yerden başka yerlere geçici ya da sürekli olmak üzere taşınmasına GÖÇ denir.
Bodrum’da turizm Yakın zamana kadar Bodrum Turizminin referans unsurları; Deniz, kum ve güneş, Balık ve yöresel yemekler Bodrum Kalesi, Antik Tiyatro,
Hazırlayan Yard.Doç.Dr. Cihan SEÇİLMİŞ
YAPANLAR: EMRE ÖZER VE CEREN BAYRAKTAR
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ II
TURİZMİN GELİŞMESİNE ETKİ EDEN UNSURLAR
Bakanlar Kurulunca tarihinde kararlaştırılan ve
BÜYÜK KAPADOKYA TURİZM HAVZASI İÇERİSİNDE ERCİYES MASTER PROJESİ
15 OCAK YILI FAALİYET PLANI SUNUMU * KUMRU İLÇE HALK KÜTÜPHANESİ.
ÇEVRE KİRLİLİĞİ HAVA KİRLİLİĞİ SU KİRLİLİĞİ TOPRAK KİRLİLİĞİ TOPRAK
Çevre Koruma Haftası 5-11 Haziran.
SU, HAVA, TOPRAK,MADEN VE ELEKTRİK!!!
T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM VE İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAZİ TAHSİS DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
KONAKLAMA İŞLETMELERİ
DERSİMİZ; ÇEVRE SAĞLIĞI Toplum Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürlüğü
İnsan Sağlığına Etki Eden Etmenler Nelerdir?
DERS-2: Milli Güvenlik Stratejimiz
HALK SAĞLIĞINA GİRİŞ Dr. Ferit Koçoğlu.
BİZİM OLDUĞU HALDE BİZİM OLMAYAN ŞEY NEDİR?
BİLİŞİM TEKNOLOJİ DERSİ
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
GİRİŞ TESTİ İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış
TOPRAK KİRLİLİĞİ Eko Tim üyeleri Derya GÜRCAN 6-B 1247
HAYAT BİLGİSİ PERFORMANS ÖDEVİ NUPELDA YÜKSEKOL 3/A
ÇEVRE.
302-3 Kırsal Turizm.
ÇEVRE TAVSİYELERİ CAÇEKOTAD.
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
ÇEVRE KİRLİLİĞİ Hadi!Anlatıma geçelim.
TOPRAK KİRLİLİĞİ CANSU ILGIN 5/H 1330.
İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış ortama denir.
ÇEVRE İnsanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukları fiziki, biyolojik,
Turizmin Güncel Sorunları
Turizmin gelişimi, büyük ölçüde doğal kaynaklara bağlıdır.Turizmin gelişmesi doğaya zarar vermektedir. Doğal kaynakların içinde turizm için vazgeçilmez.
ÇEVRE NEDİR?.
İNSAN VE ÇEVRE Kısaca çevre bilimi olarak tanımladığımız ekoloji canlıların birbirleri ile ve yaşadıkları ortamla ilişkilerini inceler.
SPOR ETKİNLİK ENDÜSTRİSİNİN ÖZELLİKLERİ
Çevremiz neden kirlenir?
YASALARDA ve YASA YAPIMINDA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ 1. İklim değişikliğine uyum (negatif/pozitif uyum) Yasa içeriklerinde iklim değişikliği Milletvekilleri.
Çevre Kirliliği Hava Kirliliği Su Kirliliği Toprak Kirliliği.
HAVA KİRLİLİĞİ Tacettin İnandı. Kapsam Hava kirliği tanımlar Kirlilik nedenleri Önlem.
 ARAŞTIRMANIN AMACI VE KAPSAMI  ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ  VERİ TOPLAMA ARAÇLARI  VERİ ANALİZ TEKNİKLERİ.
Adıyaman Güzel Sanatlar Lisesi
1 ÇEVRE VE HALK SAĞLIĞI GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ Öğr. Grv. MEHMET ALİ ZENGİN.
Öğr.Grv. Mehmet Ali ZENGİN
İNSAN FALİYETLERİNİN EKOSİSTEMLERİN SÜRDÜREBİLİRLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ
KONAKLAMA İŞLETMECİLİĞİ
Toprak kirliliği. Toprak kirliliği nedir Toprak kirliliği, katı, sıvı ve radyoaktif artık ve kirleticiler tarafından toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin.
KKTC TURİZM VE ÇEVRE BAKANLIĞI TURİZM YATIRIM POLİTİKALARI Doç. Dr
EKOLOJİK (= ORGANİK) TARIM TANIMI, İLKELERİ
ESRA BAHAR KSU TOPRAK KİRLİLİĞİ.
Seyahat İşletmeleri Yönetimi ve Ulaştırma Sistemleri
KÜLTÜR TURİZMİ.
Teknolojinin Çevreye Olumlu Ve Olumsuz Etkenleri
Turizm Türlerinin Oluşmasında Çevrenin Etkisi
ULUSLARARASI TURİZM PAZARLAMASI
KONULAR  Çevre kirliliğine neden olan bazı durumlar  Çevre kirliliğine sebep olan bazı maddeler  Hava kirliliği  Toprak kirliliği  su kirliliği.
COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI Trafik ve Çevre Bilgisi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
TERMIK SANTRALLER. Kısaca bilgi vermek gerekirse termik santraller buhar gücü ile enerji üreten yapılardır. Termik santralleri Enerji Geri Dönüşüm Santralleri.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ turizm mevzuatı
Öğr. Gör. Dr. Dİdar sarI çallI
Berat AKTAŞ Sınıfı:9/G No :2099 Ders:Biyoloji Öğretmen: Ebru Ölgen
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ turizm mevzuatı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ
Sunum transkripti:

TURİZMİN FİZİKSEL ÇEVRE ÜZERİNDEKİ OLUMSUZ ETKİLERİ Hazırlayan: Sevgi EROĞLU

Sunum İçeriği; Giriş Turizm ve Çevre Kavramı Turizmin Fiziki Çevre Üzerindeki Olumlu Etkileri Turizmin Fiziki Çevre Üzerindeki Olumsuz Etkileri Turizm Sektöründe Çevre Yönetim Sistemlerinin Uygulanmasında Yardımcı Programlar Turizmle İlgili Yasaların Çevreye Etkileri Sonuç ve Öneriler

Giriş Turizm ve çevre arasında karşılıklı bir etkileşim vardır. Turizm için önemli bir kaynak olan çevrenin sürekli ve dengeli bir şekilde yönetilmesi, tahrip edilmemesi, korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması gerekmektedir. Bu bağlamda turizmde başarının kaynağı çevredir. Ancak çevre, turizme katkı sağlarken, turizmin çevre üzerinde hem olumlu hem de olumsuz etkileri bulunmaktadır. Turizmde doğal alanlara olan talebin artması sonucunda, değişik turistik yöreleri gerekli altyapı ve donanımları oluşturmadan turizme açmak; betonlaşmaya yol açmakta ve doğal kaynakların, fiziksel çevrenin tahrip olmasına neden olmaktadır.

Turizm ve Çevre Kavramı WTO (World Tourism Organization) turizmi, gelir getirici etkinlikler dışında kalan boş zamanların hemen hepsini içine alan bir seyahat ve bundan doğan konaklama, yeme-içme, ulaşım, eğlence gibi hizmetler ve ilişkiler olarak tanımlamaktadır. Çevre, insanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukları fiziki, biyolojik, sosyal, ekonomik ve kültürel ortamdır. Sağlıklı bir yaşam sürdürülebilmesi ancak sağlıklı bir çevreyle mümkündür.

Turizmin Fiziki Çevre Üzerindeki Olumlu Etkileri Turizm talebini yönlendiren etkenlerin başında o bölgenin sahip olduğu çevresel kaynaklar gelmektedir. Tarihi, kültürel, sosyal ve doğal kaynaklar, turizmin en çok yararlandığı değerlerdir. Bu değerler turizmin ortaya çıkış nedenlerinin başında gelip, gelişmesinin de birinci koşulu olmuştur. Turizmin gelişmesi de çevreye bağlıdır.Bu nedenle turizm çevreyi etkilemektedir.

Başlıca Olumlu Etkileri: Önemli Doğa Alanlarının Korunması Arkeolojik Yöre ve Eserlerin Korunması Çevresel Kalitenin Geliştirilmesi Altyapının Gelişmesi

Turizmin Fiziki Çevre Üzerindeki Olumsuz Etkileri Turizmin icra edildiği bölgeler genellikle bir doğal özelliği ve güzelliğiyle dikkat çeken bölgelerdir. Herhangi bir turizm bölgesi sahip olduğu dağ, göl, deniz, orman veya arkeolojik varlıkları sebebiyle ziyaret edilmek istenir. Bu durum bazı bölgelerin taşıma kapasitesinden fazla turist almalarına, dolayısıyla bölgede var olan doğal ve kültürel alanların tahrip edilmelerine sebep olmaktadır.

Başlıca Olumsuz Etkileri: Su ve Toprak Kirliliği Su kirliliği, ev ve sanayi atıklarının su ortamına arıtılmaksızın boşaltılmaları, tarımda verimliliği artırma amacıyla doğal ve yapay maddelerin su ortamlarına taşınmaları gibi sebeplerden ortaya çıkmaktadır. Özellikle turistik tesislerin atık sularını arıtmadan su kaynaklarına boşaltmış olmaları hem kaynağın kirlenmesine hem de sağlık problemlerinin yaşanmasına sebep olabilmektedir.

Toprağın kirlenmesine, katı atıkların düzensiz bir şekilde depolama alanlarına atılmaması sebep olmaktadır. Düzensiz depolama sonucunda toprağa olan sızıntılarla toprak kirlenmektedir. Verimli tarım topraklarının turizm amaçlı kullanılması, turistik tesislerin ve yazlık konutların yapılması, golf alanlarının kurulması gibi turizm amaçlı faaliyetler çevreye ve ekosisteme zarar vermektedir.

2. Hava Kirliliği Turizm genellikle bacasız ve temiz bir sanayi olarak adlandırılmasına rağmen turistik bölgelerde sıkça kullanılan ulaşım araçları hava kirliliğine neden olmaktadır. Turistik yoğunlaşma ile birlikte artan motorlu trafikte, araçların egzozundan çıkan gazlar havaya karışarak kirliliğe neden olmaktadır.

3. Katı Atık Kirliliği Altyapısı yeterli olmayan turistik yörelerde yoğunlaşma nedeniyle ortaya çıkan çöplerin toplanamaması, kanalizasyon sularının denize boşaltılması çevreye zarar vermektedir. Çevrenin yanı sıra çöplerin uygunsuz ortamlarda depolanması sonucu bu tür ortamlarda üreme imkânı bulan sineklerin çoğalmasıyla bazı hastalıklar ortaya çıkmaktadır.

4. Gürültü ve Ses Kirliliği Yaz aylarındaki sezonluk turistik yoğunlaşma ve trafik, kalabalığa neden olmaktadır. Turistik tesislerin inşaatının yaz aylarında da devam etmesi bir başka gürültü kaynağı oluşturmaktadır. Eğlence yerleri, kafe, bar, lokanta gibi turistik yan tesislerin yüksek sesle müzik yapması ve gezinti alanlarında meydana gelen kalabalıklaşma sonucu insanlardan ve araçlardan kaynaklanan gürültü, rahatsız edici olmakla birlikte gürültü kirliliğine yol açmaktadır.

5. Kalabalık ve İzdiham Turizm amaçlı bir bölgeye gelen kişi sayısının artması o bölgede hava, su, toprak, çöp, gürültü kirliliğine neden olmaktadır. Turistlerden oluşan kalabalık yerel halkın da huzurunu kaçırmaktadır.

6. Doğal ve Arkeolojik Bölgelerin Zarar Görmesi Turistlerin ziyaretleri sonucunda uğradığı aşınma sonucunda arkeolojik eserler aşırı veya yanlış kullanımdan zarar görmektedir. Bu ziyaretler sırasında tarihi eserler çalınma, kırılma ya da bozulma gibi olumsuz etkilere maruz kalmaktadır.

Turizm Sektöründe Çevre Yönetim Sistemlerinin Uygulanmasında Yardımcı Programlar Turizmde bir yandan turizmin yaratabileceği ve neden olabileceği çevre sorunları engellenirken, diğer yandan turizmi olumsuz etkileyecek çevre sorunlarının da çözümlenmesi gerekmektedir. Bu açıdan turistik yörelerin çevre standartlarına uygun olup olmadığını değerlendirmek için çevre yönetim sistemlerini destekleyen programlar uygulanmaktadır.

Bu programlar şunlardır: Çevreye Duyarlı İşletme Belgesi Mavi Bayrak Projesi Atık Azaltma Programları Atak(Akdeniz-Ege Turizm Altyapısı ve Kıyı Yönetimi) Projesi

Turizmle İlgili Yasaların Çevreye Etkileri Ülkemizde çevrenin korunmasına yönelik olarak çok sayıda kanun ve yönetmelik çıkarılmıştır. Türkiye, 1972 Stockholm Konferansı’ndan bu yana uluslararası gelişmelere paralel olarak kalkınmasını, çevrenin korunması ve çevrenin zenginleştirilerek gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacak şekilde düzenlemektedir.

Bu Yasalar: Anayasa’da Çevreyle İlgili Hükümler Turizm Teşvik Kanunu Çevre Kanunu Turizm Tesisleri Yönetmeliği Milli Parklar Kanunu

Sonuç ve Öneriler Turizm ve çevre birbirini destekleyen ve yaşatan iki unsurdur. Kontrolsüz turizm, çevreye ve kaynaklara zarar vermektedir. Turizm faaliyetlerinin önemli bir kısmı çevrenin sunduğu kaynakların kullanılması ile gerçekleşmektedir. Turizmin sürdürülebilir olabilmesi için çevreyi koruma bilincine sahip bir sektör haline gelmesi gerekmektedir.

Turizm gelişim projelerinde fiziksel planlama çalışmalarına önem verilmeli, verimli tarım alanları ile fiziksel çevrenin korunması ve geliştirilmesi sağlanmalıdır. Çevre koruma ve geliştirme alanında yapılan çalışmalar, turisti daha sonra da ülkeye çekecek doğrultuda olmalıdır.

Dünyada gelişmekte olan endüstriler yoluyla, atıkların yeniden değerlendirilmesi ve çevreye duyarlı teknolojileri içeren bir çevre politikası geliştirilmelidir. Yeni yapılacak turizm yatırımları için doğal çevreye uyumlu bir mimarinin gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır. Özellikle, doğal yapıyı bozup betonlaşmayı hızlandıran, ikinci konutlara, inşaat izni verilmemelidir.

TEŞEKKÜRLER