PEYGAMBERLERİ T ANIYALIM

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HAZIRLAYANLAR M.YILDIZ C.TOKGÖZLÜ K.ŞENGÜL A.BAĞCI.
Advertisements

AHLAK, MANEVİYAT ve MANEVİ HAYAT
Sabır Örneği: Hz. Eyüp Hz. Eyüp denince akla hemen sabır gelir. Eyüp a.s. çok zengin idi. Sayısız malı-mülkü, birçok oğlu kızı bulunuyordu. Bu zenginliği.
BAHÇELİEVLER MÜFTÜLÜĞÜ KUTLU DOĞUM PROGRAMINA HOŞ GELDİNİZ
Sabır Örneği: Hz. Eyüp Hz. Eyüp denince akla hemen sabır gelir. Eyüp a.s. çok zengin idi. Sayısız malı-mülkü, bir çok oğlu kızı bulunuyordu. Bu zenginliği.
- Sevgi ve Merhamet Örneği: Hz. Yusuf
PEYGAMBER KISSALARI Âyetlerimiz kendisine okunduğu zaman,
STRESE GİRENİN İMANINDAN ŞÜPHE EDERİM!
Peygamber Efendimizin Hayatı ve Kişiliği
Semavi Kitaplara İman Hilal DEMİRTAŞ.
Ders: Temel Dini Bilgiler Konu: Peygamberlik
KUR’AN-I KERİMİN İÇERİĞİ
İlköğretim DKAB Dersi 4. Sınıf 5. Ünite Sunusu
VAHİY Allah’ın peygamberlerine gönderdiği bilgilere ve mesajlara vahiy denir. Vahiy meleği Cebrail’dir.
(4. Bölüm: Hz. Muhammed’in Hicreti)
PEYGAMBERLERE VE İLAHİ KİTAPLARA İMAN
Sabır.
Sabır; darlıkta kendini tutmak demektir.
PEYGAMBERLERE İMAN.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi.
EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İNLİCE AHMET NAZİF ZORLU ORTAOKULU BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ…
SABIR.
KUTLU DOĞUM HAFTASI Nisan 2015
CEYHUN YILDIZ 7/C&955 KONU:VARLIKLAR ALEMİ.
KUR’AN’ IN ANA KONULARI
Sorumluluk Bilinci.
Aklın Dinî Sorumluluktaki Yeri ve Önemi
Ehli Beyt Sevgisi Ve Kerbela
PEYGAMBERLERE ve İLAHİ KİTAPLARA İNANÇ
2. İnanca Bağlılığı.
Kur'an'da Bilgi Edinme Yolları
Peygamber ve Peygamberlere İman
Peygamberlerin İnsanlardan Seçilmesinin Nedenleri
4. Kendimize Karşı Sorumluluklarımız :
Peygamberlere Gelen İlahi Mesajların Ortak Amaçları
İnsan İradesi ve Kader İnsanı diğer varlıklardan ayıran en temel özellikler, -akıl -irade AKIL, iyiyi kötüden, güzeli çirkinden, doğruyu yanlıştan ayırt.
PEYGAMBERLER TARİHİ.
3.1. İnsanın Özgürlüğü ve Sorumluluğu
Peygamberlere İman “Peygamber kendisine Rabbi tarafından indirilene iman etti, müminler de. Her biri Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine.
DERSİN ADI:Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
Kitaplara İman “…Kim Allah’ı, meleklerini, kitaplarını, peygamberlerini ve ahiret gününü inkâr ederse şüphesiz derin bir sapıklığa düşmüştür.” (Nisa suresi,
Diyelim başınıza istemediğiniz bir olay geldi. Yıkık, perişansınız. Kimse ile görüşmek istemiyorsunuz. Çoğunluk size küsmüş gibi. Yalnızsınız. Herkes benden.
Kur’an’daki peygamber kıssalarının her biri, insanoğlu var oldukça var olacak hayati bir problemin çözüm anahtarını verir. PEYGAMBER KISSALARI Âyetlerimiz.
HAZRET MUHAMMED (SAV).
Bugün neler öğreneceğiz?
Peygamber Efendimizin En Büyük Mucizesi
Bugün neler öğreneceğiz?
İNSAN NİÇİN YARATILDI?.
Bugün neler öğreneceğiz?
Peygamberler Hakkında genel bilgi
ORUÇ İBADETİ 7. SINIF 2. ÜNİTE RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ.
OKULUMUZDA UYGULANMAKTA OLAN DEĞERLER EĞİTİMİ KAPSAMINDA AYIN DEĞERİ OLAN İYİLİK VE YARDIMLAŞMA İLE İLGİLİ HAZIRLADIĞIMIZ SUNUMU SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTEDİK.
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
ÜNİTE KONULARI 1. Hz. Muhammed’in Doğduğu Ortam
ZEKÂT; Kelime anlamı: ‘Artma, çoğalma, arınma ve bereket’
Kur'an-ı Kerîm'in üçüncü suresi. Sure, Medine'de nazil olmuştur. Surenin 33. ayetinde Musa (a.s.)'in babası İmrân'dan bahsedildiği için İmrân Âilesi anlamına.
HZ.ADEM İ N HAYATI Hz. Adem;ilk Peygamber ve ilk insandır. Allah O’nu topraktan yaratmı ş, sonra ruhundan üfleyerek can vermi ş tir.
Hz. Yusuf, Yakup Peygamber’in on iki oğlundan en küçüğünün (Bünyamin) bir büyüğüdür. Yusuf, İsrailoğullarını meydana getiren on iki boydan birinin başıdır.
Kırmızı Kutucuklardan Anahtar Kelimeyi Bulunuz.
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİGİSİ Peygamber ve Peygamberlere İman
Ünitemizden Öğrendiklerimiz
Peygamber ve İlahi Kitap İnancı
5. Sınıf 2. Ünite: Ramazan ve Oruç
3. Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Yusuf (a.s.)
Peygamber ve İlahi Kitap İnancı
Peygamber ve İlahi Kitap İnancı 6. SINIF 1. ÜNİTE Ünite Konuları için tıklayınız.
Sunum transkripti:

PEYGAMBERLERİ T ANIYALIM A.Ü.İ.F.

ÜNİTE:PEYGAMBERLERİ TANIYALIM Allah mesajlarını insanlara peygamberler aracılığıyla göndermiştir. Peygamberlerin gönderilmeleri Allah’ın insanlara bir yardımıdır. Peygamberlere gelen mesajlar aynı amaca yöneliktir.

Peygamberlerin insanlardan seçilmesinin nedenleri. Peygamberlerin nitelikleri. Kuran’da adı geçen peygamberler.

Allah resulü (s.a.v) buyurdu: “Benden önceki peygamberlerle ben şuna benzeriz:Bir adam göz kamaştırıcı bir bina yaptırmıştır.Ancak duvarların bir köşesinde bir tuğlalık gedik bırakmıştır.İnsanlar,evin etrafını dolaşıp, evi beğenmiş ve şöyle demişlerdir:”Şu tuğla da şu açık olan yere konsa çok iyi olur.”İşte ben o tuğlayım. Peygamberlerin de sonuncusuyum.” BUHARİ

DAVRANIŞ I:Allah,peygamber ve insan kavramlarını yazma/söyleme KONU:ALLAH MESAJLARINI İNSANLARA PEYGAMBERLER ARACILIĞI İLE GÖNDERMİŞTİR HEDEF I:Allah,peygamber ve insan kavramları arasındaki ilişkinin anlam bilgisi. DAVRANIŞ I:Allah,peygamber ve insan kavramlarını yazma/söyleme

ETKİNLİK I:Yazılı ve sözlü anlatım ETKİNLİK II:Konuyu açıklayıcı diyagram.

İNSAN- ALLAH İLİŞKİLERİNDE PEYGAMBERLERİN GÖREVLERİ Peygamberler insanlar arasından seçilmiş ve Allah’tan aldıkları emirleri insanlara iletmekle yükümlü elçilerdir.

A.Ü.İ.F.

KONU:PEYGAMBERLERİN GÖNDERİLMELERİ ALLAH’IN İNSANLARA BİR YARDIMIDIR. HEDEF I:Peygamberlerin gönderilmelerinin amacı ve sonucunu yorumlayabilme. DAVRANIŞ I:Allah’ın peygamber göndermesinin insanlara bir yardım olduğu sonucunu çıkarır. DAVRANIŞ II:Peygamber gönderilmesinin ardından insanların elde edeceği kazanımları ayırt eder. A.Ü.İ.F.

ETKİNLİK I:Örneklerle Allah’ın peygamber göndermesinin insanlara yararları açıklanır. ETKİNLİK II:Peygamberli ve peygambersiz yaşam arasındaki farkları düşünmeleri sağlanır. A.Ü.İ.F.

NUH’UN GEMİSİ

KONU:PEYGAMBERLERE GELEN MESAJLAR AYNI AMACA YÖNELİKTİR HEDEF I:Peygamberlere gelen mesajların ortaklığını açıklayabilme. DAVRANIŞ I:Peygamberlere gelen mesajların ortak olduğunu savunur,konu hakkında destekleyici örnekler verir.

ETKİNLİK I:Peygamber kıssaları anlatılarak,öğrencilerin,ortak mesajları tespit etmesi sağlanır.

HZ.YAKUP’UN SABRI Hz. Yakup’un on iki oğlu vardı ,bunlar içerisinde Hz. Yakup en çok Yusuf’u severdi. Yusuf’u kıskanan kardeşleri onu bir kuyuya attılar ve babalarına “Yusuf’u kurt yedi.” dediler.Hz. Yakup bunun üzerine sürekli ağladı ve gözleri kör oldu. Fakat Hz. Yakup isyan etmedi ve sabır ve ümitle Yusuf’un ölmemiş olmasını ve ona kavuşabilmeyi diledi. Sonunda dileği gerçekleşti ve Yusuf’una kavuştu.

HZ.EYYÜB’ÜN SABRI Bela ve musibetlerin her türlüsüne uğrayan Hz. Eyyüb, sabırda bütün insanlığın en büyük örneklerinden biridir.Hz. Eyyüb’ün serveti elinden alınır, iflas eder. Sonra evi yıkılır ve altında kalan bütün çocukları ölür.Elinden alınan servet ve çocukları için şöyle dediği söylenir:”Zaten onlar Allah’a aitti.Onları bize emanet olarak vermişti.Onları ister bırakır, ister geri alır. Ben çıplak olarak doğdum, toprağa da çıplak olarak döneceğim.”

KONU:PEYGAMBERLERİN İNSANLARDAN SEÇİLMESİNİN NEDENLERİ HEDEF I:Peygamberlerin neden insanlardan seçildiğini analiz edebilme. DAVRANIŞ I:Peygamberlerin insan olarak seçilmesinin insanlığa sağladığı kazanımları ayrıştırır. DAVRANIŞ II:Peygamberlerin insanlardan seçilmemesi halinde ortaya çıkabilecek sorunlar arasında sebep-sonuç ilişkisi kurar.

ETKİNLİK I:Öğrencilere sorulan sorularla, peygamberlerin insan dışı varlıklar olmaları halinde,ortaya çıkacak durumları değerlendirmesi sağlanır.(örnek:peygamberlerin melek olması) ETKİNLİK II:Bu konuda örnek ayetler verilerek,peygamberlerin insanlardan olması gerektiği düşüncesi pekiştirilir.

“Peygamberleri onlara dedi ki:Biz de sizin gibi beşerden başka bir şey değiliz. Fakat Allah peygamberlik nimetini kullarından dilediğine bağışlar. Allah’ın izni olmadan da biz size hiçbir delil getiremeyiz. Mümin olanlar ancak Allah’a tevekkül etsinler.” İBRAHİM 11 A.Ü.İ.F.

Öğrencilere bu ayetten ne anladıkları sorulur, peygamberlerin insanlar arasından seçilmelerinin faydaları hakkında düşünmeleri sağlanır. Ayrıca öğrencilere;(eğer peygamberler melekler arasından seçilmiş olsaydı,insanların verecekleri tepkiler neler olurdu?)sorusu yöneltilebilir. A.Ü.İ.F.

“Senden önce gönderdiğimiz peygamberlerin hepsi de yiyip içen ve pazarda dolaşıp, alış-veriş eden kimselerdi. Biz sizi çeşitli nimet mertebelerine eriştirmek suretiyle birbiriniz için imtihan vesilesi kıldık. Sabredecek misiniz? Rabbin ise her şeyi hakkıyla görendir.” FURKAN 20 A.Ü.İ.F.

KABE’Yİ HZ. İBRAHİM İNŞA ETMİŞTİR A.Ü.İ.F.

KONU:PEYGAMBERLERİN NİTELİKLERİ HEDEF I:Peygamberlerin niteliklerinin (doğru olmak,güvenilir olmak,akıllı ve zeki olmak,Allah’tan aldığı mesajları olduğu gibi insanlara bildirmek.) temel özelliklerini kestirebilme. DAVRANIŞ I:Peygamberlerin doğru olduklarını izah eder. DAVRANIŞ II:Peygamberlerin güvenilir olduklarını izah eder.

DAVRANIŞ III:Peygamberlerin akıllı ve zeki olduklarını izah eder. DAVARANIŞ IV:Peygamberlerin Allah’tan aldıkları mesajları olduğu gibi insanlara bildirdiklerini izah eder.

ETKİNLİK I:Peygamberlerin bu niteliklerde ön plana çıkmış olanlarının örnekleri verilir. (örnek:peygamberimizin güvenilirliği.) ETKİNLİK II:Günlük hayattan verilecek ve öğrencilerden verilmesi istenecek örneklerle konu desteklenir.

PEYGAMBERİMİZİN DOĞDUĞU EV

KONU:KURAN’DA ADI GEÇEN PEYGAMBERLER HEDEF I:Kuran’da adı geçen peygamberlerin isimlerinin sıra bilgisi DAVRANIŞ I:Kuran’da adı geçen peygamberlerin isimlerini bildirir/belirtir/sıralar...

ETKİNLİK I:Kuran’da adı geçen peygamberlerin isimlerinin yazılı olduğu bir asetat yansıtılır

KURANDA ADI GEÇEN PEYGAMBERLER HZ.ADEM HZ.İDRİS HZ.ŞİT HZ.NUH HZ.HUD HZ.SALİH HZ.İBRAHİM HZ.İSMAİL HZ.İSHAK HZ.LUT HZ.YAKUP HZ.YUSUF HZ.ŞUAYB HZ.MUSA HZ.HARUN HZ.DAVUD HZ.SÜLEYMAN HZ.İLYAS HZ.ELYESA HZ.ZÜLKİFL HZ.YUNUS HZ.ZEKERİYA HZ.YAHYA HZ.İSA HZ.MUHAMMED

Aşağıda özellikleri verilen peygamberleri isimleriyle eşleştiriniz. -Babasız doğan peygamber HZ.NUH -Zenginliğiyle tanınan hükümdar HZ.LUT peygamber -Kabeyi inşa eden peygamber HZ.MUHAMMED -İlk insan ilk peygamber HZ.İBRAHİM -Son peygamber HZ.İSA -Tufan HZ.İDRİS HZ.SÜLEYMAN HZ.ADEM

SUNUMU HAZIRLAYANLAR 00071014 FATİH İPEK 00071017 İLYAS AKILLIOĞLU 00071018 EKREM SAKALLI 00071025 VEYSEL ÖZKAN A.Ü.İ.F.