Common Lisp 1 C0R3 BİLİŞİM GÜVENLİĞİ GRUBU Common Lisp ile Yazılım Geliştirme 11 Mayıs 2006 "Başkalarının ne yapıyor.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
STRES SINAV KAYGISI KARACASU LİSESİ Rehberlik Servisi.
Advertisements

Hafta 7: Öz Türleri ve Fonksiyonları BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama.
KULLANILABİLİRLİK.  ‘Bir kapıyı açmasını öğrenemeyen insan bu dünyada ne diye yaşar bilmem ki…’ Aziz Nesin ‘ İSTANBUL’UN HALLERİ’
Higgs bozonu nedir? Hasan AVCU. Evrenin başlangıcı kabul edilen Büyük Patlama'nın hemen saniyenin milyonda biri kadar ertesinde ilk parçacıklar da etrafa.
KONUMUZ BİLİM FELSEFESİ.
Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
Algılayanın Özellikleri 1. Beklentiler 2. İlgiler 3. Gereksinimleri 4. Bilişsel stilleri 5. İnançları 6. Bireysel değerleri.
BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM © TemplatesWise.com 1.
YAPIM KUŞAĞI ÜRETİYORUM ETKİNLİĞİ.
PLATON NAMI DİĞER: EFLATUN
YEDEKLEME NEDIR? Gülşen Güler. YEDEKLEME NEDIR? Yedekleme, en genel anlamıyla, bir bilgisayar sistemini işlevsel kılan temel birimlerin, üzerinde çalışan.
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 3: Kültürel Miras ve Dijitalleştirme İlişkisi, Dijitalleştirmeye Giriş Arş. Gör. Tolga Çakmak.
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
Yaparak yaşayarak öğrenme. Motivasyon ve yöneltme Learning to Learn Training Amaç ve yetenek Developed with the support of the EU Leonardo da Vinci Programme.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 3: Dijitalleştirmenin Planlanması ve Dijitalleştirmede Süreç Yönetimi Arş. Gör. Tolga Çakmak.
TEOG YAKLA Ş IRKEN 7. SINIF TEOG B İ LG İ LEND İ RME SEM İ NER İ.
Makine Öğrenmesinde Yeni Problemler YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ.
AKIL (ZİHİN) HARİTASI.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
RADAR EĞİTİM DANIŞMANLIK 1 YAPILANDIRMACI ÖĞRENME YAKLAŞIMI.
Altı Uygulama Ayakkabısı
İNSAN BİLGİSAYAR ETKİLEŞİMİ: BİLİŞSEL BOYUT III. İBE alanında etkileşimi anlamaya çalışan uzmanlar, özellikle şema ve zihinsel modeller üzerinde yoğunlaşırlar.
Weblog! Eğitimde Günlük Uygulaması. İçerik »Weblog »Kavramsal Tanımlama »Sınıflandırma »Eğitimde Weblog Uygulaması »Eğitim Sisteminde Yaygınlaşmamasının.
BİLGİ ve VERİ GÜVENLİĞİ
Program Tasarım Modelleri
Yazılım Mühendisliği1[ 3.hft ]. Yazılım Mühendisliği2 Yazılım İ sterlerinin Çözümlemesi Yazılım Yaşam Çevrimi “ Yazılım Yaşam çevrimin herhangi bir yazılım.
ARA Ş TIRMA YÖNTEM ve TEKN İ KLER İ Ö ğ r. Gör. Dr. O. İ nanç GÜNEY ADANA MYO.
Mustafa Süreyya SEZGİN Mustafa Süreyya SEZGİN HAT SANATI Arap harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazı yazma sanatıdır. Bu sanat Arap harflerinin 6. yüzyıl.
DOĞUŞ TEKNOLOJİ 20 Mart 2017 Bilkent Üniversitesi.
Sanayi ve ticaret limiteD şirketi
Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları (Microsoft Word Programı)
İşletmelerde Tesis Yönetimi
Bilgiye Ulaşma ve Biçimlendirme
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
PROGRAMLI ÖĞRETİM Tanımı:
İDEOLOJİ’DE YENİ TARTIŞMALAR
7.SINIFLAR TEKNOLOJİ TASARIM
ARAÇ GEREÇLERİN EĞİTİMDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
Problem Çözme ve Algoritmalar
Güvenli İnternet Kullanımı
Uçak Bileti Değiştirme
Abant İzzet Baysal Üniversitesi
RESİM VE RESİM DÜZENLEME İŞLEMLERİ
Nerede O Mis Gibi Taze Kitap Kokusu?
DOSYA BÜYÜKLÜKLERİ İkili Sistem Dosya Büyüklükleri ve Hesaplamalar
ZAMİRLER (ADILLAR).
Hayvancılık İşletmeleri Açısından Yönetim
İNTERNETTE ARAMAYI ÖĞRENİYORUM
2-B İnternet Anketi Sibel Payaslı.
PROBLEM ÇÖZME VE ALGORİTMALAR
ÇAĞRI KİTAPLARI (TOMARLARI)
ESKİ ZAMANLARDA TEKNOLOJİ Buse Beren Eğrilmez
Fragment.
Dijital kütüphanelerin değerlendirilmesi nedir?
Geçerlik ve Kullanışlılık
Doğrusal Mantık Yapısı İle Problem Çözme
ÖĞRENME VE ÖĞRETMENİN KURAMSAL TEMELLERİ
seyahat zeyno zeyno seyahat
Bilgi Teknolojileri Hafta 01
Yüzde Problemleri Ve Çözümleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İşlemciler.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Dünya Üzerine Yayılmış Çok-Kullanıcılı Çevrim-İçi Eğitsel
E-TWINNING BİLGİLENDİRME SUNUSU
ÖĞRENME VE ÖĞRETMENİN KURAMSAL TEMELLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
AÇIK UÇLU ÖĞRENME ORTAMLARI
2. HAFTA Bilimsel Araştırma Temel Kavramlar.
Sunum transkripti:

Common Lisp 1 C0R3 BİLİŞİM GÜVENLİĞİ GRUBU Common Lisp ile Yazılım Geliştirme 11 Mayıs 2006 "Başkalarının ne yapıyor olduğunu boşverin. Geleceği öngörmenin en iyi yolu onu icat etmektir." - Alan Kay

Common Lisp 2 Yazılım Geliştirmede Temel Sorular ● Hız ● Kaynak kullanımı ● Yöntem ● Maliyet ● Bilgi birikimi ● Esneklik ● Evrim ● Problemli çözümler ● Kullanılabilirlik ● Sürdürülebilirlik ● Programlama modelleri ● Eklentiler

Common Lisp 3 HIZ ● Arazide Ferrari kullanmayın, yolda kalırsınız! – Öğrenme hızı – Geliştirme hızı – Algoritmik hız – Toplam hız

Common Lisp 4 Kaynak Kullanımı ● Donanım – Bilgi işleme gücü – Hafıza – Depolama

Common Lisp 5 Maliyet ● Koca koca bilgisayarlar (korkutucu) ● Grafik arabirimler (yavaş) ● Zaman demek, para demek! Sabahlara kadar çalışalım mı o zaman. ● Siz müşteriden kazanın, onlar sizden kazansın. ● Kaç kullanıcıysanız o kadar lisans satacağız size! Ama esküel sörvır da bedava.

Common Lisp 6 Yöntem ● Basit işler için karmaşık çözümler – EnterPRICE Ceyva(farkı fiyatı) – Dist(urb)ributed Cin (hakikaten dağınık) – Fastest Database Orakl (şaka gibi) ● Basitçe basit değil! ● Tuşlar tamam da matematik nerde? kod nerde?

Common Lisp 7 Bilgi Birikimi ● Bu sizin değil, öğreneceğiniz kaynakların bilgisi ● Bilgiden ziyade anlayış ● Takıldığınız konuda çözüm bulamazsanız? – forum'a sorun ● ya cevap alamazsanız ● ya cevapları yanlızca siz buluyorsanız ● Yep yeni standartlar, bilgili ama birikimsiz ● Standartları firmalar üretiyor, peki bilim nerede?

Common Lisp 8 Esneklik ● Hiç yazılım geliştirme enstrumanlarınız için ciddi önerileriniz oldu mu? ● Önerinizi ciddiye alan oldu mu? ● Peki hiç katkı sağlayabildiniz mi?

Common Lisp 9 Evrim ● Yazdık, bitti? – Yazana kadar kaç kere açıp kapadık? – Güncelledim ben bunu, bi kapatıp açalım çalışcak – Aç, kapa, düzelt, aç, kapa, arada bi derle, aç, kapa... – Aç, kapadan sıkılanlara yeni oyuncak ● Yerleştir (deploy me cuz I'm lame) ● Bunlar sorun değil mi? Peki çalışan sistemde değişiklikler yapmak mümkün mü? Mesela bir kullanıcı silmek için önce kullanıcı silme sayfası mı yaparsınız?

Common Lisp 10 Kimi çözümlere bir bakalım ● XML anti-teknolojisi XML is a giant step in no direction at all -Erik Naggum (comp.lang.lisp) ● SQL saçmalığı ● Klik programlama (dk'da kaç kere klikleyebiliriz?) ● Yenilesi modeller – EJB3 – datnet – pehepe5

Common Lisp 11 Kullanılabilirlik ● Biz herşeyi destekliyoruz bizi alın, bizi seçin – Tüm ihtiyaçlarınız sizin için önceden mi tanımlanmış? ● İhtiyaçlar karşılanmayınca acil teknoloji arayışı – Neredeyse her iş için bir kütüphane mevcut – Mevcut ama hepsi aynı kırmızı çizgiye mahkum (accounting) ● O halde tüm bu süper özellikleri kullanamayan biz miyiz, yoksa gene biri bize şaka mı yapıyor?

Common Lisp 12 Sürdürülebilirlik ● Uzun ama etkili bir kelime ● Aç kapa, aç kapa'yı hatırladınız mı?

Common Lisp 13 Programlama Modelleri ● Bizde herşey nesne – “Tanrım süper bi özellik, bende nesneyim şahsen, çok uyumlu bi çift oluruz.” – bi süre sonra gerçekten olabilirsiniz... ● Tek ve doğru bir programlama modeli var mıdır? ● Hazır kalıp herkese uyar mı? Özellikle konu tasarım örüntüleri olunca...

Common Lisp 14 Baştan tekrar edelim...şaka şaka

Common Lisp 15 Common Lisp ● 50'lerin sonlarında başladı ● Günümüze kadar geliştirildi ve bir çok alanda kullanıldı – Mesela MARS'a giderken :) ● Çoklu programlama modelleri sundu ● Aradığımız dinamizmi bize sundu ● Oh artık fare yerine matematik kullanabiliriz

Common Lisp 16 Cevaplar ● Öğrenme hızı – Hyperspec'e ve PCL'e bakmak yeterli ● Geliştirme hızı – Aç kapa mı? O ne? (MOP) ● Algoritmik hız – Makina diline çeviriyoruz dostum! ● Toplam hız – E daha ne olsun

Common Lisp 17 Cevaplar ● Kaynak Kullanımı – Basit metin düzenleyici ile yazılım geliştirilebilir – Şu anki hafızanızın onda biri yeter – Kütüphaneler dahil 300 MB yeter de artar bile ● Maliyet – Lisans için yüksek miktar ödemelisiniz: 0 YTL gibi :)

Common Lisp 18 Cevaplar ● Yöntem – Ürünlerden ziyade matematiksel düşünmeye sevkedecek yöntemleri kullanır, yoldan çok hedefe odaklanırsınız ● Bilgi birikimi – 50 senelik dil + 10 senelik standart = deneyimli camia ● Esneklik – Programlanabilir programlama dili, DSL

Common Lisp 19 Cevaplar ● Evrim – Açın kapamayın, kapamayın geliştirmeye devam edin ve aynı zamanda kullanın, siz(ler), (MOP) ● Kullanılabilirlik – Zaman artık lehinize işleyecek, yeni teknolojileri siz keşfedin ● Sürdürülebilirlik – cl-user.net

Common Lisp 20 Cevaplar ● Programlama Modelleri – Seçin beğenin: yordamsal, işlevsel, nesnel, genetik, paralel...

Common Lisp 21 CL-USER.NET Verileri ● 1 Mayıs 2006 verileri

Common Lisp 22 Proje Örnekleri ● IRC Log Bot (180) ● Web Uygulamaları (Hedee: 429) ● Web Altyapıları (Coretal: 3513) ● GPRS Veri Alıcısı (164) ● AJAX Altyapısı (1121) ● Sistem Programlama (438) 4 Ay 11 gün

Common Lisp 23 Sorular