Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İşlemciler.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İşlemciler."— Sunum transkripti:

1 İşlemciler

2 İşlemci nedir? İşlemci, bilgisayarın birimlerinin çalışmasını ve bu birimler arasındaki veri (data) akışını kontrol eden, veri işleme (verileri değerlendirip yeni veriler üretme) görevlerini yerine getiren elektronik aygıttır

3 İşlemci nasıl çalışır? İşlemciler bilgileri ve komutları işlerken 1 ve 0 olmak üzere dijital bilgi yapısını kullanırlar. Aslında bu 1 ve 0’lar mantıksal değerlerdir. Elektrik varsa 1 yoksa 0 olarak düşünme mantığıdır. Bu 1 ve 0’lara bilgisayardaki en küçük bilgi yani bit denilmektedir. İşlemciler bilgileri bit bit işlerler.

4 işlemcinin yapısı nasıldır?
İşlemcinin yapısında milyonlarca transistör denilen yarı iletken elektronik devre elemanları bulunmaktadır. O kadar transistör işlemcinin içine nasıl konulmuş diye düşündüğünüzün farkındayım. Gelişen teknolojiyle beraber kullanılan nano teknoloji ile mümkün olabilen bir durumdur.

5 İşlemcinin hızı nedir? İşlemci hızı, bir bilgisayar işlemcisinin 1 saniyede yaptığı işlem sayısıyla ifade edilir. İşlemciler 1 saniyede milyarlarca işlem yapma hızına sahiptir. İşlemci hızı Hertz(Hz) ile ifade edilmektedir. Hertz saniyede işlemcinin saniyedeki çevrim yani işlem sayısını belirtmektedir. Mesela 3.2GHz hıza sahip olan bir işlemci saniyede işlem sayısı demektir. 1GHz= Hz demektir.

6 İşlemci Ön Bellek(Cache) Nedir?
İşlemci yapısında cache bellek yani ön bellek bulunur. Cache bellek, işlemci fiyatlarını belirleyen önemli bir değerdir. Bu bellek değerinin büyüklüğü işlemcinin fiyatını ve hızını arttırmaktadır. Sistem belleğinden gelen veriler, işlemcinin hızına yetişemeyecek kadar yavaştır. Bu sorunu çözmek için işlemci içinde sistem belleğinden çok daha yüksek hıza sahip hafızalar bulunur, buna ön bellek ya da cache bellek denir. Cache bellek çalışmakta olan programa ait komutların, bilgilerin geçici olarak saklandığı yüksek hızlı hafıza alanlarıdır.

7 Overclock İşlemcilerde overclock denilen bir durum vardır. Overclock, işlemcilerin hızlarını belirli işlemlerle etiket değeri üzerinde yazan hızdan daha yüksek hızlara çıkarma işlemidir. Riskli bir durumdur. Bildiğiniz üzere işlemci işlem yaptıkça ısınan bir donanım elemanıdır. Eğer overclock işlemi için soğutma sisteminiz yeterli değil ise işlemcinizin zarar görmesine neden olabilirsiniz. Bu yüzden overclock işlemini yapacaksanız soğutma sisteminizi kontrol etmenizde yarar vardır.

8 İşlemci Çeşitleri Nelerdir?

9 Slot İşlemciler  Slot işlemciler, eski anakart yapısıyla uyumludurlar. Bu işlemci çeşidinde işlemci bir kart üzerinde tümleşik haldedir. Soğutucu da bu kartın üzerine monte edilir. Slot işlemci, RAM bellek gibi anakarta dikey bir biçimde uygun slota takılır. Günümüz yeni nesil anakart yapısında artık kullanılmıyorlar.

10 Soket işlemciler Soket işlemciler, günümüz anakart yapısında kullanılırlar. Anakart üzerinde işlemcinin takılabileceği bir soket bulunur. İşlemci kendisi için gerekli olan enerjiyi anakarttan alır. Aynı zamanda işlemci, anakart üzerindeki veri yollarına pinler sayesinde veri aktarır. Soğutucu ve fan anakarttaki işlemci üzerine monte edilebilir. Laptop bilgisayarlarda da işlemci olarak soket işlemciler kullanılır.

11 İşlemci üreten firmalar

12 İşlemci Soğutma Sistemleri Nelerdir?
İşlemcilerin düzgün bir şekilde çalışabilmesi için iyi bir şekilde soğutulması gerekmektedir. Günümüzde en yaygın olarak kullanılan işlemci soğutma yöntemi hava ile soğutmadır. Bu soğutma sisteminde, soğutucu alüminyum metal parça ve soğutucu işlemci fanı bulunur. Soğutucu metal işlemcinin metal kısmına temas ederek işlemcideki ısıyı üzerine alır, fan da çalıştığı sürece bu alüminyum üzerindeki ısıyı dağıtır. Bir de işlemciyle soğutucu metal arasındaki ısı alışverişinin daha fazla olmasını sağlayan bir ısıyı ileten macun kullanılır. Bu macuna termal macun denir.


"İşlemciler." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları